ziemniaczanych.4.Maka KukurydzianaMąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Zawiera dużo białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy A, B, E. Nadaje wypiekom słomkowy kolor i słodkawy smak. Ciasto z mąki kukurydzianej ma wyraźne pory,jest lekkie i aromatyczne. Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów
NaKońcuJęzykaDziś na obiadek moja ulubiona rybka czyli morszczuk w trochę innej panierce. Zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej z dodatkiem mielonej papryki. Do rybki podałam kaszę bulgur i buraczki . składniki: 3 średnie filety z ryby, u mnie morszczuk 1 jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki przyprawa do ryb olej do smażenia Filety podzielić na mniejsze(...)kawałki i oprószyć przyprawą do ryb. Mąkę kukurydzianą wymieszać ze słodką papryką. Jajko roztrzepać widelcem. Rozgrzać patelnię z olejem. Kawałki ryby panierować w jajku a następnie w mące kukurydzianej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Rybkę podawać z ulubionymi dodatkami
Monia miesza i gotujeprosty przepis kilka lat temu zdradził mi pewien wytrawny wędkarz. Ma on dwie podstawowe zalety (przepis, nie wędkarz :)). Karp w panierce z mąki kukurydzianej i bułki tartej jest bardzo smaczny i nabiera nowego, lekkiego aromatu. Panierka kukurydziana ładnie przylega do ryby i sprawia, że karp wygląda i pachnie bardzo apetycznie. Ale proponowany przeze mnie sposób wycinania mięsa z ryby pozwala(...)łatwo sobie poradzić. Zapraszam na pysznego karpia w kukurydzianej panierce! :) Składniki: 1 karp (wypatroszony, oczyszczony z łusek, z odciętymi zbędnymi częściami) 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka czarnego pieprzu olej do smażenia Przygotowanie karpia: Rybę pokroić w dzwonka o szerokości około 2 centymetrów . Krojenie najlepiej zacząć od grzbietu. Każde dzwonko
Trzeci talerzwytrawnego. Zazwyczaj zawija się nieregularnie lub ozdobnie brzegi kruchego ciasta na nadzienie, tak by tworzyły fałdy, zostawiając jednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami(...)którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki kukurydzianej jest bardzo kruche, ale doskonale utrzymuje serowe nadzienie z truskawkami. Niedługo przygotuję galette z samymi truskawkami! Polecam, zróbcie słodką Galette z serem i truskawkami, była bardzo smaczna Składniki: 1 ½ szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest niebywale wilgotne… Oryginalny przepis na ciasto „Lemon Polenta Cake” znalazłam w książce C.Bretherton „Baking”, ale zalecaną polentę lub grubo mieloną kaszkę kukurydzianą zastąpiłam mąką kukurydzianą… Zadziałało świetnie, a oto rezultat. Polecam:)!Ciasto cytrynowe – składniki:175 g masła, plus extra do wysmarowania foremki200 g cukru3 duże jajka75 g mąki kukurydzianej175 g mielonych migdałówsok(...)wstawić na malutki ogień i ciągle mieszać do połączenia składników, po czym ponownie przelać do czystej miski. Trzeba uważać, żeby masa tylko minimalnie się ogrzała.Do takiej masy dodajemy mąkę kukurydzianą i mielone migdały, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia wszystko mieszamy łyżką metalową.Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 20 cm i wstawiamy
UgotujmyTo.plKolejny przepis z użyciem mąki kukurydzianej. Jak zwykle podsuwam Wam szybki i zdrowy pomysł na posiłek- może być śniadanie, chociaż mi nie chce się z rana stać przy patelni . . . . Ale dla tych mniej leniwych, którzy mają dzieci lubiące placuszki, polecam ten przepis. Można podawać je z serkiem bądź jogurtem, lub po prostu posypane cynamonem. To wszystko zależy od naszego(...)smaku :-) Placki kukurydziane na słodko Składniki: 100 g mąki kukurydzianej; 100 ml mleka 2% (można dodać mleka roślinnego); 2 jajka; 1 jabłko; 30 g żurawiny suszonej; 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ksylitolu bądź cukru trzcinowego (niekoniecznie); 1 łyżeczka masła ghee. Krok po kroku. Mąkę kukurydzianą, mleko, jajka, cynamon i cukier miksuję na gładką
Życie na widelcumoże wyjść zakalec. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm lub forma kwadratowa o boku 23 lub 24 cm: 1/2 szklanki mąki razowej pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczypta soli 150 gr miękkiego masła (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3 jajka(...)rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki mąki razowej pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczypta soli 150 gr miękkiego masła (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3 jajka 1 łyżeczka
moj przepis naczasu namawiałam Wojtka na zrobienie naleśników. Dziś akurat mi udało się być wcześniej w domku. Planowałam zakupić mąkę gryczaną... ale stojąc w kolejce w moim ulubionym osiedlowym warzywniaku zauważyłam mąkę kukurydzianą. Doktor Google upewnił mnie co do wyboru:) Naleśniki z mąki kukurydzianej z kurczakiem i brokułami SKŁADNIKI: 200g mąki kukurydzianej 80g mąki ziemniaczanej spora szczypta soli 2 jajka szczypta pieprzu
MarciochaKucharzychrupiącą skórkę. Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia Składniki:Na zaczyn poolish125 g mąki pszennej 650125 g wody0,5 g świeżych drożdżyCiasto właściwe250 g maki 650125 g mąki kukurydzianej 190 g wody1 łyżeczka soli7 g świeżych drożdży1,5 łyżki oleju250 g zaczynu jak wyżej Wykonanie:W przeddzień pieczenia należy zrobić zaczyn poolish. W wodzie rozpuszczamy drożdże(...)dodajemy mąkę. Ciasto mieszamy, miskę przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.Następnego dnia mąkę kukurydzianą dodajemy do zaczynu poolish, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie mąka kukurydziana napęcznieje, co ułatwi nam wyrabianie ciasta. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na pierwszej prędkości, a następnie
Kulinarne przygody GatityBardzo często to co bezglutenowe kojarzone jest ze zdrowym. To duży błąd, ponieważ skład takich produktów bywa naprawdę przerażający. Weźmy na przykład taki chleb tostowy bezglutenowy: Składniki: woda, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, olej roślinny (rzepakowy), mleko w proszku odtłuszczone, cukier, błonnik pokarmowy, drożdże, substancja utrzymująca wilgoć: gliceryna; sól, dekstroza, mąka słonecznikowa, substancje zagęszczające: hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa, guma guar(...)Składniki: Skrobia ziemniaczana, margaryna (oleje roślinne /palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy/ w zmiennych proporcjach, woda, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: annato), mąka kukurydziana, syrop glukozowy, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: ksylitol; olej rzepakowy, mleko pełne w proszku, błonnik pokarmowy, substancja zagęszczając: guma guar; emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; substancja spulchniająca
Powiedz dietom nieSKŁADNIKI : 200 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 4 łyżki oleju kukurydzianego szczypta soli do smaku około 100 ml gorącej wody PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą(...)sól do smaku i mieszamy, następnie wlewamy olej i gorącą wodę. Zagniatamy wszystkie składniki aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić, w razie konieczności dosypujemy mąki kukurydzianej. Zwijamy je w kulkę, następnie wałkujemy i tniemy na małe kawałki, wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozwałkowujemy, podsypując mąką na bardzo cieniutki placek. Pieczemy na suchej, mocno rozgrzanej
Kulinarne Fantazje MarioliProste mega puszyste racuszki na mące kukurydzianej które zawsze kojarzą mi się z kuchnią babci, podane z wiśniami straciatella w żelu firmy ZENTIS to wspaniała słodka przekąska dla dzieci lub na podwieczorek :) Takie wiśnie w żelu znajdą zastosowanie w wielu słodkich deserach typu gofry, naleśniki a nawet lody polane nimi smakują obłędnie, mają wspaniały smak . Składniki: 1 jajko(...)kefiru 1/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia wiśnie straciatella w żelu Zentis Sposób przygotowania; Jajko ubić z cukrem na puszysto, wlać kefir, dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, wlać olej i całość zmiksować mikserem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej
Wanilia i Kardamonkukurydziane gofry* z jogurtem naturalnym, miodem i orzechami*** z kaszą kukurydzianą, mąką kukurydzianą ** pekany i nerkowceProsto, lekko chrupiące, leciutkie tak, trochę z jesienią mi się kojarzą.Pogoda się zepsuła, pada, pada ii pada...Noo, a to, że dzisiaj(znów) idę na grilla.. pfff.. w taką pogodę... mhmm..taak, mam nadzieje, że chociaż przestanie padać(...)Uwielbiam moich znajomych xdSkładniki:10g kaszy kukurydzianej + 20ml wrzątku do zalania30g mąki kukurydzianej10g mąki pszennejjajko30ml mlekałyżka rozpuszczonego masła1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzeniacynamon, aromat, szczypta soliKaszę zalej wrzątkiem i przykryj. Jajko zmiksuj z masłem i mlekiem. Mąkę przesiej. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i odstaw na jakieś 10min. Piecz w nagrzanej, natłuszczonej gofrownicy
More food, love and dreamspuszki białej fasoli - kilka suszonych pomidorów w oleju - czubata łyżka płatków drożdżowych (jak ktoś nie ma można bez) - łyżka zmielonego siemienia lnianego - odrobina mąki ziemniaczanej (ok. łyżeczki) - panierka z mąki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - łyżka oleju/oliwy - łyżeczka czarnuszki - odrobina kurkumy - odrobina pieprzu ziołowego - łyżeczka bazylii (suszona lub żywa) - koperek - natka pietruszki - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Kotlety sojowe ugotuj(...)masę. 6. Po zblendowaniu do masy dorzucamy pokrojone pomidory, koperek i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy łyżką. 7. Na talerz wysypujemy kukurydzianą panierkę (jak ktoś nie ma może ją zastąpić mąką kukurydzianą). Formujemy kotleciki i obtaczamy je w panierce. Smażymy lub pieczemy w piekarniku - wedle uznania. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleznajdziecie sporo na moim blogu, ponieważ uwielbiam pieczarki i bardzo często wykorzystuje je w moich potrawach. *przepis własny Składniki: (na około 10 sztuk) 10 sztuk pieczarek 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 3 czubate łyżki mąki pszennej (u mnie Młyny Stoisław) 1 jajko mleko duża szczypta bazylii 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki około 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu około 1/2 łyżeczki(...)soli olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszamy czubatą łyżkę mąki kukurydzianej z dwoma czubatymi łyżkami mąki pszennej. Następnie wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszając (np. widelcem) zaczynamy cienkim strumieniem dolewać mleko, aż nasza panierka będzie przypominała gęste ciasto naleśnikowe. W głębokim talerzu mieszamy 1 czubatą łyżkę mąki kukurydzianej z 1 czubatą łyżką mąki pszennej. Obrane i pozbawione ogonków pieczarki
Słodkie okruszki