takie ciekawe. A jak już postawi się takie ciacho na stole to zawsze wzbudza on niesłychane emocje i każdy jest ciekaw jak smakuje. Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny(...)przestrzegał wszystko się uda. Skala smaku 10/10 blatów nie trzeba nasączać są dosyć wilgotne . Masę można zrobić inną niż jest w przepisie np.śmietankową z mascarpone. Składniki na blaty makowe: 2 szklanki maku 1 szklanka cukru 8 dużych jajek, 3 łyżki kaszy mannej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1/2 szkl. orzechów włoskich drobno pokrojonych pół szkl. skórki
Kubki smakumnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 125 ml mleka(...)drożdży świeżych 2 żółtka 80 g cukru 80 g masła sól szczypta Masa makowa: 250 g maku zmielonego* 250 ml mleka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich ale-raj 50 g migdałów w płatkach 2 białka Lukier 5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki soku
Ala piecze i gotujemaślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest wilgotny, mało słodki i mało kłopotliwy. Czy nadal mam Was namawiać(...)momentu aż składniki zaczną się jakby zbrylać. Ciasto skleić w kulkę, spłaszczyć zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować masę jabłkową i makową. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 60 gr rodzynek 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki zimnej
moj przepis natylko :) Prosty i smaczny - polecam. Znaleziony na blogu Kwestia Smaku . Składniki (Forma o wymiarach 20 x 20 cm lub o średnicy 21 - 23 cm) : Czekoladowa masa makowa : 100 g masła, miękkiego 2 żółtka 2 szklanki gotowej masy makowej z bakaliami 1 szklanka migdałów bez skórek, zmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej(...)zdejmowaną obręczą wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Formę bez zdejmowanej obręczy wyłożyć papierem, tak aby wystawał ponad obręcz blaszki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli
cucinareWilgotne ciasto bez dodatku mąki pszennej. Ciasto owsiane o wyrazistym smaku cytryny, beza makowa i bita śmietana okraszona wiórkami czekolady deserowej. Same pyszności. Składniki: (na blachę o wymiarach: 12 na 36 cm) Ciasto owsiane: 220 g płatków owsianych zmielonych na mączkę- ja użyłam młynka do kawy 80 ml oleju słonecznikowego sok z jednej całej cytryny skórka z połowy cytryny(...)dosięgła białej warstwy- gdyż wtedy skórka będzie gorzka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 30 g cukru pudru 100 ml jogurtu naturalnego 3 jajka Beza makowa: 3 białka z dużych jaj- jeśli są małe bądź średnie użyć 4 100 g cukru łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pół szklanki maku czarnego Bita śmietana
KreatywnePinydość, że w mojej szafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować, ale jak zwykle nie potrafiłam skorzystać z przepisu bez jego modyfikacji. Dzięki temu powstała moja własna wersja. Jedną połowę wypieku zostawiłam sobie, a drugą(...)przygotowałam świąteczne pudełka dla rodziny i przyjaciół (na zdjęciu obok). Takie pudełko z wypiekami to doskonały pomysł na prezent „z ostatniej chwili”. Zapraszam do wypróbowania obu pomysłów. Makowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
Jem więc JestemŚwięta Wielkanocne to czas refleksji i spotkań rodzinnych przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości. Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej. Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową. Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy. Do wypieku użyłam Masy makowej(...)bakaliami oraz skórki pomarańczowej firmy Helio, która przekazała nam do przetestowania swoje produkty. Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 3 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1/2 pomarańczy 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie obowiązkowa potrawa wigilijna i zawsze robimy ich większa ilość aby pojawiały się na stole przez całe Święta. Tym razem poszłam na łatwiznę i zamiast przygotowywać domową masę makową wykorzystałam do przygotowania makówek masę gotową. Nawet jeśli jeszcze nie zrobiliście makówek to zdążycie przed pierwszą gwiazdką wykorzystując Nasz przepis. U mnie w domu była taka tradycja, że mama(...)wrzucała do masy makowej oprócz drobno posiekanych bakali jednego migdała w całości, który miał przynieść szczęście temu, kto na niego trafił. W tym momencie chciałyśmy życzyć Wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższym w atmosferze miłości i szczęścia!! Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej SKŁADNIKI: 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 0,5 litra mleka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeden z najlepszych makowców jakie jadłam . Piekłam go trzy razy pod rząd :) Przepis znalazłam Tutaj Ciasto drożdżowe na 3 makowe strucle 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych 1 i ½ łyżki oleju 180 ml letniego mleka 150 g margaryny lub masła. 6 żółtek 6 białek 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli(...)łyżki spirytusu, wódki lub rumu 1 cukier waniliowy 16 g Masa makowa: 500 g maku 250 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem
Na słodko lub wytrawnieduża blacha seromakowca.. Składniki na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko Masa makowa: 1 opakowanie gotowej masy makowej 900g ( może być mniejsze, ja zużyłam całe opakowanie, żeby się nie zmarnowało) 4 białka kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa(...)minut do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, po nakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę makową: Do gotowej masy makowej dodać kilka kropel aromatu migdałowego, 4 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połączyć z masą makową, delikatnie mieszając. Gotową
Na słodko lub wytrawnieJeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec. Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej- 250g(...)migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa- esencja migdałowaDodatkowo:- płatki migdałowe do posypania- lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder
mojewypiekiinietylkominut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami(...)makowca drożdżowego był dla mnie przepis Joanny z Domowych Wypieków. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej- 180 ml mleka- 150g roztopionego masła- 6 żółtek (białka zostaną do masy makowej)- 21g drożdży suchych (lub 45g świeżych)- 6 łyżek cukru- 1,5 łyżki oleju- ½ łyżeczki soli (dałam waniliową)- 1,5 łyżki rumu (lub spirytusu albo wódki)- cukier waniliowy 16gDodatkowo:- 2 puszki
mojewypiekiinietylkoMój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni.składniki:masa serowa700 g sera sernikowego (użyłam z wiaderka(...)jajka3 łyżki cukru waniliowego2 łyżki cukru1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisławmasa makowa1 puszka masy makowej (850g)50 g rodzynek2 jajka4 łyżki kaszy mannykruche ciasto1 szklanka mąki5 łyżek cukru pudru2 żółtka100 g masła lub margarynyszczypta soliPrzygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto zawinąć w folię
Monia miesza i gotujeTartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją wzbogaciłam o różnorodne orzechy oraz ekstrakt z wanilii.Z poniższego przepisu przygotować można 6 sztuk, ale od razu polecam Wam upiec ich więcej, zwłaszcza, jeśli dysponujecie większą ilością foremek. Tartaletki z makiemSkładniki:ciasto100g mąki pszennej30g(...)mąki ziemniaczanej60g masła 50g migdałów40g cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany 18%masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów 1 łyżka (20g) miodu1 łyżka (20g) masła2-3 łyżki cukru pudru1 jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki- migdały do ciasta kruchego sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać- mąkę pszenną i ziemniaczaną
Smakołyki Berenikisię rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym.Z podanego przepisu wychodzi około 30 rożków. Kruche rożki(...)migdałowy 1 łyżka cukru1 jajko szczypta solicukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie:- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne- ciasto schłodzić w lodówce- masę makową wykonać jak w przepisie na struclę makową- ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując mąką - z ciasta wykrawać kwadraty, na środek każdego nakładać trochę masy makowej, składać na pół
Smakołyki Bereniki