zaczynam w naszej kuchni wprowadzać małe zmiany. Oprócz dań tradycyjnych będą się pojawiać potrawy bezglutenowe. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo smaczne placuszki z jabłkami . Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kukurydzianą. Placki wyszły naprawdę bardzo smaczne. Składniki: - 350g mąki kukurydzianej - 2 jajka - około 350 ml maślanki naturalnej - łyżeczka startego cynamonu - płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Pan i Pani Smith w kuchnisię za jagody, które wylądowały w kukurydzianym cieście. Całość komponuje się świetnie - i smakowo, i wizualnie - ciasto sprawia wrażenie słonecznego i letniego, a to przez kolor jaki nadaje mu mąka kukurydziana i oczywiście pyszne, letnie jagody ;) Tak jak wcześniej pisałam - użyłam mrożonych, ale w sezonie używamy świeżych! ;) Jeśli będziecie używać mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać. Zapraszam do pieczenia! KUKURYDZIANE(...)CIASTO Z JAGODAMI (BEZGLUTENOWE) przepis autorski // keksówka o dł. 23cm składniki w temp. pokojowej! ~250g jogurtu naturalnego ~40g rozpuszczanego i ostudzonego masła ~230g mąki kukurydzianej ~sok z jednej średniej cytryny ~3 jajka ~170g cukru ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~100-200g jagód W jednej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, rozpuszczone masło, żółtka i cukier
chili & sugarPrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie - są takie kruche i delikatne w smaku. Już podczas pieczeniu kuszą swoim niesamowitym zapachem! Płatki jaglane, mąka kukurydziane, olej kokosowy i czekolada - to doskonałe połączenie, które jest wyczuwalne i idealnie skomponowane. Ciastka nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. (Osoby unikające cukru powinny użyć czekolady gorzkiej/deserowej.) Koniecznie sami spróbujcie(...)zapewniam, że bardzo Wam posmakują! (13-14 sztuk) 100g oleju kokosowego 150g płatków jaglanych 50g mąki kukurydzianej 60g cukru (u mnie ksylitol ) 1 jajko Dodatkowo: 30g czekolady (u mnie gorzka oraz mikro kropla truskawkowa) W misce umieścić płatki, mąkę i cukier. Całość zalać rozpuszczonym olejem kokosowym, wymieszać i połączyć z jakiem. (Powinna powstać jednolita konsystencja.) Na końcu do masy
Di gotujedodatkami. Nie mniej jednak - świetnie pasuje do nich żółty ser, który kusząco się ciągnie i rozpływa w ustach. Polecam! (około 9 sztuk) 2 jajka 5 łyżek mleka 5 łyżek mąki kukurydzianej (płaskich) papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo: 50g żółtego sera (polecam gatunek łatwotopliwy) Ponadto: olej/masło do smażenia Żółtka zmiksować z mlekiem, a następnie z mąką kukurydzianą. Białko
Di gotujetrzeba robić rozczynu... Tę godzinę możecie poświęcić porannej toalecie, a po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika pyszny, pachnący, świeży bochenek chleba i rozkoszować się tym smakiem :) Dzięki użyciu mąki kukurydzianej chleb ma piękny, słoneczny kolor, co jest bardzo pocieszające przy obecnej pogodzie za oknem... Nie wiem jak u Was, ale u mnie od kilku jest bardzo pochmurno, a wczoraj(...)jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com ~2 jajka ~łyżka soku z cytryny (ważny składnik, nie pomijajcie!) ~łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest
chili & sugarpotrzebne miałam w kuchennych szafkach …. a samo ciasto robi się tak łatwo i błyskawicznie, że już po godzince mogliśmy się delektować kolejnym pysznym smakołykiem!PS. Ciasto jest na mące kukurydzianej , dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. SKŁADNIKI:( na tortownicę 12 cm )Na dużą proszę podwoic składniki!Ciasto:- masło – 100 g– drobny(...)cukier – 100 g– migdały – 100 g– mąka kukurydziana – 80 g– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– jajka ( średnie ) – 2 szt– skórka otarta z cytrynyDo nasączenia:( nie wolno pomijac! )- sok cytrynowy – ok. 125 ml– cukier puder – 80 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo drobno
Ostra na Słodkoazurek jaglany to moja pierwsza propozycja na wegański i co więcej bezglutenowy wielkanocny wypiek. Mieszanina mąk: jaglanej, kukurydzianej oraz skrobi ziemniaczanej dała całkiem fajny rezultat. Ciasto jest idealnie kruche i nawet ma lekko maślany aromat. Oczywiście masła w nim nie znajdziesz - zamiast niego jest olej kokosowy . Nadzienie to po prostu znane(...)powidła śliwkowe z odrobiną kakao . Jeśli szukasz prostego, nieprzesłodzonego i zdrowego mazurka, to ta propozycja będzie jak znalazł. Ciasto: 200 g mąki jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki siemienia lnianego + pół szklanki wrzątku (125 ml) 100 g oleju kokosowego (lub margaryny roślinnej) Czekośliwka: 200 g powideł śliwkowych 1 czubata
