wybór jest Wasz) * łyżeczka sosu sojowego * łyżeczka miodu * około 10 zielonych oliwek * 2 piklowane zielone papryczki chilli * sól, pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente. Gotujemy go tyle, ile uważacie, że zjecie, przeważnie gotujemy 100g na osobę. Na patelni rozgrzewamy około łyżki oleju i lekko podsmażamy krewetki. Pamiętajmy, aby ogień nie był zbyt duży, oraz abyśmy nie smażyli krewetek zbyt
Klasyka Gotowaniasera ricotta * 100 ml słodkiej śmietanki 30% * 1 łyżka masła * 1 łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz * świeża natka pietruszki * ulubiony makaron Wykonanie: Pieczarki oczyścić, obrać. Grzyby pokroić w pół plastry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebulki dodać czosnek, smażyć małą chwilkę. Następnie(...)naczynia. Przykryć patelnię pokrywą i dusić 10 minut. Po tym czasie do pieczarek dodać ser ricotta oraz słodką śmietankę - całość dokładnie zamieszać. Pozostawić na ogniu, już bez przykrycia, i dusić kilka minut, aż sos stanie się kremowy. Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Sos pieczarkowy podawać z ulubionym makaronem lub kaszą
kolorowotorcikowoskórki, 5 listków świeżej bazylii, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia wody. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kurczaczka, pokrojonego w kostkę i przyprawionego tymiankiem, przyprawą do drobiu
Aga w kuchnicebula (150g) 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego pęczek świeżego oregano 1-2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 150g makaronu typu „kolanka” lub podobnego Instrukcje Z udek lub nóg ściągamy skórę. Jeśli używamy całych nóg, rozdzielamy nożem uda od podudzi (po zdjęciu skóry miejsce to jest dobrze widoczne). Następnie nacinamy(...)dodając w międzyczasie większość soli, pieprzu i posiekanego oregano. Mięso układamy na warzywach i posypujemy pozostałą solą, pieprzem i oregano. Przestawiamy patelnię na dość mały ogień. Dusimy powoli przez 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie gotujemy makaron – w dodatkowo osolonej wodzie z dodatkową 1 łyżką oliwy, raczej normale niż al dente. Pozostałe oregano grubo siekamy. Mięso podajemy z peperonatą
Kulinarna Pokusawystarczy wyjąć ok 5, poczekać aż się rozmrożą i pokroić w grubą kostkę. W tej sposób mamy już gotowe i doprawione mięso na spaghetti. Składniki: pół opakowania makaronu do spaghetti 5 rozmrożonych kotletów mielonych lub jeśli nie mamy ok 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 cebula 1 czosnek ser (np. parmezan czy pecorino) bazylia, oregano, zioła(...)następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut. W tym samym czasie możemy ugotować makaron w osolonej wodzie. Makaronu nie przelewamy po ugotowaniu zimną wodą, tylko po odlaniu wody zostawiamy go w garnku i wlewamy do niego przyrządzony
upichcicwędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad z kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony(...)Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura na patelni i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach układamy makaron i sos kurkowy. Każdą porcję
OstryKęswędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad z kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony(...)Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura na patelni i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach układamy makaron i sos kurkowy. Każdą porcję
OstryKęsłyżki oliwy * 1 kulka mozzarelli * sól. pieprz, cukier Cukinię pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Warzywa smażyć aż cukinia będzie jędrna ale miękka (ok 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i cukrem(1/2 łyżeczki). Odstawić. Ugotować makaron o 2 minuty krócej niż podane na opakowaniu. Przygotować sos - z koncentratu, 100 ml wody, 1/2 łyżki
sierotka maRysia w kuchnipancetta ( lub guanciale ) – 200 g * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pancettę kroimy w paseczki i przesmażamy lekko na patelni. Sery ścieramy na drobnej tartce. W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji). Pieprzymy dość dużo. Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie, odcedzamy, ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy sos, mieszamy delikatnie podgrzewając całość – jajka
Ostra na Słodkonastępnie na bardzo cienkie plasterki. Układamy je, jeden na drugim i kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym samym czasie, przygotowujemy pozostałe składniki. Równocześnie na dwóch patelniach rozgrzewamy po dwie łyżki oleju. Na jednej podsmażamy cebulę z pasternakiem, z dodatkiem cukru i soli. Na drugiej podsmażamy
Moniki Smakołykisicie. Fileta z kurczaka umyj pokrój na cienkie paseczki, oprósz solą i pieprzem, przesmaż na rozgrzanej oliwie na patelni, w między czasie pokrój paprykę , brokuł oraz por dodaj do usmażonego mięsa, podduś pod przykryciem aż brokuł zmięknie, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem , przełóż zapiekankę do naczynia wysmarowanego masłem. Przygotuj sos: Jajka zmiksuj ze śmietanką
Wanilia i Kardamonkostkę rosołową z dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz dwoma łyżkami soku cytrynowego. Mieszanką nacieramy filety i smażymy na rozgrzanej patelni. Mrożone warzywa podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy rozmieszanych z kostką rosołową. Gdy będą miękkie dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy. Na talerzu układamy mieszankę warzyw z makaronem a na wierzch kładziemy usmażonego łososia
KUCHNIA POLSKAmakaronu (np. kolanek) -10 dag ryżu -20 dag kiełbasy -cebula -1/2 pora -2 łyżki oleju -strąk czerwonej papryki -40 dag fasoli z puszki -łyżeczka curry -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Ryż zalać 2 szklankami wody, oprószyć solą, gotować ok 20 minut często mieszając. Kiełbasę pokroić w paski lub kostkę(...)usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie paski. Fasolę osączyć z zalewy na sicie, przelać zimną wodą, osączyć. Olej rozgrzać na dużej patelni. Włożyć kiełbasę, obsmażyć. Dodać cebulę, por i paprykę, mieszając podsmażyć 4-5 minut. Wsypać ryż, makaron i fasolę, oprószyć curry, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Danie można
Zielona KuchniaMakaronu wcześniej nie gotuję, bo on dojdzie w piekarniku w sosie. Po wyjęciu smaruję łódki bakłażana pozostałym sosem, dodaję klopsiki z farszem z makaronu. Posypuje natka pietruszki, pieprzem czerwonym. Miąższ z bakłażana który wycięłam usmażyłam na patelni, ale można go upiec też, trzeba tylko obficie posmarować olejem
wesoła kuchniabulionu razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Teraz możemy przejść do przygotowania pieczarek - myjemy, kroimy na plasterki a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. dusimy ok. 10 min. Wrzucamy do zupy. Następnie wrzucamy również makaron. Gotujemy. Teraz możemy wrzucić pokrojone w talarki ząbki czosnku. Podbijamy mąką wymieszaną z jogurtem naturalnym. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
Kuchnia moimi oczamipomidory, paprykę i pomidorki koktajlowe. Gdy zmiękną dodaję mrożone warzywa, przyprawiam lekko, przykrywam i duszę do miękkości. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Mieszam z warzywami z patelni. Podaję z tartym serem i natką
Zasmakuj Kuchnitamari lub sojowym, mieszamy i doprawiamy do smaku. Smażymy przez 2-3 minuty. Na końcu posypujemy sezamem uprażonym przez kilka minut na suchej patelni. Dla dorosłych opcjonalnie można użyć płatków chilli. Podajemy z ryżem albo z makaronem ryżowym lub kukurydzianym. Smacznego! Artykuł Fasolka szparagowa po chińsku pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plpełne różnych smaków i aromatów. W Tajlandii są używane niezwykle często i nie mają konkretnego przeznaczenia. Są uwielbiane gotowane, w zupie czy aromatycznych makaronach a nawet pieczone z grzybami. Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia . Składniki: 500g krewetek (obranych, oczyszczonych) 6 liści kaffiru 2 łyżki masła 2 szalotki
Gotowanie i blogowaniebazylii kilka plasterków boczku wędzonego 1 łyżeczka oregano sól morska firmy prymat(może być inna) pieprz natka pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Boczek kroimy drobno i podsmażamy na suchej patelni na rumiano.W ganku rozgrzewamy oliwę z oliwek.Cebulę obieramy i siekamy wraz z czosnkiem drobno.Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy lekko.Wlewamy pomidory
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipomocą maszynki lub noża kroimy na paski o szerokości ok 6mm. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. 2. Odcedzony makaron łączymy z pokruszonym białym serem, oliwą z oliwek oraz uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieprzygotowania: Filety myjemy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk. Uzupełniamy wywar, wsypujemy makaron (ja makaron gotuję oddzielnie), warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry
Cukiernia Pychotkidwie minuty od strony skóry, a następnie minutę od strony mięsa. Zalewamy marynatą teriyaki i gotujemy przez 2 minuty. Na głębokie talerze nakładamy makaron z warzywami. Kładziemy na każdej porcji filet z ryby. Polewamy sosem z patelni i posypujemy zielonymi częściami dymki. Danie można posypać także posiekaną świeżą papryczką chilli (u mnie kiełki chilli). Post Makrela w teriyaki pochodzi
Poezja smakumieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i rozkruszamy tofu do powstałego sosu. Mieszamy i trzymamy na patelni 5 minut. Upieczoną dynię "szarpiemy" widelcem (jej miąższ) tak, by powstał dyniowy makaron. Taki makaron nakładamy na talerz, przykrywamy sosem i posypujemy np. wegańskim parmezanem. Smacznego
Be Fit Be Strongszalotki sól, pieprz, papryka wędzona łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki makaronu w kształcie malutkich kuleczek 1/2 pęczka natki pietruszki 200 gram filetu z indyka Filet z indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu ogrodowym w sezonie) z dodatkiem oliwy z oliwek po 4-5 minut z każdej strony(...)pokrojone na ćwiartki szalotki, grillujemy 2-3 minuty z każdej strony pod koniec grillowania dodajemy na patelnię cukier trzcinowy i karmelizujemy chwilę szalotki. Filet z indyka kroimy na kawałki. Do gotującego się rosołu dodajemy różyczki brokułu i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy makaron i gotujemy kilka minut. Dodajemy pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem
Mango Papajababeczki z chrzanowo- szpinakową pastą przyprawy Prymat Ania za świetny przepis podany w bardzo przyjemnej formie: Muszelki meksykańskie Weź kociołek, nalej wody wrzuć makaron dla osłody Ciut oleju,soli łyżki dwie Niech kociołek sobie wrze Weź patelnię i wrzuć mięso Mieszaj, mieszaj, byle często Dorzuć czosnek, chili, pieprz I poczekaj kiedy wszystko zacznie wrzeć Syp paprykę albo dwie Wrzuć fasolę
Wielki apetytpestki dyni, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej słodkiej papryki, czerwony pieprz ziarnisty, czarny pieprz mielony, sól. Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w czerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli i zielonej herbacie. Następnie podsmażyłam je na patelni. Na osobnej patelni podsmażyłam szparagi, na oliwie z oliwek- 2 minutki z każdej strony. Kurczaka zalałam kremówką
Aga w kuchniziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody 1 czubata łyżka mąki Dodatkowo: 3 - 4 łyżki oleju 300 – 400g Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas mieszając przez około 10 minut. Następnie dodajemy
Smakowy Raj5świeżego ogórka kilka plastrów chudego boczku 1-2 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy koperek (świeży lub mrożony) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Makaron ugotować. Ogórka i boczek pokroić w kosteczkę. Boczek można nieco podprażyć na patelni, aby był bardziej chrupiący. Ma to tę zaletę, że wytopi się z niego jeszcze trochę tłuszczu i go nie zjemy. Dodajemy posiekany koperek. Można
CoolinarniePLświeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente. W tym czasie kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos z tuńczyka. Tuńczyka razem z sosem dajemy na patelnię, lekko dusimy na łyżeczce oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kukurydzę i tak dusimy ok. 5 minut
Kuchnia moimi oczami