moje zamiłowania do fikuśnych makaronów, dzis powt ó rka pysznego makaronu strozzapreti (możecie poczytać o nim tu ) , a o bakłażanie tutaj . Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu strozzapreti 1/4 cebuli 2 małe białe kiełbaski 300 g opienków 1 duży bakłażan 2 łyżki oliwy natka pietruszki Sól, pieprz, do smaku olej do smażenia szybko umyć i osuszyć grzybki(...)kosteczkę bakłażan. Osaczyć na papierowym papierze. Na osobnej patelni, na łyżce oliwy, podsmażyć pokrojoną na malutkie kawałeczki( dosłownie 0.5 cm) białą kiełbasę, odsączyć z ewentualnego tłuszczu. Ugotować makaron al dente, na patelni od grzybków wymieszać go z pozostałymi składnikami. Posypać natka pietruszki. Smacznego. Propozycja na obiad w akcji na Durszlaku
Mia Cucina Sofietaśmietany 30% sól morska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu . Cebulę kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki (bez obierania). Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy około(...)minut na średnim ogniu. Dodajemy cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy śmietankę i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podgrzewamy i dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy całość na patelni. Podajemy z posiekaną pietruszką lekko oprószając całość pieprzem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjePrzygotowania przedświąteczne idą pełną parą,każdy zaganiany, ale zwykły codzienny obiad też zjeść trzeba, dziś mam szybką propozycję, smaczny ekspresowy makaron z warzywami i boczkiem z patelni, całe przygotowanie zajmie 30 minut, tyle czasu potrzeba na ugotowanie makaronu, podsmażenie warzyw i połączenie w jedno. Od jakiegoś czasu mam wspaniałego pomocnika kuchennego mianowicie jest nią szatkownica do warzyw Borner(...)dymki ze szczypiorem ½ czerwonej papryki 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy na sicie. Boczek kroimy w kostkę tak samo cebulę dymkę, wrzucamy razem na patelnię podsmażamy na łyżce oleju aż boczek się wytopi, dodajemy pozostałe umyte wcześniej i pokrojone w słupki szatkownicą warzywa, dusimy razem
Wanilia i Kardamonszklimy drobno pokrojony czosnek, a następnie przesmażamy pokrojony w paseczki boczek. Na patelni grillowej smażymy pokrojoną w plasterki cukinię. W misce roztrzepujemy przy pomocy widelca jajka. Na patelnię z boczkiem dodajemy makaron (najlepiej prosto z wody), dodajemy jajka, grillowaną cukinię i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak tylko zobaczymy, że jajka zaczynają się ścinać zdejmujemy z ognia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Starłam również ząbki czosnku. Na oliwie podsmażyłam suszone pomidory i kapary. Dodałam oliwki startą skórkę z cytryny i czosnek Wlałam sok z cytryny Ugotowałam al dente makaron. Przełożyłam go na patelnię i wszystko wymieszałam. Posoliłam, dodałam kolorowy pieprz i zioła. Dodałam rukolę. I wymieszałam ją z makaronem. Posypałam startym parmezanem. Smacznego
potrawyregionalnemierze dlatego, że bałam się smaku, co okazało się totalnie przesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów. Potrzebne nam: - 500 g piersi kurczaka - 500 g czekoladowego makaronu - 3 szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni - 15 kropli tabasco - chili - cynamon mielony(...)gesty, dodać bulionu. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piersi pokroić w większą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z odrobiną pieprzu. Sezam podprażyć na suchej patelni. Mięso wyłożyć na makaron, polać sosem i posypać prażonym sezamem. Podawać gorące
W poszukiwaniu inspiracjibrunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek Mięso z indyka mielimy lub miksujemy w blenderze. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, przesmażamy drobno pokrojoną(...)dodajemy startą marchew. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy. Łamiemy go na 4 części i zalewamy na 8 minut wrzątkiem (trzymamy pod pokrywką). Po tym czasie makaron odcedzamy. Do pieczarek przekładamy mięso – łączymy składniki. Patelnię zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojoną w paski sałatę rzymską oraz makaron i kiełki fasoli. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i zmielonym pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy
mojewypiekiinietylkomiarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Makaron ryżowy wkładamy do garnka z wrzącą posoloną wodą – przykrywamy na 8 minut (nie gotujemy). Odlewamy wodę, a makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy z makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem
mojewypiekiinietylkoProsty i szybki w przygotowaniu sos warzywny z gotowej mieszanki warzyw na patelnie. Idealny na dni gdy nie mamy czasu lub po prostu ochoty na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Składniki: ok. 400 g dowolnego makaronu 500 g mięsa mielonego cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory w puszcze (najlepiej krojone) 1 kostka(...)bulionowa warzywna + 250 ml wrzątku 2 łyżki koncentratu pomidorowego opakowanie mrożonych warzyw na patelnie (ok. 500 g) przyprawy: bazylia, tymianek, czosnek w proszku, lubczyk, oregano, słodka papryka, sól, pieprz ok. 40 g żółtego sera Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Sposób przygotowania: Cebulę zeszklić, dodać czosnek, podsmażyć po czym wrzucić mięso mielone. Za pomocą widelca "rozgnieść
Słodka StronaKapustę płuczemy i gotujemy do miękkości - zajmie to ok godziny - trzeba ją ciągle próbować gdyż to na pewno zależy od rodzaju kapusty jaki kupimy. Makaron gotujemy al dente. Na patelni smażymy delikatnie kiełbasę z cebulą aż przejdą swoimi smakami. Dodajemy odcedzoną kapustę i chwilę razem smażymy - ok 5-10 minut. Następnie dodajemy kminek i przyprawiamy na lekko pikantnie. Dodajemy makaron
sierotka maRysia w kuchnipieczarek garść rukoli garść natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 30-40 g sera typu parmezan lub dziugas sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, aż lekko się zezłocą. Posolić i odstawić. Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać(...)masło klarowane, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, ziarna słonecznika. Posypać zieleniną oraz serem. Wymieszać i potrzymać na patelni 1 minutę, żeby ser się rozpuścił. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego! Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje
Moja Galeria SmakuMakaron ryżowy ma wysoki indeks glikemiczny, warzywa mają niski, więc uśredniając indeks potrawy wychodzi średni. Całość pięknie się komponuje i wybornie smakuje. Można wszystko wymieszać na patelni, jednakże chciałam podkreślić kontrast kolorów białego makaronu i kolorowych paseczków warzywnych – w wersji „jednogarnkowej” makaron ryżowy chwyci ciemny kolor z sosu sojowego. Sami zdecydujcie jak będzie Wam wygodniej. Składniki(...)przez około minutę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu i jednocześnie przygotowywać warzywa. Marchewkę, paprykę, pora i cukinię pokroić wzdłuż na mniej więcej pięciocentymetrowe paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju sezamowego, najpierw wrzucić pora i go szybko przesmażyć, a następnie dodać resztę kolorowych pasków warzywnych
Dietologimbiru 6 pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej posiekana dymka do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i olej sezamowy, włóż wołowinę i podsmaż przez kilka minut do zarumienienia, po czym przełóż ją z patelni(...)brązowy cukier i bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i wołowinę i podgrzej. Następnie wymieszaj skrobię z kilkoma łyżkami sosu z patelni, wlej do patelni i gotuj aż sos zgęstnieje. Podawaj makaron udon z wołowiną i grzybami posypany dymką. Smacznego! English version Beef and mushroom udon noodles (4 servings) Ingredients: 450 g fresh udon noodles 300 g beef
karmelowywszystko szybko zjeść Obiad podaję z jogurtem – mieszam tuż przed jedzeniem. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy. Składniki: około 220 g mrożonych warzyw na patelnię – z przeważającą ilością brokułów 3 garści makaronu muszelka z kurkumą EkoMak Makarony Babuni około 2 łyżeczki 18 ziół Ojca Mateusza* 1 łyżka posiekanego koperku 2 pełne łyżki masła Ghee (masło klarowane) do podania(...)łyżki jogurtu naturalnego *można nabyć w sklepie eSłoneczko Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wsypujemy nasze mrożone warzywa, dodajemy 2 łyżki masła klarowanego i czubatą łyżeczkę 18 ziół Ojca Mateusza. Smażymy, co jakiś czas mieszając aż nasze warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy ugotowany makaron, zmniejszamy gaz na minimalny, mieszamy całość. Posypujemy resztą ziół i koperkiem, mieszamy
Słodkie okruszkibrokuła dzielimy na różyczki, gotujemy al dente w osolonym wrzątku, makaron również. brokuła podsmażamy, dodajemy śmietanę i makaron, doprawiamy pieprzem. orzechy prażymy na suchej patelni, część dodajemy do brokuła i makaronu, resztą ozdabiamy gotowe danie. smacznego
Gocha gotuje!