makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:232/561)

Makaron z brukselką w sosie śmietanowym 174

chilli w płatkach i sól do smaku sok i skórka z 1/2 cytryny garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku i gotuj 2 minuty krócej niż wynika z instrukcji na opakowaniu.  Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną brukselkę. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Czosnek drobno posiekaj

Chilli Czosnek i Oliwa
z warzywami, kukurydzą, porem makaron fusilli... 109

kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki, sałata zielona - w opisie makaron fusilli ugotować na "al dente" w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą na gorącym oleju zeszklić por drobno pokrojony, wsypać mrożone warzywa "na patelnię" i dusić do miękkości warzyw z 15 minut wsypać odsączoną kukurydzę z puszki, dodać kucharka, pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron zapiekany z cukinią. 151

minut, Gotowanie 50 minut. Przepis : Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu). Makaron powinien być al dente (czyli nie rozgotowany). Następnie odcedzić go i odstawić na bok. Umyć cukinie, pokroić na plasterki, nie obierając ze skórki. Podsmażać delikatnie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Posolić, doprawić do smaku pieprzem. Jeszcze gotować

MODA NA BIO
Rigatoni z romanesco, czyli rurki z dziwnym kalafiorem :) 109

curry oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą. W trakcie, kiedy gotuje się makaron, należy ugotować fasolkę szparagową. Teraz czas na romanesco, które kroimy na małe różyczki, do tego pieczarki w półplasterki, a cebulę w kostkę. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy do niej cebulę, pieczarki i romanesco. Wszystko razem smażymy, aż cebula się zeszkli. Dolewamy(...)wody, sporą łyżeczkę zielonej pasty curry i przyprawy. Przykrywamy patelnię, aby romanesco dobrze się udusiło.  Kiedy kalafior będzie już kruchy dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili. Jeszcze chwilę dusimy i podlewamy jogurtem rozmieszanym z niewielką ilością mąki, aby sos nam się zagęścił. Sos dolewamy do makaronu i dobrze razem mieszamy. Podajemy na dużych talerzach

vegetanie
Fit makaron z awokado, indykiem i pomidorkami 153

oliwy z oliwek, soku z połowy cytryny, posiekanego czosnku, kolendry, soli i pieprzu. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i usmaż na niej kawałki piersi z indyka. Następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, gotowy sos z awokado i smaż kilka minut. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotowe. Podawaj ze świeżą miętą i smacznego! Wartości odżywcze: Energia

ale Pysznie
Makaron ryżowy z pieczarkami 257

śmietanki kremówki - garść siekanego szczypiorku bądź biało-zielonej części pora - sól, świeżo mielony pieprz Makaron zalać w miseczce wrzątkiem, zostawić pod przykryciem na około 5 minut. Boczek pokroić w cienkie paseczki. Cebulkę z czosnkiem w drobną kostkę. Pieczarki pokroić na 2 lub 4 części Na patelnię wylać 2 łyżki oleju, dodać boczek, podsmażyć. Następnie dołożyć cebulkę z czosnkiem, zmniejszyć ogień

kawawszklance
Penne z paprykowymi klopsikami i suszonymi pomidorami 161

oczkach tarki i resztą składników, odstawiłam na 15 minut. W tym czasie ugotowałam makaron al dente, odcedziłam dokładnie, przełożyłam z powrotem do garnka w którym się gotował. 2. Formowałam malutkie klopsiki, o średnicy 1,5 cm i obtaczałam w mące. 3. Rozgrzałam mocno sporo tłuszczu na patelni, tak żeby klopsiki były prawie do połowy w nim zanurzone i smażyłam(...)każdej strony, wyjęłam na papierowy ręcznik i dokładnie osączyłam z tłuszczu. 4. Na dużej patelni podsmażyłam na złoto posiekany czosnek, wrzuciłam suszone pomidory, pokrojone na małe kawałeczki, chwilkę smażyłam mieszając, wlałam śmietanę, dodałam zioła i listki tymianku, doprowadziłam do wrzenia, gotowałam 3 minuty. 5. Dodałam makaron, klopsiki i dusiłam dokładnie mieszając, aby cały sos pokrył makaron. Doprawiłam do smaku solą

