dokładnie rozprowadzamy, żeby zebrało całą dobroć z dna. Dorzucamy rozmaryn i dusimy, aż sos się mocno zredukuje. Pod koniec możemy posolić dla smaku. W międzyczasie przyrządzamy makaron według przepisu na opakowaniu, a na patelni grillowej podsmażamy plasterki boczku- mają być chrupiące. Ugotowany makaron odcedzamy, do gorącego dodajemy mascarpone (ja dodaję do niego pieprzu) i dokładnie mieszamy, żeby serek dokładnie
les mirabellesprzez makaron. Jeśli ugotujesz zbyt dużą ilość makaronu zapakuj resztę do pojemnika i przechowuj w lodówce. W prosty sposób możesz go odgrzać następnego dnia. Wystarczy, że na patelnię lub do rondelka dodasz makaron oraz nieco wody lub białego wina. Dodatkowy płyn rozrzedzi nieco sos i makaron będzie pyszny. Po podgrzaniu makaronu na niewielkim ogniu połącz go z ulubionymi dodatkami. RÓŻNORODNOŚĆ(...)proponowanej ilości sosu. Pomidory pokrój w niewielką kostkę. Dodaj je na patelnię i wlej wodę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Sos powinien dusić się 5-8 minut, aż pomidory zmiękną i kostka przestanie być „wyraźna”, a całość będzie przypominała sos. Do sosu dodaj oliwki, a następnie ugotowany makaron. Połącz całość. Przełóż makaron na talerze, dodaj do makaronu pieczonego których
nietylkopasta.plniedostatecznej ilości światła dziennego, z góry przepraszam. * * * Składniki (proporcje dla dwóch osób): 250 g bezglutenowego makaronu spaghetti 3-5 ząbków czosnku 2 spore łyżki masła oliwa sól, pieprz, bardzo dużo oregano twardy ser do starcia (parmezan lub grana padano) Wykonanie: 1. Na patelnię wylewamy sporą ilość oliwy, dodajemy masła i mnóstwo oregano. Smażymy. Gotujemy(...)makaron jak zwykle. 2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy na wolnym ogniu uważając by czosnek się nie przypalił. 3. Makaronu nie odcedzamy tylko ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio z garnka na patelnię i mieszamy z sosem czosnkowym i danie jest praktycznie gotowe. Jeszcze tylko odrobina soli i pieprzu. Podajemy posypane tartym twardym serem. Przepyszne superszybkie danie. Smacznego
Kawa z mlekiemkawałków suszonych pomidorów + łyżka oliwy z pomidorów, łyżeczka curry, około 80 ml śmietanki 30%. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. W między czasie myję i osuszam szpinak. Pierś kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem i połową posiekanego czosnku. Na patelni rozgrzewam oliwę z pomidorów, obsmażam kurczaka, na koniec wrzucam posiekane suszone pomidory. Następnie dodaję resztę posiekanego(...)czosnku, curry oraz szpinak. Smażę do momentu aż szpinak zwiędnie, dosyć często mieszając. Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Na patelnię z sosem wrzucam makaron, mieszam, gotuję jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał
JejKuchniamnie świderki) * cebula * ser żółty sos: * 3 ząbki czosnku * 3/4 szklanki śmietany * łyżeczka przecieru pomidorowego * pieprz cayenne * jajko * sól * zioła: bazylia, majeranek, tymianek Do dzieła! Gotujemy szparagówkę, makaron. Cebulę szklimy na patelni. Łączymy składniki sosu: czosnek drobno kroimy lub przepuszczamy przez praskę. Pieprzu cayenne dodajemy na czubku noża. mieszamy wszystko dokładnie. W naczyniu żaroodpornym/patelni/formie do zapiekanek układamy: makaron, szparagówka
sierotka maRysia w kuchniwrzuć pokrojoną lub porwaną na kawałeczki szynkę parmeńską. Podsmaż ją lekko, aby było chrupiąca i aby wytopił się z niej tłuszcz. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Podsmażoną szynkę zdejmujemy z patelni (na przykład na jakiś talerzyk) i wrzucamy mrożoną dynię. Dynia zacznie się rozmrażać. Gdy już się rozmrozi wlej na patelnię trochę wody. Niech gotuje/ dusi(...)łyżką doprowadź do odparowania i zgęstnienia dyniowo- mlecznego sosu. Gdy konsystencja sosu już nam odpowiada zdejmij patelnię z ognia i dodaj jedną łyżeczkę mascarpone. Serek rozpuści się pod wpływem temperatury sosu. Dokładnie wymieszaj i dodaj podsmażona szynkę parmeńską oraz ugotowany makaron. Ponownie wymieszaj i podawaj z dodatkową łyżeczką serka mascarpone na wierzchu. Kaloryczność: Cały obiad ma 570 kalorii
