makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:198/561)

Frittatine di pasta- cudownie smaczna przekąska z makaronu 189

odcedzeniu mieszamy z oliwą z oliwek. Groszek podsmażamy aż zmięknie, dodajemy cebulkę i krótko dusimy, a następnie lekko studzimy. Do makaronu dodajemy groszek, pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojoną mozzarellę i starty parmezan, mieszamy. Przygotowujemy beszamel. W garnku lub na patelni lekko przypalamy mąkę, dokładamy rozdrobnione masło i mieszamy aż masa mocno zgęstnieje. Powoli, porcjami, dolewamy mleko, ciągle mieszając. Gdy mieszanka

Pichceniomania
Zupa krem z zielonego groszku 150

dodaniem mleka kokosowego i oliwy. Można jeść też bez przecierania, ale mi osobiście przeszkadzają twardawe łupinki. Wolę aksamitną i gładką zupę krem. W międzyczasie ugotować makaron ryżowy i przygotować makaron z surowej marchewki. Ja używam krajalnicy do warzyw, ale można pokroić marchewkę za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Żeby marchew zachowała sprężystość i chrupkość, warto ją po pokrojeniu wrzucić(...)jest dobry moment na przygotowanie chrupiącej posypki. Łupinki pojedynczo wrzucać na mocno rozgrzany olej na patelni (niewiele oleju i patelnia z nieprzywierającą powłoką). Wyciągnąć na ręcznik papierowy dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zupę podawać z makaronami ryżowym i marchewkowym. Ja makaronu z marchewki nie gotuję (lubię taki chrupiący i soczysty), jednak jeśli ktoś woli, może zblanszować go we wrzątku przez

Dietolog
Szybki makaron z cukinia 133

szafran i odstawiamy na ok. 10 minut. Cebulę siekamy w cienkie piórka. Cukinię kroimy w bardzo cienkie plastry. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, pamiętając, aby posolić wodę, ale nie dodawać do niej oleju. W woku lub na głębokim patelni rozgrzewamy 1 - 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Szklimy przez chwilkę, po czym dorzucamy cukinię i przesmażamy, aż zmięknie. Dolewamy

Kuchnia od dwojga
Makaron z kurczakiem i pomidorkami suszonymi 173

pokroić w paski. Oprószyć solą morską (nie za dużo bo oliwki i pomidorki też są słone) i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z pomidorków i podsmażyć mięso. Pomidorki pokroić w paski i dodać do filetów. Dodać oliwki i makaron. Doprawić do smaku bazylią, chwilkę przesmażyć. Podawać posypane natką pietruszki

Smakołyki Asi
Kremowe spaghetti z cukinią 107

totalTime":"PT30M","recipeInstructions":["Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebul\u0119 kroimy w kosteczk\u0119 i podsma\u017camy na odrobinie oliwy. Dorzucamy drobno posiekany czosnek i sma\u017cymy chwil\u0119, dodajemy mi\u0119so. Przyprawiamy wszystko zio\u0142ami prowansalskimi, tymiankiem, sol\u0105 i pieprzem.\r","Cukini\u0119 myjemy, kroimy w kostk\u0119 i dorzucamy do patelni. Po kilku minutach dodajemy(...)tymianku kilka liści bazylii sól, pieprz oliwa Sposób przygotowania Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy chwilę, dodajemy mięso. Przyprawiamy wszystko ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą i pieprzem. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do patelni. Po kilku minutach dodajemy pomidory i całość dusimy

Mostek w kuchni
Spaghetti z soczewicą i kaparami 132

olej do smażenia Dodatkowo: makaron, liście bazylii do posypania Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Soczewica powinna wchłonąć większość wody. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku. Soczewicę ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną część zblendować. Cebulę i pomidory drobno posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dorzucić soczewicę (zblendowaną(...)przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary. Podawać z makaronem. Gotowe danie posypać świeżą bazylią

Bullio
Spaghetti z soczewicą i kaparami 136

olej do smażenia Dodatkowo: makaron, liście bazylii do posypania Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Soczewica powinna wchłonąć większość wody. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku. Soczewicę ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną część zblendować. Cebulę i pomidory drobno posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dorzucić soczewicę (zblendowaną(...)przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary. Podawać z makaronem. Gotowe danie posypać świeżą bazylią

