makowy - 2144 przepisów (strona:9/143)

Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 211

mogą się odbyć. Tak uważa sporo innych osób. Każdego roku piekę makowca, za każdym razem innego. Mnie nie zniechęca cały proces jego przygotowania, szczególnie, gdy można kupić gotową masę makową i mielony mak. Obecnie nie chce mi się parzyć i mielić 3-krotnie mak. Takim osobom jak ja dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami(...)cukrem pudrem. W tym przepisie wykorzystałam gotową masę makową i zmielony suchy mak. Gotowa masa makowa ma w składzie mało bakalii, więc ja dodaję do niej jeszcze rodzynki, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodałam też miód, ubite białka oraz trochę bułki tartej do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec z kruszonką, na cieście kruchym 233

Macie już plany na makowiec na święta? Jeśli jeszcze nie wybraliście przepisu, a lubicie  mocno aromatyczną masę makową,  z dużą ilością bakalii, to mam dla Was propozycję na makowiec z kruszonką, zrobiony na cieście kruchym. Makowiec ma postać tarty, jest jednak troszkę wyższy. Masa makowa jest bardzo wilgotna i aromatyczna. A co najważniejsze, ciasto jest bardzo proste(...)firmy Skworcu ) 100 g zimnego masła 2 żółtka Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru 35 g zimnego masła 1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Składniki masy makowej: 200 g maku 120 g cukru 100 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo ) 60 g siekanych, blanszowanych migdałów 80 g siekanych  orzechów włoskich   4 duże łyżki miodu

Smak mojego domu
Makowa choinka (ciasto francuskie nadziane masą makową) 208

okres przedświąteczny będzie dla Was ciężkim i zapracowanym czasem to zachęcam do przygotowania szybkiego makowca. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami.  Składniki na 1 dużą makową choinkę: 2 arkusze ciasta francuskiego(...)masy makowej z tego przepisu (około 450 g) 1 jajko (osobno białko i żółtko) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek (4-5) przegotowanej wody  cukrowe dekoracje *z resztek ciasta francuskiego możecie przygotować ciasteczka: ciasto francuskie rozciąć na jeszcze mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać zwykłym cukrem oraz cynamonem. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem

Ugotować
Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? 345

jest ten przepis. Zapraszam Was na kwiecisty makowiec drożdżowy. Z ciasta drożdżowego można stworzyć naprawdę wspaniałe wypieki. Takie ciasto idealnie nadaje się do formowania. Moja rodzina wprost przepada za makowymi wypiekami, dlatego w odwiedziny bardzo często zabieram właśnie takiego kwiecistego makowca drożdżowego. Wspaniały smak i efektowny wygląd tego ciasta zachwyca niejedną osobę. Spróbujcie i Wy. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)łyżki 1 opakowanie drożdży instant 7 g 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka mała szczypta soli 3 jajka klasy M nadzienie – domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki – arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy

Słodkie okruszki
Tort makowy 248

Tort makowy to świetna propozycja na coś słodkiego na świąteczny stół. Biszkopt makowy i spora porcja kremu z białą czekoladą to klasyczne zestawienie. Jeżeli lubicie mak i czekoladę to jestem pewna, że również i Wam posmakuje. Udekorowałam go kremem ze śmietany i mascarpone, gdyż uwiebiam to połączenie. Jeżeli nie chcecie, żeby tort był tak bogato przełożony kremem to śmiało możecie(...)użyć go mniej do przełożenia, a resztę zostawić do dekoracji. Pełna dowolność. Biszkopt makowy zawsze piekę dzień wcześniej (lepiej się kroi). Jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta to do kremu z mascarpone dodajcie nieco cukru pudru. Ja nie dodaję, ponieważ krem z białej czekolady jest dla mnie wystarczająco słodki. Mój torcik udekorowałam choinkami wykonanymi z barwionego na zielono lukru królewskiego oraz

