makowy - 2144 przepisów (strona:14/143)

Ciasto ucierane serowo-makowe 173

Ciasto ucierane serowo-makowe. Skorzystałam z przepisu s. Anastazji, ale trochę pozmieniałam. Wykorzystałam gotową masę makową i zrobiłam bezę na wierzchu taką jak lubię z kropelkami rosy. Powiem Wam, że im dłużej to ciasto leży tym jest lepsze. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania. Może i Wy skusicie się na takie wspaniałe ciasto i przygotujecie na weekend. Polecam(...)dodać stopniowo żółtka , a następnie dodać ser i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do sera. Delikatnie wymieszać. Masa makowa 1 puszka masy makowej Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier

O kuchni z uczuciem
Makowiec krucho-drożdżowy 207

ciasto wyrośnie. Jest już po Świętach, ale moi goście stwierdzili, że ten makowiec był tak pyszny, stwierdziłam więc, że nie będę z przepisem czekać do kolejnych Świąt 😉 Ta strucla makowa długo też zachowuje świeżość, była smaczna jeszcze 2 dni po świętach. Gdy używam kupnej masy makowej dodaję do niej kaszę mannę i ubite na sztywno białka, dzięki temu masa jest(...)zawijam ciasto przed pieczeniem w papier co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Jak zrobić lukier? Przepis znajdziecie TUTAJ. Przepis na Makowiec krucho-drożdżowy. Składniki na 1 roladę makową: 250 g mąki pszennej 1 op. suszonych lub 25 g świeżych drożdży 50 g cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 szklanki gęstej śmietany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM 281

Czas płynie niebłaganie, a Święta ( i zima! brrr …! ) już za moment. A jak Święta – to makowce! Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi pyszną masą makową – taką wilgotną, ciężką. Dziś mam dla Was przepis na taką idealną drożdżową roladę z masą makową z przepisu mojej babci, który zachował się w Jej kulinarnym zeszycie! Gwarantuję, że wszystkie „makowe(...)żółtka – 6 szt * świeże drożdże – 50 g * cukier – 5 łyżek * sól – 1 szczypta * rum – 2 lyżki * cukier wailiowy – 3 łyżki DODATKOWO: * masa makowa – przepis TU * białka – 5 szt Ps. domową masę makową można zastąpić masą z puszki – dodajcie do niej 2 łyżki grysiku. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże

Ostra na Słodko
20 ciast idealnych na Boże Narodzenie 344

miodowy w smaku. Nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia 2. Ciasto krówkowe  – biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową  3. Ciasto makowa panienka  - biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec  – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem(...)skondensowanym lub masą krówkową MAKOWCE 5. Makowiec japoński  – ciasto z dodatkiem masy makowej, startego jabłka polane roztopioną czekoladą 6. Makowa choinka  – ciasto francuskie nadziane masą makową  7. Rolada makowa  – ciasto drożdżowe nadziane dużą ilością masy makowej 8. Seromakowiec  – kruche ciasto, masa makowa i serowa  SERNIKI 9. Sernik z toblerone  – ciasto na zimno przygotowane

Ugotować
ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ 181

Kolejne świąteczne ciasto mojego autorstwa 😀 Tym razem postanowiłam połączyć smaki ciasta makowego z piernikiem. Moja propozycja to świąteczny tort makowy- biszkoptowe blaty makowe przełożone żurawiną i masą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Tort nie jest za słodki, gdyż kwaśna żurawina i słodka masa piernikowa komponują się idealnie. Zadowoli on zarówno wielbicieli makowców, jaki i pierników 😉 Ciasto nie tylko rewelacyjnie(...)pudru 1 łyżeczka przyprawy do piernika Masa piernikowa: 500 ml śmietany 36% 200 g czekolady gorzkiej  3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Beza makowa: 4 białka 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maku szczypta soli Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła garść żurawiny perełki ozdobne Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka

Kuchnia MagdaLeny
Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem (z gotową masą makową) 184

makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji. Masę makową możecie przygotować sami, lecz u mnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki. Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie również na mój wilgotny i ekspresowy biszkopt przekładany masą(...)makową - klik . (Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*) Kruche ciasto na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru pudru 125g masła 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) kilka kropel aromatu migdałowego/rumowego Masa serowa: 1 kg białego sera

Di gotuje
Makowiec domowy 198

Zapraszam dzisiaj na pyszny domowy makowiec taka próba przedświąteczna :) Do makowca polecam gotową masę makową z bakaliami od firmy Helio . Masa makowa z bakaliami HELIO w 3,3 kg puszce to rozwiązanie idealne dla cateringu, cukierników i szefów kuchni.  Jest to gotowy produkt z bakaliami i miodem do szybkiego przyrządzania makowców, mazurków, tortów makowych, strucli, czy innych deserów. Masa(...)makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt zapewni dużą oszczędność czasu - nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – stanowi  gotowe nadzienie do ciasta. Dodatkowym atutem produktu, jest to, że wypieki, w których zastosowano masę makową HELIO mogą być zamrażane. Masy makowe HELIO są najczęściej wybieranymi produktami w swojej kategorii

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada makowa z bakaliami 570

mnie już zaczyna pachnieć świętami. Rolada makowa jest prosta w przygotowaniu, za to bez porównania pyszniejsza od tych sklepowych, więc warto upiec samemu. Ja wykorzystałam gotową masę makową, ale można również przygotować własną dodając ulubione dodatki. SKŁADNIKI Na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki wody Na masę makową: 1 duża puszka (900 g) masy makowej z bakaliami 40 g rodzynek 60 ml rumu 50 g płatków migdałowych 160 g marmolady wieloowocowej Dodatkowo: cukier puder 1-2 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i zostawić na noc. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika

Passions hobbies life
Seromakowiec z piernikami na kruchym spodzie 264

cytryny.Wymieszać, odstawić. Z białek ubić pianę ,kiedy zacznie sztywnieć dodawać cukier i ciągle miksując ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Odłożyć 2 łyżki piany , będzie potrzebna do masy makowej. Ubitą pianę wmieszać w masę serową. Masa makowa 250 g suchego niebieskiego maku u mnie  KRESTO 400 g różnych bakalii u mnie KRESTO - tarte migdały,morele, żurawina,daktyle,rodzynki(...)minut.Następnie wyłóż na sitko i odstaw ,aby obciekł.Można zostawić na noc. Nazajutrz mak zmielić trzy razy w maszynce do mięsa. Wszystkie bakalie posiekać i wsypać do masy makowej, dokładnie wymieszać.Miód i olej kokosowy (można zastąpić masłem) podgrzać i wlać do maku z bakaliami i wymieszać dokładnie.Jeśli będziemy używać jej do klusek z makiem-taka masa jest

Z Kuchni Do Kuchni
Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto 179

nadaje smak całości.” Pączki z ziemniakami zagościły w mojej kuchni na dłużej. Na tłusty czwartek na blogu była propozycja bez nadzienia , ale… zrobiłam również pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto. Składniki: - 500 g mąki tortowej - 200 g ugotowanych sypkich ziemniaków (najlepiej „wczorajsze”) - 50 ml mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego(...)cukru do wypieków - 14 g drożdży instant - 1 łyżka likieru amaretto - 1 łyżka spirytusu Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki amaretto) - suchy mak do posypania pączków Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier

mojewypiekiinietylko
Pyszny makowiec drożdżowy 174

źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, oraz ma niewiele kalorii, polecany jest więc osobą na diecie. Makowiec z poniższego przepisu jest bardzo lekki, ciasto drożdżowe przypomina chałkę lub brioszkę masa makowa nie jest za słodka, ta puszysta i wilgotna wersja makowca na pewno przypadnie Wam do gustu. Co najważniejsze makowiec jest smaczny również na drugi i trzeci dzień. Składniki  Czas(...)cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży skórka starta z 1/2 cytryny 2 jaja 60 ml wody duża szczypta soli 100 g miękkiego masła Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka Masa makowa 175 g mielonego maku niebieskiego 310 ml mleka 50 g rodzynek 2 łyżki rumu 2 jaja 40 g cukru pudru 100 g masła 2 łyżki miodu 30 g posiekanych orzechów

Słodki Kompromis
Makowiec z jabłkami na puszystym spodzie. 166

bardzo udany,  owocny i twórczy, jednak jak następny będzie jeszcze lepszy,  wcale się nie pogniewam. 😉 Oto kolejny mój pomysł, na tradycyjne wypieki w nowej odsłonie. Bardzo lubię makowe przysmaki, jednak od dziecka nie lubiłam zwartych, zbitych mas makowych. Gdy sama zaczęłam robić wypieki, najpierw z przepisem krok po kroku, później nabierałam odwagi i zaczynałam wprowadzać swoje modernizacje. Dziś(...)zapisałam, a oto efekt.... Ciasto: 3 szklanki mąki 4  jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli szklanka oleju szklanka wody gazowanej łyżka sody oczyszczanej łyżka octu Masa makowa: puszka masy makowej 5 żółtek 4 duże jabłka 1,5 szklanki bakalii 0,5 szklanki manny Beza: 5 białek szczypta soli cukier waniliowy szklanka wiórek kokosowych Do masy makowej dodajemy

Dieta moja pasja
Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej 408

Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Beza podczas pieczenia opadnie przez wilgotną masę makową, ale i tak będzie z wierzchu chrupiąca. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „słodki(...)świat Kasi”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g masła 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru 2 jajka + 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 850g-900g gotowej masy makowej z puszki

Mała Cukierenka
PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!! 2556

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie zbliżają się też makowe smakołyki! Chyba o żadnej innej porze roku nie smakują one tak fantastycznie, jak właśnie wtedy, kiedy za oknem prószy śnieg, a choinka pięknie błyszczy kolorowymi światełkami. Dziś mam dla Was przepis na najlepszy na świecie tort makowy! Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne pokryte(...)Wystarczy się DARMOWO zalogować i KLIK! Nic więcej! A ja spośród głosujących wylosuję 1 osobę, która otrzyma ode mnie fajny sprzęt do kuchni!!! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO MAKOWE / BLATY: * mak mielony – 300 g * cukier drobny – 270 g * jajko – 7 szt * kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Makowe muffinki z serem 190

jesteście w stanie oprzeć się makowym muffinkom? Aromatyczna, pełna bakalii masa makowa. Na wierzchu delikatny serniczek z serka Philadelphia i ricotty. A jeśli jeszcze Was nie przekonałam, to na serku rozsmarowałam kajmakową masę krówkową i całość posypałam siekanymi migdałami. Przepis idealny na Święta Bożego Narodzenia. Bogaty w składniki, ale banalnie prosty do wykonania(...)się skusi? Muffinki u piekłam w papilotkach od  PapilArt .  Składniki masy makowej (na 20 małych muffinek): 200 g maku 120 g cukru 80 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo firmy Skworcu ) 80 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 łyżka likieru amaretto skórka otarta z 1 cytryny 80 g drobno krojonego ananasa (może być

Smak mojego domu
Domowa masa makowa 191

święta zawsze musi być ,,coś" z makiem, czy to makowiec, czy to seromak , czy to proste drożdżówki. Podstawą do tych wypieków jest masa makowa, można ją kupić prawie w każdym sklepie, ale jak wie każdy, ta ze sklepu smakuje okropnie... dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby zrobić masę makową w domu. W odróżnieniu od sklepowej smakuje i pachnie cudownie. Duża(...)ilość bakalii, orzechów i miodu, to właśnie to, dlaczego robię ją tylko w domu. Zrobienie takiej masy makowej zajmuje sporo czasu, w dodatku ten proces jest dość trudny, ale naprawdę warto, bo efekt jest cudowny. Z tego przepisu wychodzi jej dosyć sporo, z pewnością wystarczy na kilka makowców, dziesiątkę drożdżówek i jeszcze pozostanie wam trochę do zajadania łyżką. Domowa masa

Kuchnia Łukasza
Migdałowe parowańce z makiem 216

Kluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa(...)makowa 250 g maku 5 upieczonych kasztanów jadalnych 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek 2-3 łyżki płynnego miodu ekstrakt migdałowy ok. 750 ml mleka krem makowy 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) 342

Delikatny, puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i  bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec(...)Biszkopcie) - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy   Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego ok. 100 g bakalii  Lukier: szklanka cukru pudru

Słodka Strona
Domowa masa makowa (z miodem) 167

tutaj wielbiciele makowca? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około(...)gotowej masy makowej: 250 g suchego maku 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki płynnego miodu (180 g) 250 g orzechów i suszonych owoców* 3 łyżeczki cukru wanilinowego lub syrop waniliowy kilka kropelek olejku migdałowego *do mojej masy makowej dodałam: 80 g rodzynek, 55 g daktyli suszonych, 65 g migdałów w całości, 50 g orzechów brazylijskich  Dzień wcześniej suchy

Ugotować
Makowiec na kruchym cieście 459

Lubicie makowce ???? Ja bardzo  ;) I to szczególnie takie gdzie masy makowej jest o wiele więcej niż ciasta. I taki właśnie jest ten , który dziś Wam przedstawiam. Niewiele chrupiącego ciasta kruchego i  mnóstwo wilgotnego , aromatycznego maku . Pychota.  Przyjęło sie ,że makowce najczęściej pieczemy w okresie świątecznym , bądź też na różne uroczystości rodzinne. A czemuż by nie upiec chociażby(...)czasu namaczanie i mielenie maku .  Ale jest na to rada .  W sklepach jest już dostępny mak mielony .  I nie mówię tutaj o gotowej , słodkiej  masie makowej w puszcze . Możemy kupić suchy mak mielony , dzięki któremu samodzielne przygotowanie masy makowej będzie łatwizną. Np taki  ... Składniki : foremka 34x28 Ciasto kruche : 2 szklanki (350g ) mąki 1/4 szklanki

Malinowa Kawiarenka
Tort makowy z masą budyniową 269

Uwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4  jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Żółtka wraz z cukrem ubij na  puszystą masę. Następnie dodaj masę makową, kaszę manną oraz  proszek do pieczenia, krótko zmiksuj. W osobnej misce ubij białka na sztywna pianę i dodaj do masy makowej (wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masę makową przelej do tortownicy i piecz około

Kulinarna (nie)codzienność
Szybki makowiec na kruchym cieście 305

roku po raz pierwszy użyłam gotowej masy makowej z puszki. W natłoku świątecznych przygotowań nie starczyło czasu na mielenie maku i tradycyjną masę makową. Proszę, nie linczujcie mnie, czasami wykorzystanie gotowego produktu jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Przed użyciem, mak polecam lekko odparować i uszlachetnić miodem, bakaliami i ubitymi białkami. W ten sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam(...)proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta 120 g cukru pudru 250 g zimnego masła  1 jajko i 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany  Masa makowa: 2 puszki masy makowej (850 g) u mnie Helio 150 g bakalii: rodzynki, suszone figi, morele 80 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu olejek migdałowy do smaku

Mia Cucina Sofieta
Tort makowy 148

takie ciekawe. A jak już postawi się takie ciacho na stole to zawsze wzbudza on niesłychane emocje i każdy jest ciekaw jak smakuje. Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny(...)przestrzegał wszystko się uda. Skala smaku 10/10 blatów nie trzeba nasączać są dosyć wilgotne . Masę można zrobić inną niż jest w przepisie np.śmietankową z mascarpone. Składniki na blaty makowe: 2 szklanki maku 1 szklanka cukru 8 dużych jajek, 3 łyżki kaszy mannej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1/2 szkl. orzechów włoskich drobno pokrojonych pół szkl. skórki

Kubki smaku
Makowiec drożdżowy 1670

mnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 125 ml mleka(...)drożdży świeżych 2 żółtka 80 g cukru 80 g masła  sól szczypta Masa makowa: 250 g maku zmielonego* 250 ml mleka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich ale-raj 50 g migdałów w płatkach 2 białka Lukier 5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki soku

Ala piecze i gotuje
Tort makowo-jabłkowy 195

maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest wilgotny, mało słodki i mało kłopotliwy. Czy nadal mam Was namawiać(...)momentu aż składniki zaczną się jakby zbrylać. Ciasto skleić w kulkę, spłaszczyć zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować masę jabłkową i makową. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 60 gr rodzynek 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki zimnej

moj przepis na
Seromakowiec 154

tylko :) Prosty i smaczny  - polecam. Znaleziony na blogu Kwestia Smaku . Składniki (Forma o wymiarach 20 x 20 cm lub o średnicy 21 - 23 cm) : Czekoladowa masa makowa : 100 g masła, miękkiego 2 żółtka 2 szklanki gotowej masy makowej z bakaliami 1 szklanka migdałów bez skórek, zmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej(...)zdejmowaną obręczą wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Formę bez zdejmowanej obręczy wyłożyć papierem, tak aby wystawał ponad obręcz blaszki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli

cucinare
Owsianek mak beza-cytryna 172

Wilgotne ciasto bez dodatku mąki pszennej. Ciasto owsiane o wyrazistym smaku cytryny, beza makowa i bita śmietana okraszona wiórkami czekolady deserowej. Same pyszności. Składniki: (na blachę o wymiarach: 12 na 36 cm) Ciasto owsiane: 220  g płatków owsianych zmielonych na mączkę- ja użyłam młynka do kawy 80 ml oleju słonecznikowego sok z jednej całej cytryny skórka z połowy cytryny(...)dosięgła białej warstwy- gdyż wtedy skórka będzie gorzka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 30 g cukru pudru 100 ml jogurtu naturalnego 3 jajka Beza makowa: 3 białka z dużych jaj- jeśli są małe bądź średnie użyć 4 100 g cukru łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pół szklanki maku czarnego Bita śmietana

KreatywnePiny
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 285

dość, że w mojej szafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować, ale jak zwykle nie potrafiłam skorzystać z przepisu bez jego modyfikacji. Dzięki temu powstała moja własna wersja. Jedną połowę wypieku zostawiłam sobie, a drugą(...)przygotowałam świąteczne pudełka dla rodziny i przyjaciół (na zdjęciu obok). Takie pudełko z wypiekami to doskonały pomysł na prezent „z ostatniej chwili”. Zapraszam do wypróbowania obu pomysłów. Makowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

Jem więc Jestem
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 223

Święta Wielkanocne to czas refleksji i spotkań rodzinnych przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości.  Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej.  Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową.  Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy. Do wypieku użyłam Masy makowej(...)bakaliami oraz skórki pomarańczowej firmy Helio, która przekazała nam do przetestowania swoje produkty. Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży  3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 3 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1/2 pomarańczy 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej 167

mnie obowiązkowa potrawa wigilijna i  zawsze robimy ich większa ilość aby pojawiały się na stole przez całe Święta. Tym razem poszłam na łatwiznę i zamiast przygotowywać domową masę makową wykorzystałam do przygotowania makówek masę gotową. Nawet jeśli jeszcze nie zrobiliście makówek to zdążycie przed pierwszą gwiazdką wykorzystując Nasz przepis.  U mnie w domu była taka tradycja, że mama(...)wrzucała do masy makowej oprócz drobno posiekanych bakali jednego migdała w całości, który miał przynieść szczęście temu, kto na niego trafił. W tym momencie chciałyśmy życzyć Wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższym w atmosferze miłości i szczęścia!! Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej SKŁADNIKI: 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 0,5 litra mleka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makowiec zawijany 188

Jeden z najlepszych makowców jakie jadłam . Piekłam go trzy razy pod rząd :) Przepis znalazłam Tutaj Ciasto drożdżowe na 3 makowe strucle 3 szklanki mąki pszennej   45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych 1 i ½ łyżki oleju 180 ml letniego mleka 150 g margaryny lub masła. 6 żółtek 6 białek 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli(...)łyżki spirytusu, wódki lub rumu 1 cukier waniliowy 16 g Masa makowa: 500 g maku 250 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem

Na słodko lub wytrawnie
Seromakowiec 246

duża blacha seromakowca.. Składniki na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko Masa makowa: 1 opakowanie gotowej masy makowej 900g ( może być mniejsze, ja zużyłam całe opakowanie, żeby się nie zmarnowało) 4 białka kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa(...)minut do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, po nakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę makową: Do gotowej masy makowej dodać kilka kropel aromatu migdałowego, 4 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połączyć z masą makową, delikatnie mieszając. Gotową

Na słodko lub wytrawnie
Migdałowy makowiec 220

Jeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec.    Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej- 250g(...)migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa- esencja migdałowaDodatkowo:- płatki migdałowe do posypania- lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder

mojewypiekiinietylko
Makowiec drożdżowy 217

minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami(...)makowca drożdżowego był dla mnie przepis Joanny z Domowych Wypieków. Składniki na ciasto:   - 3 szklanki mąki pszennej- 180 ml mleka- 150g roztopionego masła- 6 żółtek (białka zostaną do masy makowej)- 21g drożdży suchych (lub 45g świeżych)- 6 łyżek cukru- 1,5 łyżki oleju- ½ łyżeczki soli (dałam waniliową)- 1,5 łyżki rumu (lub spirytusu albo wódki)- cukier waniliowy 16gDodatkowo:- 2 puszki

mojewypiekiinietylko
Seromak 382

Mój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni.składniki:masa serowa700 g sera sernikowego (użyłam z wiaderka(...)jajka3 łyżki cukru waniliowego2 łyżki cukru1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisławmasa makowa1 puszka masy makowej (850g)50 g rodzynek2 jajka4 łyżki kaszy mannykruche ciasto1 szklanka mąki5 łyżek cukru pudru2 żółtka100 g masła lub margarynyszczypta soliPrzygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto zawinąć w folię

Monia miesza i gotuje
Tartaletki z makiem 516

Tartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją wzbogaciłam o różnorodne orzechy oraz ekstrakt z wanilii.Z poniższego przepisu przygotować można 6 sztuk, ale od razu polecam Wam upiec ich więcej, zwłaszcza, jeśli dysponujecie większą ilością foremek. Tartaletki z makiemSkładniki:ciasto100g mąki pszennej30g(...)mąki ziemniaczanej60g masła 50g migdałów40g cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany 18%masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów 1 łyżka (20g) miodu1 łyżka (20g) masła2-3 łyżki cukru pudru1 jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki- migdały do ciasta kruchego sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać- mąkę pszenną i ziemniaczaną

Smakołyki Bereniki
Kruche rożki z makiem 239

się rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym.Z podanego przepisu wychodzi około 30 rożków. Kruche rożki(...)migdałowy 1 łyżka cukru1 jajko szczypta solicukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie:- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne- ciasto schłodzić w lodówce- masę makową wykonać jak w przepisie na struclę makową- ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując mąką - z ciasta wykrawać kwadraty, na środek każdego nakładać trochę masy makowej, składać na pół