Bullio
CARBONARA Z FRANKFUTERKAMI 139

przelewamy wodą. Frankfurterki kroję w plastry ok 0.5 cm grubości. Następnie smażę na rumiano na patelni z dodatkiem oleju. Śmietankę, jajka, ser tarty, sól i pieprz dokładnie łącze za pomocą blendera albo miksera. Do usmażonych frankfurterek dodaję makaron i kukurydzę, mieszam. Następnie dodaję masę śmietanową, mieszam ok 2 min, uważając by z masy nie zrobiła się jajecznica

Gotowanie Patki
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 174

niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. W garnku gotujemy makaron, tak aby był al dente.  Fasolkę szparagową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i krótko gotujemy (na pół twardo). Na rozgrzaną  dużą patelnię dodajemy dwie łyżki masła, oraz wlewamy oliwę i lekko przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku(...)Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty. Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do  ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego). Do makaronu dodajemy również szparagową fasolkę, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy . Żaroodporne naczynie smarujemy ostatnią łyżką masła, a następnie wkładamy

Miód i pieprz
Zapiekane muszle makaronowe z farszem. 103

Wymieszać i spróbować czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Makaron ugotować z odrobiną oleju i soli. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odcedzić. Usunąć grubsze ogonki ze szpinaku. Dwa lub trzy razy przelać szpinak wrzącą wodą, Posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła i wyciśniętymi ząbkami czosnku do momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia i wymieszać z łyżką śmietany

W kuchni u Moniki
Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym 1625

szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 2 ząbki czosnku pół pęczka posiekanego koperku 200g ugotowanego makaronu np. rurki       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie(...)przeciśniętym czosnkiem oraz łyżką mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru*** *** Tak powstały sos śmietanowy dodajemy na patelnię i zagotowujemy cały czas mieszając *** *** Do powstałego sosu dokładamy podsmażone klopsiki i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut *** *** Pod koniec gotowania dodajemy ugotowany makaron oraz posiekany koperek *** *** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE

Blog z Apetytem
BURACZKI NADZIEWANE DIETETYCZNĄ SAŁATKĄ Z KURCZAKA I MAKARONU 149

osuszamy, kroimy w małą kostkę i doprawiamy do smaku solą, pierzem i przyprawą do kurczaka.  Na patelni a 2 łyżkach oleju podpiekamy mięso do momentu, aż będzie upieczone.  Szpinak myjemy, osuszamy i kroimy w paski, kilka listków zostawiamy do ozdoby. Makaron, mięso i szpinak przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sezam i czarnuszkę. Lekko solimy sałatkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Penne alla vodka 165

śmietanki kremówki – sól, pieprz, płatki chilli – listki bazylii i tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę w niewielką kostkę, a następnie wrzuć je na patelnię dodając łyżkę oliwy i podsmaż aż zrobią się szkliste. Dodaj puszkę pomidorów oraz wódkę. Duś kilka minut po czym dodaj śmietankę kremówkę, dopraw

nietylkopasta.pl
Makaron z szynką 127

białego wina lub wody – świeżo mielony pieprz, sól – parmezan do podania Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie obierz i pokrój w cienkie plasterki czosnek, szynkę pokrój w paski, pomidorki przekrój na pół. Na patelnię(...)wlej oliwę i krótko podsmaż czosnek, a następnie dodaj szynkę. Duś dosłownie 2 minuty i dodaje na patelnię śmietanę, oraz wino. Podgrzewaj kolejne 3-4 minuty po czym dorzuć do sosu przekrojone na pół pomidorki, kapary, a po 1-2 minutach ugotowany makaron. Całość dopraw odrobiną soli i pieprzu, wymieszaj i przełóż na talerze. Na talerzu posyp parmezanem i podawaj

nietylkopasta.pl
Makaron z wędzonym łososiem i suszonym pomidorem 171

suszonych pomidorów garść rukoli sól himalajska pieprz natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30% olej do smażenia 1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Jak będzie al'dente, odcedzam i przelewam zimną wodą. Łosia kroję w paseczki, tak samo suszone pomidory. 2. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam łososia i pomidory. Podsmażam dosłownie chwileczkę, dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem

kruche babeczki
Makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami 397

być rozgotowany). Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, szynkę kroimy w paski. Na patelni smażymy przygotowane składniki (około 3 minuty, obserwujemy szynkę nie może się przypalić), lekko mieszając. W trakcie doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowany makaron (najlepiej z odrobiną wody z makaronu 1-2 łyżki), lekko mieszamy. Kolejno dodajemy śmietanę z dużą szczyptą

Słodkie okruszki