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto makowe na biszkopcie 173

Jeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe(...)ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku – 1 szklanka miodu – 4 łyżko oleju – 150 g orzechów włoskich – 50 g płatków migdałowych – 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej skórki pomarańczowej Powyższe składniki możecie zastąpić gotową masą

nietylkopasta.pl
Wegański tort makowy z pralinami i kokosowym karmelem (bez cukru białego, laktozy, wegański) 166

pierwszy biszkopt tego typu jest całkiem udany! Aczkolwiek nadal będziemy szukać mieszanki idealnej 😉 Poniższy torcik to taka szalona wersja makowca. Jest sycący, pyszny i według nas dużo zdrowszy! Masa makowa z lnem to nasz sprawdzony standard jeśli chodzi o makowe wypieki, biszkopt jest bardzo wilgotny i zbożowy, pralinki słodkie, marcepanowe oraz chrupiące a pistacje w karmelu to wręcz poezja! Jesteśmy(...)rzepakowego lub płynnego oleju kokosowego -100g gęstego mleka kokosowego -5 łyżek ksylitolu -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -½ łyżeczki sody oczyszczonej -1 łyżka octu jabłkowego Masa makowa -200g mielonego suchego maku (np. Gardis z Lidla) -300g wody -200g napoju roślinnego (np. ryżowe lub migdałowe) -3 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego -5 łyżek ksylitolu

Candy Pandas
Seromakowiec 251

Pyszne połączenie sera z makiem . Zrobiło furorę podczas świątecznych spotkań rodzinnych , a wyszło przez zupełny przypadek :) W ostatnim poście podawałam przepis na roladę makową  Makowiec zawijany  z której miały wyjść 3 a mi powstały 2 ;) Stąd pozostałości masy makowej ;) Szukałam wśród Seromakowców i znalazłam na stronie  Kwestiasmaku  . Seromakowiec wyszedł wilgotny , aromatyczny , zrobię go jeszcze(...)Zmieniłam nieco masę makową . Do tej pozostałej masy dodałam tylko czekoladę zmielone migdały. Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 25 minut + 60 minut Temp. pieczenia : 175 C  Składniki: Masa makowa  : 2 szklanki gotowej masy makowej  1 szklanka zmielonych na miał migdałów 50 g ciemnej czekolady 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki

Różne smaki w kuchni
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55905

potraw będzie w zamian za coś - zamiast pierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne :)  I... sama nie wiem, czy będę mieć 12 potraw... Będzie na pewno tyle, by nic się nie zmarnowało. Dlatego potraktowałam święta(...)potraw słonych, wytrawnych. Czas na coś słodkiego!  Pozostałe 5 przepisów jest właśnie takich :) 8. Kluski z makiem Potrawa prosta i szybka, jeśli przygotowujemy ją z gotowej masy makowej. A gdy robimy dodatkowo pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego, to całą puszkę wykorzystamy i resztę makaronu łazanki, którego pół wykorzystałam do łazanek z kapustą i grzybami :) Składniki: pół opakowania

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Seromakowiec 2341

Pyszne połączenie sera z makiem . Zrobiło furorę podczas świątecznych spotkań rodzinnych , a wyszło przez zupełny przypadek :) W ostatnim poście podawałam przepis na roladę makową Makowiec zawijany z której miały wyjść 3 a mi powstały 2 ;) Stąd pozostałości masy makowej ;) Szukałam wśród Seromakowców i znalazłam na stronie Kwestiasmaku . Seromakowiec wyszedł wilgotny , aromatyczny , zrobię go jeszcze nie raz ;) Zmieniłam nieco masę(...)makową . Do tej pozostałej masy dodałam tylko czekoladę zmielone migdały.Wymiary tortownicy : średnica 24 cmCzas pieczenia : 25 minut + 60 minutTemp. pieczenia : 175 C Składniki:Masa makowa :2 szklanki gotowej masy makowej albo z tego przepisu klik1 szklanka zmielonych na miał migdałów50 g ciemnej czekolady2 płaskie łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki likieru AmarettoMasa serowa:500 g śmietanowego sera twarogowego

Słodkości i nie tylko
Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami HELIO 220

plecaka Możecie je polukrować, dowolnie udekorować czekoladą, płatkami migdałowymi lub dodatkowo posypać makiem, uprzednio polukrowane. Aromatyczne muffinki z makiem, a w środku niespodzianka – dużo wilgotnej masy makowej z bakaliami HELIO . Wspaniały deser na każde popołudnie! Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami Helio Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami Helio Składniki: 1¾ szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku(...)szklanki cukru 2 łyżki sypkiego maku 10 g cukru waniliowego, cukru wanilinowego (opakowanie) lub 2 łyżeczki zapachu waniliowego 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka lub wody kilka łyżeczek wilgotnej masy makowej z bakaliami HELIO Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak, cukier i cukier

