makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:202/561)

SPAGHETTI CARBONARA – prawdziwy, włoski klasyk! 84

pancetta ( lub guanciale ) – 200 g * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pancettę kroimy w paseczki i przesmażamy lekko na patelni. Sery ścieramy na drobnej tartce. W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji). Pieprzymy dość dużo. Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie, odcedzamy, ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy sos, mieszamy delikatnie podgrzewając całość – jajka

Ostra na Słodko
Bavette z boczniakiem i pasternakiem 152

następnie na bardzo cienkie plasterki. Układamy je, jeden na drugim i kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym samym czasie, przygotowujemy pozostałe składniki. Równocześnie na dwóch patelniach rozgrzewamy po dwie łyżki oleju. Na jednej podsmażamy cebulę z pasternakiem, z dodatkiem cukru i soli. Na drugiej podsmażamy

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z makaronem i brokułami 173

sicie. Fileta z kurczaka umyj pokrój na cienkie paseczki, oprósz solą i pieprzem, przesmaż na rozgrzanej oliwie na patelni, w między czasie pokrój paprykę , brokuł oraz por dodaj do usmażonego mięsa, podduś pod przykryciem aż brokuł zmięknie, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem , przełóż zapiekankę do naczynia wysmarowanego masłem. Przygotuj sos: Jajka zmiksuj ze śmietanką

Wanilia i Kardamon
Łosoś z makaronem i warzywami 77

kostkę rosołową z dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz dwoma łyżkami soku cytrynowego. Mieszanką nacieramy filety i smażymy na rozgrzanej patelni. Mrożone warzywa podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy rozmieszanych z kostką rosołową. Gdy będą miękkie dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy. Na talerzu układamy mieszankę warzyw z makaronem a na wierzch kładziemy usmażonego łososia

KUCHNIA POLSKA
Makaron z fasolą 112

makaronu (np. kolanek) -10 dag ryżu -20 dag kiełbasy -cebula -1/2 pora -2 łyżki oleju -strąk czerwonej papryki -40 dag fasoli z puszki -łyżeczka curry -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Ryż zalać 2 szklankami wody, oprószyć solą, gotować ok 20 minut często mieszając. Kiełbasę pokroić w paski lub kostkę(...)usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie paski. Fasolę osączyć z zalewy na sicie, przelać zimną wodą, osączyć. Olej rozgrzać na dużej patelni. Włożyć kiełbasę, obsmażyć. Dodać cebulę, por i paprykę, mieszając podsmażyć 4-5 minut. Wsypać ryż, makaron i fasolę, oprószyć curry, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Danie można

Zielona Kuchnia
Klopsiki po bolońsku w bakłażanie 97

Makaronu wcześniej nie gotuję, bo on dojdzie w piekarniku w sosie. Po wyjęciu smaruję łódki bakłażana pozostałym sosem, dodaję klopsiki z farszem z makaronu. Posypuje natka pietruszki, pieprzem czerwonym. Miąższ z bakłażana który wycięłam usmażyłam na patelni, ale można go upiec też, trzeba tylko obficie posmarować olejem

wesoła kuchnia
Zupa pieczarkowo-czosnkowa 129

bulionu razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Teraz możemy przejść do przygotowania pieczarek - myjemy, kroimy na plasterki a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. dusimy ok. 10 min. Wrzucamy do zupy. Następnie wrzucamy również makaron. Gotujemy. Teraz możemy wrzucić pokrojone w talarki ząbki czosnku. Podbijamy mąką wymieszaną z jogurtem naturalnym. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Makaron z warzywami 98

pomidory, paprykę i pomidorki koktajlowe. Gdy zmiękną dodaję mrożone warzywa, przyprawiam lekko, przykrywam i duszę do miękkości. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Mieszam z warzywami z patelni. Podaję z tartym serem i natką

