łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 1 łyżka białego octu winnego pieprz, sól Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy smalec(...)podsmażamy na nim cebulą, a gdy stanie się lekko złota dodajemy kiełbasę. Smażymy przez 3 - 4 minuty po czym dodajemy czosnek i majeranek, chwilę smażymy. Zawartość patelni przekładamy do odcedzonego makaronu. Dodajemy natkę, śmietanę, ser (3 łyżki wcześniej odkładamy) i pieprz, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypujemy odłożonym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czary - gary w kuchnipaczka 250-300g) rukola pół paczki smażone boczniaki pieprz sól ser Wykonanie: Pokrojone boczniaki smażymy jak w tym przypisie tylko pokrojone w paski. Na patelnię wrzucamy pomidorki koktailowe, makaron i całość podsmażamy. Dodajemy boczniaki i rukolę. pieprzymy i solimy, dodając utarty ser. Gotowe. Można jeść! UWAGA: Ważne jest aby dodać rukolę na samym końcu
Lubczyk i Waniliaostatnia deska ratunku gdy w lodówce wieje pustką. To świetny sposób na zagospodarowanie resztek serów, wędlin czy też warzyw. Wystarczy wrzucić wszystko na patelnię, dobrze doprawić i podać z makaronem -"czary mary" w 15 minut dnie gotowe! Makaron to świetna baza różnorodnych zapiekanek. Nie znam osoby, która nie lubiłaby Lasagne - klasycznej zapiekanej(...)żółtko było płynne a bialko ścięte ( ja smażę takie na patelni na małym ogniu pod pokrywką - wychodzą idealne!) Podawaj Gniazdka na talerzach, nałóż w srodek po jajku, oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i startym serem typu parmezan. Od dawna używam makaronów Lubella i bardzo je cenię. Gdy zauważyłam akcję konkursową na Durszlaku postanowiłam przyłączyć się do niej
Gotuj Sam!garść świeżej bazylii 1 łyżeczka sosu węgierskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz ok 15 płatów makaronu lasagne ok łyżki oliwy sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę(...)czasie myjemy cukinię i tniemy wzdłuż na cienkie paski ( używam to tego obieraczki do ziemniaków, paski wtedy są tak cienkie jak makaron) Sos beszamelowy przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy
Niezły Młynektwardo 2 jajka 100 ml mleka 3 łyżki startego sera żółtego sól, pieprz Przygotowanie Cebulę, jajko i wędlinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym maśle razem z makaronem. Rozprowadzamy równo, po całej patelni. Jajka mieszamy z mlekiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy makaron z dodatkami, oprószamy startym serem i smażymy pod przykryciem do „ścięcia” jajek
R'n'G Kitchenmiksujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym do smaku, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Na patelni podgrzewamy pesto, łączymy z makaronem. Makaron w pesto podajemy z kwiatkami bazylii, płatkami sera i kilkoma ziarnami pieprzu. Rada: ser kroimy za pomocą nożyka do warzyw, dzięki temu uzyskamy z niego płatki
Moniki SmakołykiCałe danie powstanie na patelni. Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron. Składniki: -ok. 25 dkg karkówki -1 marchewka -1 cebula -2 ząbki czosnku -pół czerwonej papryki -5 pieczarek -kilka różyczek kalafiora -garść kapusty włoskiej -przyprawy ( barbecue, sól, pieprz) -olej do smażenia Mięso i czosnek kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i solą. Skrapiamy(...)pieczarki. Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustę a następnie paprykę i kalafior. Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień i podsmażamy. W międzyczasie gotujemy ryż lub makaron i dodajemy go na patelnię. Mieszamy i obiad gotowy. Smacznego
Maminek kulinarnyWymieszać trzepaczką do omletów ( widelcem lub mikserem). Wrzucić w ciasto porwany na mniejsze kawałki makaron. Wymieszać tak by cały ,,utytłał" się w cieście. Rozgrzać olej na patelni . Kłaść porcjami ciasto z makaronem ( jak na racuchy) i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z dodatkami ciepłe. * owoce proponowała bym obrać i pokroić ** moim zdaniem smaczne były by też
Buniabaje w kuchnikroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki. Ser ścieramy na tarce. Mieszamy śmietaną z żółtkami. Cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju. Na drugiej patelni podsmażamy boczek. W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron. Do podsmażonej cebulki wlewamy śmietanę z żółtkami i zagotowujemy. Dodajemy ser i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy do patelni ze skwarkami i przyprawiamy do smaku
Maminek kulinarnybakłażanem to bardzo smaczne danie bezmięsne, które szybko i łatwo się przygotowuje i wybornie smakuje. Smaczny bakłażan, pieczarki, a całość w pomidorach. Danie doprawione aromatycznymi ziołami i podane z makaronem Soba przypadnie do gustu tym, którzy lubią bakłażany, a także pomidorowo-ziołowe smaki. Gorąco polecam Przepis na około 3 porcje dania Potrawka z bakłażanem. SKŁADNIKI: 1 bakłażan(...)zeszklonej z czosnkiem cebuli, podsmażyć. Do zawartości patelni dodać wcześniej zdjęty bakłażan, a także pomidory z puszki i bulion warzywny, doprawić do smaku solą, dodać pieprz ziołowy i cząber. Danie gotować na małej mocy palnika do miękkości składników. Pod koniec gotowania wsypać posiekaną świeżą bazylię. Potrawka z bakłażanem świetnie komponuje się z makaronem Soba Artykuł Potrawka z bakłażanem pochodzi
WSZYSTKO SMACZNEopakowania serka mozzarella 1 puszka krojonych pomidorów pół puszki kukurydzy kilka listów bazyli sól, pieprz ostra papryczka w proszku oliwa Przygotowania: Ugotuj makaron al' dente. Na patelnie wlej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Paprykę pokrój w paski lub w kostkę i dodaj do cebuli. Wlej pomidory, kukurydzę i dopraw całość pieprzem, papryczką
Kukuleczkicebula Przygotowanie: Łososia gotować na parze przez około 15 minut ( to zależy od grubości ryby, jeśli jest dość gruba, to należy gotować około 20 minut ). Lekko posolić po wierzchu. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem w garnku i przykryć pokrywką. Trzymać w cieple przez 15 minut następnie odcedzić. W malakserze zblendować szpinak, parmezan, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny, parmezan, czosnek(...)zbyt zbita dodać trochę wody ( około 1 lub 2 łyżki wody ) wtedy wytworzy się bardziej kremowa konsystencja. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę w półksiężyce. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić pieczarki i cebulę. Dodać makaron i pesto. Dokładnie wymieszać. Jeśli pesto jest zbyt zbite, wlać odrobinkę wody na patelnię aby lekko rozrzedzić sos. Dosolić lekko do smaku. Na talerz wyłożyć
JaglusiaPonieważ jest w stanie gotowym do spożycia odstawiamy na bok. Spaghetti wyglądem przypomina makaron sojowy, jednak w odróżnieniu od niego pachnie bardzo specyficznie, jednak po wymieszaniu jej z pozostałymi składnikami, zapach znika i zapominamy o nim. Warzywa kroimy tak jak lubimy najbardziej :) Wszystkie przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oleju, odrobinę wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po kilku(...)minutach dodajemy chilli, która m.in. ma właćiwości wspomagające odchudzanie, gdyż nawet o 25% wspomaga przemianę materii, a więc spalanie kalorii. Gdy warzyma zmiękną, jednak nie rozmiękną, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy makaron i łączymy wszystkie składniki. Gdy wystygnie przekładamy do pojemników. Przyżądzenie posiłku zajęło maksymalnie 30 minut, według mnie było warto
Taste Of My Daymojej kuchni, więc mam przerwy w pisaniu notek, ale mam nadzieję, że wena powróci i powróci też regularne pisanie nowych przepisów :-) Na dobry początek proponuję Wam Makaron a'la Chiński Kubek z Chińskiej Patelni , ale oczywiście zdrowszą jego wersję :-) Dość często gotuję na parze , więc i ten przepis taki będzie :-) Składniki: 1/2 opakowania warzyw chińskich Hortex (z przyprawami) 1 pierś
Anielska Kuchnia Anigrube wiórki). Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Zachować szklankę wody z gotowania makaronu. Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone parówki i chwilę razem podsmażać, aż parówki delikatnie się zarumienią. Następnie wlać przecier pomidorowy oraz szklankę wody
Gospodyni Miejska