ząbki czosnku sól pieprz Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i siekamy , lub kroimy na dowolne kawałki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy posiekany czosnek a następnie pokrojone boczniaki, dusimy pod przykryciem, potem trochę odparowujemy i dodajemy ugotowany makaron. Mieszając podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy parmezanem
Gotowanie jest łatwekrążków kalmarów 1 łyżka oliwy 1-3 ząbki czosnku ( jak kto lubi ) Sól 100 ml wina białego półwytrawnego Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Krewetki oczyszczamy ( usuwamy przewód pokarmowy, wygląda jak nitka przebiegająca przez długość krewetki ). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i dodajemy krewetki. Smażymy je przez chwilę aż staną się różowe i nieprzezroczyste. Krążki kalmarowe wrzucamy do garnka(...)będą gumowe ). Następnie odcedzamy i dodajemy do krewetek razem z czosnkiem. Przesmażamy. Podlewamy winem i dusimy aż alkohol odparuje. Całość doprawiamy solą. Na koniec do owoców morza dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy aby makaron został pokryty powstałym sosem. Wykładamy na talerz i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: 396 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyZagotowujemy wodę, wsypujemy do niej odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju( nie będzie nam się sklejał).Wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy,kiedy wypłynie znaczy , że już gotowy.Wyjmujemy,przepłukujemy pod wodą i zostawiamy na chwilę. Farsz: Na patelnie wkładamy ser z pomidorkami suszonymi i podsmażamy( rozpuści nam się).Dodajemy szpinak i mieszamy chwile, zostawiamy aby się rozmroził
Różowa kuchniaoleju kokosowego 1 łyżka przyprawy pięciu smaków 1 papryczka chili szczypta chili cayenne 4-5 cm pora 1 marchewka/pietruszka i kawałek selera 1 cebulka szczypiorkowa 1 opakowanie makaronu chińskiego Vermicelli szczypta soli Przygotowanie: Mięsko posiekać w bardzo drobne paseczki. Posypać przyprawami (sól + pięć smaków+ chili cayenne ). Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoto cebulkę z papryczką(...)garnku robimy bulion z kostką oraz marchewką/pietruszką i selerem. Do bulionu wlewamy mięsko, dolewamy wody na patelnię, aby odzyskać cały smak pozostałego sosu, wszystko mieszamy w bulionie. Zagotowujemy, wrzucamy posiekanego pora, wyciskamy pół limonki. Makaron zalewamy wrzątkiem, po 2-3 min odsączamy. Do miseczki układamy garść makaronu, zalewamy bulionem i posypujemy posiekanym
Lajtkraft food intolerancepomidorowym to klasyk, któremu nie sposób się oprzeć. Uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci, wywoła nie jeden uśmiech gdy pojawi się na stole. Bo kto oprze się talerzowi makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym oregano i bazylią z dodatkiem mięsnych kulek? To klasyczne danie wywodzi się z kuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu tradycyjnych przepisów włoskich imigrantów pośród(...)wody. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Sos na początku może wydawać się rzadki, ale potem zgęstnieje. Do sosu dodajemy pojedynczo mięsne kulki. Patelnię przykrywamy. Nie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły. Gotujemy około 20 minut. Podajemy z makaronem, listkami bazylii i tartym parmezanem
Smakowity Blog Kulinarnypietruszki 3 ząbki czosnku 1 cebula 180 g śmietany 18% 1 łyżka masła parmezan natka kolendry sól, pieprz makaron tagliatelle Przepis: Czosnek i cebulę obieracie i siekacie na drobne kawałki. Marchewkę myjecie pod bieżącą wodą, obieracie i kroicie w kostkę. Na patelni roztapiacie masło, wrzucacie czosnek i cebulę i lekko podsmażacie. Dodajecie marchew i przykrywacie, żeby się dusiła(...)dusicie dalej pod przykryciem. Natkę pietruszki myjecie, odsączacie, siekacie i na patelnię z nią. Mieszacie i dusicie jeszcze 5 minut, aż pieczarki i marchew będą miękkie. Dodajecie śmietanę, przyprawiacie solą i pieprzem, zagotowujecie i zestawiacie z palnika. W osobnym garnku zagotowujecie wodę, lekko solicie i wrzucacie makaron. Gotujecie kilka minut, aż będzie al dente, odcedzacie i wrzucacie z powrotem
GRUBY WAŁEKSkładniki: - kapusta pekińska - grzyby Mun - makaron ryżowy nitki - sos sojowy - ząbek czosnku - 1/2 cebuli - przyprawa chińska - sos do sajgonek - papier ryżowy Wykonanie: Kapustkę siekamy, cebulę również, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie
SMYKWKUCHNIżółtego Przygotowanie: Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie. Doprawić pomidory solą i pieprzem, a gdy zmiękną rozgnieść na papkę, dodać tuńczyka odsączonego z zalewy. W dużym garnku ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pomidory z tuńczykiem gotować około 10 minut
KuchniaWeDwoje.plpadano – 80 g Czosnek – 2 ząbki Pietruszka Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź zachowując 1/4 szklanki wody. Obierz i pokrój na mała kosteczkę dynię. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek, pokrojoną w kosteczkę dynię, dopraw solą, pieprzem i smaż co chwilę mieszając około
ale Pyszniezielonej fasolki szparagowej 1 łyżeczka przyprawy garam masala Skworcu (klik) 3 łyżki śmietany 18% 250 g makaronu żytniego (rurki) Fabijańscy (klik) Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy mięso. Fasolkę myjemy, odcinamy końce, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy przyprawą garam masala. Mieszamy i dusimy
VioletoweKucharzenieplasterki posiekane liście świeżej bazylii 5-10 g masła Dekoracja: tarty drobno żółty ser bądź parmezan świeże liście bazylii Przygotowanie: Makaron: 1. Zmieszać wszystkie składniki mikserem do otrzymania gładkiej jednolitej masy 2. Smażyć cienkie naleśniki- ja użyłam patelni grillowej 3. Poczekać aż naleśniki ostygną 4. Kroić naleśniki na grube pasy- grubość pappardelle i układać na talerzu Sos: 1. Buraczki pokrojone(...)bazylię oraz pieprz cayenne smażyć jeszcze przez chwilę. 3. Odstawić z ognia i dodać śmietanę. 4. Postawić na małym ogniu dusić przez 3-4 minuty. 5. Gotowym sosem polać makaron naleśnikowy. Podawać na ciepło posypane serem i świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego
KreatywnePinyposiekaną pietruszkę. Na tej samej patelni prażymy pokrojone orzechy brazylijskie przez ok. 3 minuty. Zdejmujemy je z patelni i łączymy z bułką tartą. Na odrobinie masła i oliwy podsmażamy cebulę, czosnek i ciecierzycę (ok. 3-4 minut). Do warzyw dorzucamy ugotowany makaron i mieszamy całość. Podajemy posypany bułką tartą, natką pietruszki i kawałkami sera
rabarbarowołyżeczki suszonych płatków chilli -1 łyżeczka oregano -2 łyżki oliwy z oliwek -400 g makaronu spaghetti -natka pietruszki Przygotowanie Makaron ugotować al dente. Po odcedzeniu umieścić w garnku. Czosnek obrać i posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć czosnek. Dodać anchois, delikatnie rozgnieść je widelcem i przesmażyć z czosnkiem. Dodać pomidory, oliwki i kapary. Doprawić(...)śrendim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, Pietruszkę posiekać. 1-2 łyżki dodać do sosu i wymieszać, resztę pozostawić do podania. Połowę sosu dodać do makaronu. Podgrzać przez chwilę mieszając tak, aby cały makaron pokrył się sosem. Wyłożyć na 4 talerze polewając pozostałym sosem. Podawać posypany natką pietruszki. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 531,6 kcal
Zielona Kuchniatagliatelle. Składniki: 300 g kurek 2 cebule 1/2 serka mascarpone pęczek pietruszki sól pieprz 4 łyżki oliwy 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Kurki myjemy i jeśli są duże kroimy na 4 części. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy kurki. Całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut(...)przykryciem i 2 minuty bez przykrycia. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Całość mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3 minuty. W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli zachodzi taka potrzeba. Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy al dente. Podajemy :) Smacznego
Smak mojego domususzonego oregano pół łyżeczki czosnku granulowanego pieprz sól Do podania: tarty ser np. parmezan lub pecorino (ilość zależy od Was) Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z boczku odcinamy skórę i białe „oczka” i kroimy go w kostkę. Patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej boczek przez kilka minut. Boczek doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, oregano
PatiGotujeprzysmażona W międzyczasie kroje cebule w pół plastry Gdy kiełbasa będzie usmażona ściągam ją z patelni i smażę cebulę. Gdy cebula będzie miękka i przysmażona na kolor złoty dodaję kiełbasę, koncentrat, sól i pieprz i jakieś 2 minut jeszcze smażę. Ugotowany makaron nakładam na talerz i polewam zrobionym wcześniej sosikiem. Smacznego
Kuchnia Vikismażenia sos grzybowo-sojowy Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, pieczarki pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pieczarki. Wszystko razem smażyć aż pieczarki zmiękną. Doprawić do smaku sosem sojowo-grzybowym. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu i dobrze osączyć. Wrzucić do usmażonego kurczaka z pieczarkami, wymieszać i podawać. Danie
Monia miesza i gotujePiątnica (tu kupisz) Sól Pieprz 1 kalarepa 1 cebula 1 por 10 pieczarek 100 g makaronu gryczanego FABIJAŃSCY ( klik) Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze szpinakiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w oleju z cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz(...)pikantnej przyprawie do kurczaka. Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości. Makaron gotujemy ok. 7 minut w delikatnie osolonej wodzie. Musimy pamiętać, że pełnoziarniste makarony gotujemy znacznie krócej. Makaron
VioletoweKucharzenie