makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:236/561)

Spaghetti z karmelizowaną marchewką i zielonym kalafiorem 196

przypraw chili świeżo mielona do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewki dokładnie myjemy (nie potrzeba obierać), kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę, podsmażamy na wolnym ogniu, posypujemy cukrem i nadal podsmażamy, raz na jakiś

Moniki Smakołyki
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 112

odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości podwójnej

Kolorowy Przepisownik
TAGLIATELLE W SOSIE PIECZARKOWYM Z KURCZAKIEM 186

łyżki kwaśna gęsta śmietana 3 łyżki natka pietruszki  mąka 2 łyżki + woda do zagęszczenia ~~METODA~~ Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Filety myjemy i czyścimy. Przyprawiamy solą. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy pieczarki. Następnie układamy całe filety(...)oraz kwaśną śmietaną, którą należy zahartować, aby nie zważyła się.  Doprawiamy do smaku białym pieprzem, ewentualnie solą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki ( ilość jak kto lubi ). Gotowym sosem polewamy makaron

Kuchnia Paulettes
Makaron orzo z indykiem i szpinakiem w sosie pomidorowym 207

smażenia Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Filet z indyka opłucz i pokrój w kostkę – około 2 cm. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i indyka. Mięso obsmaż z każdej strony. Gdy cebula zmięknie – dodaj czosnek(...)przyprawą włoską i cukrem. Smaż kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. Gdy sos się zredukuje – dodaj szpinak, mieszaj do momentu aż ‚zwiędnie’. Następnie dodaj ser grana padano i makaron, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Wyłóż na talerze, posyp dodatkowo grana padano. Smacznego

Moja pasja smaku
Walentynkowa kolacja - Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 137

nieugotowanych) * 5 suszonych pomidorów * 100ml czerwonego wina * 100ml wody * 1 lub 2 łyżki przecieru pomidorowego (zależy od tego jak bardzo pomidorowy chcecie sos) * sól, pieprz * 1 cebula * 1 czosnek * makaron * łyżka masła * świeża pietruszka Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy krewetki(...)przez około 7 minut, aż wyparuje alkohol, mieszając co jakiś czas aby sos nie przywarł nam do patelni.  Dodajemy posiekane suszone pomidory i  przyprawiamy całość 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Do gotowego sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Podajemy z makaronem spaghetti lub wstążkami.  Smacznego i przyjemnych walentynek

Klasyka Gotowania
Makaron z pesto ze szpinaku (Pasta con pesto di spinaci) 209

pesto z pistacji i rukoli ( link ) SKŁADNIKI na 4 porcje 400 gr makaronu 200 gr szpinaku typu baby 3-4 listki bazylii 4 łyżki startego parmezanu 2 ząbki czosnku 100 gr sera feta olej extravergine s ó l, pieprz  PRZYGOTOWANIE Na patelni na rozgrzanym oleju szklimy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szpinak

La grande e la piccola cuoca
LASAGNE 191

rodzaj makaronu w postaci prostokątnych płatów  i danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Danie smaczne i fajne na spotkania ze znajomymi ale niestety trochę pracochłonne. Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe zmieliłam. Pokrojoną drobno cebulę  i czosnek podsmażyłam na oleju na patelni, dodałam mięso i smażyłam je około 10 minut. Dodałam pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Można

potrawyregionalne
Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem 226

zawartości tłuszczu 30% 2 żółtka jaj 1 łyżka soku z cytryny Sól, pieprz, kurkuma Makaron ugotować .Cebulę pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą, ( ja ich nie kroiłam tylko dałam w całości). Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę podsmażać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić(...)kostkę zamarynować w kurkumie. Podsmażyć na osobnej patelni. Następnie zalać całość wodą. W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje.Dodać pietruszkę. Wymieszać. Zmniejszyć ogień. Następnie do kurek dodać kurczaka. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i  pieprzem. Nałożyć porcje makaronu i polać sosem! Gotowe! Smacznego

Cukier&Puder
Spaghetti bolognese 166

Składniki:  2 puszki pomidorów krojonych 300 g mięsa mielonego z indyka 300 g makaronu spaghetti 30 g tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano świeża bazylia oliwa z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.  Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę i szklimy(...)rozgrzanej patelni z odrobiną soli. Po chwili dodajemy mięso, cały czas mieszając i starając się rozdrobnić je jak najbardziej.  Dodajemy słodką paprykę, oregano, sól i pieprz (według uznania). Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu około 40 min. aż sos się zredukuję. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem, parmezanem i świeżą bazylią (u mnie tym razem suszona

Dominacja smaku
Jarzynowe spaghetti 173

smaku sól do smaku pieprz do smaku parmezan do posypania bazylia olej Sposób przygotowania: Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź. Cebulę i marchewkę obierz, cebule pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce, cukinię pokrój w paski, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij, dodaj warzywa, oraz pokrojone w kostkę

Wanilia i Kardamon
Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami 201

jarmużem i pieczarkami makaron Lubella Lasagne tarty ser mozarella tymianek masło do wysmarowania naczynia Nadzienie 200 g sera gorgonzola 250 g sera ricotta 250 g mini pieczarek 100 g jarmużu pieprz młotkowany 3-4 łyżki oleju Sos serowy 200 ml śmietanki 30% 200 g serka topionego naturalnego 1 garść tartego sera mozarella Na mocno rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju(...)podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Przełożyć je do miseczki i odstawić do ostudzenia. Na tej samej patelni, na której smażyły się pieczarki uprażyć na 2 łyżkach oleju kawałki jarmużu. W średniej miseczce wymieszać sery ricottę i gorgonzolę, doprawić do smaku pieprzem. Płaty makaronu lasagne krótko obgotować ( około 3-4 minuty ) w dużej ilości osolonej wody, mieszając, żeby się nie skleiły

Pieguskowa Kuchnia
Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami 210

jarmużem i pieczarkami makaron Lubella Lasagne tarty ser mozarella tymianek masło do wysmarowania naczynia Nadzienie 200 g sera gorgonzola 250 g sera ricotta 250 g mini pieczarek 100 g jarmużu pieprz młotkowany 3-4 łyżki oleju Sos serowy 200 ml śmietanki 30% 200 g serka topionego naturalnego 1 garść tartego sera mozarella Na mocno rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju(...)podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Przełożyć je do miseczki i odstawić do ostudzenia. Na tej samej patelni, na której smażyły się pieczarki uprażyć na 2 łyżkach oleju kawałki jarmużu. W średniej miseczce wymieszać sery ricottę i gorgonzolę, doprawić do smaku pieprzem. Płaty makaronu lasagne krótko obgotować ( około 3-4 minuty ) w dużej ilości osolonej wody, mieszając, żeby się nie skleiły

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowymi mozzarellą 301

liści bazylii 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2 kulki mozzarelli 300 g makaronu penne Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na 5 łyżkach oliwy. Cebula powinna się zeszklić. Cebulę odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki

Smak mojego domu
Coconut adventure 188

szybko nalezy je wyjac i ochlodzic. Po ostudzeniu zdjac ogonki i obrac. Zagotować wodę, zalać makaron w misce i odstawic na ok 4-5 min. Co chwilke pomieszać. Cebulę oraz czosnek pokroić drobno i wyłozyć na rozgrzany olej kokosowy na głębokiej patelni. Pokroić drobno i dodać do smażenia. Do lekko zarumienionej cebulki dodać pokrojona w kostkę lososia oraz krewetki. Podsmażyć

Lajtkraft food intolerance
Wyśmienite spaghetti bolognese. 243

świeżej bazylii  100 ml czerwonego, wytrawnego wina  sól biały pieprz niewielka ilość gałki muszkatołowej Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ml). Mięso mielone smażymy na patelni (mięso musi być dobrze przysmażone). 2 ząbki czosnku drobno(...)ciągle wyczuwalne kawałki warzyw). Zmiksowane warzywa dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-6 minut. 2-3 ząbki czosnku siekamy. Mięso przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25-30 ml), szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy warzywa z mięsem. Podduszamy chwilę, podlewamy czerwonym winem i podduszamy do momentu

Brzuszki Łakomczuszki