świeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier(...)będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy
Smaki Przyprawy i Koloryłyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól do smaku 3 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych makaron sojowy/ryżowy/ryż szczypiorek do podania Przygotowanie: Kurczaka dokładnie umyj, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj do niego przeciśnięty czosnek, wszystkie przyprawy i sos teryiaki. Odstaw(...)pora w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron lub ryż. Na końcu przerzuć wszystko do woka (łącznie z makaronem), dodaj orzeszki ziemne, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Dopraw do smaku solą, papryką ostrą i sosem teriyaki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńświeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier(...)będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy
Smaki Przyprawy i Koloryświeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier(...)będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy
Kulinarna rozmowakoktajlowych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki śmietany 30% olej sól cukier pieprz Penne z cukinią i pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cukinię doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Jak cebula(...)połówki pomidorki koktajlowe oraz pomidory z puszki. Całość dusimy przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Do przygotowanego sosu dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy razem na patelni. Smacznego! Post Penne z cukinią i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!majonezu; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać do makaronu. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do dekoracji). Wymieszać. Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki
Gospodyni Miejskaupodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki(...)dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki liściowe. Dorzucamy na patelnię. Kiedy liście szpinaku zwiędną dodajemy 3/4 śmietany oraz serek topiony. Czekamy aż się rozpuszczą i doprawiamy. Dorzucamy ciepły makaron (najlepiej nie przelany wodą, gdyż wtedy lepiej się połączy z sosem) i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą śmietaną. Przekładamy do niego zawartość
Kolizje Smakówfarszu. Dzięki różnym wariantom smakowym serka można pokombinować z różnymi rodzajami farszu i-jestem pewna-zawsze będzie pysznie :) Składniki na porcję dla 2 osób: Makaron: 24 duże muszle makaronowe Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, aby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały. Farsz(...)taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja pracy. Polecam najpierw zrobić sos pomidorowy-można go przygotować nawet dzień wcześniej. Pokroić mięso i warzywa, a gdy będą już na patelni-ugotować w międzyczasie makaron. Danie zgłaszam do konkursu Apetina dobrze się komponuje
Zawsze głodna!grzybami. Dostałam koszyk grzybów i grzechem byłoby nie zrobić czegoś pysznego. Zapiekanka jest prosta i szybka do zrobienia. Zamiast grzybów leśnych można dodać pieczarki, też będzie dobra. 250 g makaronu świdry 70 dkg podgrzybków 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 3 łyżki sera żółtego startego natka pietruszki 12 pomidorków koktajlowych 200 g śmietany ukwaszonej(...)łyżki oliwy. Odstawiam na 30 minut do lodówki Cebulę kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam i wykładam na talerz Na tej samej patelni będę smażyć grzyby. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Grzyby opłukuję ale ich nie moczę w wodzie, odsączam na sitku i kroję. Smażę na rozgrzanym oleju, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem
wesoła kuchniacałość na gładką masę, stopniowo dodając wodę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ewentualnie doprawić solą i odrobiną cytryny do smaku. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Por pokroić na cienkie plasterki, czosnek drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła klarowanego, dodać czosnek i przesmażyć chwilkę. Dodać następnie por, posolić i doprawić mieloną kozieradką, smażyć na umiarkowanym(...)poszatkować. Kiedy por będzie już uduszony dodać szpinak, wymieszać i chwilę wszystko razem przesmażyć. Dodać śmietankę z migdałów, posypać pieprzem i mieloną gałką, dosolić do smaku. Na patelnię wrzucić ugotowany i odcedzony makaron, całość wymieszać przed podaniem i serwować. Smacznego
