Polenta to włoska potrawa przygotowywana z mąki kukurydzianej. Polenta może być dodatkiem do obiadów, lub samodzielnym daniem jeśli się ją odpowiednio zmodyfikuje. Składniki: 3 szklanki wody 1 szklanka mąki kukurydzianej ½ łyżeczki soli 2 łyżki masła Wykonanie: Wodę z solą zagotować. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając drewnianą łyżką bardzo powoli do gotującej się wody wsypywać mąkę kukurydzianą. Wodę z mąką
Mama Gotujepopularne i bardzo lubiane na Wyspach Brytyjskich. Podaje się je podczas tzw. tea time . Tradycyjnie w cieście można znaleźć także suszone owoce, np. rodzynki lub żurawinę. Wczoraj zakupiłam mąkę kukurydzianą, a po chlebku dyniowym pozostał mi caaały słoik gęstego p ur é e . No i jak tu się powstrzymać przed ich wykorzystaniem? :D Tak więc postanowiłam poszperać coś niecoś(...)rozwałkowałam. Za to z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie - pyszne! Doskonale smakują zarówno z czymś słodkim, jak i wytrawnym. Polecam! Składniki : na 10-12 bułeczek 350 g mąki kukurydzianej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 50 g zimnego masła szklanka p ur é e z dyni 2 jajka 20 ml mleka pestki dyni
Kuchnia EllieWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto nazwałam je Kukurydziana kokosanka :) Połączenie kruchego ciasta z mąki kukurydzianej i masy kokosowej daje niesamowity smak :) Ciasto polecam szczególnie osobom które są na diecie bezglutenowej . Do wypieku użyłam mąki kukurydzianej(...)Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki kukurydzianej Piątnica 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 kostka margaryny Kasia 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 5 jajek 2 szklanki wiórek kokosowych 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru Blaszka o wymiarze 24/24 Wykonanie : Mąkę wysypać na stolnicę , dodać cukier , cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chiliCzasami mam ochotę na coś dobrego i ostrego. Moja propozycja na dziś to naleśniki po meksykańsku. Ciasto naleśnikowe zrobione z mąki kukurydzianej jest delikatne a w połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie. Naleśniki po meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki(...)mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 10 dag sera żółtego, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Mąkę kukurydzianą i pszenną, jajka, mleko i szczyptę soli miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron
paapilotkaaCzas przygotowania: 25 min. Składniki na 6 naleśników Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżeczki oleju 300 ml mleka 2% 80 g mąki kukurydzianej 40 g mąki pszennej szczypta soli konfitura różana cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miski wbijamy jajko. Dodajemy olej, mleko, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy
kulinarnyJamisce za pomocą trzepaczki, połączyć masło z cukrem. Dodać jajka i ponownie dobrze wymieszać. Na koniec wlać maślankę i znów wszystko wymieszać.Następnie w osobnej misce połącz sodę oczyszczoną, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Tak uzyskaną suchą mieszankę, dodawać stopniowo do mokrych składników, cały czas energicznie mieszając. Ciasto musi być gęste, ale lekko lejące. Jeżeli będzie zbyt gęste, można
Świat Domowej KuchniPałki z mąki kukurydzianej z dodatkiem kukurydzy, mają charakterystyczny słodkawo - słony smak. Po upieczeniu są miękkie z delikatnie chrupiącą skórką. Pieczywo z mąki kukurydzianej szybko twardnieje, ale twardsze pałki smakują jeszcze lepiej.Składniki:25 g drożdży,1 szklanka mleka,1 łyżka miodu,½ łyżeczki soli,300 g mąki kukurydzianej,4 łyżki kukurydzy z puszki,1 jajko,1 łyżka sezamu. Przygotowanie(...)posypaną mąką deskę. Cisto powinno mieć gładką konsystencje. W razie potrzeby dodajemy mąki.Ciasto dzielimy na ok. 12 części, formułujemy z nich podłużne pałki, które przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą pałkę nacinamy po skosie w 3-4 miejscach i posypujemy je sezamem.Pałki kukurydziane pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.Rada: pałki możemy pozostawić