Smakołyki Bereniki
Strucla z Makiem 249

poza domem - też nie było kiedy, ale już jestem, nadrabiam zaległości. "Blogowe zaległości" - tak powinno brzmieć moje drugie imię :) No dobra, dosyć tłumaczeń. Na zdjęciu wyżej widzicie struclę makową. Moją pierwszą struclę w życiu :) Następną zrobię bardziej okrągłą, ale ta też ma swój urok - ważne, że nie pękła podczas pieczenia:) Przepis oczywiście z Moje Wypiekii. W smaku pyszna(...)około 1,5 godziny. Jak już ciasto podwoiło swoją objętość podzieliłam je na 3 równe części, rozwałkowałam na ok. 3-5 mm. Rozwałkowałam prostokąty, na które wyłożyłam masę makową zostawiając ok. 2 cm wolnych od maku brzegów ciasta. Następnie zwinęłam jak roladę końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu

Blondynka Gotuje
Pokoleniowy tort makowy 206

okazje tj przyjęcia, wesela oraz dla znajomych. Tort jest pyszny, ale pracochłonny. Kusiło mnie żeby zrobić jak kiedyś, ale jak pytałam to nikt nie chciał takiego kremu. Wykonanie ciasta makowego – Mak wsypać do dużej miski i zalać wrzącą wodą. Mak musi być przykryty wodą, zamieszać. Zostawić tak na kilka godzin, następnie odcedzić mak na sitku wyłożonym gazą. Nadmiar wody(...)cukrem. Do masy jajecznej dodawać po łyżce zmielonego maku. Dokładnie wymieszać. Dodać wszystkie bakalie,olejek, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać w masę makową. Formę okrągłą o średnicy 23-25 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, nagrzać piekarnik do 190 C i piec 60 minut. Zostawić w formie aż ostygnie. Wykonanie

Kuchnia Pokoleń
Ciasto makowe na pianie z białek 221

Ciasto makowe na pianie z białek powstało poniekąd przez przypadek. Z ostatnich wypieków zostało nam kilka białek i nie bardzo mieliśmy pomysł co z nimi zrobić.  A ponieważ bardzo lubimy wszelkie słodkości z makiem, to postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Z wrodzonego lenistwa zamiast mielić mak postanowiliśmy go zblendować, co przy 700 W mocy naszego robota kuchennego  poszło  bardzo(...)proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm 1,5 szklanki mąki 5-6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli do ubijania piany z białek  masa makowa z podanego niżej przepisu Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru  około 1 l mleka lub wody 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta makowa 291

planach na święta Bożego Narodzenia był makowiec, piękne rolady makowe, z pysznym ciastem drożdżowym, ale to były plany. Przed świętami się rozchorowałam i wszystko do świąt robiłam dosłownie w Wigilię! Wstałam po 5 rano i zabrałam się za robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet(...)wykorzystaniem gotowej masy makowej. Tak właśnie powstała ta tarta, pyszne delikatne i cienkie ciasto, wilgotne i pełne bakalii wnętrze. Pyszna i bardzo szybka. Składniki: 275 g mąki tortowej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, szczypta soli, 2 żółtka z jajek L 400 g masy makowej,* orzechy, suszone owoce,** 1 jajko L Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder

Plate of Joy
Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe 166

Już widzę, jak moje  łobuziaki pałaszują bułeczki na kolację. Bardzo fajny pomysł na podzielne danie. Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki600g mąki pszennej45g świeżych drożdży3 łyżki cukru250ml mleka (1 szkl)100ml olejusól2 jajka1 puszka masy makowej z bakaliami1 żółtko lub 2 łyżki mleka (do posmarowania)1 cytryna1 szkl cukru pudruozdoby cukrowe Sposób(...)zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut

CoolinarniePL
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 415

piekła i nie ubiła piec! ). Teraz nie może się doczekać jak wyciągnie z piekarnika kolejne pyszne ciacho! Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne(...)Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka – 3 szt * cukier – 100 g * kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko

Ostra na Słodko
Delikatny makowiec z orzechową kruszonką 204

się upiec. Ten jest z dużą ilością jabłek, dzięki czemu jest odpowiednio słodki i wilgotny. Zredukowałam ilość cukru do minimum, bo za słodkich też nie lubię, a gotowa masa makowa jest wystarczająco słodka. Użyłam gotowej masy makowej, bo specjalnie nie będę kupować wihajstrów do mielenia maku. Dla tych co nie lubią rodzynek, bo można je zastąpić(...)mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję z 12 potraw wigilijnych Składniki na standardową prostokątną blachę: masa makowa: 100 g kaszy manny 800 g jabłek 150 g rodzynek lub posiekanych daktyli (u mnie były daktyle, bo rodzynki wyszły) 800-1000 g masy makowej 100 ml delikantego oleju roślinnego

greenscarf
Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka 173

makowiec krążył po sieci od roku lub więcej. Jest bardzo efektowny i niezwykle prosty do zrobienia. Co potrzebujecie? Tylko zrobić wycieczkę do sklepu spożywczego po ciasto francuskie i masę makową. Wiadomo, możecie zrobić ciasto francuskie sami, masę makową również. Tylko miało być szybko i prosto. Dla niektórych przepis ten jest zbawieniem, dla innych czymś nie do pomyślenia Ale ma być(...)roku? I bez żadnych wymówek. A resztę ciasta pozostałego z wykrawania choinki, z pewnością wykorzystacie na zwykłe ciastka posypane choćby cukrem lub np. rogaliki z resztą masy makowej. Przepis należy do cyklu Przepisy Świąteczne last minute – dla wszystkich zabieganych {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/12\/makowiec.jpg","recipeIngredient":["2 opakowania gotowego ciasta francuskiego

Mieszam w Garnku
Tarta makowa 201

się ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci a ciasteczka(...)szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 całe jajko i 2 żółtka 100 g masła 2 łyżki gęstej śmietany Składniki na masę makową: 300 g mielonego maku 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek 20 g płatków migdałowych 2 białka 30 g roztopionego masła 3-4 łyżki miodu 1 jabłko 1 pomarańcza + cukier puder

Ciastkozercy
Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem 201

najbardziej świątecznych wypieków, jakie mogą znaleźć się na Waszym stole. Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem to prawdziwy tradycyjny makowiec, na idealnym drożdżowym cieście, do tego idealna wilgotna masa makowa (możecie użyć gotową, ale czy naprawdę na tym to polega?) z bakaliami, no i ten kształt. Chyba jeszcze nie widziałam dwóch podobnych betlejemskich drożdżowych gwiazd z makiem – mimo, że wydają(...)mleka 2 jajka 50 g masła 15g drożdży suchych lub 30 g świeżych 50-80g cukru (w zależności od tego, jak słodkie chcecie uzyskać ciasto) na masę makową: 500 ml mleka 200g mielonego maku 5 łyżek miodu 1 łyżka masła ok. 150g migdałów pokrojonych garść sparzonych rodzynek 1-2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej opcjonalnie skórka otarta z cytryny

Pociąg Do Kuchni
Łatwy makowiec w cieście biszkoptowym 498

dopóki nie trafiliśmy na przepis na makowiec w cieście biszkoptowym. Ten zawsze znika ze stołu, po prostu nie można mu się oprzeć. Co prawda w przepisie jest gotowa masa makowa, myślę jednak że czasami można sobie ułatwić sobie życie lub jak kto woli dać połowę porcji masy makowej ze zwykłego makowca. Sekret tego ciasta to ciasto biszkoptowe.  Polecam(...)Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do śmietany 3 jajka 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej 2 białka 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, cukier, dodajemy żółtka i roztopioną i ostudzoną margarynę