Moja MichaDziś danie szybkie i pyszne, uwielbiam takie zwłaszcza jak mało czasu mam. Kilka składników na patelnię a potem gotuję makaron i danie praktycznie gotowe. Tutaj zużyłam końcówek makaronu z buraczkami i oregano, dodajcie swój ulubiony. Tym razem moje ulubione składniki czyli szparagi i owoce morza, idealne połączenie. Tagliatelle z owocami morza i szparagami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCebulę i czosnek pokroiłam w mniejsze kawałki i włożyłam do blendera, dodałam kapary, suszone pomidory, sos pomidorowy i całość zblendowałam. Woda się zagotowałam, wrzuciłam makaron i gotowałam 7 minut. W tym czasie na dużej patelni rozgrzałam olej spod suszonych pomidorów, przełożyłam na niego moją mieszankę z blendera, podgrzałam i dodałam tuńczyka z puszki, wymieszałam dokładnie i doprawiłam przyprawami. Sos gotowałam(...)gotowe :) Proste i szybki to danie prawda ? Gorzej było potem, bo musiałam całości bronić przed dziećmi, które od razu chciały zjeść zawartość patelni. Ja zapakowałam sobie porcję do pracy :) Makaron z tuńczykiem, czyli pyszny przepis na szybki obiad
Kuchnia na wzgórzułyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 1 łyżka białego octu winnego pieprz, sól Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy smalec(...)podsmażamy na nim cebulą, a gdy stanie się lekko złota dodajemy kiełbasę. Smażymy przez 3 - 4 minuty po czym dodajemy czosnek i majeranek, chwilę smażymy. Zawartość patelni przekładamy do odcedzonego makaronu. Dodajemy natkę, śmietanę, ser (3 łyżki wcześniej odkładamy) i pieprz, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypujemy odłożonym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czary - gary w kuchnipaczka 250-300g) rukola pół paczki smażone boczniaki pieprz sól ser Wykonanie: Pokrojone boczniaki smażymy jak w tym przypisie tylko pokrojone w paski. Na patelnię wrzucamy pomidorki koktailowe, makaron i całość podsmażamy. Dodajemy boczniaki i rukolę. pieprzymy i solimy, dodając utarty ser. Gotowe. Można jeść! UWAGA: Ważne jest aby dodać rukolę na samym końcu
Lubczyk i Waniliaostatnia deska ratunku gdy w lodówce wieje pustką. To świetny sposób na zagospodarowanie resztek serów, wędlin czy też warzyw. Wystarczy wrzucić wszystko na patelnię, dobrze doprawić i podać z makaronem -"czary mary" w 15 minut dnie gotowe! Makaron to świetna baza różnorodnych zapiekanek. Nie znam osoby, która nie lubiłaby Lasagne - klasycznej zapiekanej(...)żółtko było płynne a bialko ścięte ( ja smażę takie na patelni na małym ogniu pod pokrywką - wychodzą idealne!) Podawaj Gniazdka na talerzach, nałóż w srodek po jajku, oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i startym serem typu parmezan. Od dawna używam makaronów Lubella i bardzo je cenię. Gdy zauważyłam akcję konkursową na Durszlaku postanowiłam przyłączyć się do niej
Gotuj Sam!garść świeżej bazylii 1 łyżeczka sosu węgierskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz ok 15 płatów makaronu lasagne ok łyżki oliwy sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę(...)czasie myjemy cukinię i tniemy wzdłuż na cienkie paski ( używam to tego obieraczki do ziemniaków, paski wtedy są tak cienkie jak makaron) Sos beszamelowy przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy
Niezły Młynektwardo 2 jajka 100 ml mleka 3 łyżki startego sera żółtego sól, pieprz Przygotowanie Cebulę, jajko i wędlinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym maśle razem z makaronem. Rozprowadzamy równo, po całej patelni. Jajka mieszamy z mlekiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy makaron z dodatkami, oprószamy startym serem i smażymy pod przykryciem do „ścięcia” jajek
R'n'G Kitchenmiksujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym do smaku, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Na patelni podgrzewamy pesto, łączymy z makaronem. Makaron w pesto podajemy z kwiatkami bazylii, płatkami sera i kilkoma ziarnami pieprzu. Rada: ser kroimy za pomocą nożyka do warzyw, dzięki temu uzyskamy z niego płatki
Moniki SmakołykiCałe danie powstanie na patelni. Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron. Składniki: -ok. 25 dkg karkówki -1 marchewka -1 cebula -2 ząbki czosnku -pół czerwonej papryki -5 pieczarek -kilka różyczek kalafiora -garść kapusty włoskiej -przyprawy ( barbecue, sól, pieprz) -olej do smażenia Mięso i czosnek kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i solą. Skrapiamy(...)pieczarki. Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustę a następnie paprykę i kalafior. Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień i podsmażamy. W międzyczasie gotujemy ryż lub makaron i dodajemy go na patelnię. Mieszamy i obiad gotowy. Smacznego
Maminek kulinarny