Zasmakuj Kuchni
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1889

Makowiec zawijany z ciasta półkruchego to alternatywa dla krucho-drożdżowej strucli makowej lub makowca na kruchym cieście . Łączy on w sobie cechy obu tych wypieków: zawijaną formę strucli i ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a właściwie półkruchym) spodzie. Makowiec to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta, więc nie warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie(...)także bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Jeśli zaopatrzycie się w dostępny w sklepach już zmielony mak, wystarczy zalać go wrzątkiem i dobrze odcedzić, a proces mielenia pominąć. Masę makową można przygotować wcześniej, pomijając dodanie jajek i przechować do kilku dni w lodówce lub zamrozić, a odmrozić przed wykonaniem makowców. Z poniższego przepisu przygotujecie dwa makowce o długości

Smakołyki Bereniki
Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. 282

minione Święta Wielkanocne upiekłam dla bliskich pyszne ciasto makowe. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec. Taki makowiec zatapiany w cieście doskonale nadaje się również do codziennej czy weekendowej herbaty. Polecam. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej – polecam Wszystkim makowym łasuchom * przepis pochodzi(...)zeszytu z przepisami mojej mamy z moimi zmianami Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. 2016-05-15 02:04:28 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories

Słodkie okruszki
Sernik z makiem 179

Smak serniczka super, mogę go polecić na 100 %. Te dwa smaki sera i masy makowej super ze sobą się zgrywają. Moje ciasto jest niższe, ponieważ zrobiłam z połowy porcji. Masa makowa – tym razem użyłam masy gotowej. Dużo ludzi tak lubi, ponieważ jest łatwiej. Nie miałam dużo czasu na wykonanie tego ciasta więc tak sobie właśnie ułatwiłam. Masło z cukrem(...)lśniąca. Białka ubić na sztywną pianę. jak już białka są sztywne dodać po łyżce cukru pudru. Wymieszać. Białka dodać do masy serowej i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Masa makowa – do masy makowej dodać żółtka i bakalie. Nawet jak masa jest z bakaliami ja dodaje jeszcze ekstra bakalie. Lubię bakalie w maku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać

Kuchnia Pokoleń
Makowiec na kruchym cieście 744

Makowiec na kruchym cieście to klasyka wypieków bożonarodzeniowych, podobnie jak struc la makowa , zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę(...)makową wzbogaciłam o sporą ilość bakalii i nie radzę z nich rezygnować, gdyż dużo wnoszą do smaku wypieku, możecie natomiast użyć dowolnej ich kombinacji i zrezygnować z tych, za którymi nie przepadacie. Makowiec udekorowałam cukrem pudrem i taka prosta dekoracja sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie

Smakołyki Bereniki
MAKOWIEC GWIAZDA 632

będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy tym niezłą(...)frajdę :) Najpierw rozwałkowałyśmy 4 placki ciasta, posmarowałyśmy je masą makową, a potem pozostało już tylko zwijanie. Gwiazda powstaje dosłownie w 1 minutę dzięki odpowiedniemu wywinięciu naciętych kawałków ciasta. W tym momencie muszę podziękować mojej Nadii, bo poradziła sobie z zadaniem wyśmienicie i nawet posłużyła mi za modelkę rąk :D Jestem przekonana, że ten makowiec zachwyci Waszą Rodzinę i Przyjaciół, dlatego

Słodko-Słony Świat Ilony
Brzoskwiniowiec z masą makową 199

Ponieważ dawno nie piekłam żadnego ciacha, naszło mnie na eksperyment z serkiem mascarpone i masą makową. Jak dla mnie pychotka:) A Wam polecam zrobić, żeby się przekonać :) Składniki: Tortownica 26cm: Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych szczypta soli Masa makowa(...)serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa 1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar 1/3 puszki masy kajmakowej Sposób przygotowania: 1. Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się zmieściły w środku). Rozpuszczamy również galaretkę

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania