makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:220/561)

Makaron długie wstążki w sosie grzybowym #lubelloveinspiracje i #lubella #lubellaikoszgrzybow. 134

cebula 200 gram śmietany do zup i sosów 1 łyżka mąki 500 ml wody  sól ziołowa pieprz cytrynowy Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na durszlaku. Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulkę w piórka oraz grzyby. Małe w całości a większe kroimy na kawałki. Podsmażamy(...)wodę z mąką oraz śmietaną. Gładki płyn wlewamy do usmażonych grzybów, doprawiają silą i pieprzeam. Mieszamy do zgęstnienia sosu i zagotowania, również kilka minut. Taki sos mieszamy z ugotowanym makaronem i mamy gotowe danie. Do grzybów pasuje świeża natka pietruszki więc możemy posypać po wierzchu. #lubelloveinspiracje i #lubella #lubellaikoszgrzybow

Życie zaczyna się w kuchni
Makaron kolanka z czerwoną kapustą i groszkiem. 158

cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku jogurt typu greckiego oliwa z oliwek pieprz, tymianek sos sojowy Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy na cieniutkie paseczki, cebulę kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej cebulę do miękkości. Dodajemy do cebuli kapustę, zielony groszek i podlewamy wodą. Gotujemy(...)wystarczy jedna duża łyżka z 1/2 łyżki mąki. Dla tych, którzy są bardziej "vege" proponujemy sos zaprawić np. drobnymi otrębami. Chwilę jeszcze sos dusimy, aby zgęstniał i dodajemy do makaronu wcześniej odcedzonego i lekko przelanego oliwą z oliwek. Dobrze wszystko mieszamy i podajemy na talerze. Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy

vegetanie
Zapiekanka makaronowa z pomidorkami, mozarellą i oliwkami 186

oliwek sól i pieprz do smaku liście bazylii do posypania gotowej zapiekanki Przygotowanie:  Makaron ugotować al dente (2 minuty krócej niż  na opakowaniu) w osolonym wrzątku. Odcedzić.  Seler naciowy pokroić w plastry, cebulę w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.  Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej seler naciowy, dodać cebulę. Smażyć razem, aż warzywa zmiękną. Dodać

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti ze szparagami 148

kalorii!) sprawiają, iż szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti zielone szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni(...)rozgrzać masło, dodać pokrojony na drobno czosnek oraz pokrojone w nieduże kawałki szparagi. Wlać śmietanę, przykryć patelnię i dusić całość przez parę minut. Dodać garść startego sera, zmielony pieprz i sól do smaku. Cały czas mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać ugotowany, odcedzony makaron. Podawać posypanym parmezanem lub drobno startym żółtym serem. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż

Smaczne Potrawy
Penne z bakłażanem 100

przygotowania: Makaron wsypać do gotującej się osolonej wcześniej wody( 1 litr wody na 100 g makaronu).  Gotować do zmiękczenia, odcedzić. Bakłażan + cebula pokroić w kostkę. W tym przypadku bardzo ważna jest cebula, ma to być ładna duża kostka. Pokrojone warzywa przełożyć do patelni, dolać oliwę, smażyć ok. 3 minut mieszając. Po upływie czasu, kiedy cebula i bakłażan będą

pieprzny smaczek
zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułem 124

zaczyna się za bardzo przyrumieniać możesz dodać 2-3 łyżki wody. Mleko wymieszaj z mąką i wlej na patelnię, gotuj mieszając, aż zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Oliwki pokrój w plasterki, łososia poszarp widelcami na kawałki i wymieszaj z makaronem i 2/3 startego sera. Przełóż całość do naczynia do zapiekania, polej sosem z brokułami i posyp resztą sera. Zapiekaj

Eksperyment sobotni
Minestrone po mediolańsku 162

ugotowanego i pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 2 szk makaronu rurek, ugotowanego 1 szk startego parmezanu Mięso z kurczaka ugotować i ostudzić, zachować bulion. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek, cebulę, seler, paprykę, pieczarki. Przysmażyć tak aby były miękkie. Dodać ziemniaki i pomidory, smażyć przez

Apetyczna babeczka
Zapiekanka Sorrento 1467

mleka potrzebne przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, gałka muszkatołowa WYKONANIE W garnku zagotować wodę, osolić ją lekko, wrzucić makaron i gotować 3 minuty, po czym odcedzić i polać zimną wodą żeby się nie sklejał. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody ze szpinaku. Mięso(...)umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i dobrze doprawić solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi (ziół prowansalskich dodałam płaską łyżeczkę), dobrze wymieszać. Ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić dużą łyżkę masła, przełożyć mięso i lekko podsmażyć na lekkim ogniu, po czym posypać serem, a po jego rozpuszczeniu zalać śmietaną 30%. Zostawić na wolnym ogniu około 3 minut

Passions hobbies life
Lasagne z porem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 127

pora (2 średnie pory), 150 g mrożonego szpinaku, ok 16 suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy,  opakowanie makaronu lasagne, pieprz i sól do smaku. Przygotowanie: 1.  Pora drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. 2.  Pomidorki namoczyć w ciepłej wodzie (nie trzeba jeśli użyte będą pomidorki z zalewy). 3.  Szpinak rozmrozić(...)minuty. 6.  Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować oliwą. Rozpocząć układanie płatów lazanii (1 warstwa). Następnie przełożyć porcją farszu i ułożyć kolejną warstwę makaronu i znów przełożyć farszem. Na ostatnią warstwę farszu ułożyć odcedzone pomidorki i przykryć warstwą makaronu. Można posypać całość startym parmezanem lub mozzarellą. 7.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Pełna Lodówka
Makaron alla puttanesca z cieciorką i szparagami 138

szparagami Składniki: 250 g makaronu "sprężynki", 7-8 zielonych szparagów (cienkich), 1/2 puszki cieciorki, 2 duże, świeże pomidory malinowe ze sparzoną skórką lub 1 puszka pomidorów, 1 mała młoda cebula, 7 zielonych oliwek, 7 czarnych oliwek, 2 łyżki kaparów, 2 ząbki czosnku, świeże oregano, świeży tymianek, natka pietruszki, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno pokrojony(...)plastry, kapary i cieciorkę przepłukać wodą i dokładnie odcedzić, następnie dodać razem z czarnymi oliwkami do sosu na patelni. Dusić przez 10 minut. Szparagi pokroić w 3-4 centymetrowe kawałki, ugotować na parze i dodać do sosu. Delikatnie wymieszać. Makaron ugotować al dente i podawać z sosem i natką pietruszki. Smacznego

Pełna Lodówka
ZUPA PIECZARKOWA 142

zupy łyżka masła ziele angielskie,liście laurowe sól,pieprz makaron bądź ziemniaki Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, bulion, liście i pokrojone kawałki selera. Dodałam kawałek pora a część pokroiłam w paseczki. Pokroiłam cebulę w kostkę i podsmażyłam ją na patelni. Na tarce o grubych oczkach starłam marchew,pietruszkę i kawałek selera. Warzywa(...)czasie gdy warzywa się gotowały zajęłam się pieczarkami. Umyłam je,obrałam,pokroiłam na paseczki, i podsmażyłam na patelni na masełku. Podzieliłam je na dwie części z czego jedną zmiksowałam z odrobiną śmietany i pieprzu. Pieczarki dodałam do zupy. Pozostało jeszcze ugotować makaron. Możecie ziemniaki jak kto woli ;)    Można dodać więcej śmietany,      posypać

potrawyregionalne
Spaghetti serowo-brokułowe 337

czas nieco dłuższy niż zazwyczaj (około 7 minut). Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, mięso przyprawić solą i pieprzem, przełożyć na rozgrzaną oliwę i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. W międzyczasie zacząć gotować makaron spaghetti (w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju). W garnuszku lub miseczce wymieszać 300 ml wody z śmietaną

Passions hobbies life
Chifferi rigati . I kropka. 153

dzisiaj i znajduję! Jako , że miałam wszystko w lodówce, prawie wszystko...dotorowałam sobie drogę do kuchenki i wśród mis, misek i papryk odnalazłam deskę i nóż oraz ostatnią paczkę makaronu MALMA chifferi rigati/klik . Nastawiłam wodę, posoliłam i ...wyciągnęłam składniki z lodówki - 2 soczyste pomidory BIO - bo od koleżanki- co niech jej Bozia da zdrowie, bo nie pryskane nie modyfikowane(...)kilka.  Podczas gdy chifferi już są al dente. W zlewie pełno wszystkiego, ale udało mi się odcedzić, wrzucam je na patelnie, potrząsam energicznie, mieszam dokładnie aby całe dobro wyciśnięte podczas duszenia, wcisnęło się do środka naszego makaronu... Wykładam na talerz,jeszcze klilka listków bazylii, parmezan na dużych oczkach starty, rzut oka na pobojowisko...i wychodzę. Smacznego. Opis dłuższy niż

Z Kuchni Do Kuchni
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 181

mniejsze kawałki. Rybę oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki. 3. N patelni rozpuszczam masło. Układam karpia. Dodaję cebulę. Rybę smażę na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony. 4. Do karpia dodaję podsmażone pieczarki oraz makaron. Całość zalewam śmietaną. Duszę na małym ogniu około 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Muszle Haloo 195

pomidorów 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego tartego pieprz sól imbir kurkuma Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 2 min. Wyjmujemy je i w tym czasie jak wystygną robimy farsz. Myjemy i kroimy w kostkę pieczarki, wrzucamy na patelnie. Dodajemy mięso, jak już będzie podsmażone dodajemy szpinak. Później dodajemy pomidory i koncentrat. Do smaku dodajemy przyprawy

Panda i jej świat
Makaron z brokułem i wędzonym boczkiem 147

wrzącej, osolonej wody. Gotować kilka minut, aż do jego lekkiej miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Rozgrzać patelnię i przesmażyć boczek. Gdy wytopi się tłuszcz to dodać posiekaną cebulkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do miękkości cebulki. Następnie dodać makaron i różyczki brokuła. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i chwilę smażyć. Na sam koniec wlać śmietanę i jeszcze

Ugotować
Razowy makaron z indykiem z pastą z pieczonej papryki i suszonych pomidorów 205

rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez około 30 min - aż skórka ściemnieje (może być nawet czarna :)). Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Indyka kroimy w kostkę, grillujemy lub smażymy na złoto  (na beztłuszczowej patelni lub na niewielkiej ilości oleju). doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i miksujemy

Moje Kuchenne Rewelacje