łyżeczka suszonej bazylii sól do smaku olej do smażenia starty parmezan do posypania liście świeżej bazylii makaron spaghetti Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Na patelnię dorzucić pomidory. Doprawić solą, suszonym oregano i suszoną bazylią. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Całość dokładnie
BullioMięso doprawiamy zgniecionym czosnkiem, przyprawą do mięs, papryką słodką, pieprzem i solą. Wymieszać. Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek ). Następnie dodać mięso. Podsmażyć. Dodać przecier, ketchup, wodę, fasolę i kukurydzę, Wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Makaron muszelki ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Każda muszelką nafaszerować nadzieniem. Umieścić
Kuchnia Pauletteswody. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli planujesz zabrać makaron do pracy, albo odgrzać go później, gotuj go 10 minut, żeby był mocno al dente. W przeciwnym wypadku, podczas podgrzewania w mikrofali zrobi się zbyt miękki. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej mocno patelnię, wsyp na nią pomidorki koktajlowe, przykryj i praż kilka minut, aż pomidorki przypieką(...)minuty na dość mocnym ogniu. Przypraw łyżeczką oregano, posól i popierz. Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj po kawałku 2 łyżki masła, mieszając żeby ładnie rozpuściło się w sosie. Wlej łyżkę soku z cytryny i zamieszaj. Krok 3 Dodaj kilka łyżek wody spod makaronu do sosu z krewetkami, wymieszaj. Odcedź makaron. Przełóż do garnka z makaronem krewetki z sosem, dodaj
Niedzielny kucharzczosnkiem i cebulą, więc ich tu nie zabrakło. Wspaniały pomysł na obiad! Szybkie danie z makaronem na każdy dzień. Możecie użyć świeżego szpinaku i serka mascarpone, będzie wspaniałą alternatywą dla mrożonego szpinaku i śmietany, a całemu daniu dodać pikanterii wrzucając na patelnię kilka plasterków chili. Składniki: 10-12 kulek mrożonego szpinaku - użyłam brykietu mała cebulka 3 ząbki czosnku garść
Zasmakuj Kuchniząbki czosnku ½ cytryny Oliwa do podsmażenia Sól morska do smaku Pieprz biały do smaku Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z łyżeczką oliwy, odcedzić, trzymać w cieple. Szpinak umyć, osuszyć, cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie na patelni, po chwili dodać szpinak, poddusić chwilę pod przykryciem, dodać pokrojonego łososia, skropić sokiem wyciśniętym cytryny, dodać
Wanilia i KardamonBiały pieprz Masło 1 żółtko 100 ml.śmietany kremówki Parmezan Suszona bazylia albo świeża Szczypiorek Tymianek ******************************** Makaron ugotować w osolonej wodzie al' dente z łyżką oliwy.Odcedzić i wymieszać jeszcze z jedną łyżką oliwy. Robimy teraz sos-na patelni rozgrzewamy trochę masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy i robimy białą zasmażkę.Wlać mleko, wymieszač.Doprawić solą, pieprzem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidynie rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niej serek, starty parmezan i smietane. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem, galka i papryka. Na suchej patelni wysmazamy plastry boczku wedzonego. Odstawiamy na bok. W osolonym wrzatku blanszujemy przez pol minuty platy makaronu i lyzka cedzakowa wyciagamy na tacke. Robimy sos beszamelowy. W garnuszku z grubym dnem roztapiamy maslo, dodajemy do niego make i robimy
Przysmaki KarolkiSKŁADNIKI: 1 kg kapusty słodkiej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 cebula 1/2 kg pieczarek 40 dag wędzonego boczku sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek kminek mielony 1 łyżka smalcu makaron łazanki(...)drobno pieczarki i całość podsmażyć (aby pieczarki nie ściemniały można posypać je odrobiną kwasku cytrynowego). Pieczarki zdjąć z patelni i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Do podsmażonego boczku dodać smalec, obie kapusty (odciśnięte z wody), pieczarki i ugotowany a dente makaron. Całość dokładnie wymieszać doprawiając do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i kminkiem. Wszystko podsmażać jeszcze około 30 minut
Kuchnia w opałachlubczyk suszony chilli sól pieprz Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie - al dente. Odcedzić i wymieszać z łyżką oleju. Cebulę, czosnek i paprykę posiekać w drobna kosteczkę. Rozgrzać patelnię, wlać olej i wsypać cebulę. Smażyć do momentu(...)całości dodać pomidory, doprawić. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty, po czym połączyć z pokrojonymi w grubą kostkę paluszkami krabowymi. Makaron przełożyć na talerz i polać przygotowanym sosem. Całość można oprószyć tartym parmezanem. Moje posty
Słodka Stronacytryny 5 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 180g makaronu wąskie wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine) Instrukcje Szalotki obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy i tniemy na niewielką kostkę. Na niedużej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy masło. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do średniego i wrzucamy szalotki oraz marchewkę. Smażymy(...)patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Kaczkę smażymy przez 3-6 minut od strony skóry (zależnie od wielkości mięsa) i przez 3 minuty z drugiej. Natychmiast wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i trzymamy w nim przez 15-20 minut (zależnie od wielkości mięsa). Gotową kaczkę kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Makaron
Kulinarna Pokusapiekarniku podane z sosem kurkowym oraz makaronem typu spaghetti. Obiad trochę pracochłonny, ale od "święta" możemy się poświęcić, aby zjeść coś naprawdę pysznego 😉 Najwięcej czasu zajmuje tu oczyszczenie kurek oraz formowanie kulek mięsnych, później to już z górki 😉 Pulpeciki pieczemy w bulionie, w piekarniku, a sos kurkowy przygotowujemy na bazie śmietany, oddzielnie na patelni i dopiero łączymy na talerzu. Danie(...)patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie wrzucamy kurki. Kurki smażymy, aż woda wyparuje z grzybów, przez około 5-10 minut. Następnie dodajemy 4-5 łyżek bulionu z pulpecików oraz śmietankę. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy
Kuchnia MagdaLenygarść śwież ych liści bazylii Makaron z Pomidorkami Koktajlowymi, Mozzarellą i Bazylią w Sosie Pomidorowym - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente. W tym samym czasie cebulę i czosnek siekamy w drobna kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek i chwilę(...)gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ok. 1/2 łyżeczki suszonej bazylii. Na końcu do dajemy pomidorki k oktajlowe , mozzarellę i przez moment podgrzewam y . Makaron odcedzamy i mieszamy z łyżką oleju. Następnie wykładamy go na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Całość posyp ujemy świeżymi listkami bazylii , a wszystko świeżo zmielonym pieprzem . Moje
Słodka Stronamasła - 2 łyżki mąki - 400 ml mleka - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 50 g tartego parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć mięso i smażyć około 7 minut (aż zmieni kolor). Dodać passatę, po czym całość(...)mieszać cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym
W poszukiwaniu inspiracjimrożonego rozdrobnionego szpinaku 50 g liści kalarepy 5 ząbków czosnku 40 g liści bazylii 400 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie z dodatkiem orkiszu) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Krewetki odmrozić, przełożyć na sitko i opłukać zimną wodą. Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać krewetki i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, po czym przełożyć krewetki(...)liście kalarepy umyć, posiekać i przełożyć do patelni, gdzie smażyliśmy krewetki. Całość polać oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć około 7 minut. Na koniec dodać umyte i posiekane liście bazylii, smażąc potrawę jeszcze minutę. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu
Passions hobbies life