Cukiernia Pychotki
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 205

Ciasto: 3 i pół szklanki mąki bezglutenowej (ja użyłam mieszanki Schar) 30 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru 3 żółtka (2 białka chowamy do lodówki - będą potrzebne do masy makowej) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki roztopionego i wystudzonego masła       oraz 200 g miękkiego masła do wysmarowania ciasta Masa makowa: 200 g białego(...)cukru. Mieszamy. Po chwili drożdże się rozpuszczą.  2. Do miski przesiewamy mąkę. 3. Oddzielamy żółtka od białek (dwa białka chowamy do lodówki, będą potrzebne następnego dnia do masy makowej). Dodajemy cukier do żółtek i miksujemy, aż masa stanie się jasna i aksamitna. Roztapiamy 3 łyżki masła w rondelku i studzimy. 4. Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, mieszamy. 5. Następnie

Kawa z mlekiem
Wilgotna babka makowa 282

Wilgotna babka makowa – cudownie wilgotna, długo świeża, nie za słodka i nie mdląca, bardzo puszysta. Wilgotna babka makowa jest niestandardowa, bo dodatek maku sprawia, że jest lekko „chrupiąca”, nie kruszy się, a do tego niecodziennie się prezentuje. Świetna odskocznia od tradycyjnych babek. Ta niezwykła wilgotna babka makowa to idealne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Wilgotna babka(...)makowa jest bardzo lekka i pachnąca. Składniki: 170g mąki pszennej 220g cukru, najlepiej brązowego 4 duże jajka 200g masła (nie zamieniać) 1 opakowanie cukru z wanilią 150g maku czarnego suchego 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie 2-3 krople aromatu migdałowego Wykonanie: Z jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno i odstawić. Masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć

Pociąg Do Kuchni
Makowiec królewski 787

piernika. Jedyną jego wadą jest proces przygotowania maku, który trzeba zaparzać i kilka razy zmielić. W tym roku dzięki firmie Helio obyło się bez tego męczącego procesu. Ich masa makowa zawiera wszystko to co powinna i jest pyszna. Do tego przepisu będzie wprost idealna! Makowiec królewski Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego(...)parze): 3 jajka 8 łyżek cukru 350 g masła (w temperaturze pokojowej) 100 g orzechów (u mnie orzechy laskowe Helio Natura ) 2 łyżki adwokatu Dodatkowo: około 850 g masy makowej (u mnie masa makowa z bakaliami Helio ) galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody (u mnie truskawkowa) Wymiary formy 28 cm x 24 cm. Zaczynamy do jasnego biszkoptu. Rozdzielamy żółtka

PatiGotuje
Ciasto “Wiśnia z makiem” 388

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl “Wiśnia z makiem” to idealne ciasto na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wilgotny spód makowy, śmietankowy krem z wiśniami oraz krem czekoladowy na biszkoptach nasączonych likierem Amaretto. Połączenie doskonałe!! Ciasto smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu! Na blogu znajdziecie również inne(...)ciasta z dodatkiem maku: np.: Babka makowa oraz  Wiśniowa fantazja . Ciasto Drukuj przepis Ilość porcji: 25 Czas gotowania: 1,5 godz. Składniki Składniki: (na formę 22 x 32 cm) Ciasto makowe: -4 jajka -170 g suchego mielonego maku -3/4 szklanku drobnego cukru -1 łyżka cukru wanilinowego -3 łyżki mąki pszennej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku

Marta Gotuje
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 566

Serniki uwielbiam zawsze i wszędzie :) tym razem ser połączyłam z makiem, ale żeby ładnie wyglądało pobawiłam się troszkę masą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzin ne . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut  Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta " Składniki : Ciasto kruche(...)szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika kropel zapachu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli

Różne smaki w kuchni
Makowiec 140

najbliższych i to właśnie w okresie świąt. Nie ma tutaj mowy o niedociągnięciach i pośpiechu. Tak, pośpiechu! Warto poświęcić więcej czasu i zrobić wszystko domowym sposobem, bez kupnej masy makowej, a do tego proponuję wersję bez cukru i nadprogramowej ilości tłuszczu. Obiecuję, że i tak będzie pysznie! A domową masę makową można spokojnie zrobić wcześniej i zamrozić albo użyć zmielonego(...)maku, który dostępny jest w sklepach. Makowiec przygotowałam na bazie przepisu Róży z bloga ciastkozercy.pl . Troszkę go zmodyfikowałam i użyłam domowej masy makowej. Polecam zajrzeć do Róży, bo to świetna strona, na której znaleźć możecie wiele wspaniałych inspiracji! Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie maku to kliknijcie

rabarbarowo
Makowiec na biszkopcie 553

dzieciństwa. Obecny nie tylko na Święta, ale i na wszelkich imieninach oraz rodzinnych imprezach. Różnił się liczbą wartsw biszkoptu i polewami. Ten makowiec jest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną(...)kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki) 100 g płynnego miodu 50 g rozkruszonych na pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów i migdałów 1-2 łyżki cukru z wanilią 2 jabłka stare na tarce jarzynowej

Poezja smaku
Gwiazda drożdżowa z makiem 184

Kolejna propozycja świąteczna, tym razem gwiazda drożdżowa, która już chodziła za mną od dłuższego czasu. Widziałam ją w wersji z dżemami, Nutellą, jednak ja postanowiłam zrobić ją z masą makową jako, że Święta za pasem, a w lodówce miałam otwartą puszkę masy makowej, która została mi po zrobieniu choinki z ciasta francuskieg o. Gwiazda jest łatwiejsza w wykonaniu niż się(...)zastanawiałam się czy podołam, jednak okazało się, że nie taki diabeł straszny :). Jeśli chcecie zachwycić rodzinę ciekawym świątecznym wypiekiem to może w tym roku zamiast drożdżowych makowców zrobicie tę makową gwiazdę? Dla kogo: dla szukających ciekawego świątecznego przepisu dla lubiących zaskakiwać rodzinę nowymi wypiekami dla fanów drożdżowych ciast Składniki na ciasto: 20g świeżych drożdży 2 żółtka jajko 100g masła

Mania Wypiekania
Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem 179

Boże Narodzenie bez makowca? Nie w naszym domu A jak makowiec to i masa makowa. Brzmi strasznie? Zupełnie niepotrzebnie. Ja wiele lat kupowałam gotową masę, bo kto by kręcił mak w maszynce. Mąż za to kręcił nosem, jak natrafił na rodzynki w masie, ale co tam. Pewnie byłoby tak dalej, gdybym jakiś czas temu nie trafiła na mak mielony. Brzmi(...)każdym razie jak sięgam po mak mielony, przypomina się ta scena nader często. Jeśli chcesz iść na łatwiznę i nie chce Ci się robić samemu masy makowej, polecam wycieczkę do sklepu, a jakże i przeczytanie składu masy z puszki. Hmm…masy są często zbyt słodkie – moim zdaniem, mają rodzynki- zdaniem pana męża, są za rzadkie przez co Twój

Mieszam w Garnku
Makowy warkocz drożdżowy 199

Warkocz makowy to doskonała odmiana tradycyjnej zawijanej strucli makowej. Idealny wypiek dla początkujących z ciastem drożdżowym, bo przy warkoczu nie musisz zawijać ciasta w pergamin i drżeć, pęknie, nie pęknie. Zawsze się uda, a jak smakuje! Jeśli jeszcze jako nadzienia użyjesz domowej   masy makowej sukces gwarantowany! Warkocz jest sporych rozmiarów, ale to nic, bo nadmiary spokojnie możesz zamrozić(...)mnie orkiszowa jasna) 50 g cukru 50 g miękkiego masła 180 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki instant Masa makowa: z przepisu tutaj Wykonanie: mleko lekko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i zamieszać rózgą do rozpuszczenia   do misy robota odważyć kolejne składniki, wlać mleko z drożdżami, wbić jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec z jabłkami 563

kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżka śmietany 3 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej 2 białka 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być śliwka) bakalie jeśli lubimy jak jest ich dużo w masie makowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek(...)wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy i wykładamy nim formę o rozmiarze 25/34 cm. Nakłuwamy widelcem i delikatnie podpiekamy w 180 stopniach - ok 10 minut. Do masy makowej dodajemy konfiturę oraz bakalie (opcjonalnie). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Na podpieczony kruchy spód wykładamy mak z dodatkami i ponownie wkładamy do piekarnika

sierotka maRysia w kuchni
Kluski z makiem 205

makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko(...)wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki: Kluski • mała miseczka ugotowanych ziemniaków – ok. 2 szklanki puree • mąka ziemniaczana • sól do smaku Sos makowy • 3 łyżki gotowej masy makowej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2-3 łyżki miodu • bakalie wg uznania, ok. 1/2 szklanki, u mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie Wykonanie: Kluski • Puree ziemniaczane zagnieść

To co kocham
Makowiec na kruchym spodzie 188

tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szkl . maku(...)cukrem i proszkiem do pieczenia,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. W tym czasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą i gotować do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić i zmielić dwa razy. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać stopniowo

Kolorowa kuchnia Elki
Świąteczny makowiec 234

mój ulubiony makowiec. Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach upieczenia makowca doszłam wreszcie do proporcji dostosowanych do mnie i moich umiejętności. Ciasto bardzo dobrze się wałkuje, a masa makowa jest odpowiednio gęsta za sprawą mielonych orzechów włoskich. Ciasto po rozwałkowaniu smaruję białkiem, co zapobiega przeciekaniu nadzienia i pozwala dobrze skleić krawędzie i brzegi. Z tego przepisu wychodzą dwa makowce(...)śmiało powiedzieć – polecam! Świąteczny makowiec 2 makowce, blacha 37 x 26 cm Ciasto: 500 g mąki wrocławskiej + kilka łyżek do podsypywania 3 żółtka (i 3 białka - dwa do masy makowej i jedno do posmarowania ciasta przed nałożeniem masy) 40 g drożdży 250 ml mleka 100 g zwykłego cukru 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g suchego

Posadzone i zjedzone
Strucla z makiem 173

Rolada makowa, makowiec tradycyjny czy makowiec zawijany albo strucla z makiem .... Ileż to nazw ma to wspaniałe ciasto. Kryje w sobie tyle słodkości, a nie jest mdłe. Zawiera   mnóstwo bakalii, a jednak nie jest ich za wiele. Uwielbiamy to makowe zawijane bakaliowe ciasto.   Nie wyobrażam sobie, żebym miała jego nie zrobić na święta. Musi być(...)mąki (luksusowa typ 550) ½   szklanki mleka 50 g drożdży 100 g masła 5 żółtek 120 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na farsz z masy   makowej: 400 g maku   niebieskiego 4 łyżki cukru ¾ szklanki płynnego miodu ½ szklanki mleka 30 g miękkiego masła 40 g migdałów 50 g orzechów włoskich (dałam pekan) 150   g rodzynek sułtanek

Kuchnia u Krysi
Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy 377

Zapewne wiele osób zastanawia się co dobrego można zrobić z wykorzystaniem białek, które zalegają w zamrażarce. Ja proponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty przełożone masami z jagód i truskawek. Pycha! Składniki: Biszkopty makowe: 15 białek 1,5 szklanki cukru 9 łyżek oleju 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa truskawkowa(...)serka mascarpone 50 g wiórek kokosowych 1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców leśnych   Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopty makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy. Masę

Na Ciasteczkowych Papierach
Strucla z makiem 204

Długo wierzyłam w tą teorię, aż postanowiłam stawić czoła wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny ale nie jest trudny :) Zapraszam na aromatyczną roladę z makiem zwaną Struclą makową. Wydawać się może, że to typowo świąteczny wypiek, ale kto powiedział, ze do weekendowej kawy nie pasuje? Strucla makowa Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 6 g drożdży 100g cukru(...)pudru  1/2 szklanki śmietany 200g masła 1 jajko 3 żółtka skórka z 1 cytryny cukier waniliowy szczypta soli masa makowa: 300g maku 1/2 L mleka 100g masła 1/2 szklanki miodu 200g cukru pudru 3 jajka 1 szklanki np orzechy, rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa   dodatkowo: lukier (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować masę makową. Mak wsypać do garnka z gorącym mlekiem

Tagebuch po polsku
Makowiec zawijany. 152

jakiego mielonego składnika użyć do przygotowania czegoś słodkiego, od razu na myśl przyszedł mi mak. W drugiej kolejności migdały, ale tym razem wybrałam małe czarne ziarenka. Upiekłam klasyczną roladę makową, przywołującą klimaty świąteczne. Nie jestem specjalistką w tego typu deserach, ale uważam swój wypiek za całkiem udany. W czasie, gdy krzątałam się w kuchni pomiędzy ciastem drożdżowym a masą makową(...)wciąż po głowie plątało się wspomnienie makowej piegowatości . To jedno z moich ulubionych powiedzonek Maćka : ) Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 80 ml letniego mleka 3 żółtka 70 g masła (roztopionego) 20 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie: Z mleka, cukru i drożdży przygotować rozczyn. Pozostawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto

zadanie-gotowanie
Ciasto Makowy Ślimaczek 411

Dzisiaj do niedzielnej kawki mam dla Was bardzo fajne i delikatne ciasto z masą makową. Jest nieco pracochłonne, ale naprawdę warto. Pięknie prezentuje się na stole a smakuje nieziemsko ;) Polecam! ;) Składniki (blacha 25x30cm): Ciasto: 600g mąki 200g cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 proszek do pieczenia (15g) 100g masła 200ml lekko ciepłego mleka 2 jajka szczypta soli Nadzienie makowe(...)stopniach przez 10 minut. Można je upiec każdą oddzielnie lub jeśli macie dwie identyczne blachy, w jednym czasie.  Pozostałe 4 części rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy w rolady. Układamy jedną obok drugiej, zostawiając niewielkie odstępy między nimi. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej

Czerwona Porzeczka
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 266

ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję się, dosłownie i w przenośni, gotowcem, czyli masą makową zamkniętą w puszce – od razu kupuję dużą, taką na dwa ciasta (850g). Co w środku? Woda, mak, cukier, bakalie – rodzynki i skórka pomarańczowa. Zawsze dodaję od siebie jeszcze posiekane orzechy(...)mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę śmietany i znowu wyróbcie. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy, pakujemy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 40-50 minut.   MASA MAKOWA Na jedną struclę potrzeba około 350-400g masy makowej – więcej lub mniej, w zależności jak duże i jak bardzo nadziane strucle robicie. Do gotowej masy dodaję jeszcze bakalie – posiekane

Karo in the Kitchen
Rogaliki z makiem i białą czekoladą 150

Pyszne rogaliki z masą makową. Super pomysłem na świąteczne wypieki, polecam. Masa makowa – odłożyć troszeczkę suchego maku do obsypania rogalików (około 1 łyżki)Mak wrzucić do garnuszka zalać gorącą wodą, tyle,żeby mak był przykryty. Gotować na małym ogniu 20 minut, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Jak woda wyparuje można dodać dodatkowo trochę wody.Następnie przelać(...)przez sitko i zostawić chwilkę, żeby usunąć wodę. Następnie trzykrotnie zmielić przez maszynkę. Masło z miodem roztopić w garnuszku i wlać do masy makowej. Dodać bakalie, figi bez pestek,olejek migdałowy, dokładnie wymieszać. Thermomix masa makową – do naczynia miksującego wsypać mak i zalać gorącą wodą, tyle żeby mak był przykryty, temp 100 C, czas 15 minut, obroty

Kuchnia Pokoleń
Drożdżowa strucla makowa 188

Świąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy. Przepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty(...)waniliowej lub torebka cukru waniliowego 2 jajka 70 g masła szczypta soli opcjonalnie czerwony barwnik w żelu Masa makowa: 1 puszka masy makowej  HELIO 1 jajko 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy w syropie 2 łyżki mielonych migdałów Dodatkowo: Czerwony lukier Śnieżynki cukrowe Sposób wykonania: Ciasto:: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki

Wanilia i Kardamon
Makowa tarta ze śliwką od serca! 206

Kochani dzisiaj zapraszam Was na wspólne pieczenie, wyśmienitej tarty z masą makową , śliwkami moczonymi w rumie i przepięknymi sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na ciasto na Święta Bożego Narodzenia, bardzo aromatyczne, wilgotne, o zapachu skórki pomarańczowej, rumu i czekolady! Bardzo gorąco Wam polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g mąki krupczatki - 1 jajko - 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia - cukier waniliowy Delecta - łyżka kwaśnej śmietany - 80 g cukru pudru MASA MAKOWA: - puszka gotowej masy makowej - opakowanie skórki pomarańczowej - 3 łyżki rumu - 15 śliwek kalifornijskich - 10 daktyli - 3 łyżki miodu PONADTO: -posypka Delecta kuleczki zbożowe z belgijskiej czekolady - czekolada biała - czerwony barwnik -czekolada mleczna  WYKONANIE: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko. Ciasto schładzamy w lodówce

SMYKWKUCHNI
Seromak 237

zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i stanowią idealny duet, fajnym dopełnieniem jest spód pierniczkowy. Oryginalny przepis pochodzi z niezawodnego blogu Moje wypieki, ja oczywiście(...)foodprocesorze – malakserze na proszek. Na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć 3/4 masy pierniczkowej. Podpiec w piekarniku przez 10 min w 180 st. Składniki na masę makową: 250 gr suchego maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych

moj przepis na
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (BEZ JAJEK) 250

Uwielbiam domowe makowce i wszelkie makowe drożdżówki :)  Może dlatego, że bardzo rzadko je piekę?  Widząc masę makową na sklepowej półce naszła mnie ochota, aby upiec drożdżówki. Wieeem taka masa makowa nigdy nie zastąpi domowej, ale z oszczędności czasu pokusiłam się o jej wypróbowanie. I nawet się nie zawiodłam! :) Mak porządnie zmielony i doprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane orzechy(...)Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez jajek.  Okazało się, że jednak nie są one w tym przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie, z dużą ilością makowego nadzienia i maślaną kruszonką na wierzchu.   Składniki: (na około 14 drożdżówek) 75 g roztopionego, wystudzonego masła 220 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży szczypta

Walijskie Pichcenie
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi 229

Biszkopt makowy, masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi. Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Jest bardzo orzeźwiające :) Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru 200 g wiórek kokosowych Galaretka: 2 galaretki agrestowe słoiczek dżemu(...)smaku kiwi i limonki (400 g) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty

Na Ciasteczkowych Papierach
torcik z masy makowej ( z kawą i wiśniami) 198

Makowiec w wielu domach piecze się tylko na Święta, ale u mnie pojawia się on w ciągu całego roku. Zastanawiałam się co zrobić ze znalezioną w kuchni puszką masy makowej więc postanowiłam sprawdzić czy nadaje się ona do upieczenia spodów. Wiem, że zaraz pojawią się głosy krytykujące używanie masy makowej więc od razu mówię, że czasem używam ale tylko masy(...)mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam go ze względu na to, że tort miały jeść dzieci.  *tortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy makowej (850 g) 5 jajek 100 g cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej kawy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4728

Pani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy(...)pomarańcze. Lubię to! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto makowe (na 2 placki): 4 łyżki mąki pszennej (tortowej) 150 g margaryny 8 jajek 100 g miodu (płynnego) 150 g cukru pudru 50 g rodzynek 300 g suchego maku (lub 500 g maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

Trzeci talerz
Seromakowiec ze śliwkami 153

Ciasto jest dość pracochłonne, jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy!  Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego(...)szczypta soli, 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Masa makowa( można użyć również około 900 g gotowej masy makowej): 500 g maku, 1 szklanka cukru, 3 jajka, kopiasta łyżeczka cynamonu, 30 g miękkiego masła, 150 g miodu płynnego,  koło 300 - 350 g mieszanki różnych bakalii (rodzynki, orzechy skórka kandyzowana pomarańczowa, migdały itp.), 3 – 4 łyżki bułki tartej Masa serowa

Nie tylko w kuchni
Strucla z makiem 166

Długo zastanawiałam się nad przepisem na makowiec na Boże Narodzenie... Przecież nie może go zabraknąć wśród wypieków :( Wiem, że najlepiej smakują masy makowe przygotowane w domu - jednak już za kilka dni dołączy do nas kolejny członek rodziny, więc z czworgiem małych rączek nie będę miała czasu na spędzenie wielu godzin w kuchni ... Postanowiłam wypróbować(...)masę makową w puszce Dr. Oetkera i zdecydowałam się na zamieszczony na niej przepis. Masę delikatnie udoskonaliłam i wyszło naprawdę pysznie :) Struclę piekłam pierwszy raz i może nie wygląda jeszcze jak ta mojej mamy ale jest naprawdę dobrze:) Składniki na dwie strucle o długości około 40 cm : Masa makowa: 1 puszka masy makowej (850 g) - ja użyłam Dr. Oetkera garść

cucinare
domowa masa makowa 155

Nigdy nawet się nie zastanawiałam i zawsze w okresie świątecznym podczas zakupów w koszyku lądowała puszkowa masa makowa. Na prawdę, nie pomyślałam, żeby zrobić domową... W tym roku nauczyłam się sama wytworzyć wiele rzeczy, które zazwyczaj kupowałam w sklepie (i przy okazji przekonałam się, że domowe=najlepsze :)) więc pomyślałam, że masa makowa będzie kolejna na tej liście. Nawet nie wiecie(...)tracicie kupując ten mak z puszki! Domowa masa makowa bije wszystkie sklepowe na głowę! Przemilczę już skład - bo w tej, którą kupicie w supermarkecie macie kilka rodzynków i migdałów na krzyż oraz jakiś 1% miodu (serio, ostatnio specjalnie sprawdzałam :p). A w domowej? Masa bakalii, zero chemii, dużo miodu! I możecie sami wybrać zestaw bakalii jakie chcecie mieć w swojej

chili & sugar
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 233

Mamy weekend a u mnie musi być ciasto jak już wiecie,  tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół......   Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek(...)szklanki mleka 1 łyżka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła lub dobrej margaryny Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 80 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania 1. CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać

Wanilia i Kardamon
Makowy kwiatek drożdżowy 184

ponieważ wizja poczęstowania gości zanikającymi z puszki resztkami ciastek nie docierała jakoś do mojego podświadomości. Szybki rzut okiem co mamy do dyspozycji - w lodówce drożdże, w szafce puszka masy makowej - będzie makowiec. I to nie byle jaki, bo zawsze chciałam zrobić taką makową gwiazdę z prawdziwego zdarzenia. Wszystko toczyło się gładko. Ciasto ładnie wyrosło, poskładałam, ponacinałam i uformowałam w pożądany(...)wściekła czekałam na efekt końcowy, czyli smak ciasta. O DZIWO (przez duże D), drożdżówka wcale nie okazała się być znowu taka niesłodka, a to za sprawą dość słodkiej masy makowej. Koniec końców, żeby podratować jeszcze trochę mój wypiek, polałam ciasto solidną porcją lukru. Jak wyszło? Pysznie! :) Przepis poniżej podaję oczywiście z cukrem;) Składniki: 500 g mąki 2 jajka

My simple kitchen
Sernik z makiem 178

Trudno mi się do tego przyznać, ale chyba uzależniłam się od masy makowej;p zaczęło się już przed wigilią gdy zmieliłam mak i dosładzałam go miodem, od tamtego czasu prawie codziennie jem coś z masą makową (której część została zamrożona), po prostu ją uwielbiam! ;) mimo wielu pozytywnych właściwości mak, ma przede wszystkim wysoką kaloryczność dlatego muszę powoli przechodzić na odwyk(...)sera chudego Emilka 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej firmy Kupiec kilka kropel olejku migdałowego stewia wg. smaku (ja dałam ponad 4 łyżki, jednak moja słabo słodzi) masa makowa: 7 łyżek domowej masy makowej (zaparzony mlekiem i zmielony mak + migdały + orzechy + rodzynki  + olejek migdałowy + miód wg.smaku) 2 jajka ewentualnie można dosłodzić stewią (jednak ja już nic więcej nie dodawałam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Strucla makowa 153

Strucla makowa- najlepsza przyjaciółka naszej rodziny podczas świąt. Wyszła nie przesuszona i aromatyczna. Wykorzystałam gotową masę makową  z dodatkiem skórki pomarańczowej, która była dość mocno wyczuwalna w strucli. Z podanych składników upiekłam dwie strucle. Ciasto 50 dag mąki 12 dag cukru 10 dag masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 4 dag drożdży szczypta soli Masa makowa (użyłam gotowej masy(...)makowej) 25 dag maku 15 dag cukru pudru 2 żółtka migdały, rodzynki, orzechy olejek migdałowy Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn (drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 10 dag mąki, dodać tyle mleka, aby rozczyn miał gęstość dobrej śmietany), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, włożyć do miski z mąką, wlać rozczyn, resztę mleka

Kuchenne aromaty
"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową (Seromak) 435

Wspaniały" - taką nazwę nosi ciasto z trzema warstwami: serową, makową oraz z orzechów włoskich. Ciasto jest naprawdę świetne i w pełni zasługuje na swoją nazwę. Każda z warstw jest niezwykła w smaku a całość idealnie ze sobą komponuje tworząc "Wspaniałe" ciasto. Polecam.   "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Składniki: Ciasto Makowe: 100 g maku(...)pieczenia Polewa Czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki 30% ok. 50 g orzechów włoskich (do posypania wierzchu)   "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy

Słodka Strona
Placek z makiem i masą orzechową 1255

zeszytu". Celowo zostawiłam nazwę ciasta "Placek z makiem i masą orzechową", bo przepis pod taką nazwą widnieje w moim ponad 20-letnim kajecie. Dzisiaj pewnie było by to ciasto makowe z kremem orzechowym:) Ciasto jest bardzo smakowite, a świadczyć o tym może fakt, że mimo tylu lat nadal od czasu do czasu powraca na mój stół. Polecam Wam ten przepis(...)Dzisiaj ciasto upieczone specjalnie na "Orzechowy Tydzień" organizowany przez Atinkę :) Składniki na ciasto: Makowe: 6 jaj; 200 g cukru pudru; 300 g maku; 1 łyżka proszku do pieczenia; kilka kropli aromatu migdałowego;  Biszkoptowe: 3 jaja; 100 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 100 g mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia;  Ciasto makowe: Mak sparzyć, wystudzić i zmielić

In my kitchen
Urodzinowa pora i Sernik makowy czyli Slodki Czwartek odc.78 194

Sernik ten podbił serca wszystkich, nawet wybrednego Małżona.  Delikatny, cytrynowy ser i słodka, bakaliowa masa makowa.  Połączenie może nieoczywiste ale pyszne!  Przepis pochodzi ze strony blue spoon . Moja masa serowa była bardzo płynna mimo dodatku skrobi dlatego też masy makowej nie rozprowadziłam dokładnie po całości. W niczym to jednak nie przeszkadzało :) Sernik delikatny i bardzo smaczny(...)tylko na świąteczny czas!!! Sernik makowy 1 kg dobrego sera 1/2 cytryny 3 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie) 1/2 szklanki śmietany 36% (opcjonalnie) 400 g gotowej masy makowej (lub tyle samo masy własnego wyrobu) 2 jajka 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie) Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej Ser ucieramy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 394

Makowiec zawijany, czyli rolada makowa Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą się nam ze Świętami. Dla mnie to między innymi rolada makowa. Mimo, że nie jestem wielką wielbicielką ciast z makiem, to właśnie bez takiej strucli nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. To zawsze wywołuje spór pomiędzy mną a M., dla którego świąteczny makowiec, to taki na kruchym cieście(...)razie jednak pieczenie ciast to moje zadanie, więc jest zawijaniec. Pełen masy makowej i bakalii... Czasami zdarza mu się miejscami popękać od nadmiaru maku, ale to rzadkość i nie wpływa na smak. A ten jest (nieskromnie mówiąc/pisząc) doskonały. Z podanego przepisu można upiec jeden duży makowiec (wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia) lub 2 mniejsze. Często roladę makową zaleca

Pełny talerz
Seromakowiec + film 173

składniki na formę 22 na 28 cm                       masa makowa 1 puszka masy makowej z bakaliami 200 g masła 2 żółtka + 3 jajka 1/2 szklani mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajka 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) wiórki kokosowe do posypania ciasta  przepis Do miski przekładamy gotową masę makową z puszki, dodajemy miękkie masło, żółtka i jajka, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki

Smakowite Dania
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 509

robię bardzo często i wszyscy u mnie już je znają i się nimi zajadają. Jeśli jeszcze ich nie robiliście to zachęcam do przygotowania. Dziś wersja świąteczna czyli z masą makową, ale można je przygotować również z serem czy marmoladą. Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku, aby nikt nie miał problemu z przygotowaniem tego smakołyku. Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową(...)bakaliami   SKŁADNIKI:   600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio Dodatkowo:  1 żółtko lub 2 łyżki mleka do posmarowania 1 cytryna 1 szklanka cukru pudru ozdoby cukrowe    PRZYGOTOWANIE:     Drożdże mieszamy z cukrem a następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Seromak, czyli sernik z makiem 1871

schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzićMASA MAKOWA- mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem- masło i miód przełożyć do rondelka, podgrzewać(...)się, dodać mak, przez chwilę smażyć, cały czas mieszając, zdjąć z palnika, ostudzić- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą, jasną masę, dodać do masy makowej, skropić olejkiem migdałowym, wymieszać- pianę z białek ubić z pozostałym cukrem tuż przed wyłożeniem masy na ciasto- pianę delikatnie wymieszać z masą, przełożyć na ostudzone ciasto, wyrównaćMASA SEROWA - składniki

Smakołyki Bereniki
Makowiec japoński 239

Ostatnio, przez przypadek, kupiłam gotową masę makową (tak wiem, czytałam skład... cukier, woda, miód 1%...generalnie dramat). Szkoda mi było wyrzucić jednak tego produktu więc postanowiłam go "podrasować" czymś zdrowym i tak powstał Makowiec japoński. Zdrowe są tu jabłka, orzechy, suszone owoce... Postanowiłam zrezygnować z biszkoptu czy kruchego spodu i ograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam(...)Składniki:900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem"6 jaj6 łyżek kaszy manny2 duże jabłka3 łyżki miodusok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichgarść posiekanych migdałówgarść rodzynekgarść suszonej żurawiny szczypta solioliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formyMakowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania