makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:232/561)

SZPINAK Z BOCZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 174

cebule 2 ząbki czosnku 400 g szpinaku mrożonego rozdrobionego 5 łyżek śmietany 30% 400 g makaronu kokardki 150 g sera pleśniowego sól, pieprz Wykonanie: Boczek wędzony kroimy w kostkę. Gdy jest bardzo przerośnięty tłuszczem to odcinamy ten tłuszcz. Boczek wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i smażymy go. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię do boczku. Smażymy

Kuchnia MagdaLeny
Lasagne. 177

dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy na patelnię do mięsa, podgrzewamy do momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Do naczyń do lasagne wykładamy: warstwę sosu, płat makaronu, następną warstwę sosu, ser, płat makaronu, sos, ser (powtarzamy do momentu aż nam się skończy sos. Lazanię

Moje-pitraszenie
Makaron z cukinią i pomidorkami cherry. 191

pieprz papryka ostra w proszku cukier 300 g makaronu (u mnie muszelki)      Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Młodą cukinię myjemy i kroimy w kostkę (jeśli mamy cukinię wyrośniętą, to najpierw ją obieramy i wycinamy gąbczaste wnętrze). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojony w plasterki czosnek (nie dłużej niż 1 minutę). Dodajemy cukinię

Rozpustne gotowanie
MAKARON Z WOŁOWINĄ 158

SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego wołowego 150 g makaronu chińskiego 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 10 dag sera tartego żółtego 1 Marchewka 20 dag ananasa z puszki Przyprawy:sól i pieprz, czosnek, papryka czerwona PRZYGOTOWANIE:  Na rozgrzaną patelnię wykładam mięso mielone. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie marchewkę obieram i kroję w cienkie słupki. Ananasa w puszce kroję

Gotowanie Patki
Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem 238

groszku 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki domowego zielonego curry 500 g makaronu ryżowego tagliatele   Przygotowanie: Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w słupki. Obraną i umytą marchewkę oskrobać na wstążki. To co pozostanie pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać wok (lub patelnię), wlać olej, wrzucić paseczki marchewki, chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę i cebulę. Smażyć kolejne

Moja Delicja
Obiad we włoskim stylu, czyli makaron z owocami morza i warzywami 180

czosnku skórka starta z 1 cytryny 400 g śmietany 30% bardzo mały pęczek pietruszki 350 g makaronu kokardki sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić bardzo drobno. Krewetki i kalmary przyprawić solą i pieprzem. Masło rozpuścić w dużej brytfannie lub głębokiej patelni. Dodać kalmary, krewetki, cebulę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć około 7 minut

Passions hobbies life
Makaron z tuńczykiem i marchewką 211

marchewka 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku odrobina oleju do smażenia sól, pieprz posiekana zielona pietruszka Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Marchewkę obrać, przekroić na pół, następnie w paski i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Dodać marchewkę. Smażyć na średnim ogniu. Gdy marchewka lekko zmięknie to dodać cebulkę

Ugotować
Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym 208

biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparzone krewetki obieramy z pancerzyków, obcinamy łepki i ogonki. Cebulę, kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni z masłem po czym dodajemy obrane krewetki, wyciskamy przez praskę czosnek. Wszystko razem smażymy aż do momentu zarumienienia się

MarciochaKucharzy
Spaghetti z owocami morza 232

Składniki (na 3-4 porcje): - pół opakowania makaronu spaghetti - 250 g mrożonych muli - 20 krewetek - 100 g pecorino romano (może być także parmezan) - mała śmietanka 30% - pęczek pietruszki - łyżeczka sosu rybnego - średnia cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz - masło do smażenia Posiekaną drobno cebulę szklę w rondlu na łyżce masła, następnie dodaję rozmrożone mule, sos rybny i duszę pod przykryciem(...)strony po 2 minuty. Następnie dodaję do sosu starty na drobnych oczkach ser, posiekaną tatkę pietruszki i zawartość patelni łącznie z pozostałym masłem i czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem (głównie pieprzem, słony smak zawdzięczamy serowi). Podaję z ugotowanym al'dente makaronem. Smacznego

