makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:65/561)

Carbonara w klasycznym wydaniu 139

200g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 150 ml śmietany 2 jajka 50 parmezanu makaron do spaghettii sól pieprz Carbonara w klasycznym wydaniu – przepis Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelnię dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. Podsmażamy(...)przez chwilę, a następnie dodajemy posiekany czosnek. W misce mieszamy śmietanę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Jak boczek zacznie robić się delikatnie rumiany, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy ugotowany makaron. Dodajemy masę jajeczną i całość mieszamy uważając aby nie ścięły nam się jajka. Makaron podajemy posypany startym parmezanem. Smacznego! Artykuł Carbonara w klasycznym wydaniu pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku 311

piekarniku z opcją grill, przekręcając tak, żeby skórka się spiekła z każdej strony. Paprykę przełożyć do torebki foliowej. Po ostygnięciu zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Makaron ugotować. Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Pesto wymieszać z oliwą i wyłożyć na dno słoika. Na to wyłożyć makaron, paprykę i pokrojone orzeszki. Przed zjedzeniem całość dobrze wymieszać. Można jeść na zimno

Cooking for Emily
Spaghetti carbonara 117

śmietany 30%*  - 2 jajka - 100 g parmezanu/ pecorino/ grana padano - sól, pieprz - opcjonalnie: ulubione zioła- u mnie świeże oregano Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Nie za wcześnie, ponieważ w momencie włożenia go na patelnie powinien być gorący. Dlatego też nie należy przelewać go zimną wodą. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na złoty kolor. Zdjąć z patelni(...)sera, szczyptą soli, dużą ilością pieprzu i ewentualnymi ziołami. Należy uważać z solą ponieważ zarówno boczek jak i ser są słone.  Gdy cebula będzie gotowa, na patelnię wraca boczek i gorący makaron. Smażyć wszystko razem ok. minuty, zmniejszyć ogień do minimum i wlać masę jajeczną cały czas energicznie mieszając. W tym momencie należy bardzo uważać, aby jajka się

Cook&Love
Spaghetti z tuńczykiem 137

chili 1 mały pęczek natki pietruszki 8 czarnych oliwek 1/4 łyżeczki cynamonu 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli S&P Nastawiamy wodę na makaron z solą. Na patelnię wylewamy olej z tuńczyka. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku oraz kapary. Dodajemy drobniutko pokrojone chili i pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki (trochę odkładamy do dekoracji(...)około 3 minuty. Następnie dodajemy tuńczyka, rozdzielając go na drobniejsze kawałki oraz oliwki pokrojone w kawałki. Dodajemy cynamon i pomidory. Do całości dodajemy soli i pieprzu do smaku. Odcedzamy makaron po około 8 minutach gotowania. Makaron przekładamy do garnka w którym się gotował, dodajemy sos i całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
KREMOWE OBIADLOVE! 154

świeża rukola (2 garście) - oliwa z oliwek - 150 ml śmietanki 36% - sól, biały pieprz - makaron włoski Przygotowanie składników: - indyka umyj i osusz na ręczniku - cebulę posiekaj w prążki - obierz czosnek i posiekaj - umyj rukolę - umyj boczniaki i pokrój na mniejsze kawałki PRZEPIS NA INDYKA: Rozgrzej patelnię, wlej pięć łyżek oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez(...)mięsie cały smak i aromat, a mięso będzie soczyste. Przykryj pokrywką i duś przez kwadrans. W tym czasie nastaw wodę na makaron, pamiętaj osolić wodę ;-) Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na drugiej patelni przesmaż na oliwie z oliwek boczniaki, z dadatkiem soli i pieprzu. Podnieś pokrywkę z patelni z indykiem, dodaj śmietankę i kremowy serek Apetina Pesto-Rukola, dopraw

SMYKWKUCHNI
Spaghetti & Chorizo 111

mała ostra papryczki - ilość wg uznania  Oliwa -2/3 łyżki Masło 1 łyżka 1 łyżeczka suszonego oregano Etap I - Makaron w osolonej wodzie. gotujemy makaron al dente minus 1 minuta. Etap II - Patelnia Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie  dodajemy pokrojoną drobno ostrą papryczkę, rozmaryn, suszone pomidory, orzechy(...)czystej patelni podsmażamy chorizo pokrojone w plasterki , po lekkim podsmażeniu dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę z resztą składników. Etap III -  Łączymy Ugotowany makaron odcedzamy Ale!  nie przelewamy wodą tylko od razu dodajemy na patelnię. Podsmażamy dodając łyżkę masła. Doprawiamy solą, oregano i ewentualnie pieprzem :) Etap IV - Delektujemy się Najlepiej smakuje ze startym parmezanem lub innym twardym serem. Smacznego

Wylizany Rondel
Makaron z kurkami w sosie winno- śmietanowym 211

łyżki soku z cytryny kila gałązek świeżego oregano 200 ml śmietany 12% lub 18% 100 ml białego wina sól świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek paczka ulubionego makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbek czosnku. Delikatnie szklimy i następnie dodajemy dokładnie oczyszczone kurki oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny(...)momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje. Dodajemy białe wino i dusimy chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - najlepszy jest al dente. Gotowy sos podajemy z makaronem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Casarecce Siciliane z cukinią i boczkiem 184

około 10 minut. Dołożyć na patelnię cukinię, posolić, by zmiękła i przesmażyć razem przez kilka minut. Dolać śmietanę kremówkę i dusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu makaron odcedzić, dodać całą zawartość patelni, dokładnie wymieszać. Podawać z natką zielonej pietruszki i startym parmezanem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron w kremowym sosie z porem 111

żółtko z jaja 1/3 szklanki tartego sera ( polecam półtwardy lub twardy np. parmezan) 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebuli 3 łyżki oleju Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją. W garnku rozgrzać olej. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby powstała zasmażka. Powoli dolewać mleko szybko mieszając. Zagotować i trzymać na małym ogniu około 5 minut(...)przestudzić po czym dodać żółtko z jaja. Ponownie wymieszać. Czosnek, cebulę i por drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć około 2 minuty. Na patelnię dodać wcześniej ugotowany makaron i sos. Wszystko razem wymieszać i podawać. Smacznego

Jaglusia
Penne z warzywami na winie 105

białego wytrawnego wina pęczek pietruszki sól, pieprz chili cayenne łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku na 2 min. (gotować na dużym ogniu, wtedy nie straci koloru i będzie chrupka). Pieczarki i cebulę obrać ze skórki, pokroić według uznania. Na patelni(...)rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki (nie solić od razu bo puszczą wodę), dodać cebulę i kiedy się zeszkli wlać wino. Trzymać na ogniu niech alkohol odparuje.  Ugotowany makaron i fasolkę przełożyć na patelnię, wszystko  wymieszać z posiekaną natką i przyprawami...... Smacznego

Gaździnka warzy
Makaron z patelni 196

podanej ilości wychodzi duża porcja dla jednej osoby. 100 gram ugotowanego makaronu 1 pomidor 3 jajka 2 plastry wędliny 20 gram sera żółtego pieprz, sól Na patelnię wlać 2 łyżki wody i wyłożyć makaron. Po chwili na makaron położyć 2 płatki masła, na którym wszystko będzie się potem smażyć. Wędlinę pokroić w kostkę i dodać do makaronu. Umyć i pokroić

Czerwony Gupik
Makaron z fasolką szparagową w sosie pomidorowym - danie bez mięsa 183

około 1 minutę). Obrane pomidory przekrawam na pół, wykrawam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Składniki mam już pokrojone, teraz makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, w drugim garnku gotuję fasolkę a na patelni przygotuję sos. Wodę w której będę gotowała fasolkę delikatnie solę i słodzę (dodaję po dużej szczypcie soli i cukru). Gdy woda się zagotuję wkładam(...)gotuję około 15 minut do miękkości. Następnie odcedzam i gorącą dodam do ugotowanego makaronu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie gdy gotuje się fasolka i makaron przygotuję sos. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem przez kilka minut, tak aby cebula się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję pomidory, doprawiam solą i pieprzem i całość smażę około 10 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Letnia sałatka - bób z marchewką i bekonem 180

łupinki są bardzo zdrowe, ale ja ich wyjątkowo nie lubię :)) 2. W czasie gdy nasz bób się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Przy pomocy obieraczki, wycinamy z marchewki "makaron". Bekon smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (nie ma potrzeby dodawania, ponieważ bekon jest bardzo tłusty) aż się zarumieni i odsączamy na ręczniku papierowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Na tłuszczu pozostałym(...)podsmażamy, uważając, aby się nie spalił. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszając, smażymy jeszcze przez minutę. Sos przelewamy na talerzyk i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Na talerzu układamy marchewkowy makaron, bób bez łupinek i pokruszony bekon. Sos podałam obok, ponieważ jest mocno czosnkowy i każdy powinien go nakładać wedle uznania. Smacznego! :) Wskazówka: do sosu można również dodać świeżą pietruszkę

My Culinary Art
Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem 157

Makaron z warzywami i szpinakiem w wersji bezglutenowej, bo makaron jest z mąki kukurydzianej. Danie szybkie w wykonaniu, wystarczy wrzucić warzywa na patelnię podsmażyć, zmiksować i prawie gotowe. Warzywa nie muszą być zmiksowane na gładką masę, mogą być większe kawałki, to nic nie szkodzi. Banalnie prosty przepis, który trudno żeby się nie udał! Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem(...)cukinia garść listków świeżego oregano 1 łyżka kozieradki ½ łyżeczki papryki ostrej 500g passaty pomidorowej (u mnie Napoli) garść szpinaku pieprz, sól do smaku Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na głęboką patelnię dodać olej kokosowy i krótko podsmażyć posiekaną cebulę oraz starty czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, a także listki oregano, kozieradkę i paprykę. Smażyć

Apetyt na Zielone
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem 1066

łyżki oleju, 1 słoik groszku z marchewką, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 duży por (biała część),  2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżeczka ketchupu, sól, pieprz (do smaku). Makaron w kształcie ryżu jest bardzo ciekawym dodatkiem do sałatek. Oprócz delikatnego smaku, ma dodatkową zaletę błyskawicznego przygotowania - wystarczy zalać go wrzątkiem w garnku, przykryć przykrywką, odstawić na 3-4 minuty(...)Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą gyros i zalać olejem. Wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso usmażyć na rozgrzanej patelni. Odstawić do wystudzenia. Makaron ugotować, odcedzić i również odstawić do wystudzenia. Marchewkę z groszkiem i kukurydzę dokładnie odcedzić. Por pokroić w półkrążki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać

Świat Domowej Kuchni
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 195

świeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier(...)będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy

Smaki Przyprawy i Kolory
Dania dwudniowe - domowa chińszczyzna 230

łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól do smaku 3 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych makaron sojowy/ryżowy/ryż szczypiorek do podania Przygotowanie: Kurczaka dokładnie umyj, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj do niego przeciśnięty czosnek, wszystkie przyprawy i sos teryiaki. Odstaw(...)pora w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron lub ryż. Na końcu przerzuć wszystko do woka (łącznie z makaronem), dodaj orzeszki ziemne, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Dopraw do smaku solą, papryką ostrą i sosem teriyaki

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 116

świeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier(...)będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy

Smaki Przyprawy i Kolory
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 130

świeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier(...)będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy

Kulinarna rozmowa