Zasmakuj Kuchni
Fasolka szparagowa po chińsku 175

tamari lub sojowym, mieszamy i doprawiamy do smaku. Smażymy przez 2-3 minuty. Na końcu posypujemy sezamem uprażonym przez kilka minut na suchej patelni. Dla dorosłych opcjonalnie można użyć płatków chilli. Podajemy z ryżem albo z makaronem ryżowym lub kukurydzianym. Smacznego! Artykuł Fasolka szparagowa po chińsku pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Krewetki po tajsku 122

pełne różnych smaków i aromatów. W Tajlandii są używane niezwykle często i nie mają konkretnego przeznaczenia. Są uwielbiane gotowane, w zupie czy aromatycznych makaronach a nawet pieczone z grzybami. Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia . Składniki: 500g krewetek (obranych, oczyszczonych) 6 liści kaffiru 2 łyżki masła 2 szalotki

Gotowanie i blogowanie
MAKARON Z BOCZKIEM I GROSZKIEM NA OSTRO 116

bazylii kilka plasterków boczku wędzonego 1 łyżeczka oregano sól morska firmy prymat(może być inna) pieprz natka pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Boczek kroimy drobno i podsmażamy na suchej patelni na rumiano.W ganku rozgrzewamy oliwę z oliwek.Cebulę obieramy i siekamy wraz z czosnkiem drobno.Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy lekko.Wlewamy pomidory

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szpinakowe tagliatelle z białym serem 151

pomocą maszynki lub noża kroimy na paski o szerokości ok 6mm. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente.  2. Odcedzony makaron łączymy z pokruszonym białym serem, oliwą z oliwek oraz uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Zupa z curry 125

przygotowania: Filety myjemy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk. Uzupełniamy wywar, wsypujemy makaron (ja makaron gotuję oddzielnie), warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry

Cukiernia Pychotki
Makrela w teriyaki 168

dwie minuty od strony skóry, a następnie minutę od strony mięsa. Zalewamy marynatą teriyaki i gotujemy przez 2 minuty. Na głębokie talerze nakładamy makaron z warzywami. Kładziemy na każdej porcji filet z ryby. Polewamy sosem z patelni i posypujemy zielonymi częściami dymki. Danie można posypać także posiekaną świeżą papryczką chilli (u mnie kiełki chilli). Post Makrela w teriyaki pochodzi

Poezja smaku
Makaron z dyni z sosem pomidorowym i wędzonym tofu 182

mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i rozkruszamy tofu do powstałego sosu. Mieszamy i trzymamy na patelni 5 minut. Upieczoną dynię "szarpiemy" widelcem (jej miąższ) tak, by powstał dyniowy makaron. Taki makaron nakładamy na talerz, przykrywamy sosem i posypujemy np. wegańskim parmezanem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Rosół z grillowanym indykiem, brokułami i karmelizowaną szalotką 212

szalotki sól, pieprz, papryka wędzona łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki makaronu w kształcie malutkich kuleczek 1/2 pęczka natki pietruszki 200 gram filetu z indyka Filet z indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu ogrodowym w sezonie) z dodatkiem oliwy z oliwek po 4-5 minut z każdej strony(...)pokrojone na ćwiartki szalotki, grillujemy 2-3 minuty z każdej strony pod koniec grillowania dodajemy na patelnię cukier trzcinowy i karmelizujemy chwilę szalotki. Filet z indyka kroimy na kawałki. Do gotującego się rosołu dodajemy różyczki brokułu i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy makaron i gotujemy kilka minut. Dodajemy pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem

Mango Papaja
Konkurs urodzinowy z Doradcą smaku-wyniki 77

babeczki z chrzanowo- szpinakową pastą przyprawy Prymat Ania za świetny przepis podany w bardzo przyjemnej formie: Muszelki meksykańskie Weź kociołek, nalej wody wrzuć makaron dla osłody Ciut oleju,soli łyżki dwie Niech kociołek sobie wrze Weź patelnię i wrzuć mięso Mieszaj, mieszaj, byle często Dorzuć czosnek, chili, pieprz I poczekaj kiedy wszystko zacznie wrzeć Syp paprykę albo dwie Wrzuć fasolę

Wielki apetyt