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak po toskańsku (Pollo alla Toscana) 355

moim zdaniem te trzy - cebula, pomidory i oliwki i lepiej z nich nie rezygnować. A poza tym kurczak po toskańsku jest pysznym, rewelacyjnym daniem, idealnie komponującym się z makaronem. Spróbujcie! Przepis z książki "Italienische Küche" Lindy Doeser, wydawnictwa Parragon. Składniki (przepis na 4 osoby): 4 części kurczaka ze skórą (u mnie pierś podzielona na 2 części i 2 całe(...)mieszając poddusić 3 minuty. Wlać bulion z winem i szafranem oraz sok z cytryny. Zagotować, włożyć mięso. 4. Zawartość patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 h. Podawać najlepiej z makaronem, udekorowane świeżymi listkami bazylii

Kuchnia Prezydentowej
Łazanki 156

domu, nie ma dla mnie znaczenia jaki ma kształt (choć nie ukrywam, że najbardziej do łazanek pasują mi rurki [pióra] :) ). Składniki: 1/4 główki białej kapusty cebula 2 średnie szt. makaron ok 200 g  (u mnie Lubella Pióra nr 17)  kiełbasa 1-2 pętka  sól, pieprz  Makron gotuję według przepisu na opakowaniu.  Kapustę kroję w kostkę(...)patelnie wrzucam kiełbasę, smażę aż się pięknie przyrumieni i wykładam do dużej miski. Teraz kolej na cebulę, wrzucam na patelnie, obficie posypuję pieprzem i smażę aż będzie miękka i złocista. Również przekładam ją do miski. Na koniec do miski dodaję makaron i całość mieszam.  Przed podaniem warto podsmażyć, ja lubię też polać delikatnie keczupem :) Smacznego

Kuchnia Viki
Makaron z papryką, czyli szybki obiad 108

międzyczasie przygotowujemy sos z pysznych dojrzałych papryk. Teraz jest dla nich najlepszy czas. Makaron z papryką, czyli szybki obiad Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 opakowanie  makaronu Lubella Classic świderki kolorowe 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 250 g serka ricotta oliwa z oliwek świeża bazylia  sól(...)oliwie smażymy cebulę, aż się zeszkli. Z papryk usuwamy gniazda i nasionka. Kroimy w cienkie paski i wrzucamy na patelnię. Chwilę przesmażamy, zmieszamy ogień i dusimy przez 2-3 minuty. Dodajemy ricottę i posiekany czosnek. Mieszamy, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem producenta. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Gorący makaron mieszamy z sosem i pomidorkami, skrapiamy oliwą, posypujemy listkami

Kulinarne przygody Gatity
Szybki Obiad: Wegański makaron po chińsku 259

moja wersję makaronu po chińsku, w wersji wegańskiej. Jest to proste i smaczne danie ze składników dostępnych w każdym sklepie. Bez wydziwiania i na szybko. Składniki: 100 g makaronu ryżowego, 2 marchewki,  2 ząbki czosnku, 1 por, 1 słodka papryka czerwona, ćwiartka małego selera, ćwiartka kapusty pekińskiej, 200 ml bulionu warzywnego, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 1 łyżka sosu(...)cynamonu, 1 łyżka oleju. Przygotowanie: 1) Warzywa obieramy i kroimy w słupki dowolnej wielkości. 2) W woku, lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Podsmażamy przez około 5 minut uważając, żeby się nie przypaliły. 3) W osobnym naczyniu przygotowujemy makaron ryżowy zalewając go wodą. Po rozmięknięciu odcedzamy go. 4)  Zalewamy warzywa bulionem i dusimy na niewielkim ogniu

Pełna Lodówka
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 215

poleca, aby nie używać liści a same łodygi, ja jednak wrzuciłam jedno i drugie) 1 łyżka oleju sezamowego Biolevita 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 pęczki szparagów (nie miałam więc nie użyłam, za to dołożyłam zieloną fasolkę szparagową) 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się od doprawienia kurczaka, który(...)rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam palnik. Kładę kurczaka na rozgrzaną patelnię, polewam miodem i posypuję sezamem. Czekam, aż miód ładnie obtoczy kurczaka. Laksę posypuję kolendrą, chili i cząstkami limonki. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Placuszki dyniowe 139

jajko. Dodać do niego mleko kokosowe, sól, kminek, papryczkę chili i purée z dyni. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać mięso mielone, zimny makaron, mąkę ryżową oraz mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki chwilę mieszajać. Odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący, łyżką wykładać na niego placuszki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor

mecooks
Placuszki dyniowe 153

jajko. Dodać do niego mleko kokosowe, sól, kminek, papryczkę chili i purée z dyni. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać mięso mielone, zimny makaron, mąkę ryżową oraz mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki chwilę mieszajać. Odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący, łyżką wykładać na niego placuszki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor

mecooks
KALAFIOR Z MAKARONEM 155

Początkowo miałam w planach zupę, ale w trakcie przygotowań do gotowania, zmieniłam koncepcję i powstało całkiem smaczne danie :) Czytaj więcej »

Kasia Sarna
ZAPIEKANKA MAKARONOWA 132

cebula • 1 pęczek bazylii • 3 ząbki czosnku • mozzarella 1-2 kulki • ser żółty • olej • sól, pieprz biały • zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, po ugotowaniu polewamy zimną wodą, żeby się zahartował. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko przesmażamy, dodajemy pokrojony czosnek, a po chwili pokrojony w kostkę bakłażan (wcześniej

KUCHNIA POLSKA
Sałatka na Sylwestra 187

zostawiamy jeszcze 2 minuty. Odcedzamy przelewamy zimną wodą. Brokuł gotujemy tak, by się nie rozgotował. Dzielimy na drobne różyczki. Dodajemy do makaronu. Wsypujemy osączoną z wody kukurydzę i ser pokrojony w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, dodajemy do sałatki. Składniki sosu łączymy ze sobą ( oczywiście czosnek wyciskamy przez praskę). Łączymy ze składnikami sałatki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Bucatini ze szpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano 102

będzie miękki, doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy. Dodajemy do szpinaku. Makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze. Orzechy rozdrabniamy. Makaron ze szpinakiem posypujemy orzechami laskowymi i grana padano. Orzechy przed podaniem można uprażyć na suchej patelni. Zamiast grana padano można użyć parmezanu. Szpinak lubi gałkę muszkatołową, ale najlepiej świeżo startą

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti ze szpinakiem i pieczarkami 117

ziołowego -czarny pieprz i sól do smaku -olej do smażenia -ew. parmezan Przygotowanie Makaron gotowac według przepisu na opakowaniu. Przygotować sos. Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie

Zielona Kuchnia
Schab w sosie śmietanowym z winem 179

ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz, sól, suszony rozmaryn kilka liści szałwii Do podania: Kasza, surówka lub ziemniaki Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Szalotkę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Liście szałwii posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj plastry schabu, obsmaż je dokładnie z każdej strony (około 4 minut z każdej strony), dopraw solą

Moja pasja smaku
Spaghetti z bobem 207

był blanszowany przed zamrożeniem). Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz cebulkę, obwicie solimy i delikatnie smażymy do zeszklenia. Następnie do całości dodajemy bób obrany ze skórki i przesmażamy całość około 3 min. W ostatnim etapie dodajemy makaron, pietruszkę i całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem trzymamy na wolnym ogniu około

