makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:209/561)

Pełnoziarniste penne ze szpinakiem i pieczarkami 108

oliwek 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny kawałek parmezanu lub grana padano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Dzielimy na ćwiartki. Czosnek  obieramy, kroimy na plasterki. Na patelnię wylewamy oliwą z oliwek. Dodajemy czosnek. Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, stopniowo dodajemy

Moja smaczna kuchnia
Tagliatelle ze szparagami i jajkiem w koszulce 163

cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżka parmezanu sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Szparagi kroimy na małe kawałki (po oderwaniu zdrewniałych końców) - główki odkładamy. Na patelni na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy szparagi i 2 łyżki wody i dusimy razem kilka minut. Dodajemy przekrojone

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos dyniowy i zapiekanka z makaronu 173

puree. Dodaj upieczoną paprykę i usmażone warzywa. Zmiksuj jeszcze raz przy pomocy malaksera lub ręcznego miksera. Wyłóż na patelnię, dodaj pokrojone pomidory z puszki, zgniecione suszone chili ancho, przyprawy, winny ocet i pietruszkę. Wymieszaj i zagotuj sos. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie odcedź i dodaj do sosu, jeśli wolisz wersję wege. Do wersji mięsnej usmaż boczek na skwarki. Dodaj

codojedzenia
Makaron z krewetkami, fenkułem i gorgonzolą 181

szklanki) 1/2 cebuli sól grubo mielony pieprz świeża bazylia Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy tak długo aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Kiedy koper włoski zmięknie a płyn prawie całkowicie odparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki

Mango Papaja
Sałatka z kurczakiem i makaronem 155

oleju - dwie łyżki majonezu - sól, pieprz - czerwona słodka papryka - suszone: tymianek, bazylia, oregano (lub inne zioła) Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Pierś z kurczaka kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, przyprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Podsmażamy na dosyć dużym ogniu, a kiedy nie będzie już(...)widać surowych fragmentów wlewamy na patelnie wino i około 1/3 łyżeczki czerwonej papryki. Smażymy do momentu, aż całe wino wyparuje i odstawiamy do wystygnięcia. 3. Kroimy bardzo drobno cebulę i ogórki konserwowe. Paprykę kroimy na nieduże kawałki. Mieszamy w misce z makaronem, kurczakiem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i oregano. Smacznego

Kraina Tysiąca Smaków
Makaron pełnoziarnisty z brokułem i sosem serowym 194

zawiera dużą dawkę błonnika. Jeżeli macie ochotę na smaczny, prosty obiad i nie macie ochoty spędzić godzin w kuchni, ten przepis jest dla Was;)  Serdecznie polecam ;) Składniki: opakowanie makaronu pełnoziarnistego  cały brokuł 300 g sera żółtego szklanka wody  180 ml śmietany 18 % 2 cebule łyżka masła 2 łyżki mąki  sól do smaku  pieprz do smaku(...)garnuszka wlewamy roztrzepaną ze śmietaną wodę oraz dodajemy ser żółty i zagotowujemy. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy do niego zawartość patelni i dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu. Na koniec doprawiamy go pieprzem i solą.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek do miękkości. Brokuł dzielimy na koszyczki i myjemy. Wlewamy do garnka wodę

Krakowskie smaki Ani
Makaron z burakiem, jabłkiem i prażonym słonecznikiem 178

rzodkiewki 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oleju rzepakowego Świeżo mielona sól morska Świeżo mielony pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oleju rzepakowego. W tym samym czasie na czystej, suchej patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Gdy nabiorą koloru, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego oraz drobno posiekane buraczki z czosnkiem (użyłam

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti aglio olio e peperoncino 105

jest podane na opakowaniu i to naprawdę jest dobry zwyczaj). W tym, czasie podsmażamy na oliwie czosnek, chili i natkę. Makaron prosto z garnka, jeszcze taki ociekający trochę wodą, wyjmujemy specjalną łyżką (lub czymkolwiek chcemy) i wrzucamy na patelnię. Mieszamy wszystko, solimy do smaku, smażymy jeszcze kilka chwil i gotowe. Podajmy :) Prawdziwe aglio olio e peperoncino ma chyba, jeśli się

Marder&Marder Manufacture
Stir - fry z kurczakiem i makaronem ryżowym 222

odstawić. Wszystkie płynne składniki oraz cukier podgrzać w rondelku tak aby połączyły się z sobą, tworząc jednolity sos. Na dużej patelni (lub jeżeli ktoś posiada to w woku) rozgrzać olej i usmażyć mięso. Pod koniec smażenia dodać kukurydzę, brokuły, makaron, sos i podsmażać około 3 min. Podawać z posiekanym szczypiorkiem i posiekaną papryczką chili

cooklife
Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką 166

dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem. Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni  rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Poduszone warzywa mieszamy w garnku z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło, mąkę

Wanilia i Kardamon
Sos pomidorowy do pizzy i makaronu 180

łyżeczki czosnku granulowanego (do makaronu lepszy jest niedźwiedzi) 1/2 łyżeczki cukru (można pominąć przy sosie do makaronu) pieprz czarny sól oliwa z oliwek Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i również drobno siekamy, jeśli nie mamy praski.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Dodajemy pokrojony czosnek lub przeciskamy go bezpośrednio na patelnię. Chwilkę smażymy

Kuchnia od dwojga
LubelLOVE inspiracje - babeczki makaronowe z warzywami 129

kostkę. Cebulę posiekać. Jogurt wymieszać z jajkami, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodać posiekane zioła. Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła, dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać paprykę, bakłażana i cukinię. Smażyć ok 10 minut. Warzywa wymieszać z makaronem i sosem jogurtowo-jajecznym. Delikatnie przełożyć do papilotek. Na każdą "babeczkę" ułożyć plasterek mozarelli. Piec w piekarniku nagrzanym

Trufelkowo
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami 167

natki pietruszki 3 łyżki płatków migdałowych do smaku: sól, pieprz, ½ łyżeczki tymianku Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, skracając jednak czas gotowania o ok. 1-2 min, tak, aby był al dente. Pieczarki pokrój w plastry, cebulę i tofu w kostkę, a pomidory w plasterki. Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć cebulę i dodaj do niej przeciśnięte ząbki czosnku(...)też pokrojone grzyby. Całość duś do momentu, aż większość wody z pieczarek nie odparuje (w międzyczasie na drugiej patelni delikatnie upraż migdały i posiekaj pietruszkę), a następnie dorzuć pomidory, oliwki i tofu, dopraw do smaku. Całość delikatnie podgotuj. Na koniec dodaj makaron, zamieszaj i wyłóż na talerze. Posyp hojnie uprażonymi migdałami i posiekaną natką. Smacznego

Roślinna - blog wegański
Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem 178

łyżki słodkiej papryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego garnka lub patelni o nieprzywierającej powłoce i podgrzewamy intensywnie przez kilka minut, aż się zagotują. Gotujemy jeszcze przez 10 minut na niezbyt dużym ogniu(...)mieloną paprykę. Dusimy pomidory z mięsem przez 25 minut pod przykryciem, powoli na małym ogniu, co pewien czas dokładnie mieszając. Po upływie tego czasu zaczynamy podgrzewanie wody na makaron, do której dodajemy 2 łyżki oliwy oraz nieco soli. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta al dente lub normale, co pewien czas mieszając. Jednocześnie z przygotowaniem makaronu dokonujemy redukcji sosu

Kulinarna Pokusa
Farfale z sosem szpinakowym i jajkiem w koszulce 231

drobiowego lub ostatecznie wody) garść różnego rodzaju sałat ( użyłam roszponki i radicchio ) Nastawić osoloną wodę na makaron. Wrzucić na wrzącą makaron i gotować mieszając aż będzie trochę bardziej miękki niż al'dente.* W tym czasie na patelnię wlać wywar warzywny ( bulion ) .Włożyć masło ( odłożyć 1 łyżeczkę ).Zagotować. Dorzucić pokruszony zamrożony szpinak i natkę pietruszki. Gotować chwilę by szpinak sie rozmroził(...)posolić. Zawiązać szczelnie woreczki. Wrzucić do wrzątku i gotować delikatnie obracając woreczkiem w wodzie ( łyżką ) by jajko ugotowało się równomiernie przez ok. 3 minuty ( zależy od wielkości jajek .** Odcedzić makaron. Polewać sosem. Na makaronie układać jajko w koszulce ( lekko je naciąć by zaczęło wypływać żółtko). Obłożyć sałatami. Sałaty skropić dresingiem z oleju i soku z cytryny. Jajko posypać lekko mieloną

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania