dopiero jego brak uświadamia nam jak bardzo jesteśmy uzależnieni…. Na polepszenie nastroju zapraszam Was na placki kukurydziane… Pyszne, puszyste i delikatne… Przepis znalazłam na Kuchennych, ale coś tam pozmieniałam i wyszło to cudo…:)!Placki kukurydzianeSkładniki:1,5 szklanki mąki pszennej (może być bezglutenowa)1,5 szklanki mąki kukurydzianej1,5 szklanki maślanki lub kefiru1(...)szklanka puree z mango lub persymon lub innego dowolnego gęstego puree3 jajka1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki soli1 łyżeczka waniliiW jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia i sól.W drugiej misce miksujemy mokre składniki: maślankę/kefir, puree, jajka i wanilię.Do suchych składników wlewamy mokre. Wszystko dobrze miksujemy. Odstawiamy
UgotujmyTo.plnadzieję, że coś z tego wyjdzie i będzie zjadliwe. A co do jedzenia, przygotowałam dziś dla Was przepis na cudownie kruchą Szarlotkę Kukurydzianą. Ostatnio jestem fanatyczką! dodawania do wypieków mąki kukurydzianej. Po raz kolejny trafiłam w 10! Fajny smak, cudna kruchość, no i jabłka! W sumie, wszystko co ma jabłka, musi być dobre!"Składniki:Kruchy spód:150g masła śmietankowego250(...)mąki pszennej tortowej150 g maki kukurydzianej3 jaja100 g cukruFarsz:15 średnich jabłek2-3 łyżki cukru cynamonowegoKruszonka70 g cukru120 g mąki kukurydzianej100 g masłaSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta).Jabłka ścieramy
Słodkie Przyjemnościwiem , że to niezdrowo ;) ) śmiało możemy skusić się na ich zrobienie! Są świetną alternatywą dla chipsów czy prażynek napakowanych sztucznymi dodatkami! Wystarczy pół godzinki i możemy zacząć chrupać!SKŁADNIKI:- mąka kukurydziana – 1 szklanka– mąka pszenna – 1 szklanka– jajko – 2 szt– letnia woda – ok. 100 ml– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– kurkuma – 1 łyżeczka(...)sól , pieprz , papryka – do smaku– przyprawa do Tacos – do smaku– dip serowy – 200 g– olej do smażenia – 300 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy letnią wodę oraz rozbełtane jajko i przyprawy. Wyrabiamy ciasto.Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cieniutki ( ok. 1 mm ) placek. Szklanką wycinamy kółka. Każde kółko rozcinamy na pół
Ostra na SłodkoUwielbiam pieczywo pod każda postacią ,bez względu z jakiej jest mąki :) tym razem pomyślałam że użyję mąki kukurydzianej i ....wyszły pyszne :) puszyste ,miękkie i pachnące a kolor mają jesienny :) Z podanej porcji wychodzi aż 15 bułeczek o średniej wielkości tak w sam raz ,nie za duże i nie za małe. Skórka nie jest chrupiąca ale na swój sposób smaczna(...)Składniki : - 220 g mąki kukurydzianej - 400 g mąki typ750 ( może być niższy ) - 15 g świeżych drożdży - 200 ml letniego mleka - 200 ml letniej wody - 10 g soli - 60 g miodu - 50 ml oleju - 2 duże łyżki jogurtu ( temperatura pokojowa) Dodatkowo - białko do posmarowania - sezam do posypania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże , troszkę miodu i część mleka wymieszać
Wypieki Renekaszą jaglaną, w wersji bezglutenowej, bez jajek czy mąki pszennej. Użyłam tu mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, którą również można zastąpić np. mąką ryżową. Co do tych obu mąk (kukurydzianej i ryżowej) to z zasady są one bezglutenowe, ale czasem mogą być zanieczyszczone minimalną ilością glutenu, dlatego warto kupić te mąki w sklepie ekologicznym, ważne, żeby miały znaczek z przekreślonym
Słodko-Słony Świat Ilonysmażone kotleciki z siekanego schabu. Składniki: 8 plastrów schabu 1 mała czerwona papryka 2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką 1 cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka siekanej pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Plastry schabu kroimy w drobną kostkę. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdka(...)nasienne i wraz z cebulą również kroimy w drobną kostkę. Do posiekanego drobno schabu dodajemy paprykę wraz z cebulą, do masy dodajemy 2 jajka, jogurt, musztardę, mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekaną pietruszkę (może być suszona) doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiem jak Wy , ale ja uwielbiam ” pracować ” na mące kukurydzianej! Z takiej właśnie mąki postanowiłam zrobić dzisiejsze ciacha , które umiliły chłodne popołudnie! Robi się je błyskawicznie!Niesamowicie kruche , delikatne , chrupiące …Pyszne! SKŁADNIKI:- miękkie masło – 90 g – cukier puder – 25 g – olejek waniliowy – 0,5 łyżeczki – mąka pszenna(...)mąka kukurydziana – 40 g – sól – 1 szczypta – polewa czekoladowa biała – 100 ml – polewa czekoladowa ciemna – 100 ml – orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy
Ostra na SłodkoUwielbiam pieczarki, zwłaszcza te w chrupiącej panierce. Dziś zapraszam Was na zdrowszy, bezglutenowy przepis na takie małe chrupiące pieczarki. Do przygotowania panierki wykorzystałam mąkę kukurydzianą, którą zna chyba każdy i mąkę z żółtego grochu. Otrzymuje się ją ze zmielonych ziaren grochu. Co ważne, ma ona dużo wysoko przyswajalnego białka i jak wspomniałam wcześniej nie zawiera glutenu. Można dodawać(...)chrupiące pieczarki są doskonałą przystawką / przekąską na przyjęcie lub od tak przed telewizor Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 12 sztuk małych pieczarek) 12 sztuk małych pieczarek 2 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 3 łyżki mąki z żółtego grochu (u mnie od Pro-BIO ) 1 jajko L sól do smaku pieprz do smaku dowolny olej do smażenia
Słodkie okruszkisię najlepiej. Ale jeśli ją odpowiednio potraktujemy, podając ją w ciekawych kombinacjach, będzie wspaniałym dodatkiem do wielu dań i zachwyci nie jednego konesera. Do jej przygotowania potrzeba tylko mąki kukurydzianej, wody, soli i dużo energii do mieszania. Składniki: Polenta- przepis podstawowy: 1 szklanka mąki lub kaszy kukurydzianej 3 szklanki wody sól Dodatki: 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku(...)małym ogniu posiekaną dymkę i czosnek, aż staną się szkliste. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pomidory, kapary i posiekane zioła. Do gotującej się osolonej wody wsypujemy stopniowo kaszkę lub mąkę kukurydzianą. Musimy przy tym cały czas energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 8 minut (nie zapominając o mieszaniu), aż masa będzie kleista i gęsta
Smakowity Blog Kulinarnynasion kolendry, 1 łyżeczki mielonego cynamonu, pęczka natki świeżej kolendry, 2 cytryn, 1 owocu granatu, 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego, 250 gram mąki pszennej chlebowej, 125 gram mąki kukurydzianej, 125 mąki żytniej razowej, 7 gram suszonych drożdży, 3 łyżeczek czarnuszki, oliwy, soli morskiej, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowanie mięsa, co najlepiej jest zrobić(...)godziny pod przykryciem, a następnie przez kolejne 30 minut bez przykrycia, tak aby odparował nadmiar płynu, a sos zrobił się dość gęsty. 250 gram pszennej mąki chlebowej, 125 gram mąki kukurydzianej i 125 gram mąki razowej żytniej przesiałem do miski, do której dodałem też szczyptę soli oraz 2 łyżeczki czarnuszki. 7 gram drożdży wymieszałem z łyżką wody i niewielką ilością
Wyprawy kulinarnewidać brakujące kawałki, znika bardzo szybko, więc nie zostawiajcie nikogo sam na sam z tym ciastkiem ;) Krajanka owsiana z truskawkami Składniki: - 2-3 szklanki truskawek - 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej - 2 łyżki cukru - opcjonalnie - 1/2 szklanki mąki razowej/pełnoziarnistej - 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie) - 1/3 szklanki cukru brązowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1/2 kostki chłodne masła - szczypta soli Wymieszaj w mniejszej misce czyste, odszypułkowane i przekrojone na pół truskawki z mąką kukurydzianą i ewentualnie cukrem. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąką, płatki, cukier, proszek, sól). Dodaj jajko, ekstrakt i chłodne masło. Wymieszaj wszystko rękami, aż powstanie ciasto jak na kruszonkę. Standardową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej
Corner With Recipesskładniki: 110 g mąki kukurydzianej 90 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 190 g maślanki 1/2 łyżki oleju dodatkowo: ok. 8 parówek 24 szt. wykałaczek tłuszcz do głębokiego smażenia wykonanie: Mąkę kukurydzianą mieszamy z mąką pszenną, cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu miksujemy jajko z maślanką
Domowy Smak Jedzeniachleb kukurydziany. Podajże jest to mój czwarty wypiek i za każdym razem wychodził świetny! Składniki:Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka wody 1 szklanka maki kukurydzianej Chleb: 3 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki ryżowej (dowolnej bezglutenowej) zaczyn 15g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki siemia lnianego(...)miski wsypujemy 1 szklankę wody, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki zakwasu. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia. Następnego dnia do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ryżową, rozpuszczone drożdże (15g drożdży, 4 łyżeczki ciepłej wody i szczypta cukru), zaczyn. Miksujemy na małych obrotach pomału dodając wodę. Jeśli zużyjemy całą wodę miksujemy na najszybszych obrotach
Truskawkowa FiestaBardzo cytrynowe ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej rozpływają się w ustach:) Są kruche, odpowiednio słodkie i bardzo cytrynowe. Polecam:) Potrzebujemy: 100g mąki pszennej 150g mąki kukurydzianej 2 żółtka 1 cytryna 120g cukru trzcinowego 150g masła 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy, z cytryny wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Z wszystkich składników szybko
WYSPA SZCZĘSLIWApuszki czarnej fasoli (można też użyć czerwonej fasoli), 2 limonek, 1 dojrzałego awokado, 1/2 żółtej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, pieprzu catenne, pieprzu cytrynowego, kminu rzymskiego. Przygotowanie dania rozpocząłem od usmażenia placuszków tacos - leniwi, niecierpliwi lub zabiegani mogą użyć gotowych(...)tortilli, jednak, jak wspomniałem na wstępie nie dorównują one smakiem samodzielnie przygotowanymi tacos. Przygotowanie cista na tacos jest banalnie proste. W misce wymieszałem 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej i szczyptę soli. Dodałem 2 łyżki oliwy i 150 ml wody. Całość dokładnie wyrobiłem uzyskując gładkie ciasto, które następnie zawinąłem w folię plastikową i odłożyłem na pół godziny
Wyprawy kulinarne