Sprawdzone przepisy kulinarne
Wraps z mozzarellą i ogórkiem. 116

Cebulę kroimy w piórka, mozzarellę w paski, a ogórka dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w nitki, tzw makaron. Jeśli ktoś nie ma obieraczki z takim ostrzem, może pokroić zwyczajnie w plasterki. Na suchej patelni podgrzewamy placek aż się lekko zrumieni ( jedna strona) i będzie chrupiący. Trzeba uważać aby nie przedobrzyć, jak za bardzo wysuszymy, ciężko

Dieta moja pasja
Spaghetti pietruszkowo-grzybowe 141

oliwa (4 łyżki) sól woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i gotujemy. Odcedzamy. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Tofu kroimy w kostkę. Siekamy natkę pietruszki. Mieszamy wszystkie składniki w garnku lub na patelni. Możemy podgrzać

Weganka gotuje
Kurki w śmietanie z marchewką, natką pietruszki i makaronem maccheroni 136

czosnku sól pieprz 100 - 150 ml śmietanki 30% masło klarowane do smażenia makaron u mnie maccheroni Barilla Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroje w kostkę, czosnek siekam jak najdrobniej się da. Na patelni rozgrzewam niedużą ilość masła klarowanego (mała łyżeczka). Wrzucam cebulę, marchewkę i czosnek. Smażę, jak marchewka zacznie robić się

kruche babeczki
Tuńczyk, makaron, brokół – sałatka dla leniwych 183

tuńczyka w kawałkach w oleju * 2 papryki * jeden brokuł (może być opakowanie mrożonego) * sól, pieprz Do dzieła!!! Tuńczyka odsączamy i odstawiamy. Makaron gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia Brokuła delikatnie obgotowujemy, studzimy Paprykę kroimy w kostkę podsmażamy na patelni z olejem aż delikatnie zmięknie i puści sok. Odsączamy z oleju. Studzimy. Wszystkie składniki łączymy, przyprawiamy dość sporą ilością pieprzu. Odstawiamy

sierotka maRysia w kuchni
Sos śmietanowo - warzywny z kurczakiem 1061

Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię i smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawą włoską. Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
RAMEN BURGER „po polsku” z KONFITURĄ Z CEBULI 285

drugiego pojemnika. Wrzucamy pojemniki z powstałymi bułkami na 30 min do zamrażarki. 2. KONFITURA Z CEBULI (15 min) Podczas czekania, aż makaron się schłodzi, zabieramy się za konfiturę. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy ją na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsypujemy ją szczyptą soli, mieszamy i dusimy na lekkim ogniu, aż będzie miękka. Dodajemy cukier oraz chilli, dokładnie mieszamy

Nerds Kitchen
Penne z ostrymi małżami 154

małży (mogą być w zalewie, ale należy je wypłukać) Słodka papryka Ostra papryka Olej rzepakowy do smażenia Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Makaron należy ugotować al dente. Małże (o ile są w skorupkach obrać) i wrzucić na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Przyprawić słodką i ostrą papryką, dodać soli. Podawać w towarzystwie pietruszki

Czarnawisienka
Makaron w sosie pomidorowym z brzoskiwniniami 203

czerwonej fasoli puszka brzoskwiń przecier pomidorowy nieco masła 200g żółtego sera, startego na grubych oczkach pieprz, chili w proszku Makaron nastawiamy w posolonej wodzie. Wyjmujemy brzoskwinie z puszki i kroimy, a soku nie wylewamy bo będzie nam potrzebny. Na patelni topimy trochę masła i dodajemy około 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń i słoiczek przecieru pomidorowego. Gdy wszystkie składniki się połączą(...)zagęścić ketchupem lub odparować nieco, ale uwaga bo się szybko przypala. Doprawiamy chili i pieprzem. Po chwili dorzucamy żółty ser, zostawiając trochę do dekoracji. Całość mieszamy chwilę na ogniu. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze, polewamy sosem, a  sam wierzch posypujemy żółtym serem

Kolizje Smaków