ząbek czosnku posiekane liście bazylii 2 liście laurowe sól i pieprz łyżka oliwy średniej wielkości cukinia duża marchewka 80g makaronu pełnoziarnistego 60g sera mozzarella w wersji light (opcjonalnie) Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodać też czosnek. Do warzyw dodać mięso i przesmażyć(...)brązowo-szary). Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, dodać pokrojone w kostkę pomidory i liście laurowe. Przykryć i dusić około 15 minut na niewielkim ogniu. W międzyczasie przygotować makaron. Makaron pełnoziarnisty (u mnie makaron pszenno-gryczany soba) ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Marchew i cukinie pokroić w cienkie paski za pomocą krajalnicy, temperówki lub zwykłej obieraczki do warzyw
Dietologgrubą kostkę. Przypraw z każdej strony porządną porcją soli ziołowej, pieprzu mielonego oraz sokiem z cytryny. Wrzuć makaron do garnka z dużą ilością wrzącej wody i porządnie posolonej. Ugotuj na miękko lub al dente wg uznania, 5-7 minut. Odcedź. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła z oliwą. Wrzuć marchewkę. Smaż ok 1-2 minut na większym ogniu, od czasu(...)mielony pieprz w ilości wg uznania. Wlej sos śmietanowy na patelnię. Dobrze wymieszaj i duś kilka minut, często mieszając. Sprawdź, czy jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dodaj jeszcze soli lub pieprzu. Do sosu dodaj posiekaną pietruszkę oraz łyżkę masła. Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj, do rozpuszczenia masła. Dodaj makaron. Mieszaj do połączenia makaronu z sosem. Podawaj udekorowane listkami świeżej natki
Anioszek w kuchniblasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pestki prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Podsmażamy w minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i pokrojone na drobno oliwki. Chwilę podsmażamy. Makaron odcedzamy. Dodajemy go do podsmażonych pomidorów i oliwek. Wsypujemy uprażone pestki słonecznika i dyni. Wlewamy
Kuchnia w oparachefekt smakowy bardzo zadowalający. Lekko pikantne pesto z rukoli, ze słodką nutą pieczonego czosnku, a do tego aromatyczne, pieczone pomidory to duet doskonały. Składniki (na 2 porcje): 200g świeżego makaronu – użyłam tagliatelle z Lidla 250g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek do skropienia sól i pieprz do smaku Pesto(...)już swoją rolę, a pomidorki wstawiamy do wyłączonego, gorącego piekarnika, aby nie ostygły do chwili składania dania. Na suchą patelnię wsypujemy orzeszki pinii i prażymy, aż delikatnie się zrumienią na średnim ogniu. Odstawiamy. Wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy. Jeśli używamy podobnego makaronu jak ja, wystarczy 3 minuty gotowania, po czym odcedzamy makaron, ale zachowujemy 1/3 szklanki wody
Smaczna Stronamożna zwiększyć tą ilość) Opakowania sera z niebieską pleśnią Ulubiony makaron Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia wody na makaron i ugotowanie go al dente. Czekając aż woda zacznie wrzeć obieramy cebule i czosnek. Cebule kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy cebule. Smażymy na złoty kolor, dodajemy czosnek. Jak całość nam się chwilę podsmażymy dodajemy
Kolizje Smakówmasła 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, pokrój w kostkę i dopraw pierś z kurczaka, oczyść i posiekaj na duże kawałki kurki. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pierś z kurczaka i usmaż. Zdejmij z patelni gotowe kawałki z kurczaka. Na rozgrzaną patelnie wrzuć kurki, dopraw(...)solą i pieprzem. Upewnij się, że kurki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj kurki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu
ale PysznieMoja propozycja na zimowy obiad - rozgrzewające i aromatyczne danie w chińskiej nucie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 opakowanie warzyw - mieszanki chińskiej 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki oleju suszony imbir słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku szczypta papryki chilli 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili sól, pieprz Polędwiczkę umyć, natrzeć olejem, przyprawić solą, pieprzem(...)imbirem, słodką papryką, chili i roztartym czosnkiem. Włożyć do rękawa piekarniczego i piec 1 godzinę w 180 oC. Na patelni rozgrzać kilka olej. Wrzucić warzywa, dodać sos sojowy, słodki sos chili i smażyć ok. 10 minut. W tym czasie makaron ugotować w osolonym wrzątku. Makaron wyłożyć na talerze, na nim ułożyć warzywa, a na wierzch położyć pokrojoną w plastry
Czerwień i błękitplasterki. Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy plasterki chorizo i czosnek. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy szpinak oraz pieczarki. Podsmażamy, aż szpinak zmniejszy objętość. Na koniec doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy. Dodajemy do warzyw z chorizo. Mieszamy. Podajemy z oliwkami i startym grana padano/parmezanem
Moja smaczna kuchniaplasterki. Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy plasterki chorizo i czosnek. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy szpinak oraz pieczarki. Podsmażamy, aż szpinak zmniejszy objętość. Na koniec doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy. Dodajemy do warzyw z chorizo. Mieszamy. Podajemy z oliwkami i startym grana padano/parmezanem
Moja smaczna kuchniasłoiczka ) 3 ząbki czosnku 1 cebula 5 łyżek serka mascarpone makaron 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Cebulę i czosnek obieramy i kroimy, czosnek w plasterki, cebulę w kostkę. Pierś z kurczaka kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek i cebulę, po kilku minutach dodajemy kurczaka i całość smażymy, dodajemy
Kuchnia na wzgórzumarchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 łyżka masła klarowanego 1 mały por 200 g makaronu 250 ml śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę,seler, por obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć chwilę warzywa. W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone warzywa, pieczarki
O kuchni z uczuciemczosnku, obrane, rozgniecione i rozdrobnione 80 g czarnych oliwek, wydrylowanych 340 g orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi (czyli duże "muszle ślimaka":)) gruboziarnista sól morska do gotowania makaronu 1 szklanka świeżo startego sera pecorino 1 szklanka świeżych okruchów chleba, obsmażonych w 1/4 szklanki oliwy extra virgin Przygotowanie: Oczyść kalafiora i umieść całą główkę w garnku. Zalej wrzątkiem(...)papryczkę chilli i czosnek. Chwilkę podsmaż, a następnie dodaj posiekane anchois, całe oliwki i dokładnie wymieszaj. Gorącą mieszaniną z patelni polej kalafiora i liście. Rozgnieć łyżką większe kawałki, przyciskając je do ścianek miski. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente, odcedź zachowując 1/2 szklanki wody. Przełóż makaron do dużej miski. Rozcieńcz sos kilkoma łyżkami wody spod makaronu
Chilli Czosnek i Oliwapapryką; smażyć aż będą miękkie i cała woda z nich odparuje. Szpinak myjemy, dokładnie odsączamy i wrzucamy na osobną patelnię z odrobiną tłuszczu. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość i będzie miękki doprawiamy go jeszcze gałką muszkatałową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron, pieczarki i szpinak wymieszać dokładnie ze sobą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch
My simple kitchenwymaga on od was wielkich umiejętności w kuchni. Nie mniej trzeba się wyposażyć w dobrą, najlepiej dużą i głęboką patelnie – o taką jak tutaj. Pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue podajemy na ryżu lub do makaronu. Może to być także dodatek do warzyw gotowanych na parze. Potrawa jest bardzo aromatyczna. Bierzemy się za tem do pracy. Możecie też(...)Pamiętajmy, by ją oczyścić i umyć wcześniej. Następnie w drobną kostkę kroimy także nasze ananasy. Zabieramy się teraz za pietruszkę, którą szatkujemy na drobno. Pierś z kurczaka wrzucamy na patelnię i smażymy dodając: curry, paprykę, oregano, sól i pieprz. Gdy kurczak będzie już usmażony (próbujemy czy największe kawałki nie są surowe) dodajemy nasze ananasy. Do całości dodajemy sos barbecue
Kuchennyviral.plwarzywa. Więc: Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko podsmażamy na suchej patelni, wlewamy sos, dodajemy starty imbir i lekko podsmażamy. Zalewamy rosołem, wrzucamy groszek. Gotujemy przez chwilę (około 6 min), do smaku doprawiamy solą i pieprzem oraz estragonem. Podajemy z makaronem i posiekanym szczypiorkiem
R'n'G Kitchen