makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:214/561)

Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem 336

łyżka oleju 1 cebula 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, czosnek i cebulę drobno siekamy. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i kurczaka, smażymy na małym ogniu, aż kurczak będzie gotowy

My Culinary Art
ZIELONA ZUPA CUKINIOWO - SZPINAKOWA 124

miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy garść szpinaku.  W międzyczasie,  podczas gotowania zupy, rumienimy na patelni pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy posiekany szpinak, zdejmujemy z palnika.  Zupę/sos blendujemy na gładki krem. Dodajemy cebulkę ze szpinakiem. Zjadamy z makaronem lub kaszą. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zapiekanka z tortellini 155

doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulkę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym smażymy na patelni. Kiedy mięso jest już usmażone dodajemy pokrojone pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz.  Sos dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem brytfanki nakładamy odcedzony makaron, który przykrywamy warstwą szpinaku.      Na szpinak nakładamy sos pomidorowy z mięsem i całość posypujemy startym

paapilotkaa
Ruloniki z kapusty i makaronu 244

polędwicy łososiowej] 1 łyżka masła sól, pieprz, wegeta kilka łyżek śmietany 1 jajko [ zapomniałam] ser żółty Płaty makaronu podgotować w osolonej wodzie.Z kapusty zdjąć tyle liści ile mamy płatów lazanii. Liście kapusty lekko sparzyć w gorącej wodzie. Resztę kapusty pokroić, przełożyć na patelnię, dodać masło i przyprawy i podsmażyć.Dodać śmietanę, ser żółty [ dałam 2 plastry] i jajko [ zapomniałam]. Przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Makaron fusilli z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem 79

Przygotowanie   Cebulę i czosnek po obraniu drobno posiekałem. Natkę pietruszki opłukałem, osuszyłem, również posiekałem. W głębokiej patelni rozgrzałem olej, podsmażyłem cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodałem pomidory z puszki i posiekane suszone pomidory. W garnku z wrzącą i osoloną wodą zagotowałem makaron. Gdy makaron był prawie gotowy wrzuciłem do sosu , do którego dodałem tuńczyka, oliwki, kapary i posiekaną natkę

R'n'G Kitchen
Wegański makaron z bobem i pomidorami 145

papryki - ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich - pieprz ziołowy - sól, pieprz - oliwa Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. Co jakiś czas sprawdzamy, aby się nie rozgotował. 1. Odpowiednią ilość ugotowanego bobu obieramy ze skórki. 2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. 3. Na patelnię dorzucamy bób i suszone pomidory pokrojone w mniejsze(...)kwadraciki. Całość podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy. Co jakiś czas mieszamy. 4. Na sam koniec, na patelnię wrzucamy pokrojone w kosteczkę świeże pomidory - podsmażamy je dosłownie chwilkę, żeby się "ogrzały", gdyż zbyt długie podsmażanie ich spowoduje, że się "rozciapią". 5. Ugotowany makaron wykładamy na talerz, na wierzch nakładamy naszą bobowo-pomidorową mieszankę i zajadamy ze smakiem! :) Smacznego! Maugo

Bananowe Pole
Spaghetti z krewetkami w maślanym sosie 142

osoby) Przygotowanie: Krok 1 W dużym garnku zagotowujemy wodę, dobrze solimy (woda powinna mieć smak wody morskiej), wrzucamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Krok 2 Bardzo drobno siekamy czosnek i pietruszkę. Rozgrzewamy dość mocno patelnię, wlewamy na nią oliwę i po chwili dodajemy masło. Gdy się rozpuści, wrzucamy na patelnię czosnek i smażymy mieszając około minuty, dwóch(...)momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uważajcie jednak żeby się nie przypalił). Krok 3 Dodajemy pieprz kajeński (lub drobno posiekane chili) i oregano. Mieszamy i wrzucamy na patelnię krewetki. Obtaczamy je w sosie, smażąc na dobrze podkręconym ogniu. Czas smażenia surowych krewetek to jakieś 2-3 minuty. Podgotowane krewetki (mają różowy kolor, surowe są szare) po prostu podgrzewamy na mocnym ogniu

Niedzielny kucharz
Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym 169

osoby) Przygotowanie: Krok 1 W dużym garnku zagotowujemy wodę, dobrze solimy (woda powinna mieć smak wody morskiej), wrzucamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Krok 2 Bardzo drobno siekamy czosnek i pietruszkę. Rozgrzewamy dość mocno patelnię, wlewamy na nią oliwę i po chwili dodajemy masło. Gdy się rozpuści, wrzucamy na patelnię czosnek i smażymy mieszając około minuty, dwóch(...)momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uważajcie jednak żeby się nie przypalił). Krok 3 Dodajemy pieprz kajeński (lub drobno posiekane chili) i oregano. Mieszamy i wrzucamy na patelnię krewetki. Obtaczamy je w sosie, smażąc na dobrze podkręconym ogniu. Czas smażenia surowych krewetek to jakieś 2-3 minuty. Podgotowane krewetki (mają różowy kolor, surowe są szare) po prostu podgrzewamy na mocnym ogniu

Niedzielny kucharz
Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem 316

cayenne Kamis 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis 150 g boczku wędzonego w cieniutkich plasterkach 1 łyżka masła Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej dodać paprykę z cebulą i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Zdjąć z ognia i ostudzić. Piersi(...)zimną paprykę z cebulą i czosnkiem. Dodać bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Foremkę aluminiową wsmarować masłem. Obłożyć z wszystkich stron boczkiem. Wyłożyć połowę mięsnej masy, ułożyć ugotowany(zimny) makaron, wyłożyć resztę mięsa. Mięso przykryć z wszystkich stron boczkiem. Piec 50 minut w 200 st. Foremka o wymiarach

Ala piecze i gotuje
tagliatelle z kurczakiem ricottą i suszonymi pomidorami 322

żółtka 8 pomidorów suszonych w oleju 2 łyżki oleju sól pieprz bazylia zioła prowansalskie garść pestek dyni PRZYGOTOWANIE Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski 1,5cm x 0,5 cm. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić przygotowane mięso. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić pieprzem i solą. Śmietanę(...)ricottą i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Całość przelać na patelnię i gotować kilka minut. Żółtka wbić do szklanki i dokładnie roztrzepać widelcem. Przelać kilka łyżek gorącego sosu do żółtek i dokładnie wymieszać a następnie całość przelać do sosu. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 2 min. Makaron wyłożyć na talerze, polać go sosem i posypać pestkami dyni

zabawa smakiem
Makaron z rybą 169

pół. Z cytryny ścieramy skórkę. Sok wyciskamy do osobnego naczynia. Sardynki lekko rozdrabniamy i podgrzewamy na patelni. Pomidorki, oliwki, cebulę, bazylię łączymy z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sardynek. Chwilę przesmażamy.Dodajemy makaron. Mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy

Pobite gary Barbary
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym 265

śmietanki 30% sól z pieprzem Kamis 20 g sera cheddar kolorowy pieprz Kamis olej do smażenia Makaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą. Cukinie umyć, odkroić końce, usunąć miąższ z nasionami i pokroić razem ze skórką w kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i dodać cukinię. Smażyć aż cukinia zmięknie ale nadal będzie chrupka. Dodać słodką śmietankę, starty ser, doprawić

Monia miesza i gotuje
Ekspresowy obiad w 10 minut! 201

zrobiłam go po swojemu, jednak inspiracja na pewno płynęła z powyższego przepisu.   Składniki: 150 g ugotowanego makaronu spaghetti 1/4 szklanki bułki tartej łyżka masła łyżka oliwy 1 ząbek szosnku ok 10 listków szałwi 1/4 niedużej papryczki chilli jajko Na suchej patelni podprażamy bułkę tartą (aż się zezłoci). Następnie przesypujemy do miseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy posiekany

Brzuszki Łakomczuszki
Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms 136

sól i pieprz 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 garść umytego szpinaku 2 ½ szklanki ulubionego makaronu 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki startego sera żółtego np. goudy posiekana natka pietruszki, do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę i włóż mięso. Rozdrobnij je drewnianą łyżką i smaż, często mieszając(...)pomidorowy, pieczarki i szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Wsyp makaron, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż makaron stanie się al dente i wchłonie większość sosu. W międzyczasie w średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu masło, wsyp mąkę i smaż przez 1-2 minuty, aż mąka lekko się

karmelowy
Makaron z kurczakiem i sosem serowo - koperkowym z oscypkiem 127

oscypek do dekoracji, u mnie zawsze od Wyroby Naturalne 1/2 pęczka koperku sól, pieprz 3 łyżki oliwy 500 g makaronu penne Piersi kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy będą już całkowicie ścięte ściągamy je z patelni. Na tę samą patelnię (w razie konieczności można dodać jeszcze odrobinę oliwy) wsypujemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Całość podsmażamy do lekkiego(...)topić i lekko ciągnąć.  Do podgrzanego sera dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka oraz posiekany koperek. Całość mieszamy i w razie konieczności doprawiamy jeszcze odrobiną soli i pieprzu.  Makaron, w moim przypadku - penne gotujemy wg wskazówek producenta. Gorący mieszamy z sosem i podajemy od razu. Wioleta Gargula

MamaOskarka