mąka kukurydziana - 2091 przepisów (strona:5/140)

Polenta - wersja podstawowa 132

Polenta to włoska potrawa przygotowywana z mąki kukurydzianej. Polenta może być dodatkiem do obiadów, lub samodzielnym daniem jeśli się ją odpowiednio zmodyfikuje. Składniki: 3 szklanki wody 1 szklanka mąki kukurydzianej ½ łyżeczki soli 2 łyżki masła Wykonanie: Wodę z solą zagotować. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając drewnianą łyżką bardzo powoli do gotującej się wody wsypywać mąkę kukurydzianą. Wodę z mąką

Mama Gotuje
Kukurydziano-dyniowe scones czyli ekspresowe bułeczki 196

popularne i bardzo lubiane na Wyspach Brytyjskich. Podaje się je podczas tzw. tea time . Tradycyjnie w cieście można znaleźć także suszone owoce, np. rodzynki lub żurawinę. Wczoraj zakupiłam mąkę kukurydzianą, a po chlebku dyniowym pozostał mi caaały słoik gęstego p ur é e . No i jak tu się powstrzymać przed ich wykorzystaniem? :D Tak więc postanowiłam poszperać coś niecoś(...)rozwałkowałam. Za to z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie - pyszne! Doskonale smakują zarówno z czymś słodkim, jak i wytrawnym. Polecam! Składniki : na 10-12 bułeczek 350 g mąki kukurydzianej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli  50 g zimnego masła szklanka p ur é e  z dyni 2 jajka 20 ml mleka pestki dyni

Kuchnia Ellie
Kukurydziana kokosanka 235

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto nazwałam je Kukurydziana kokosanka :)        Połączenie kruchego ciasta z mąki kukurydzianej i masy kokosowej daje niesamowity smak :)  Ciasto polecam szczególnie osobom które są na diecie bezglutenowej .      Do wypieku użyłam mąki kukurydzianej(...)Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki kukurydzianej   Piątnica 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 kostka margaryny Kasia  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa kokosowa: 5 jajek 2  szklanki wiórek kokosowych 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru Blaszka o wymiarze  24/24 Wykonanie : Mąkę wysypać na stolnicę , dodać cukier , cukier waniliowy

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki po meksykańsku 8945

Czasami mam ochotę na coś dobrego i ostrego. Moja propozycja na dziś to naleśniki po meksykańsku. Ciasto naleśnikowe zrobione z mąki kukurydzianej jest delikatne a w połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie. Naleśniki po meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki(...)mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 10 dag sera żółtego, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Mąkę kukurydzianą i pszenną, jajka, mleko i szczyptę soli miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.   Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron

paapilotkaa
Naleśniki kukurydziane z konfiturą różaną 231

Czas przygotowania: 25 min. Składniki na 6 naleśników Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżeczki oleju 300 ml mleka 2% 80 g mąki kukurydzianej 40 g mąki pszennej szczypta soli konfitura różana cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miski wbijamy jajko. Dodajemy olej, mleko, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy

kulinarnyJa
Muffinki z parówkami 246

misce za pomocą trzepaczki, połączyć masło z cukrem. Dodać jajka i ponownie dobrze wymieszać. Na koniec wlać maślankę i znów wszystko wymieszać.Następnie w osobnej misce połącz sodę oczyszczoną, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Tak uzyskaną suchą mieszankę, dodawać stopniowo do mokrych składników, cały czas energicznie mieszając. Ciasto musi być gęste, ale lekko lejące. Jeżeli będzie zbyt gęste, można

Świat Domowej Kuchni
Pałki kukurydziane 158

Pałki z mąki kukurydzianej z dodatkiem kukurydzy, mają charakterystyczny słodkawo - słony smak. Po upieczeniu są miękkie z delikatnie chrupiącą skórką. Pieczywo z mąki kukurydzianej szybko twardnieje, ale twardsze pałki smakują jeszcze lepiej.Składniki:25 g drożdży,1 szklanka mleka,1 łyżka miodu,½ łyżeczki soli,300 g mąki kukurydzianej,4 łyżki kukurydzy z puszki,1 jajko,1 łyżka sezamu. Przygotowanie(...)posypaną mąką deskę. Cisto powinno mieć gładką konsystencje. W razie potrzeby dodajemy mąki.Ciasto dzielimy na ok. 12 części, formułujemy z nich podłużne pałki, które przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą pałkę nacinamy po skosie w 3-4 miejscach i posypujemy je sezamem.Pałki kukurydziane pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.Rada: pałki możemy pozostawić

Moniki Smakołyki
Kukurydziane racuchy z antonówką 168

Racuchy z mąki kukurydzianej powstały przez zupełny przypadek - za późno spostrzegłam, że skończyła mi się mąką pszenna. Skoro jogurt był już roztrzepany z żółtkami, musiałam improwizować. Racuszki okazały się całkiem smaczne i zniknęły z talerza równie szybko jak tradycyjne :) Kukurydziane racuchy z antonówką Składniki: Opakowanie 340 g jogurtu bałkańskiego około 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka garść drobnych miękkich(...)smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w drobną kostkę. Oddzieliłam żółtka od białek. Jogurt roztrzepałam z żółtkami i sodą, dodałam mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy i cynamon, dobrze wymieszałam na dość gęstą masę. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, dodałam do masy i delikatnie wymieszałam. Dosypałam rodzynki i pokrojone jabłka, zamieszałam

Kuchenne zapiski Edyty
Smażone zielone pomidory 191

miseczki. W pierwszej umieścić 1/4 szklanki mąki pszennej.W drugiej wymieszać  1 roztrzepane jajko i 1/2 filiżanki maślanki . W trzeciej misce wymieszać  1/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. (Można  soli i pieprzu do mąki nie dodawać, tylko doprawić nimi każdy plasterek pomidora ). Na dużej patelni rozgrzać olej (najlepiej kukurydziany(...)może być inny) Każdy plasterek pomidora obtoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w maślance z jajkiem i na koniec w mieszance mąki pszennej i mąki kukurydzianej. Ułożyć pomidory na patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron, do czasu aż będą chrupiące i ładnie zrumienione.Smacznego

Stare Gary
Mleczna babka kukurydziana 265

poprawia lepiej humoru niż domowy pyszny wypiek. Babkę możecie podac w towarzystwie czerwonych malin, kleksa bitej śmietany itp. Spróbujcie. Składniki: (na keksówkę, u mnie kopertowa 20x12x8 cm) 2/3 szklanki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru (proszek) 4 jajka (u mnie wiejskie(...)szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 2%) 2 łyżki oleju mała szczypta soli cukier puder Przygotowanie: Do miski dodajemy mąkę kukurydzianą (ja zawsze ją przesiewam), pszenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżeczki budyniu (proszek), całość mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek miksując już na małych obrotach wsypujemy powoli cukier

Słodkie okruszki
Pancakes kukurydziane ze złocistym syropem 218

Czas przygotowania: 20 min.Składniki na 12-15 plackówKoszt przygotowania: 7,00 złSKŁADNIKI:3/4 szklanki mąki kukurydzianej białej1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru pudruszczypta soli1 jajko1 szklanka mleka2 łyżeczki olejusyrop GoldenPRZYGOTOWANIE:Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.Do drugiej miski wlewamy mleko

kulinarnyJa
DROŻDŻOWIEC KUKURYDZIANY Z CZEREŚNIAMI I KRUSZONKĄ 206

wychodzić, to z zamkniętymi oczami można robić codziennie. Dzisiaj sobie wymyśliłam, że zrobię drożdżowca ale kukurydzianego z czereśniami. Wiadomo, sezon czereśniowy jeszcze trwa to trzeba wykorzystać dobroci natury. Do mąki kukurydzianej zainspirowała mnie Magdalena od  BLOGA . Trochę nie śmiało się do tego zabrałam, bo obawiałam się tej mąki oczywiście niepotrzebnie, bo wyszło wspaniałe. Nie mogę przestać(...)jeść :-)  .  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej  1 szklanka mąki kukurydzianej  3 dag drożdży  1/3 szklanka cukru  2 łyżki masła  3 jajka  szczypta soli  50 dag czereśni  tłuszcz do formy  oraz na kruszonkę: 2 łyżki cukru  2 łyżki masła  4 łyżki mąki kukurydzianej  Sposób przyrządzenia:  Drożdże

pieprzny smaczek
Kukurydziane ciasteczka cytrynowe 178

spokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe."Składniki:200 g mąki kukurydzianej250 g maki pszennejskórka z jednej cytrynyszczypta soli4 żółtka200 g masła125 g cukruSposób przygotowania:Do wysokiej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, wsypujemy sól i ścieramy skórkę z dużej, wcześniej wyparzonej cytryny. Mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą, jasną masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy

Słodkie Przyjemności
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 164

Takim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych

CoolinarniePL
PATLICAN KAVURMA, czyli bakłażan z patelni 223

Bakłażan z patelni, popularna turecka przekąska. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 3 średnie bakłażany 1 szklanka mąki kukurydzianej sól masło Przygotowanie Umyć bakłażany, podzielić na pół poprzecznie, a potem ponakrywać wzdłuż na cienkie paski, nie przecinając piętki, jak na zdjęciu. Moczyć w solonej wodzie przez 1 godzinę. Potem wylać wodę i umyć bakłażany zimną wodą. Osuszyć papierem. Sól wymieszać(...)mąką kukurydzianą. Obtoczyć każdą stronę bakłażana w mące kukurydzianej. Na patelni teflonowej roztopić masło. Podsmażać bakłażany z każdej strony na wolnym ogniu, od czasu do czasu naciskając drewnianą łyżką. Artykuł PATLICAN KAVURMA, czyli bakłażan z patelni pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy