makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:200/561)

Zakręcona lasagne 176

przyciąga. W ten oto sposób miałam 2 w lodówce i nie zawahałam się ich użyć jako płaty do zawijania jak lasagne. Składniki na 4 porcje: 8 gotowych plastry makaronu lasagne (miałam takie miękkie), a jeżeli takich nie macie to „suche” podgotować tak z 3 minutki 2 bakłażany kilka marchewek kilka gałązek selera naciowego szparagi generalnie każde długie warzywa(...)połowy cytryny Przygotowanie: Warzywa obrać i ugotować w parowarze lub tradycyjnie. Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry i podsmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). Formę do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Na przemian zawijać warzywa w platry makaronu i bakłażana: Na koniec zalewamy wszystko beszamelem i pieczemy około 45 minut w temp. 180 C. Ps. najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

greenscarf
Spaghetti ze szparagami i boczniakami w sosie beszamelowym 134

boczniaków mleko roślinne około 300 ml 100 g tofu naturalnego przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, limetka, kapary, czosnek Gotujemy Makaron. Szparagi obieramy delikatnie ze skórki, kroimy na kawałki 3 cm, boczniaki kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Po minucie smażenia czosnku dodajemy boczniaki, mieszamy i dodajemy szparagi- podlewamy wszystko mlekiem stopniowo(...)Robimy sos: tofu kruszymy, dodajemy mleko, szczyptę soli, gałkę muszkatołową i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy wszystko do dużego garnka, zagotowujemy cały czas mieszając (max 3 minuty). Wrzucamy makaron, mieszamy wszystko. Podajemy ze szparagami, dorzucamy kilka kaparów. Smacznego

greenscarf
C - Pożywne gniazdko, czyli spaghetti z klopsikami 136

porcja włoszczyzny 4 pieczarki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 szklanki bulionu oliwa z oliwek 1 łyżka masła 400 g makaronu spaghetti Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Warzywa poddusić na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki masła, przełożyć do rondla, podlać bulionem, gotować do miękkości, dodając przecier pomidorowy, doprawiając(...)przyprawami, formować klopsiki, podsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie z oliwek i przełożyć do gotujących się jarzyn i gotować razem około 5-7 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem ugotowanym al dente

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makaron ze szpinakiem i serem feta 299

mrożonego szpinaku 100 ml śmietanki 36% 100 g sera feta 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Szpinak rozmrozić, odlać wodę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli, dodać szpinak i smażyć, co jakiś czas mieszając  przez 5 minut

kulinarnyswiatdomi
#23 Zimowy-zielony makaron 149

łyżeczka zmielonego pieprzu (u mnie zielony) 2 duże szczypty chilli w proszku (polecam zielone) Sól do smaku Oliwa Makaron świderki (u mnie pełnoziarnisty) Przygotowanie Mrożonki wrzucam do wrzącej wody, gotuję ok. 5 min.  Oliwę rozgrzewam na dużej patelni, wrzucam ugotowane warzywa, podsmażam kilka minut, tak aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą i do końca zmiękły. W międzyczasie dokładnie mieszam

Kuchnia w szuwarach
Spaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie 212

puszki tuńczyka w oleju; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej z obu puszek z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać

Gospodyni Miejska
C - Spaghetti z tuńczykiem 188

smaku pieprz              do smaku parmezan starty Makaron spagetti gotujemy al dente w posolonej wodzie. W międzyczasie obieramy i ścieramy marchewkę na dużych oczkach tarki, rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej z puszek tuńczyka i wrzucamy posiekany drobno czosnek, po chwili dodajemy startą marchewkę, którą dusimy na małym ogniu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą 210

ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. W czasie, gdy makaron się gotuje przygotować mięso.  Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić  z  błon i pokroić w niewielką kostkę. Kawałki kurczaka oprószyć szczyptą soli i pieprzu.  Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojonego kurczaka i podsmażyć, aż stanie się złocisty. Pod koniec(...)łyżeczka), sól (1/2 łyżeczki) i pieprz (1/4 łyżeczki). Wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wlać tłuszcz pozostały na patelni ze smażenia kurczaka i dokładnie pokryć nim dno i boki formy. W tak przygotowanym naczyniu układać warstwami zapiekankę: I warstwa - połowa ugotowanego, odcedzonego makaronu; II warstwa - kawałki podsmażonej piersi z kurczaka; III warstwa - odcedzona z zalewy kukurydza; IV warstwa - sos śmietanowy; V warstwa

Gospodyni Miejska
Pulpeciki zapiekane z makaronem, papryką, cukinią i rukolą 175

sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, mieszamy ręcznie i formujemy małe kuleczki, które podsmażamy na patelni na oleju kokosowym. 2 Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w kotkę, rukolę myjemy. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy ciut oleju kokosowego, następnie połowę makaronu, papryki, cukinii i pulpecików. Następnie drugą część makaronu, rukolę, resztę papryki i cukinii. Układamy też resztę pulpecików

kruche babeczki
Warzywa z makaronem i kurczakiem w delikatnym sosie :) 435

Składniki (2 porcje): 400 g mieszanki warzyw mrożonych  1 pierś z kurczaka 120 g makaronu pełnoziarnistego  1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny i ziołowy, curry, papryka słodka i ostra 1 łyżka mąki ryżowej Przygotowanie: Na patelni z termoobiegiem Delimano Delicia Trilogy   rozgrzej olej kokosowy, wsyp mrożone warzywa, chwilkę podsmaż, następnie przykryj pokrywką

Zdrowie na języku :P
Makaron z krewetkami w sosie sojowo-miodowym 174

wybór jest Wasz) * łyżeczka sosu sojowego * łyżeczka miodu * około 10 zielonych oliwek * 2 piklowane zielone papryczki chilli * sól, pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente. Gotujemy go tyle, ile uważacie, że zjecie, przeważnie gotujemy 100g na osobę. Na patelni rozgrzewamy około łyżki oleju i lekko podsmażamy krewetki. Pamiętajmy, aby ogień nie był zbyt duży, oraz abyśmy nie smażyli krewetek zbyt

Klasyka Gotowania
Sos pieczarkowy do makaronu 435

sera ricotta * 100 ml słodkiej śmietanki 30% * 1 łyżka masła * 1 łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz * świeża natka pietruszki * ulubiony makaron Wykonanie: Pieczarki oczyścić, obrać. Grzyby pokroić w pół plastry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebulki dodać czosnek, smażyć małą chwilkę.  Następnie(...)naczynia. Przykryć patelnię pokrywą i dusić 10 minut. Po tym czasie do pieczarek dodać ser ricotta oraz słodką śmietankę - całość dokładnie zamieszać. Pozostawić na ogniu, już bez przykrycia, i dusić kilka minut, aż sos stanie się kremowy.  Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Sos pieczarkowy podawać z ulubionym makaronem lub kaszą

kolorowotorcikowo
Penne z bakłażanem 139

skórki, 5 listków świeżej bazylii, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie:       Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia wody. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kurczaczka, pokrojonego w kostkę i przyprawionego tymiankiem, przyprawą do drobiu

Aga w kuchni
Udka z kurczaka a la peperonata 311

cebula (150g) 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego pęczek świeżego oregano 1-2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 150g makaronu typu „kolanka” lub podobnego Instrukcje Z udek lub nóg ściągamy skórę. Jeśli używamy całych nóg, rozdzielamy nożem uda od podudzi (po zdjęciu skóry miejsce to jest dobrze widoczne). Następnie nacinamy(...)dodając w międzyczasie większość soli, pieprzu i posiekanego oregano. Mięso układamy na warzywach i posypujemy pozostałą solą, pieprzem i oregano. Przestawiamy patelnię na dość mały ogień. Dusimy powoli przez 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie gotujemy makaron – w dodatkowo osolonej wodzie z dodatkową 1 łyżką oliwy, raczej normale niż al dente. Pozostałe oregano grubo siekamy. Mięso podajemy z peperonatą

Kulinarna Pokusa
Spaghetti 137

wystarczy wyjąć ok 5, poczekać aż się rozmrożą i pokroić w grubą kostkę. W tej sposób mamy już gotowe i doprawione mięso na spaghetti. Składniki:   pół opakowania makaronu do spaghetti 5 rozmrożonych kotletów mielonych lub jeśli nie mamy ok 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 cebula 1 czosnek ser (np. parmezan czy pecorino) bazylia, oregano, zioła(...)następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut. W tym samym czasie możemy ugotować makaron w osolonej wodzie. Makaronu nie przelewamy po ugotowaniu zimną wodą, tylko po odlaniu wody zostawiamy go w garnku i wlewamy do niego przyrządzony

upichcic