Even Better Fooddodaję nawet 4) 250 ml śmietany 3-4 żółtka ser żółty - powinien być parmezan u mnie inny tańszy pół opakowania makaronu spaghetti pieprz, sól rozmaryn Do dzieła Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy boczek aby się troszkę wytopi (dlatego ja już nie dodaję oliwy z oliwek), dodajemy czosnek (można też cebulę) i delikatnie razem przysmażamy aby wydobyć smak czosnku(...)serem i przyprawami (Rozmarynu dodajemy małą szczyptę gdyż ma bardzo wyrazisty smak jednak do tego dania pasuje idealnie) i wylewamy na patelnię z boczkiem - nie dopuszczamy do zagotowania tylko delikatnie podgrzewamy aż troszkę zgęstnie. Wrzucamy do sosu makaron i razem smażymy ok 2 minut aż sos dokładnie ,,obklei" makaron. Smacznego!!! Artykuł Carbonara pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchninawet 4) 250 ml śmietany 3-4 żółtka ser żółty - powinien być parmezan u mnie inny tańszy pół opakowania makaronu spaghetti pieprz, sól rozmaryn Do dzieła Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy boczek aby się troszkę wytopi (dlatego ja już nie dodaję oliwy z oliwek), dodajemy czosnek (można też cebulę) i delikatnie razem przysmażamy aby wydobyć smak czosnku(...)serem i przyprawami (Rozmarynu dodajemy małą szczyptę gdyż ma bardzo wyrazisty smak jednak do tego dania pasuje idealnie) i wylewamy na patelnię z boczkiem - nie dopuszczamy do zagotowania tylko delikatnie podgrzewamy aż troszkę zgęstnie. Wrzucamy do sosu makaron i razem smażymy ok 2 minut aż sos dokładnie ,,obklei" makaron. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnistarta z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz kilka kropel soku z limonki lub cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente. W trakcie gotowania makaronu przygotować sos: Na patelni rozgrzać pół łyżeczki oleju/oliwy, a gdy się zagrzeje wrzucić mrożony groszek. Smażyć chwilę (1-2 minuty) na średnim ogniu, cały czas mieszając. Groszek powinien w tym czasie lekko(...)Zagotować i zdjąć z ognia. Sos śmietanowy na gazie szybko będzie się redukował. Jeśli zredukuje się za bardzo można dodać odrobinę mleka. Gotowy sos ściągnąć z ognia, dodać odsączony makaron. Wymieszać. Przełożyć na talerz. Udekorować świeżo startą skórką z cytryny. Od razu podawać. The post Tagliatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaPolecam przepisy na szybkie dania z makaronami: Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem Sos śmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu Kroimy 3 kiełbasy chorizo w dość grube plasterki i szklimy na patelni aż wytopi się z niej tłuszcz. Gotujemy 300 g makaroun Pappardelle wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie (ok. 7 minut). Makaron odcedzamy(...)durszlaku, nie przelewamy zimną wodą i błyskawicznie wrzucamy na patelnię z chorizo, mieszamy, obsypujemy listkami świeżego oregano i przekładamy na talerz. The post Pappardelle z chorizo i oregano (błyskawiczny makaron z kiełbasą) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula 120 g jogurtu greckiego ( lub śmietanko 30 % ) 150 g sera pleśniowego brie olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 200 g ulubionego makaronu Wykonanie: Z brokuła oddzielić różyczki. Pozostałości brokuła obrać ze łykowatej skóry. W lekko osolonej wrzącej wodzie ugotować łodygi brokuła. Różyczki ugotować osobno. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego(...)warzyw, wlać jogurt/kremówkę i powoli rozpuszczać. W razie potrzeby dolać niewielka ilość wody. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Makaron ugotować według zaleceń z opakowania. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Wykładać na talerz, dołożyć różyczki brokuła. Całość posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
kolorowotorcikowomałe różyczki 250 ml 18 % śmietany szczypta cayenne 3 ząbki czosnku pół cebuli pieprz, sól łyżka startego parmezanu łyżeczka mąki makaron Do dzieła!!! Brokuła delikatnie obgotować - tak aby pozostał lekko twardy (lubię chrupiący). Na patelni poddusić pokrojoną cebulkę z posiekanym czosnkiem dodać brokuła i razem chwilę dusić. Zalać śmietaną wymieszaną(...)mąką i chwilę razem smażyć aż zgęstnieje jednak nie dopuścić do zagotowania. Przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i dodać małą szczyptę cayenne. Dodać parmezan - dokładnie wymieszać Makaron ugotować al dente - wymieszać na patelni z sosem. Smacznego!!! Dodatkowo kilka zdjęć najlepszego sposobu na kaca - ten przysmak powinien być podawany jako prezent dla gości na każdym weselu
sierotka maRysia w kuchni