makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:211/561)

Łazanki z kwaszonej kapusty 135

łyżeczkę soli, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie. Gotujemy przez 15-20 minut. Na dużej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajmemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną kiełbasę. Smażymy. Dodajemy do mięsa pokrojoną, odcedzoną kapustę (bez liścia i ziela). Chwilę smażymy, dodajemy makaron. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką, majerankiem. Jeszcze chwilę dusimy. Podajemy.   Artykuł Łazanki z kwaszonej

MojaQchnia.pl
Spaghetti z małżami vongole 180

trzeba je rozmrozić i opłukać. Ugotować makaron al dente. Uwaga – rozplanujcie pracę tak, żeby makaron nie zdążył wystygnać – nie przelewamy go absolutnie zimną wodą, więc może się lekko posklejać, dlatego dobrze, żeby był gotowy na krótko przed dodaniem go do sosu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i zbrązowiamy. Wyjąć czosnek i jeśli używamy dodać pokruszone(...)kilka minut (3-5) na dużym ogniu 2-3 razy „podrzucając” zawartość patelni. Sprawdzamy czy wszystkie małże się otworzyły (nieotwarte wyrzucamy!). Dodajemy winy i pokrojone pomidorki. Gotujemy kilka minut (ok. 5-6), aż sos lekko się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy makaron (można wcześniej wyjąć kilka muszli dla ozdobienia gotowego dania), mieszamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Pociąg Do Kuchni
Spaghetti alla bolognese 145

Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem(...)smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba

Smaczne Potrawy
Spaghetti alla bolognese 122

Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem(...)smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba

Smaczne Potrawy
Makaron soba z grzybami shimeji 147

Gryczany japoński makaron soba z chrupiącymi i zdrowymi grzybami shimeji to sposób na błyskawiczny obiad w stylu azjatyckim. Jest to typowe danie stir-fry, czyli krótko smażona potrawa z jednej patelni. Grzyby Shimeji jadłam pierwszy raz i muszę przyznać, że są wyśmienite. Mają mocny smak umami, który tak bardzo jest ceniony w Japonii.  Składniki na 2 porcje

wyzwania kuchenne
UFO na moim talerzu czyli dischi volanti z klopsikami na ostro :) 195

łyżki koncentratu pomidorowego; natka pietruszki. makaron: w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki: Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zimną wodę mieszamy dokładnie. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około pół godziny. Sosik: Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, pieczarki, paprykę i cukinię również. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy słodką paprykę(...)podsmażamy dla lepszego aromatu. Dodajemy cebulę, później paprykę i pieczarki. Na samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała... Na patelnie wrzucamy przecier, wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną bulionu spod klopsików. Dusimy przez chwilę. Do sosiku wkładamy klopsiki. Ugotowany al dente makaron podajemy z sosem i klopsikami, posypany pietruszką. Smacznego

Miksturownik
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 203

opakowanie makaronu shirataki lub ryżowego ze sklepu Kuchnie Świata   2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego Kuchnie Świata kilka listków bazylii sól Beszamel: 4 łyżki  masła klarowanego Kuchnie Świata 1/2 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka  sól, pieprz Ponadto: 100 g sera żółtego Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki(...)użycia dodatkowego tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. W międzyczasie na patelnię ścieramy również ząbek czosnku.  Do podsmażonych warzyw dodajemy posiekaną pierś z kurczaka, koncentrat pomidorowy i kukurydzę z posiekanym chilli. Makaron siekamy drobno nożem, aby nam się później nie ciągnął. Wszystko razem chwilę przesmażamy z porwanymi w dłoniach liśćmi bazylii

MamaOskarka
Makaron z dynią na ostro 201

pomidorów 1/4 szklanki śmietanki łyżka przyprawy maggi 1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz, curry 400 gram makaronu (ja dodałam makaron Czaniecki ,który szczerze polecam )  Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Cebulę i czosnek podsmażamy 5 minut z odrobiną soli i cukru. Papryczkę i pomidory(...)podrzeć. Dodajemy na patelnię i dusimy około 10 minut. Dynię kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do cebuli czosnku papryczki i pomidorów, podlewamy około 2/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i curry. Po tym czasie dolewamy śmietankę, mieszamy i przyprawiamy łyżką maggi i oraz łyżką papryki słodkiej w proszku. Podajemy z makaronem i natką pietruszki

CynamonemPoOczach
Makaron z dynią na ostro 240

pomidorów 1/4 szklanki śmietanki łyżka przyprawy maggi 1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz, curry 400 gram makaronu (ja dodałam makaron Czaniecki ,który szczerze polecam )  Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Cebulę i czosnek podsmażamy 5 minut z odrobiną soli i cukru. Papryczkę i pomidory(...)podrzeć. Dodajemy na patelnię i dusimy około 10 minut. Dynię kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do cebuli czosnku papryczki i pomidorów, podlewamy około 2/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i curry. Po tym czasie dolewamy śmietankę, mieszamy i przyprawiamy łyżką maggi i oraz łyżką papryki słodkiej w proszku. Podajemy z makaronem i natką pietruszki

CynamonemPoOczach
makaron z boczniakami, boczkiem i chilli 163

czosnku - 4 łyżki śmietanki 30% - 3-4 łyżki parmezanu - pół pęczka natki pietruszki - sól morska, grubomielony pieprz - 2 łyżki masła Makaron gotujemy al'dente w duzej ilości osolonej wody z łyżką oliwy. Boczek kroimy w paski, wrzucamy na suchą patelnie i smazymy na chrupko. Mniej więcej w połowie smażenia, gdy część tłuszczu już się wytopi, dodajemy posiekane papryczki chilli. Zdejmujemy(...)patelni i odkładamy na bok.  Na tłuszcz pozostały po boczku wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy łyżkę masła i boczniaki pokrojone w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu aż woda z grzybów odparuje i zaczną nabierać złotego koloru.  Gdy boczniaki się zarumienią, dodajemy śmietankę i chwile gotujemy aż trochę

Cook&Love
Makaron spaghetti z pulpetami  146

ząbki czosnku 1 namoczona w mleku czerstwa kajzerka bułka tarta 700 ml przecieru pomidorowego- passaty pomidorowej Jamar sól himalajska Stovit , pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Oddzielamy żółtko od białka – żółtko(...)porcje z jednej łyżki mięsa powinien powstać jeden pulpet. Gotowe kulki obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy posypujemy ziołami, gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gotowe pulpety podajemy z makaronem spaghetti polewamy sosem. Wierzch posypujemy startym serem. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z   Jeśli szukasz praktycznego prezentu dla żony, mamy

Podróż w kulinaria
Spaghetti z ziołowymi klopsikami 133

bazylii ok. 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Dodatkowo: 350 g makaronu spaghetti parmezan sól Przygotowanie: 1) Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 2) Cebulę pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. 3) Do miski z mięsem dodać jajko, bułkę tartą (w razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt luźna można(...)dłońmi. 4) Z masy mięsnej formować wilgotnymi dłoniami niewielkie kuleczki, a następnie odstawić na kilka minut do lodówki, żeby stężały, a smaki i aromaty przeszły sobą. 5) Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju obsmażyć klopsiki z każdej strony, pod koniec dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6) Do rondelka wlać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. 7) Do sosu

Fitsweet.me
Spaghetti z ziołowymi klopsikami 175

bazylii ok. 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Dodatkowo: 350 g makaronu spaghetti parmezan sól Przygotowanie: 1) Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 2) Cebulę pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. 3) Do miski z mięsem dodać jajko, bułkę tartą (w razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt luźna można(...)dłońmi. 4) Z masy mięsnej formować wilgotnymi dłoniami niewielkie kuleczki, a następnie odstawić na kilka minut do lodówki, żeby stężały, a smaki i aromaty przeszły sobą. 5) Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju obsmażyć klopsiki z każdej strony, pod koniec dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6) Do rondelka wlać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. 7) Do sosu

Fitsweet.me
Zapiekanka makaronowa z beszamelem i wołowiną 235

sera cheddar sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dokładnie mieszamy odstawiamy na bok. 2. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku do odsączenia. W małym garnuszku rozpuszczamy

My Culinary Art
Makaron bucatini z sosem a`la puttanesca 106

oliwek 2 łyżki kaparów garść posiekanej natki pietruszki odrobina suszonego oregano sól świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie Makaron ugotowałem w dużej ilości wody z solą oraz kilkoma łyżkami oliwy al dente. Sos: papryczkę posiekałem na bardzo drobniutkie kawałeczki, podobnie obrany czosnek. Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem na nią papryczkę, czosnek i anchois, smażyłem na dużym ogniu przez kilka chwil

R'n'G Kitchen
szybkowar-pyszny rosół z kury rosołowej... 165

kucharek 2 łyżki, woda 4 litry, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, makaron nitki 25 dag, natka pietruszki 1 pęczek mam indukcję do gotowania i cebulę przypiekam na suchej, rozgrzanej patelni = z kury rosołowej odciąć kuperek, oczyścić z resztek pierza, umyć, można zrobić porcje i włożyć do szybkowara /9 litrów/, włożyć obraną(...)pary gotować z 35 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie do rosołu wsypać mielony pieprz, przyprawę w płynie, rosół podać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem i posiekaną natką pietruszki - pyszny, klarowny, aromatyczny, rozgrzewający rosół............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti bolognese 172

mielonego mięsa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 puszki pomidorów krojonych   sól i pieprz, przyprawa do spaghetti   makaron spaghetti z dziurką - ser parmezan - świeża bazylia Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez 3 minuty aż cebula się lekko zeszkli, posypać cukrem. Po tym czasie dodać mięso. Na patelni, drewnianą łyżką(...)minut, mieszając od czasu do czasu. Można podlać wodą gdyby zaczął się przypalać. Wodą również należy wyregulować gęstość sosu. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą włoską. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Polać sosem, posypać startym, serem i ozdobić świeżą bazylią. Smacznego

MarciochaKucharzy