makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:234/561)

Zapiekanka makaronowa z brokułami 134

zgęstnienia bulion drobiowy pół szklanki koperek świeży 2 łyżki ( miałam mrożony)     Krok 1 Makaron gotuję na pół twardo. Pierś z kurczaka myje i kroje w kosteczkę, doprawiam pomidorkami suszonymi, sola i pieprzem, smażę na patelni jakieś 30 minut ( dusze pod pokrywką).  Krok 2 Paprykę zieloną i białą myje, wycinam środki i kroje drobno(...)dodaje do usmażonej piersi i dalej duszę. Krok 3 Na patelnie wkładam 2 łyżki masła i rozpuszczam , wsypuje mąkę i mieszam. Zalewam mlekiem na oko ( 2 szklanki) i mieszam do zgęstnienia. Kiedy gęstnieje dodaje bulion, oj nadal geste to dolewam mleka.Zrobiło się teraz rzadkie i takie ma być.Na końcu dodaje koperek. Krok 4 Do dwóch jednakowych naczyń żaroodpornych

Różowa kuchnia
Szybkie spaghetti 135

usmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki.  5. W tym czasie powinna zagotować się woda na makaron. Wrzucamy makaron do garnka. Ja gotuję go w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Wtedy on się nie skleja. 6. Rozdziabujemy na patelni pomidory, aż się zrobi z nich papka i wymiesza się z mięsem. 7. Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy. Tyle(...)nowa mieszanka przypraw, którą sprawdzamy - Zioła dalmatyńskie z Kotanyi (ciekawa w smaku, pasuje nam).   9. Po przyprawieniu sos już jest gotowy. Teraz trzeba tylko poczekać na dogotowanie się makaronu do al dente:) Jeśli gotowy, odcedzamy i nakładamy na talerze! 10. Gotowe danie prezentuje się

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Wątróbka drobiowa z pieczarkami 163

oczkach. Koperek drobno posiekać. Na patelni smażymy wątróbkę, po zdjęciu z ognia solimy.   Na drugiej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki,  starte jabłko i wszystko dusimy kilka minut. Na koniec wlewamy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu wrzucamy makaron i dokładnie łączymy razem. Na talerz wykładamy makaron połączony z sosem i układamy na wierzch wątróbkę

magiczna kuchnia Kasi
Cannelloni na talerzu 215

łyżka mąki pszennej jasnej 2/3 szklanki mleka 100 gram makaronu 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek obrać i posiekać drobno. Pomidora pokroić drobno. Zioła dodać do przecieru pomidorowego. Na patelni rozgrzać olej i dodać czosnek. Podsmażyć krótko i dodać pomidora. Skropić sokiem z cytryny. Po chwili zalać przecierem pomidorowym(...)mleka, aż konsystencja będzie trochę gęstsza od śmietany, a sos przy dłuższym gotowaniu nie będzie gęstniał bardziej. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.  Na talerz wyłożyć gęsty sos pomidorowy, makaron, beszamel. Na wierzch dodać starty ser żółty. marcelina

Czerwony Gupik
Makaron z kurczakiem i gorgonzolą. 209

makaronu 1 garść posiekanego koperku 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego masła sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w kosteczkę 1,5x1,5 cm. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę, a następnie dodać mięso. Podsmażać ze wszystkich stron do momentu aż mięso będzie lekko

O kuchni z uczuciem
Klasyczna lasagne 134

Moja wersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera. Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 600g wieprzowego mielonego mięsa 200g koncentratu pomidorowego 350g startego żółtego sera 2 puszki pomidorów 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego 350g pieczarki 2 łyżki mąki pszennej masło klarowane(...)szklanki wody. Dusić chwilę na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem. 2.  Sos beszamelowy Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie zalać zimnym mlekiem, ciągle mieszając zagotować, doprawić gałką, solą i pieprzem. 3.  Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju. 4.  Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać kolejno warstwami

Szalona Kuchnia Eweliny
Prawdziwy domowy rosół wołowy 122

zagotowaniu wody, zmniejszyć gaz i gotować półtorej godziny. Po tym czasie dodać włoszczyznę. Na  patelni opiec cebulę i dodać ją do zupy wraz z czosnkiem. Następnie wrzucić: lubczyk, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie . Gotować na wolnym ogniu. Następnie doprawić solą, pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Przed podaniem na stół wyciągam włoszczyznę z rosoły i kroje

MarciochaKucharzy
Rosół z przypalaną cebulą 184

pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także położyć połówki cebuli na suchej patelni i podgrzewać. Cebulę wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Podajemy z makaronem i natką pietruszki

Aga w kuchni
Makaronowa zapiekanka „gyros” 1098

mnie pikantny firmy Jamar) sól, pieprz 200 g sera cheddar Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Pieczarki kroimy na plasterki. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na mniejsze kawałki (u mnie trójkąty). Cebulę kroimy w piórka. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i podsmażamy kurczaka. Przekładamy do miski(...)uzupełniamy niewielką ilością oleju). Gdy pieczarki się podsmażą, przekładamy je do drugiej miski, a na patelnię wrzucamy paprykę. Smażymy chwilę. Dokładamy do pieczarek. W garnuszku mieszamy majonez i ketchup. Doprawiamy niewielką ilością ziół prowansalskich oraz szczyptą soli. Do naczynia żaroodpornego przesypujemy połowę ugotowanego makaronu. Smarujemy niewielką ilością sosu. Wykładamy pieczarki z papryką, posypujemy surową cebulą, dodajemy mięso kurczaka. Następnie dajemy

Smaki Na Talerzu
Tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami w sosie śmietanowym 150

ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i polewamy zimną wodą, aby sie nie sklejał. Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Na rozgrzaną patelnię z oliwa wykładamy czosnek i krewetki. Delikatnie je podsmażamy z każdej strony. Dodajemy umyty i osuszony szpinak

ChilliJemy
Zapiekanka makaronowa 2868

ząbki czosnku * trochę oleju * przyprawy Cebulę i czosnek posiekałam i wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej, dodałam przetarte na grubych oczkach  pieczarki i pokrojoną paprykę. Chwilę dusiłam - ok. 8-10 min, po czym dodałam pomidory, przyprawiłam i jeszcze chwilę razem dusiłam. Ugotowałam makaron - krócej niż zwykle, czyli ok. 5 min. Ugotowany makaron wyłożyłam do naczynia żaroodpornego (lekko pomazałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Makaron z pomidorowym pesto 214

miksujemy w malakserze wraz z ząbkami czosnku, parmezanem, bazylią, chili i orzechami (można chwilkę podprażyć orzechy na suchej patelni, aby wydobyć więcej smaku) na pastę. Po zblendowaniu dolewamy oliwę (lub zalewę) i miksujemy ponownie. Doprawiamy pesto solą morską do smaku. Mieszamy. Makaron odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając 1/3 szklanki wrzątku z gotowania. Wrzątek z gotowania dodajemy do sosu, mieszamy

Poezja smaku
Spaghetti z buraczkowym pesto 158

limonki sól pieprz parmezan  Przygotowanie: Pesto z buraczków: orzechy podprażyć na suchej patelni, buraczki pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika z blendera włożyć buraczki, orzechy, oliwę z oliwek, czosnek, sok z limonki i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić na sitku przełożyć z powrotem do garnka, dodać pesto

Ala piecze i gotuje
Spaghetti ze świeżym szpinakiem i fetą 126

pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, cukier, słodka i ostra papryka Wykonanie: Na patelni rozpuść niewielką ilość klarowanego masła, przesmaż posiekany drobno czosnek. Po chwili dodaj umyty i osuszony świeży szpinak, duś aż zmięknie, dodaj fetę. Potem zalej danie śmietanką, przypraw do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kardamonu. Następnie połącz go z sosem szpinakowym

Zasmakuj Kuchni
TROFIE CZYLI LIGURYJSKI MAKARON ZE SCHABEM W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM 331

trofie (400g) 800g schabu sól pieprz ziele angielskie 100g pieczarek 2 cebule odrobina tymianku śmietana 18% olej bulion Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut). Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron(...)Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy mięsko 18% śmietaną. Mieszamy. Do ugotowanego sosu z mięskiem przekładamy makaron. Posypujemy całość posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem 425

sera pleśniowego 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.  Pierś z kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do tego dwa ząbki czosnku przeciśniętego(...)tarce o dużych oczkach, a ser pleśniowy kroimy w kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy potrawę: naczynie  żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wykładamy makaron, na to układamy kurczaka, wykładamy szpinak, a na końcu polewamy powstałą masą jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 15-20 minut. Smacznego

Kolizje Smaków