Moniki SmakołykiRacuchy z mąki kukurydzianej powstały przez zupełny przypadek - za późno spostrzegłam, że skończyła mi się mąką pszenna. Skoro jogurt był już roztrzepany z żółtkami, musiałam improwizować. Racuszki okazały się całkiem smaczne i zniknęły z talerza równie szybko jak tradycyjne :) Kukurydziane racuchy z antonówką Składniki: Opakowanie 340 g jogurtu bałkańskiego około 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka garść drobnych miękkich(...)smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w drobną kostkę. Oddzieliłam żółtka od białek. Jogurt roztrzepałam z żółtkami i sodą, dodałam mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy i cynamon, dobrze wymieszałam na dość gęstą masę. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, dodałam do masy i delikatnie wymieszałam. Dosypałam rodzynki i pokrojone jabłka, zamieszałam
Kuchenne zapiski Edytymiseczki. W pierwszej umieścić 1/4 szklanki mąki pszennej.W drugiej wymieszać 1 roztrzepane jajko i 1/2 filiżanki maślanki . W trzeciej misce wymieszać 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. (Można soli i pieprzu do mąki nie dodawać, tylko doprawić nimi każdy plasterek pomidora ). Na dużej patelni rozgrzać olej (najlepiej kukurydziany(...)może być inny) Każdy plasterek pomidora obtoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w maślance z jajkiem i na koniec w mieszance mąki pszennej i mąki kukurydzianej. Ułożyć pomidory na patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron, do czasu aż będą chrupiące i ładnie zrumienione.Smacznego
Stare Garypoprawia lepiej humoru niż domowy pyszny wypiek. Babkę możecie podac w towarzystwie czerwonych malin, kleksa bitej śmietany itp. Spróbujcie. Składniki: (na keksówkę, u mnie kopertowa 20x12x8 cm) 2/3 szklanki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru (proszek) 4 jajka (u mnie wiejskie(...)szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 2%) 2 łyżki oleju mała szczypta soli cukier puder Przygotowanie: Do miski dodajemy mąkę kukurydzianą (ja zawsze ją przesiewam), pszenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżeczki budyniu (proszek), całość mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek miksując już na małych obrotach wsypujemy powoli cukier
Słodkie okruszkiCzas przygotowania: 20 min.Składniki na 12-15 plackówKoszt przygotowania: 7,00 złSKŁADNIKI:3/4 szklanki mąki kukurydzianej białej1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru pudruszczypta soli1 jajko1 szklanka mleka2 łyżeczki olejusyrop GoldenPRZYGOTOWANIE:Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.Do drugiej miski wlewamy mleko
kulinarnyJawychodzić, to z zamkniętymi oczami można robić codziennie. Dzisiaj sobie wymyśliłam, że zrobię drożdżowca ale kukurydzianego z czereśniami. Wiadomo, sezon czereśniowy jeszcze trwa to trzeba wykorzystać dobroci natury. Do mąki kukurydzianej zainspirowała mnie Magdalena od BLOGA . Trochę nie śmiało się do tego zabrałam, bo obawiałam się tej mąki oczywiście niepotrzebnie, bo wyszło wspaniałe. Nie mogę przestać(...)jeść :-) . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 3 dag drożdży 1/3 szklanka cukru 2 łyżki masła 3 jajka szczypta soli 50 dag czereśni tłuszcz do formy oraz na kruszonkę: 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 4 łyżki mąki kukurydzianej Sposób przyrządzenia: Drożdże
pieprzny smaczekspokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe."Składniki:200 g mąki kukurydzianej250 g maki pszennejskórka z jednej cytrynyszczypta soli4 żółtka200 g masła125 g cukruSposób przygotowania:Do wysokiej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, wsypujemy sól i ścieramy skórkę z dużej, wcześniej wyparzonej cytryny. Mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą, jasną masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy
Słodkie PrzyjemnościTakim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych
CoolinarniePLBakłażan z patelni, popularna turecka przekąska. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 3 średnie bakłażany 1 szklanka mąki kukurydzianej sól masło Przygotowanie Umyć bakłażany, podzielić na pół poprzecznie, a potem ponakrywać wzdłuż na cienkie paski, nie przecinając piętki, jak na zdjęciu. Moczyć w solonej wodzie przez 1 godzinę. Potem wylać wodę i umyć bakłażany zimną wodą. Osuszyć papierem. Sól wymieszać(...)mąką kukurydzianą. Obtoczyć każdą stronę bakłażana w mące kukurydzianej. Na patelni teflonowej roztopić masło. Podsmażać bakłażany z każdej strony na wolnym ogniu, od czasu do czasu naciskając drewnianą łyżką. Artykuł PATLICAN KAVURMA, czyli bakłażan z patelni pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisy