mnie już zaczyna pachnieć świętami. Rolada makowa jest prosta w przygotowaniu, za to bez porównania pyszniejsza od tych sklepowych, więc warto upiec samemu. Ja wykorzystałam gotową masę makową, ale można również przygotować własną dodając ulubione dodatki. SKŁADNIKI Na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki wody Na masę makową: 1 duża puszka (900 g) masy makowej z bakaliami 40 g rodzynek 60 ml rumu 50 g płatków migdałowych 160 g marmolady wieloowocowej Dodatkowo: cukier puder 1-2 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i zostawić na noc. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika
Passions hobbies lifecytryny.Wymieszać, odstawić. Z białek ubić pianę ,kiedy zacznie sztywnieć dodawać cukier i ciągle miksując ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Odłożyć 2 łyżki piany , będzie potrzebna do masy makowej. Ubitą pianę wmieszać w masę serową. Masa makowa 250 g suchego niebieskiego maku u mnie KRESTO 400 g różnych bakalii u mnie KRESTO - tarte migdały,morele, żurawina,daktyle,rodzynki(...)minut.Następnie wyłóż na sitko i odstaw ,aby obciekł.Można zostawić na noc. Nazajutrz mak zmielić trzy razy w maszynce do mięsa. Wszystkie bakalie posiekać i wsypać do masy makowej, dokładnie wymieszać.Miód i olej kokosowy (można zastąpić masłem) podgrzać i wlać do maku z bakaliami i wymieszać dokładnie.Jeśli będziemy używać jej do klusek z makiem-taka masa jest
Z Kuchni Do Kuchninadaje smak całości.” Pączki z ziemniakami zagościły w mojej kuchni na dłużej. Na tłusty czwartek na blogu była propozycja bez nadzienia , ale… zrobiłam również pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto. Składniki: - 500 g mąki tortowej - 200 g ugotowanych sypkich ziemniaków (najlepiej „wczorajsze”) - 50 ml mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego(...)cukru do wypieków - 14 g drożdży instant - 1 łyżka likieru amaretto - 1 łyżka spirytusu Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki amaretto) - suchy mak do posypania pączków Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier
mojewypiekiinietylkoźródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, oraz ma niewiele kalorii, polecany jest więc osobą na diecie. Makowiec z poniższego przepisu jest bardzo lekki, ciasto drożdżowe przypomina chałkę lub brioszkę masa makowa nie jest za słodka, ta puszysta i wilgotna wersja makowca na pewno przypadnie Wam do gustu. Co najważniejsze makowiec jest smaczny również na drugi i trzeci dzień. Składniki Czas(...)cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży skórka starta z 1/2 cytryny 2 jaja 60 ml wody duża szczypta soli 100 g miękkiego masła Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka Masa makowa 175 g mielonego maku niebieskiego 310 ml mleka 50 g rodzynek 2 łyżki rumu 2 jaja 40 g cukru pudru 100 g masła 2 łyżki miodu 30 g posiekanych orzechów
Słodki Kompromisbardzo udany, owocny i twórczy, jednak jak następny będzie jeszcze lepszy, wcale się nie pogniewam. 😉 Oto kolejny mój pomysł, na tradycyjne wypieki w nowej odsłonie. Bardzo lubię makowe przysmaki, jednak od dziecka nie lubiłam zwartych, zbitych mas makowych. Gdy sama zaczęłam robić wypieki, najpierw z przepisem krok po kroku, później nabierałam odwagi i zaczynałam wprowadzać swoje modernizacje. Dziś(...)zapisałam, a oto efekt.... Ciasto: 3 szklanki mąki 4 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli szklanka oleju szklanka wody gazowanej łyżka sody oczyszczanej łyżka octu Masa makowa: puszka masy makowej 5 żółtek 4 duże jabłka 1,5 szklanki bakalii 0,5 szklanki manny Beza: 5 białek szczypta soli cukier waniliowy szklanka wiórek kokosowych Do masy makowej dodajemy
Dieta moja pasjaZapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Beza podczas pieczenia opadnie przez wilgotną masę makową, ale i tak będzie z wierzchu chrupiąca. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „słodki(...)świat Kasi”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g masła 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru 2 jajka + 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 850g-900g gotowej masy makowej z puszki
Mała CukierenkaZbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie zbliżają się też makowe smakołyki! Chyba o żadnej innej porze roku nie smakują one tak fantastycznie, jak właśnie wtedy, kiedy za oknem prószy śnieg, a choinka pięknie błyszczy kolorowymi światełkami. Dziś mam dla Was przepis na najlepszy na świecie tort makowy! Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne pokryte(...)Wystarczy się DARMOWO zalogować i KLIK! Nic więcej! A ja spośród głosujących wylosuję 1 osobę, która otrzyma ode mnie fajny sprzęt do kuchni!!! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO MAKOWE / BLATY: * mak mielony – 300 g * cukier drobny – 270 g * jajko – 7 szt * kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia
Ostra na Słodkojesteście w stanie oprzeć się makowym muffinkom? Aromatyczna, pełna bakalii masa makowa. Na wierzchu delikatny serniczek z serka Philadelphia i ricotty. A jeśli jeszcze Was nie przekonałam, to na serku rozsmarowałam kajmakową masę krówkową i całość posypałam siekanymi migdałami. Przepis idealny na Święta Bożego Narodzenia. Bogaty w składniki, ale banalnie prosty do wykonania(...)się skusi? Muffinki u piekłam w papilotkach od PapilArt . Składniki masy makowej (na 20 małych muffinek): 200 g maku 120 g cukru 80 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo firmy Skworcu ) 80 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 łyżka likieru amaretto skórka otarta z 1 cytryny 80 g drobno krojonego ananasa (może być
Smak mojego domuświęta zawsze musi być ,,coś" z makiem, czy to makowiec, czy to seromak , czy to proste drożdżówki. Podstawą do tych wypieków jest masa makowa, można ją kupić prawie w każdym sklepie, ale jak wie każdy, ta ze sklepu smakuje okropnie... dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby zrobić masę makową w domu. W odróżnieniu od sklepowej smakuje i pachnie cudownie. Duża(...)ilość bakalii, orzechów i miodu, to właśnie to, dlaczego robię ją tylko w domu. Zrobienie takiej masy makowej zajmuje sporo czasu, w dodatku ten proces jest dość trudny, ale naprawdę warto, bo efekt jest cudowny. Z tego przepisu wychodzi jej dosyć sporo, z pewnością wystarczy na kilka makowców, dziesiątkę drożdżówek i jeszcze pozostanie wam trochę do zajadania łyżką. Domowa masa
Kuchnia ŁukaszaKluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa(...)makowa 250 g maku 5 upieczonych kasztanów jadalnych 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek 2-3 łyżki płynnego miodu ekstrakt migdałowy ok. 750 ml mleka krem makowy 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDelikatny, puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec(...)Biszkopcie) - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego ok. 100 g bakalii Lukier: szklanka cukru pudru
Słodka Stronatutaj wielbiciele makowca? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około(...)gotowej masy makowej: 250 g suchego maku 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki płynnego miodu (180 g) 250 g orzechów i suszonych owoców* 3 łyżeczki cukru wanilinowego lub syrop waniliowy kilka kropelek olejku migdałowego *do mojej masy makowej dodałam: 80 g rodzynek, 55 g daktyli suszonych, 65 g migdałów w całości, 50 g orzechów brazylijskich Dzień wcześniej suchy
UgotowaćLubicie makowce ???? Ja bardzo ;) I to szczególnie takie gdzie masy makowej jest o wiele więcej niż ciasta. I taki właśnie jest ten , który dziś Wam przedstawiam. Niewiele chrupiącego ciasta kruchego i mnóstwo wilgotnego , aromatycznego maku . Pychota. Przyjęło sie ,że makowce najczęściej pieczemy w okresie świątecznym , bądź też na różne uroczystości rodzinne. A czemuż by nie upiec chociażby(...)czasu namaczanie i mielenie maku . Ale jest na to rada . W sklepach jest już dostępny mak mielony . I nie mówię tutaj o gotowej , słodkiej masie makowej w puszcze . Możemy kupić suchy mak mielony , dzięki któremu samodzielne przygotowanie masy makowej będzie łatwizną. Np taki ... Składniki : foremka 34x28 Ciasto kruche : 2 szklanki (350g ) mąki 1/4 szklanki
Malinowa KawiarenkaUwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4 jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Żółtka wraz z cukrem ubij na puszystą masę. Następnie dodaj masę makową, kaszę manną oraz proszek do pieczenia, krótko zmiksuj. W osobnej misce ubij białka na sztywna pianę i dodaj do masy makowej (wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masę makową przelej do tortownicy i piecz około
Kulinarna (nie)codziennośćroku po raz pierwszy użyłam gotowej masy makowej z puszki. W natłoku świątecznych przygotowań nie starczyło czasu na mielenie maku i tradycyjną masę makową. Proszę, nie linczujcie mnie, czasami wykorzystanie gotowego produktu jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Przed użyciem, mak polecam lekko odparować i uszlachetnić miodem, bakaliami i ubitymi białkami. W ten sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam(...)proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta 120 g cukru pudru 250 g zimnego masła 1 jajko i 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 2 puszki masy makowej (850 g) u mnie Helio 150 g bakalii: rodzynki, suszone figi, morele 80 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu olejek migdałowy do smaku
Mia Cucina Sofieta