żółtko z jaja 1/3 szklanki tartego sera ( polecam półtwardy lub twardy np. parmezan) 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebuli 3 łyżki oleju Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją. W garnku rozgrzać olej. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby powstała zasmażka. Powoli dolewać mleko szybko mieszając. Zagotować i trzymać na małym ogniu około 5 minut(...)przestudzić po czym dodać żółtko z jaja. Ponownie wymieszać. Czosnek, cebulę i por drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć około 2 minuty. Na patelnię dodać wcześniej ugotowany makaron i sos. Wszystko razem wymieszać i podawać. Smacznego
Jaglusiabiałego wytrawnego wina pęczek pietruszki sól, pieprz chili cayenne łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku na 2 min. (gotować na dużym ogniu, wtedy nie straci koloru i będzie chrupka). Pieczarki i cebulę obrać ze skórki, pokroić według uznania. Na patelni(...)rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki (nie solić od razu bo puszczą wodę), dodać cebulę i kiedy się zeszkli wlać wino. Trzymać na ogniu niech alkohol odparuje. Ugotowany makaron i fasolkę przełożyć na patelnię, wszystko wymieszać z posiekaną natką i przyprawami...... Smacznego
Gaździnka warzyokoło 1 minutę). Obrane pomidory przekrawam na pół, wykrawam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Składniki mam już pokrojone, teraz makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, w drugim garnku gotuję fasolkę a na patelni przygotuję sos. Wodę w której będę gotowała fasolkę delikatnie solę i słodzę (dodaję po dużej szczypcie soli i cukru). Gdy woda się zagotuję wkładam(...)gotuję około 15 minut do miękkości. Następnie odcedzam i gorącą dodam do ugotowanego makaronu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie gdy gotuje się fasolka i makaron przygotuję sos. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem przez kilka minut, tak aby cebula się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję pomidory, doprawiam solą i pieprzem i całość smażę około 10 minut
Uwaga Babcia Gotujełupinki są bardzo zdrowe, ale ja ich wyjątkowo nie lubię :)) 2. W czasie gdy nasz bób się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Przy pomocy obieraczki, wycinamy z marchewki "makaron". Bekon smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (nie ma potrzeby dodawania, ponieważ bekon jest bardzo tłusty) aż się zarumieni i odsączamy na ręczniku papierowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Na tłuszczu pozostałym(...)podsmażamy, uważając, aby się nie spalił. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszając, smażymy jeszcze przez minutę. Sos przelewamy na talerzyk i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Na talerzu układamy marchewkowy makaron, bób bez łupinek i pokruszony bekon. Sos podałam obok, ponieważ jest mocno czosnkowy i każdy powinien go nakładać wedle uznania. Smacznego! :) Wskazówka: do sosu można również dodać świeżą pietruszkę
My Culinary ArtMakaron z warzywami i szpinakiem w wersji bezglutenowej, bo makaron jest z mąki kukurydzianej. Danie szybkie w wykonaniu, wystarczy wrzucić warzywa na patelnię podsmażyć, zmiksować i prawie gotowe. Warzywa nie muszą być zmiksowane na gładką masę, mogą być większe kawałki, to nic nie szkodzi. Banalnie prosty przepis, który trudno żeby się nie udał! Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem(...)cukinia garść listków świeżego oregano 1 łyżka kozieradki ½ łyżeczki papryki ostrej 500g passaty pomidorowej (u mnie Napoli) garść szpinaku pieprz, sól do smaku Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na głęboką patelnię dodać olej kokosowy i krótko podsmażyć posiekaną cebulę oraz starty czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, a także listki oregano, kozieradkę i paprykę. Smażyć
Apetyt na Zielonełyżki oleju, 1 słoik groszku z marchewką, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 duży por (biała część), 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżeczka ketchupu, sól, pieprz (do smaku). Makaron w kształcie ryżu jest bardzo ciekawym dodatkiem do sałatek. Oprócz delikatnego smaku, ma dodatkową zaletę błyskawicznego przygotowania - wystarczy zalać go wrzątkiem w garnku, przykryć przykrywką, odstawić na 3-4 minuty(...)Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą gyros i zalać olejem. Wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso usmażyć na rozgrzanej patelni. Odstawić do wystudzenia. Makaron ugotować, odcedzić i również odstawić do wystudzenia. Marchewkę z groszkiem i kukurydzę dokładnie odcedzić. Por pokroić w półkrążki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać
Świat Domowej Kuchniświeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier(...)będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy
Smaki Przyprawy i Koloryłyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól do smaku 3 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych makaron sojowy/ryżowy/ryż szczypiorek do podania Przygotowanie: Kurczaka dokładnie umyj, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj do niego przeciśnięty czosnek, wszystkie przyprawy i sos teryiaki. Odstaw(...)pora w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron lub ryż. Na końcu przerzuć wszystko do woka (łącznie z makaronem), dodaj orzeszki ziemne, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Dopraw do smaku solą, papryką ostrą i sosem teriyaki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńświeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier(...)będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy
Smaki Przyprawy i Koloryświeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier(...)będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy
Kulinarna rozmowakoktajlowych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki śmietany 30% olej sól cukier pieprz Penne z cukinią i pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cukinię doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Jak cebula(...)połówki pomidorki koktajlowe oraz pomidory z puszki. Całość dusimy przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Do przygotowanego sosu dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy razem na patelni. Smacznego! Post Penne z cukinią i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!majonezu; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać do makaronu. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do dekoracji). Wymieszać. Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki
Gospodyni Miejskaupodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki(...)dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki liściowe. Dorzucamy na patelnię. Kiedy liście szpinaku zwiędną dodajemy 3/4 śmietany oraz serek topiony. Czekamy aż się rozpuszczą i doprawiamy. Dorzucamy ciepły makaron (najlepiej nie przelany wodą, gdyż wtedy lepiej się połączy z sosem) i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą śmietaną. Przekładamy do niego zawartość
Kolizje Smakówfarszu. Dzięki różnym wariantom smakowym serka można pokombinować z różnymi rodzajami farszu i-jestem pewna-zawsze będzie pysznie :) Składniki na porcję dla 2 osób: Makaron: 24 duże muszle makaronowe Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, aby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały. Farsz(...)taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja pracy. Polecam najpierw zrobić sos pomidorowy-można go przygotować nawet dzień wcześniej. Pokroić mięso i warzywa, a gdy będą już na patelni-ugotować w międzyczasie makaron. Danie zgłaszam do konkursu Apetina dobrze się komponuje
Zawsze głodna!grzybami. Dostałam koszyk grzybów i grzechem byłoby nie zrobić czegoś pysznego. Zapiekanka jest prosta i szybka do zrobienia. Zamiast grzybów leśnych można dodać pieczarki, też będzie dobra. 250 g makaronu świdry 70 dkg podgrzybków 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 3 łyżki sera żółtego startego natka pietruszki 12 pomidorków koktajlowych 200 g śmietany ukwaszonej(...)łyżki oliwy. Odstawiam na 30 minut do lodówki Cebulę kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam i wykładam na talerz Na tej samej patelni będę smażyć grzyby. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Grzyby opłukuję ale ich nie moczę w wodzie, odsączam na sitku i kroję. Smażę na rozgrzanym oleju, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem
wesoła kuchnia