Powszechnie uważa się, że pierwszy makaron miał długość 20 cali i powstał w Chinach 4 tysiące lat temu. Włosi jednak twierdzą, że jest to ich pomysł, który narodził się w Rzymie. Już na ścianach etruskich malowideł, pojawiały się pierwsze obrazy narzędzi do produkowania makaronu, ale przepis znany był także nad Bałtykiem i wielu częściach Azji. Światowy Dzień Makaronu ustanowiono(...)roku z inicjatywy 40 producentów, by pokazać, że jest to produkt spożywany na całym świecie. Na dzisiejsze święto polecam makaron domowy. Składniki : - 500 g mąki pszennej (dałam luksusową typ 550) - 5 jaj - 1 łyżeczka soli Na każde 100 g mąki dajemy 1 jajko. Do przesianej mąki z solą wbijamy jajka i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zawijamy
mojewypiekiinietylkoMakaron to proste i szybkie danie, podany z odpowiednimi dodatkami wcale nie musi być tuczący. Dlatego dziś, przy okazji Światowego Dnia Makaronu, przypominam Wam kilka przepisów z makaronem właśnie. Wybierzcie swój ulubiony. Smacznego! Wiem co jem Makaron przez wiele osób uważany jest za tuczący. Nic bardziej mylnego. Podany z odpowiednim sosem dostarczy nam energii na długi czas, ponieważ zawiera dużą(...)ilość skrobi. Skrobia, jest węglowodanem złożonym, z którego uzyskana glukoza uwalniana jest w naszym organizmie powoli i równomiernie. Dzięki temu czujemy się syci przez długi czas. Makaron można więc uznać za danie dietetyczne, które jest doskonałym źródłem energii dla mózgu i mięśni. Podany z dietetycznym sosem, opartym na warzywach, czy chudym mięsie, stanowi pyszny i odżywczy obiad. Makaron z owocami
Fit&Fast KitchenWitam serdecznie Propozycja na pyszny makaron z cukinią i papryką. Danie jest bardzo zdrowe, lekkie, bez dodatku mięsa i żółtego sera, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makronu z cukinią będziemy potrzebowali: 500 g makaronu grubego (świderki, rurki..) 2 cukinie (około 500 g) 300 g fasolki szparagowej 3 pomidory (około 600 g) 1 duża papryka czerwona 1 łyżeczka oregano(...)łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz (można dodać paprykę ostrą) olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Makaron z cukinią Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki: Umytą cukinię, kroję razem ze skórką w nie za dużą kostkę. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w paseczki o długości 3-4 centymetrów. Pomidory obieram ze skórki, aby łatwiej
Uwaga Babcia Gotujenietypowe, albo kojarzą się nam z latami ‘ 90, kiedy pokochaliśmy półprodukty, warzywa z puszki i szalone sałatki. Wtedy też na salony wkroczyły tzw. zupki chińskie, czyli gotowe dania z makaronem, które wystarczyło zalać wrzątkiem. Natychmiast stały się przebojem wśród osób stosujących dietę studencką. Trafiły też do sałatek. Typowy przepis zakładał połamanie makaronu i dodanie go do sałatki, w której(...)warzywa puszczają dużo sosu np. z pomidorami i ogórkami. Wtedy makaron nasiąkał warzywami i smakował całkiem nieźle. Jeszcze lepsza jest sałatka z już ugotowanym makaronem. Odcedzamy bulion i makaron dodajemy jako jeden ze składników sałatki. Można przyrządzić tak prawie każdą sałatkę makaronową podmieniając zwykły makaron na makaron instant z zupki. Można też skorzystać z przepisów na stronie producenta zupek
Ugotowane pozamiataneMakaron z warzyw – spiralizer, temperówka czy obieraczka? Makaron z warzyw to bardzo fajne rozwiązanie dla osób na diecie, żeby urozmaicić niskokaloryczne posiłki, jak i dla niejadków. Zamiast serwować zwykłą, nudnie pokrojoną marchewkę czy cukinię, możemy wystrugać lub ukręcić z niej warzywny makaron . Wygląda to bardzo fajnie, ale, żeby było również łatwe i przyjemne, potrzebny jest osprzęt. Kupiłem(...)poniższych produktów, a jeden (metalowa obieraczka) dostałem pod choinkę. Spiralizer (Krajalnica do warzyw) Temperówka do warzyw Obieraczka (Julienne) Pewnie zastanawiasz się, które z tych urządzeń wybrać, aby makaron z warzyw , który zrobisz był najlepszy z najlepszych? Tu niestety nie ma podziału na czarne i białe. Wszystko zależy do czego chcesz używać swojej obieraczki. Chcesz robić wstążeczki, które udekorują sałatkę
BlendmanKolejny szybki przepis na obiad z cyklu Jamiego Olivera. Sposób gotowania fasolki z makaronem faktycznie przyspiesza całość gotowania, smak fantastyczny. Jamie w swoim daniu użył gotowych płatów makaronu które pokroił, ja użyłam zwykłego makaronu penne. Ilość składników wygląda skomplikowanie, ale danie jest na prawdę bardzo szybkie w przygotowaniu. Pierś z kurczaka soczysta. Całe danie fajnie prezentuje się(...)łyżeczki nasion kopru włoskiego 7 ząbków czosnku (w tym 6 w łupinie) 1 świeże czerwone chilli (może być mrożone) 250g fasolki szparagowej (dobrze gdyby była zielona) 320g makaronu (penne lub łazanki) 200g świeżego szpinaku 8 pomidorków koktajlowych pęczek bazylii 50g obranych migdałów 50g parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Zaczynamy od nastawienia
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Makaron z cieniutko pokrojoną brukselką podaną w sosie śmietanowym z dodatkiem koziego twarogu, cytryny, chilli i orzechów włoskich. O tym, że lubię brukselkę pisałam Wam już nie raz. Mam nadzieję, że to warzywo zyska na popularności dzięki nietopowemu podejściu i nowym sposobom jego wykorzystania. Zapomnijcie o nudnej brukselce z wody z bułką tartą! Dziś postaram się Was przekonać(...)brukselka może być świetnym dodatkiem do makaronu. Ta mała kapustka lubi być łączona z tłustymi produktami, dlatego postanowiłam na sos śmietanowy, wzbogacony dodatkiem koziego sera. Kwaśna cytryna zgrabnie przełamuje ciężkość sosu, a chilli daje dodatkowego kopa. Ostatni składnik, czyli orzechy włoskie, to już dość oczywiste zestawienie. Jak widzicie na zdjęciach, śmietany nie jest w cale tak dużo, a makaron wcale
Chilli Czosnek i OliwaGęsta i sycąca zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem oraz aromatycznymi korzennymi przyprawami inspirowana narodową egipską potrawą Kushari. Pogoda robi się coraz bardziej wiosenna, ale ja nadal mam ochotę na zimowe, rozgrzewające potrawy. Ugotowałam więc sobie gęstą i treściwą zupę pełną soczewicy, ciecierzycy, makaronu oraz korzennych przypraw - prawie łycha w niej stoi! Zupa inspirowana jest egipskim daniem o nazwie(...)koshary (lub kushari). Ta bardzo popularna nad Nilem potrawa składa się z wymieszanych ze sobą ryżu, soczewicy i makaronu polanych sosem pomidorowym, posypanych ciecierzycą i chrupiącą smażoną cebulką. Kombinacja, chyba sami przyznacie, dość dziwna, choć podobno przepyszna. Dużo łatwiej jest mi sobie wyobrazić połączenie tych składników właśnie pod postacią treściwej zupy. Przepis pochodzi ze świetnej książki o kuchni egipskiej "Cairo
Chilli Czosnek i Oliwawięc przygotowałam szybką pastę. Przepis pochodzi z "Nigellissimy" i poddałam go małemu tuningowi. Danie robi się w 15 minut, jest smaczne, sycące choć niezbyt urodziwe, najlepsze prosto z rondla! Makaron z mascarpone i podgrzybkami 15 g suszonych podgrzybków 120 g wrzątku 125 g mascarpone spora szczypta gałki muszkatołowej pieprz 2 łyżki posiekanej natki
Dzieje kuchennej Wiewióryczuć bardzo jego smaku. Idealnie skomponowane, zrównoważone i pyszne! tak orzekli też sąsiedzi, którzy wpadli na chwilkę, głodni, wczorajszego wieczoru. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z Kalejdoskopy Kulinarnego. Sycylijski makaron z kalafiorem szczypta szafranu 1 średni kalafior, podzielony na małe
Dzieje kuchennej WiewióryMamy tydzień pod znakiem makaronów wszelkich. Dzisiaj królował razowy, żytni na dodatek. Gościł w kremowej zupie z marchwi. Kombinacja fajna, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Inspiracja było jedno z dań w dodatku w lutowej KUCHNI. Przepis niebawem jak Gnomy pójdą spać :) Mamy środowe wczesne popołudnie... No i usnęłam wczoraj z Gnomami :) dzisiaj po karnawałowym balu (godz
Dzieje kuchennej Wiewiórypesto idealne danie dla mam karmiących lub alergików (oczywiście nie uczulonych na pomidory :) Przyznam szczerze, że same zawijasy też są pyszne np. jako wędlina do chleba. Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 6 podłużnych
Dzieje kuchennej Wiewióryminut pod przykryciem, wówczas będzie jeszcze smaczniejszy. Przepyszny rosół z perliczki Bardzo delikatny, wręcz dietetyczny ale cudownie pyszny rosół z przepiórek Podawać z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym , lanymi kluskami, itp. Lub do popicia w bulionówce bez żadnych dodatków, posypany tylko natką pietruszki (dla tych, którzy lubią). Smacznego
Smaczne ZdroweSpätzle to jest to co najbardziej lubie z kuchni niemieckiej.Te niewielkie kluseczki przygotowywane z maki i jajek nie moga sie rownac zadnym wloskim makaronem. Ta maczna potrawa poludniowych Niemiec i kuchni tyrolskiej.ma bardzo dluga tradycje.Schwäbische spätzle - ich tradycja siega XVIII wieku.Pierwotnie byly wyrabiane z Dinkelmehl(maki orkiszowej),ktora nie wymagala do uprawy zbyt urodzajnej gleby.I tu historia zatoczyla kolo.Dzis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic oliwa na patelnię / oil in a frying pan Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: 2 Przygotuj makaron z cukinii. Szatkownicą lub obierakiem pokrój cukinię wzdłuż w długie cienkie wstążki, bez środka z pestkami to wyrzucamy. Pokrój wstążki na 3 lub 4 cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzej
Projekty ze smakiem