kurczakiem i szpinakiem Składniki: pół torebki mrożonego szpinaku główka czosnku łyżeczka masła sól morska filet z kurczaka przyprawa złocista do kurczaka przyprawa kebab - gyros makaron spaghetti Przygotowanie: Szpinak wrzucamy na patelnię i podgrzewamy około 15 minut, tak, by się ładnie rozmroził. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy masło i zmieloną sól. Całość smażymy kilka minut. Na drugiej patelni obsmażamy
Lawendowe Niebojajkiem, jak również wzbogacając potrawę kawałkami szynki, boczku, cebulką podsmażoną z pieczarkami, czy po prostu warzywami. Składniki dowolny makaron 2 jajka sól pieprz Sposób Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ugotowany makaron, chwilę go podgrzewamy, następnie wlewamy do niego roztrzepane jajka z przyprawami. Całość smażymy do chwili aż jajka się zetną. Podawać na ciepło, polane keczupem
Kuchenne aromatypestek). W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Wkładamy makaron już bez gotowania i przykrywamy garnek. Po 4 minutach makaron jest gotowy i przekładamy go do patelni z warzywami. Mieszamy warzywa z makaronem wcześniej skrapiając wszystko sosem sojowo-grzybowym. Podajemy w miseczkach i jemy pałeczkami. Proste ? Oczywiście ! Danie możemy rozbudowywać o inne elementy. My często dodajemy np. poszatkowaną kapustę pekińską
vegetaniekojarzą, ale co niektórzy o lekkiej wersji marzą, dlatego z warzywami polecam przygotować i smakiem się rozkoszować. Marchew, cukinia i szparagi cieniutko w paseczki pokrojone, na patelni lekko podsmażone, z makaronem wymieszane i do całości listki bazylii dodane. Doprawione greckimi przyprawami i można „zajadać” się spaghetti z warzywami. Składniki: 2 porcje makaronu spaghetti(...)kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, podgrzewamy 1 min, następnie dodajemy cukinię, szparagi, całość doprawiamy pieprzem, przyprawą grecką, solą, mieszamy i podgrzewamy 2 min (warzywa mają być al dente). Na sam koniec dodajemy gorący makaron i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Makaron z warzywami podajemy z bazylią tajską
Moniki Smakołykipodsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Jajka sparz wrzątkiem, rozbij i wrzuć do miski, dodaj pieprz i starty ser - wymieszaj. Na patelnię z boczkiem dodaj makaron, pietruszkę i czosnek - zamieszaj i podsmażaj ok. 3 minuty na małym ogniu. Makaron odstaw z ognia i dodaj jajka z serem - wymieszaj. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają
Alutka-Gotujetylko różyczki z brokułów. Twarde części odcinamy i wyrzucamy. Różyczki brokułów myjemy. Połowę masła rozpuszczamy na dużej patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na niewielkim ogniu około 3 minuty. Czosnek nie powinien zmienić koloru. Makaron i brokuły powinniśmy wrzucić do wrzącej wody w tym samym momencie. W tym celu przygotowujemy 2 garnki z wrzątkiem(...)ugotowaniu odcedzamy. Do garnka z odcedzonymi brokułami dodajemy drugą połowę masła. Czekamy, aż masło, pod wpływem gorącego brokuła się rozpuści i całość delikatnie mieszamy. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy na patelnię, do masła z czosnkiem. Patelnię stawiamy na ogniu, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy 1 minutę. Na koniec do makaronu przekładamy brokuły, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego
Smak mojego domułyżki oleju - 1 łyżkę masła - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy ogon, wyciągamy jelito, dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem (w internecie znajdziecie wiele tutoriali jak prawidłowo oczyścić krewetki). 3. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło oraz olej (dzięki olejowi masło się nie spali) i przez minutę podsmażamy(...)oraz przyprawy. Całość dusimy, aż wino trochę odparuje (ok. 5 minut), po czym dodajemy odcedzony makaron. 7. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze przez chwilę na patelni, aż wino utworzy gęsty, oblepiający makaron sos. Gotowe! Jeśli lubicie krewetki sprawdźcie również jak przygotować sałatkę z krewetkami w pomarańczowym sosie . SMACZNEGO
Bez CebuliObiad pyszny i soczysty poleca się na niedzielę. Farfalle to jeden z moich ulubionych kształtów makaronu. Na Sycylii podawany często dzieciom oraz w dni wyjątkowe i świąteczne, których we Włoszech nie brakuje. Jak zachęcić dziecko do zjedzenia warzyw? Podać mu kokardki pod pierzynką . Do dzieła, danie jest przepyszne! Możecie je ze sobą wszędzie zabrać w pudełku! Zjeść chłodne lub odgrzać(...)Rozgrzewamy piekarnik -góra dół -do temperatury około 160 stopni. Na dużej patelni podsmażamy masę paprykowo-pomidorową z kiełbasą.Podlewamy rosołem z indyka. Dosmaczamy pieprzem i solą. Gotujemy makaron i odcedzony wrzucamy na patelnię, mieszamy .Następnie dokładamy cukinię. Dno prostokątnej dużej blachy smarujemy opcjonalnie olejem kokosowym. Wykładamy najpierw brokuły ze śliwką i porem. Na to kładziemy makaron z cukinią. Kładziemy plastry
Z Kuchni Do Kuchnitłuszczem. Warto było! Na swoje usprawiedliwienie dodam, że danie zawiera też warzywa: grzyby, natkę, dymkę - samo zdrowie! Równowaga zachowana ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 250 g świeżego makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 1 pierś z kurczaka około 150 g świeżych kurek 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 pęczek dymki 1 mały pęczek natki pietruszki(...)posiekaną natkę pietruszki i szczypior z dymki. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 7. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Gotowe tagliatelle z kurczakiem i kurkami przekładamy na talerze. Posypujemy świeżo startym parmezanem. Smacznego
W kuchni Katiekostki sera typu feta ząbek czosnku sól pieprz tymianek Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Cukinie umyłam i pokroiłam w połówki plastrów. Pomidory i kurczaka pokroiłam w kostkę. Kurczaka - posoliłam oprószyłam pieprzem i tymiankiem, Następnie podsmażyłam go na oleju z pomidorów. Gdy był gotowy, zdjęłam z patelni, a na to miejsce wrzuciłam(...)cukinię i sypnęłam szczyptę soli. Gdy zmiękła, dodałam pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyłam na średnim ogniu. Na końcu wrzuciłam ponownie kurczaka. Na talerz wyłożyłam makaron, potem mieszankę z patelni i na końcu posypałam serem typu feta. Danie właśnie znika z talerza mojego ukochanego, ja mam swoje przygotowane na jutro do pracy. Smacznego
Justa próbuje gotowaćzacząć przygotowywać dodatek do makaronu. Gdy woda się zagotuje, wsypać sól i makaron. Gotować go al dente. Zetrzeć cukinię (ze skórą) na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę i chili oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Poddusić. Gdy cukinia zacznie zmieniać kolor na żółtawy, wlać(...)rozdrobniony ser. Mieszać, aby się roztopił. Posiekać na drobno igiełki rozmarynowe. Wrzucić na patelnię razem z majerankiem (ewentualnie rozdrobnić listki). Masę doprawić do smaku solą. Ugotowany makaron odcedzić i dodać na patelnię. Wszystko dobrze wymieszać na patelnię i podawać :) Miłośnikom mięsa proponuję dodać pokrojoną podsuszoną kiełbasę jałowcową. Majeranek do obiadu mam z ogródka. Rozmaryn wciąż obawiam się wsadzić
Weekendy w domu i ogrodzieSztuka) Czas przygotowania: 20 minut 1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente. 2. Pokrojone w plasterki rzodkiewki usmaż przez 2 minuty na rozgrzanej patelni grillowej. 3. Odcedzony makaron podaj z pesto, plasterkami rzodkiewki i posyp tymiankiem. Możesz przepakować do pudełka i zabrać do pracy/szkoły. Możesz przygotować też własne pesto z liści rzodkiewki (najlepiej ekologiczne), nasion słonecznika, parmezanu
Powiedz dietom niemalin garść płatków migdałowych łyżeczka masła ( klarowanego dla alergików ) Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z masłem. Maliny przecieramy przez sito, podgrzewamy. Na suchej patelni rumienimy płatki migdałowe. Makaron mieszamy z połową migdałów, polewamy sosem malinowym i dekorujemy pozostałymi płatkami migdałów
Atlas Smakówpuszki kukurydzy 2 garści rukoli parmezan (do posypania) gałka muszkatołowa sól, pierz opcjonalnie ser brie do sosu Czarny makaron w sosie śmietanowym Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy kukurydzę(...)porwaną na kawałki szynkę i rukolę. Podgrzewamy chwilkę i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy wrzucić pokrojony w kosteczkę ser brie. Gdy makaron jest ugotowany wrzucamy go do sosu na patelnię lub podajemy na talerzach nakładając sos na środek. Na całość ścieramy trochę parmezanu (lub innego twardego sera długodojrzewającego). Smacznego :) Czarny makaron w sosie śmietanowym
Pyza i Surówkafanką makaronów , więc danie było strzałem w 10! Spróbujcie … a gwarantuję , że nawet Ci z Was , którzy od szpinaku uciekają z daleka , zjedzą go z ogromną przyjemnością! SKŁADNIKI : * makaron penne – 300 g * czosnek – 3-4 ząbki * filet z kurczaka – 150 g * ser gorgonzola – 100 g * świeży szpinak – 250 g * papryczka piri-piri(...)minuty aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. W tym czasie makaron gotujemy al dente , odcedzamy , ale absolutnie nie przelewamy zimną wodą. Na dużej patelni roztapiamy resztę masła , wrzucamy makaron i posypujemy dużą szczyptą niedźwiedziego czosnku. Chwilę razem podgrzewamy. Dodajemy szpinak z kurczakiem oraz pokrojoną gorgonzolę. Podgrzewamy , dokładnie mieszając , aż ser się roztopi. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze
Ostra na Słodko