Cook&Love
Makaron z dynią i indykiem 182

płaskiej łyżeczki curry duża szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku W czasie przygotowywania sosu dyniowego gotujemy makaron. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dynię kroimy w niewielką kostkę. Filety z indyka kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę soląc ją odrobinę. Dodajemy czosnek. Po minucie do cebuli dodajemy(...)dyni bulionu może być potrzebne mniej lub więcej. Dodajemy też curry, ostrą paprykę, pieprz i sól. Przez około 10 minut dynię dusimy na bulionie. W tym czasie na osobnej patelni na oleju krótko podsmażamy indyka na dużym ogniu, by nabrał ładnego koloru, a jednocześnie pozostał soczysty. Kiedy dynia będzie na tyle miękka, że da się ją rozgnieść widelcem, dodajemy

Trzeci talerz
Tajski makaron Pad Thai z krewetkami 225

dobrze wymieszać. Na głębokiej patelni (można użyć woka) rozgrzać olej; na patelnię wbić jajka i dodać krewetki; podsmażać cały czas mieszając, aż krewetki się „zetną” czyli zaróżowią (2-3 minuty). Dodać posiekaną młodą cebulkę (bez szczypioru, ale nie wyrzucać!), przygotowany wcześniej sos i makaron. Podsmażać ok. 3 minuty, aż sos „wsiąknie” w makaron (mieszać dość często

Pociąg Do Kuchni
Pad Thai z kurczakiem 171

tamarydowca (ja dodałam 1 bo moja pasta była dość gęsta) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Makaron ryżowy wkładamy do gotującej się wody, gotujemy około 3 minuty. Odcedzamy na sitku i przepłukujemy zimną wodą. W małej miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. W woku lub większej patelni z nieprzywierającym dnem podgrzewamy olej. Następnie dodajemy pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek, podsmażamy około minuty

Słodkie okruszki
KURCZAK Z CUKINIĄ MARCHEWKĄ I POREM 434

korzenia imbiru słodka czerwona papryka świeżo zmielony czarny pieprz sól olej parmezan do posypania makaron Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam w paseczki. Przyprawiłam, dodałam starte ząbki czosnki i imbir. Polałam olejem, wymieszałam i odstawiłam. Warzywa umyłam i pokroiłam w cienkie paseczki. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wkładałam kolejno: marchew czerwoną świeżą paprykę pora cukinię Warzywa wymieszałam

potrawyregionalne
Pomarańczowy sos tahini i AKCJA KULINARNA 237

Zacznijmy ten tydzień od czegoś zdrowego, a jednocześnie smacznego i interesującego. Oto najprostszy na świecie makaron z sosem, którego wykonanie chodziło mi po głowie już od jakiegoś czasu. Przy okazji dzisiejszego wykonania spróbuję Was przekonać, że  brak czasu w kuchni nie istnieje . Należy jedynie dobrze wykorzystać ten, który się ma. Nawet jeśli jest to tylko kilka minut. Pomarańczowy(...)miąższ) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki oliwy 2 łyżki wody szczypta soli Sezam uprażyłam na patelni, a następnie zblendowałam z dodatkiem oliwy. Dodałam pozostałe składniki i ponownie blendowałam do do uzyskania gładkiej, półpłynnej masy. Sos wymieszałam z makaronem linguini (ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Oprószyłam sezamem i startą skórką pomarańczy. Serwowałam z dodatkiem pieczonej ciecierzycy

bastalena
Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo-śmietanowym 221

dodać do cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić na plastry, wrzucić na patelnię gdy mięso zmieni kolor. Wszystko razem dusić aż pieczarki odparuja wodę. Następnie dodać śmietankę oraz natkę pietruszki i jeszczę chwilę wszystko razem dusić. Makaron ugotować osączyć i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać i podawać

Monia miesza i gotuje