makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:225/561)

Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 126

łyżeczki kurkumy około 100 g grzybów shitake około 200 g boczniaków 1 – 1 1/2 łyżki oleju, np. ryżowego 1 ząbek czosnku, nierafinowana sól, pieprz około 125 g azjatyckiego makaronu z brązowego ryżu lub gryczanego posiekana dymka i/lub listki kolendry do podania (opcjonalnie) Korzeń imbiru obrać i pokroić na plastry, obrane ząbki czosnku przekroić na połówki. W garnku o grubym dnie(...)czosnek, przesmażyć przez kilkanaście sekund. Dodać pokrojone grzyby, posolić i smażyć na średnim ogniu, często mieszając lub przerzucając składniki na patelni aż grzyby odparują i zmiękną, ale nadal pozostaną jędrne (około 7 – 9 minut). Na koniec doprawić pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ugotowany odlać na sicie i przełożyć do miseczek. Na makaronie wyłożyć usmażone grzyby, posypać posiekaną

Even Better Food
Przekąski na Sylwestra: Kostka makaronowa z pieczarkami i serem. 138

smaku pieczarkowym 200 g  żółty ser 200 g 2 średnie ogórki kwaszone tłuszcz do podsmażenia 2 jaja Makaron ugotować w posolonej wodzie. Przelać bieżącą wodą i odcedzić.  Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni przez 10 minut z dodatkiem soli i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.  Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)składniki się połączyły. Masa powinna być wyrazista w smaku (wyraźnie powinno dać się wyczuć zarówno sól jak i pieprz), gdyż po upieczeniu straci na wyrazistości.  Masę mieszamy z makaronem. Wykładamy na przykrytą papierem do pieczenia foremkę i ubijamy łyżką, wyrównując wierzch. Całość nakrywamy folią aluminiową i wsuwamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni.  Zapiekankę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Spaghetti dla diabetyka #talerzdiabetyka 253

ząbek czosnku posiekane liście bazylii 2 liście laurowe sól i pieprz łyżka oliwy średniej wielkości cukinia duża marchewka 80g makaronu pełnoziarnistego 60g sera mozzarella w wersji light (opcjonalnie) Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodać też czosnek. Do warzyw dodać mięso i przesmażyć(...)brązowo-szary). Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, dodać pokrojone w kostkę pomidory i liście laurowe. Przykryć i dusić około 15 minut na niewielkim ogniu. W międzyczasie przygotować makaron. Makaron pełnoziarnisty (u mnie makaron pszenno-gryczany soba) ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Marchew i cukinie pokroić w cienkie paski za pomocą krajalnicy, temperówki lub zwykłej obieraczki do warzyw

Dietolog
Łazanki z dorszem i szpinakiem 164

grubą kostkę. Przypraw z każdej strony porządną porcją soli ziołowej, pieprzu mielonego oraz sokiem z cytryny. Wrzuć makaron do garnka z dużą ilością wrzącej wody i porządnie posolonej. Ugotuj na miękko lub al dente wg uznania, 5-7 minut. Odcedź. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła z oliwą. Wrzuć marchewkę. Smaż ok 1-2 minut na większym ogniu, od czasu(...)mielony pieprz w ilości wg uznania. Wlej sos śmietanowy na patelnię. Dobrze wymieszaj i duś kilka minut, często mieszając. Sprawdź, czy jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dodaj jeszcze soli lub pieprzu. Do sosu dodaj posiekaną pietruszkę oraz łyżkę masła. Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj, do rozpuszczenia masła. Dodaj makaron. Mieszaj do połączenia makaronu z sosem. Podawaj udekorowane listkami świeżej natki

Anioszek w kuchni
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SŁONECZNIKIEM 108

blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pestki prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Podsmażamy w minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i pokrojone na drobno oliwki. Chwilę podsmażamy.  Makaron odcedzamy. Dodajemy go do podsmażonych pomidorów i oliwek. Wsypujemy uprażone pestki słonecznika i dyni. Wlewamy

Kuchnia w oparach
Świeży makaron z pesto z rukoli i pieczonymi pomidorkami 130

efekt smakowy bardzo zadowalający. Lekko pikantne pesto z rukoli, ze słodką nutą pieczonego czosnku, a do tego aromatyczne, pieczone pomidory to duet doskonały. Składniki (na 2 porcje): 200g świeżego makaronu – użyłam tagliatelle z Lidla 250g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek do skropienia sól i pieprz do smaku Pesto(...)już swoją rolę, a pomidorki wstawiamy do wyłączonego, gorącego piekarnika, aby nie ostygły do chwili składania dania.   Na suchą patelnię wsypujemy orzeszki pinii i prażymy, aż delikatnie się zrumienią na średnim ogniu. Odstawiamy.   Wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy. Jeśli używamy podobnego makaronu jak ja, wystarczy 3 minuty gotowania, po czym odcedzamy makaron, ale zachowujemy 1/3 szklanki wody

Smaczna Strona
Śmierdziel szpinakowy 176

można zwiększyć tą ilość) Opakowania sera z niebieską pleśnią Ulubiony makaron Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia wody na makaron i ugotowanie go al dente.   Czekając aż woda zacznie wrzeć obieramy cebule i czosnek. Cebule kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy cebule. Smażymy na złoty kolor, dodajemy czosnek. Jak całość nam się chwilę podsmażymy dodajemy

Kolizje Smaków
Prosty makaron z kurczakiem i kurkami 130

masła 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, pokrój w kostkę i dopraw pierś z kurczaka, oczyść i posiekaj na duże kawałki kurki. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pierś z kurczaka i usmaż. Zdejmij z patelni gotowe kawałki z kurczaka. Na rozgrzaną patelnie wrzuć kurki, dopraw(...)solą i pieprzem. Upewnij się, że kurki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj kurki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu

ale Pysznie
Polędwiczka pieczona z warzywami po chińsku i makaronem 118

Moja propozycja na zimowy obiad - rozgrzewające i aromatyczne danie w chińskiej nucie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 opakowanie warzyw - mieszanki chińskiej 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki oleju suszony imbir słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku szczypta papryki chilli 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili sól, pieprz Polędwiczkę umyć, natrzeć olejem, przyprawić solą, pieprzem(...)imbirem, słodką papryką, chili i roztartym czosnkiem. Włożyć do rękawa piekarniczego i piec 1 godzinę w 180 oC. Na patelni rozgrzać kilka olej. Wrzucić warzywa, dodać sos sojowy, słodki sos chili i smażyć ok. 10 minut. W tym czasie makaron ugotować w osolonym wrzątku.  Makaron wyłożyć na talerze, na nim ułożyć warzywa, a na wierzch położyć pokrojoną w plastry

Czerwień i błękit
Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo 109

plasterki. Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy plasterki chorizo i czosnek. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy szpinak oraz pieczarki. Podsmażamy, aż szpinak zmniejszy objętość. Na koniec doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy. Dodajemy do warzyw z chorizo. Mieszamy. Podajemy z oliwkami i startym grana padano/parmezanem

Moja smaczna kuchnia
Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo 79

plasterki. Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy plasterki chorizo i czosnek. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy szpinak oraz pieczarki. Podsmażamy, aż szpinak zmniejszy objętość. Na koniec doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy. Dodajemy do warzyw z chorizo. Mieszamy. Podajemy z oliwkami i startym grana padano/parmezanem

Moja smaczna kuchnia
Pierś z kurczaka w sosie z mascarpone i suszonymi pomidorami 245

słoiczka )  3 ząbki czosnku  1 cebula  5 łyżek serka mascarpone  makaron  2 łyżki oleju rzepakowego  sól, pieprz do smaku Cebulę i czosnek obieramy i kroimy, czosnek w plasterki, cebulę w kostkę. Pierś z kurczaka kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek i cebulę, po kilku minutach dodajemy kurczaka i całość smażymy, dodajemy

Kuchnia na wzgórzu
Zupa pieczarkowa z makaronem 139

marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 łyżka masła klarowanego 1 mały por 200 g makaronu 250 ml śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę,seler, por obrać i  pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć chwilę warzywa. W garnku zagotować bulion,  dodać podsmażone warzywa, pieczarki

O kuchni z uczuciem
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 155

czosnku, obrane, rozgniecione i rozdrobnione 80 g czarnych oliwek, wydrylowanych 340 g orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi (czyli duże "muszle ślimaka":)) gruboziarnista sól morska do gotowania makaronu 1 szklanka świeżo startego sera pecorino 1 szklanka świeżych okruchów chleba, obsmażonych w 1/4 szklanki oliwy extra virgin Przygotowanie: Oczyść kalafiora i umieść całą główkę w garnku. Zalej wrzątkiem(...)papryczkę chilli i czosnek. Chwilkę podsmaż, a następnie dodaj posiekane anchois, całe oliwki i dokładnie wymieszaj.  Gorącą mieszaniną z patelni polej kalafiora i liście. Rozgnieć łyżką większe kawałki, przyciskając je do ścianek miski.  W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente, odcedź zachowując 1/2 szklanki wody. Przełóż makaron do dużej miski.  Rozcieńcz sos kilkoma łyżkami wody spod makaronu

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą 652

papryką; smażyć aż będą miękkie i cała woda z nich odparuje. Szpinak myjemy, dokładnie odsączamy i wrzucamy na osobną patelnię z odrobiną tłuszczu. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość i będzie miękki doprawiamy go jeszcze gałką muszkatałową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron, pieczarki i szpinak wymieszać dokładnie ze sobą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch

My simple kitchen