tartego drobno żółtego sera Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Obsmażamy chwilkę(...)się zarumieni. Dodajemy startą cukinię i smażymy kilka minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy żółtka, mascarpone, 2 łyżki miękkiego masła i oliwę. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Po minusie wyłączamy gaz i nakładamy makaron na talerze. Podajemy koniecznie na ciepło, posypane żółtym serem. Smacznego
Kolizje Smakówsobie nie jest słodki Sos: sok z 1/2 pomarańczy łyżka miodu cynamon aromat pomarańczowy skórka starta z pomarańczy + makaron Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wlewamy na patelnie i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron i smażymy dopóki wszystkiego nie wchłonie
More food, love and dreamskurczaka 200 ml śmietany 12% 80g sera gorgonzola 2 cebule 1 ząbek czosnku Pęczek natki pietruszki Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju rzepakowego. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość(...)smażymy na złoty kolor. Następnie zalewamy śmietaną oraz dodajemy pokrojony ser. W czasie, kiedy ser rozpuszcza się na patelni natkę pietruszki myjemy oraz siekamy. Dorzucamy na patelnię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Makaron wykładamy na talerz i zalewamy powstałym sosem. Smacznego
Kolizje Smakówwszystko mieszamy. (widać łapki mojego małego asystenta :-)) 4. Na tym etapie musimy mieć ugotowany makaron. Gdy boczek się już przysmaży, wlewamy nasze rozkłócone jajka na patelnię i od razu dodajemy makaron i wszystko energicznie mieszamy. Następnie ścieramy sporo sera grana padano i znów mieszamy i gotowe :-) Podajemy przyozdobione listkiem bazylii i jeszcze posypane serem
Kawa z mlekiemprzekrój na połówki i dorzuć do zeszklonego czosnku. 4. Całość podlej 1/3 szklanki wody od gotowania makaronu i duś pod przykryciem ok. 3-4min. 5. Na patelnię z sosem przełóż ugotowany makaron i porwane listki bazylii- przemieszaj. 6. Podawaj oprószone parmezanem. Smacznego! Spaghetti Alla Puttanesca: 4 servings Ingredients: 400g of dry spaghetti 3 tablespoons olive oil 4 cloves
Kuchnia w Słońcu Skąpanadodając szynkę włoską, ostrą papryczkę i pomidory suszone. Wyszło pysznie. Radzę uważać jednak z papryczką, gdyż danie nie może być za ostre, zabije do całkowicie smak szpinaku. Makaron ze szpinakiem, szynką włoską, fetą i pomidorami Składniki (na 2-3 osoby): 400 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku łyżka oliwy(...)kroimy w kosteczkę. Papryczkę chili i czosnek siekamy bardzo drobno. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szynkę do momentu, aż będzie chrupiąca. Makaron gotujemy al dente. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy go przez kilka minut, by woda odparowała. Liście mają zwiędnąć. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, pomidory suszone. Smażymy
Mania Gotowaniaproducentów bottargi jest włoska firma z Sycylii Smeralda . Bottargę miałam przyjemność poznać na spotkaniu LET'S TASTE ITALY , zorganizowanym przez Taste It All - wine & food promotion . 2 porcje makaronu pappardelle, 300 g ogonów krewetek, najlepiej surowych, bottarga, 2 łyżki oliwy, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 8 pomidorków koktajlowych, natka pietruszki, sól, pieprz świeżo zmielony, cukier(...)natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać masło, wymieszać. W trakcie smażenia krewetek należy ugotować makaron, gotować al dente. Makaron odcedzić, włożyć na patelnię z krewetkami, wymieszać. Ułożyć na talerzach. Przed podaniem posypać startą bottargą. zastawa
królestwo garówMięso drobiowe mieszamy z jajkiem rozdrobnioną ricottą, parmezanem posiekaną natką, solą i pieprzem. Formujemy niewielkie klopsiki. Pieczemy 10 minut w temp ok. 200 stopni. Makaron gotujemy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy starty na drobnych oczkach czosnek. Po minucie wrzucamy szpinak i przesmażamy minutę. Szpinak wrzucamy do rozgrzanego bulionu. Dodajemy klopsiki. Przekładamy do talerzy dodając makaron i posypując parmezanem. Zupa idealni smakuje
WYSPA SZCZĘSLIWAsosie własnym. Taki malutki słoiczek mieliśmy, 130 g. Po odlaniu zalewy zostało 65 g małży. Tyle spokojnie wystarczy, nawet nieco mniej też by mogło być. Gotujemy makaron. Krewetki i małże podsmażamy na patelni. Dorzucamy wyciśnięty czosnek, drobno pokrojona papryczkę chili i dalej smażymy. Po mniej więcej 2 minutach dolewamy wino i smażymy aż wino trochę odparuje. Gdy makaron się ugotuje
Marder&Marder Manufacturesamo, w sensie poszarpały się jego włókna. Potrzebujemy: pół opakowania makaronu świderki z Omega 3 od Makarony Polskie 1 udo indycze ze skórą 1 duża cebula 2 łyżki domowej vegety (susz warzywny, sól morska i kurkuma) woda do podlewania mięsa pieprz Rozgrzewamy patelnię i na nią kładziemy udo skórą do dołu, smażymy na wolnym ogniu, aż skóra uwolni swój(...)zbrązowić, mięso również nieco, aby sos miał odpowiedni kolor. Podlewamy niewielką ilością wody, co jakiś czas ją uzupełniając. I tak.. jakieś 3 h. Pod koniec gotujemy makaron wg wskazówek producenta. Z patelni wyjmujemy udo i szarpiemy całe włokna, bądź kawałki, wszystko zależy od tego jak długo wytrzymacie nad patelnią ;) Mięso dodajemy do sosu i mieszamy, aby się razem wszystko
MamaOskarkaEksperymentów ciąg dalszy. Dziś na patelnie wskoczył kurczak w papirusie Winiary z ziołami prowansalskimi. Szybkie danie, i to soczyste mięsko... Bajka!!! Sos pomidorowy z kurczakiem w ziołach prowansalskich. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu np. kolanka; pomidory w puszce; 1 łyżeczka oregano; średnia cebula; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki oliwy; pierś z kurczaka; Winiary Pomysł na Papirus Kurczak(...)Doprawiamy solą, pieprzem i dosypujemy odrobinę cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka rozbijamy i wkładamy w pergamin z ziołami. A później na rozgrzaną patelnię. Pieczemy po 7 min. na małym ogniu. Makaron polewamy sosem, kurczaka kroimy na paski i układamy na sosie. Dodatkowo posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym. Smacznego
Miksturownikchińskiej makaron chiński imbir przyprawa 5 smaków sól i pieprz do smaku papier ryżowy Mięso usmażyć z dodatkiem imbiru i przypraw, przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć mieszankę chińską. Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszać ze sobą i ponownie przyprawić – w ten sposób nadzienie mamy gotowe :)). Papier ryżowy zanurzyć
Pieguskowa KuchniaMakaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W garnku roztapiamy łyżkę masła. Dolewamy śmietankę biały pieprz i gałkę muszkatołową. Dodajemy pokrojone szparagi i delikatnie potrząsając patelnia redukujemy. Dodajemy odcedzony makaron i pokrojone w plasterki roladki z kurczaka oraz pomidorki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Delikatnie mieszamy a następnie nakładamy na talerze
Pyry na Gazpołowy cytryny sól, pieprz i gałka muszkatołowa oliwa do smażenia garść płatków migdałowych Przygotowanie 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pierś kurczaka pokroić w kostkę smażyć mieszając do miękkości jakieś 5 minut, po czym zdejmujemy kurczaka z patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w kostkę i smażymy na tej samej patelni gdzie był kurczak, dodajemy(...)następnie dodajemy usmażonego kurczaka, sok z cytryny ( smak bardzo poprawi ale kolor szpinak straci ;/ ), doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Nakładamy na talerze makaron, polewamy sosem i całość posypujemy płatkami migdałów. Smacznego. The post Makaron ze szpinakiem i kurczakiem appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnyparówki 5 suszonych pomidorów 1/2 papryki ok. 100-150 g makaronu razowego rurki/ świderki 5 jajek natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Paprykę myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli(...)Parówki kroimy w plasterki, a pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone parówki i pomidory wrzucamy do cebuli z papryką i dalej smażymy. Makaron odcedzamy i również wrzucamy na patelnię. Wszystko razem smażymy przez ok. 3-5 min. Jajka rozbełtujemy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy pieprzem oraz solą i zalewamy zawartość patelni. Zmniejszamy ogień, patelnie przykrywamy
Kuchnia MagdaLeny