pietruszki 6 ząbków czosnku 2 cebule 2 limonki 1 ostra papryczka kilka łyżek masła 1/2 butelki białego wytrawnego wina pieprz, sól Przepis: Makaron gotujecie w osolonej wodzie. Małże, szpinak i limonki dokładnie myjecie pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewacie 2 łyżki masła wraz z rozgniecionymi 3 ząbkami czosnku i posiekaną drobno(...)ostrą papryczką. Dorzucacie małże, skórkę otartą z jednej limonki, wciskacie sok, wlewacie wino, dodajecie szczyptę soli oraz pieprzu i smażycie, aż małże się otworzą a alkohol wyparuje. Makaron odcedzacie i przerzucacie na patelnię, podlewając odrobiną wody, w której się gotował. Kiedy wchłonie wodę z sosem, zdejmujecie z ognia. Na drugiej patelni rozgrzewacie dwie łyżki masła, podsmażacie na niej posiekane drobno
GRUBY WAŁEKcienkie półplasterki. Lekko przesmażamy na rozgrzanej patelni z minimalną ilością oleju. Całą zawartość patelni od razu po podsmażeniu przekładamy do miski z makaronem. Mieszamy, by makaron otoczył się lekko tłuszczykiem z patelni, dzięki czemu się nam nie poskleja. Fasolę osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą. Kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki wrzucamy do miski. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ
Smaki Na Talerzuopakowaniu. W międzyczasie na patelnię dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju, następnie wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i dodajemy na patelnię, gdy pieczarki i cebula są już odpowiednio podsmażone. Na koniec dodajemy śmietankę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Programista w kuchnipuszki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 łyżki pędów bambusa 2 łyżki szczypioru pokrojonego w ok 1 cm kawałki sos sojowy do smaku Dodatkowo 100-150 g makaronu chow mein lub ryżu Mięso pokroić na 2-3 cm kawałki. Białko roztrzepać, połączyć ze skrobią i sosem sojowym. Wymieszać z kurczakiem tak, aby całe mięso było pokryte. Odstawić(...)patelnię. Wlać niewielką ilość oleju (ok. 1 łyżki). Podsmażyć kurczaka przez ok. 2 minuty. Powinien być lekko brązowy z zewnątrz, ale niedosmażony w środku. W międzyczasie przygotować makaron. Kurczaka zdjąć z patelni. Wlać jeszcze trochę oleju. Wrzucić imbir, cebulę, chili i paprykę. Smażyć przez minutę. Dodać ananasa i przygotowany sos. Gdy sos się zagotuje dorzucić kurczaka. Smażyć jeszcze
Pełny talerzSkładniki: 250 g makaronu spaghetti, sól do smaku, pesto: 100 g świeżej rukoli, 80 g łuskanego słonecznika, ok. 50 – 70 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny do smaku, 10 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 3 łyżki drobno startego parmezanu, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: pesto: Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy(...)wyczuwalne. Jeśli potrzeba można doprawić solą, ale dopiero na samym końcu, ponieważ oliwki ją zastępują. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy gorący makaron i mieszamy. Wystarczy przed podaniem oprószyć serem i danie jest gotowe
Moniki Smakołykibędzie jedną z pierwszych rzeczy jaką kupię (chociaż lista rzeczy się ciągle poszerza). A tymczasem muszę się zadowolić zwykłą patelnią, która mnie na szczęście nie zawiodła :) Jednak Wam oczywiście polecam przygotowanie tego dania w woku. CHIŃSKI MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI (4 porcje) Składniki: - 350 gram piersi z kurczaka - pół czerwonej papryki - pół żółtej papryki - 1 mała marchewka(...)Należy go gotować jedynie przez 3-4 minuty z dodatkiem soli, a gdy będzie już miękki odcedzić i zalać zimną wodą. Jajko rozbełtać w miseczce, rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek i dodać makaron. Smażyć cały czas mieszając, żeby się nie przypalił, ale należy również uważać, żeby go nie porwać. Do makaronu wlać jajko energicznie mieszając i po około
Zgrabne Gotowaniewizyty u córki więc przygotowałam pyszne i szybkie faworki... z makaronu. Tak z makaronu... Faworki mają cynamonową nutę. Wyszły pyszne, zwłaszcza kiedy się je świeże prosto z patelni. Składniki: 1/2 op. makaronu rurek 2 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu olej Cukier mieszamy z cynamonem. Makaron gotujemy ale dente. Odcedź. Rozgrzej olej w małym garnku i smaż makaron aż uzyska złoty
Kuchnia w oparachwędzonego boczku 3 żółtka 50 g tartego parmezanu lub grana padano 1 ząbek czosnku 1 cebula oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko, na suchej patelni. Skwarki zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę(...)jeśli tłuszczu jest za mało, można dolać ok. łyżki oliwy). Żółtka delikatnie ubić ze śmietanką i serem, dodać usmażony boczek, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na patelnię, wymieszać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, do czasu aż sos stanie się kremowy i gęsty, uważając by nie zamienił się w jajecznicę. Podawać natychmiast. Smacznego! Wyliczenia: makaron
Obiad za dychęoliwek * dowolny mix warzyw * makaron pełnoziarnisty * sól, pieprz , zioła prowansalskie * łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie : Kurczaka zamarynować w oliwie, ziołach i soku z cytryny. Makaron ugotować. Na rozgrzanej patelni przesmaży kurczaka, dodać warzywa i trochę wody. Dusić do miękkości. Całość wymieszać z makaronem
Magiczne Życie Martywypróbujcie, dziś jest dobra okazja. Składniki: 5 jajek garść makaronu świderki 20 dag boczku wędzonego szczypiorek z jedną cebulka dymką sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: *Makaron gotujemy w osolonej wodzie. * Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, zrumieniamy. Dodajemy ugotowany makaron. Mieszając co jakiś czas obsmażamy. Dodajemy posiekana dymkę i szczypiorek. Jajka rozkłócamy , dodajemy sol, pieprz, słodką paprykę, mieszamy
Z Majeczką w kuchnimały ząbek czosnku oliwa extra vergine ok. 1/2 opakowania roszponki lub rukoli świeżo mielony czarny pieprz sól 1 kulka mozzarelli, porwanej na kawałki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej al' dente - wg. czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą (w razie potrzeby) oraz pieprzem, wlewamy łyżeczkę oliwy i mieszamy(...)rukoli i potrząsamy patelnią, aby wszystko ładnie się przemieszało - grillujemy około 2 minuty często potrząsając patelnią. Krok 4. Na patelnię z warzywami dodajemy odrobinę oliwy, ugotowany makaron oraz pesto z bazylii. Potrząsamy patelnią, mieszając tym samym wszystkie składniki. Chwilę podgrzewamy , a następnie wykładamy spaghetti do talerzy. Dokładamy porwaną mozzarellę, dekorujemy świeżymi listkami bazylii lub roszponki Domowy os pesto z bazylii
Moja Książka KucharskaMarchewka Mała cukinia Bazylia ( u mnie czerwona) Świeżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Przy pomocy obieraczki robimy z marchwi i cukinii "warzywne tagliatelle".Zimne masło rozgrzewany na patelni, dodajemy pokrojony(...)cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory. Ściągamy z ognia, makaron, prosto z garnka przekładamy na patelnię, dodaje,y bazylię oraz (w razie potrzeby) odrobinę wody z gotowanego makaronu-mieszamy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem, Dekorujemy bazylią-ja dodałam kiełki lucerny, można dodać
Kopystką po garachMarchewka Mała cukinia Bazylia ( u mnie czerwona) Świeżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Przy pomocy obieraczki robimy z marchwi i cukinii "warzywne tagliatelle".Zimne masło rozgrzewany na patelni, dodajemy pokrojony(...)cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory. Ściągamy z ognia, makaron, prosto z garnka przekładamy na patelnię, dodaje,y bazylię oraz (w razie potrzeby) odrobinę wody z gotowanego makaronu-mieszamy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem, Dekorujemy bazylią-ja dodałam kiełki lucerny, można dodać
Kopystką po garachkanapkach!) albo zamrażaj w szczelnych pojemnikach. Makaron : zagotuj garnek mocno osolonej wody i ugotuj makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle około 8-10 minut). W międzyczasie oczyść i pokrój paprykę w spor ą kostkę. Rozgrzej olej na dużej, nieprzywierajacej patelni(...)smaż paprykę przez 4-5 minut - powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Dodaj pokrojonego na kawałki paprykowego kurczaka i poczekaj, aż będzie gor ący. Dokładnie odcedź ugotowany makaron i wrzuć do patelni z papryk ą i kurczakiem. Wymieszaj. Pokrop łyżk ą oliwy i posyp startym Parmezanem. Delikatnie wymieszaj i zostaw na 2-3 minuty. Podawaj od razu, z dodatkowym
Lejdi of the houseKolorowy, jesienny obiad z patelni dla całej rodziny, czyli makaron z dynią i balsamiczną szałwią. A tym samym dzisiaj dalszy ciąg jesiennych umilaczy. Jestem pewna, że nawet największe zmarzluchy pokochają jesień i dynię za to danie, które jest bardzo, bardzo, ale to baaardzo kremowe, aromatyczne i sycące, a przy tym szybkie, niebywale proste i przyjemne w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie. Składniki(...)posypania gotowego dania 2 szalotki 1/2 papryczki chili kilkanaście listków szałwii sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 2) Listki szałwii opłukać, delikatnie osuszyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć ok. 3 minuty, aż staną się chrupiące. Gotowe listki wyjąć na talerzyk i odłożyć. 3) Drobno pokrojoną
Fitsweet.me