Food Squareciasta, ale miałam taki emocjonujący dzień, że dopiero jak wyjęłam babkę z piekarnika zorientowałam się, że nie mam karty pamięci a aparacie. Ups. Składniki na dużą keksówkę 650 g mąki kukurydzianej 2 banany 100 g daktyli 100 g rodzynek 500 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 100 ml oleju roślinnego łyżeczka soli czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 200 ml gazowanej wody(...)pieczenia i masę bananową, przemieszaj wszystko dużą łyżką, dolej wodę gazowaną i za pomocą miksera dokładnie wszystko połącz. Na samym końcu dodaj odsączone z nadmiaru wody rodzynki, lekko oprószone mąką kukurydzianą. Przemieszaj wszystko łyżką. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnia (może być termoobieg) przez 70-80 minut (sprawdź
greenscarfgodziny.Śmiało mogą sięgać po nie osoby będące na diecie!Spróbujcie … a zakochacie się w nich od 1 kęsa!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* mąka ryżowa – 70 g* mąka kukurydziana – 50 g* płatki owsiane (bezglutenowe) – 40 g* świeże drożdże – 12 g* cukier – 2 łyżki* duże jajko – 1 szt* mleko – 3/4 szkl* jabłko(...)sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mleko podgrzewamy , a następnie 0,5 szklanki mieszamy z pokruszonymi drożdżami i cukrem.Odstawiamy w ciepłe miejsce , by pracowały.Mąkę kukurydzianą i ryżową przesiewamy , dodajemy płatki owsiane, zalewamy pozostałym mlekiem i przygotowanymi drożdżami.Wbijamy jajko , dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min.Jabłka obieramy , kroimy na małe kawałeczki, a następnie dodajemy do wyrośniętego
Ostra na Słodkobyć smaczne to jest kłamczuchem ;). Innych pomysłów na odchudzanie bez smakowych ograniczeń szukajcie w tej książce . Składniki: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 łyżka lnu mielonego - 5 łyżek mąki kukurydzianej - 4 łyżki oleju rzepakowego + kilka kropel do posmarowania papieru - 5 łyżek wody (opcjonalnie, jeśli kasza jest ugotowana na sypko) - sól, pieprz do smaku, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra(...)chili cayenne, bazylia suszona Do malaksera z ostrzem wrzuć: kaszę, len mielony, mąkę kukurydzianą, 4 łyżki oleju, ewentualnie wodę i zmiksuj na gładko. Następnie dodaj kilka szczypt soli, pieprzu, po łyżeczce: pieprzu ziołowego, bazylii, papryki słodkiej, ostrej i kilka szczypt chili cayenne. Ponownie zmiksuj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, skrop olejem i wyłóż
Corner With RecipesDomowe pieczywo to stałe menu naszej kuchni. Staram się je piec, gdy tylko mogę;) najczęściej są to bułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki kukurydzianej oraz ziarna, które otrzymałam do testowania. Bułeczki mają niesamowicie wyrazisty żółty kolor. W sam raz pasują na śniadanie czy na kolację wraz z naszymi ulubionymi dodatkami... Składniki: 40g świeżych drożdży, 300g(...)mąki kukurydzianej, 200g mąki pszennej, 3 żółtka, 1 szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru, 200g masła, szczypta soli, białko, do posypania: sezam, mak, słonecznik, ziarna dyni, siemię lniane (użyłam produktów Kresto). PrzygotowanieDrożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż zaczną się pienić. Masło stopić, po czym przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru
Z miłości do słodkościgranulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia sos mięsny 250 g mięsa mielonego 1 cebula pół puszki pomidorów całych w zalewie 2 łyżki zielonego groszku 1 łyżka mąki kukurydzianej serek topiony lub kulka mozzarelii sól pieprz szczypta oregano szczypta bazylii szczypta majeranku Liście buraka umyć, osączyć z wody, włożyć do miski zalać mlekiem i zblendować na jednolitą zieloną(...)drugą połowę pokroić na krążki i odłożyć) dodać mięso, smażyć mieszając i rozdrabniając, po 10 min dodać pomidory. groszek i przyprawy i odparować mieszając sos. Na koniec sos zagęścić mąką kukurydzianą posypując mąką całość po czym wymieszać. Na upieczone ciasto wyłożyć mięso, ułożyć krążki cebuli, posypać groszkiem i ułożyć plasterki serka topionego lub mozzarelli ( ja użyłam serek topiony kremowy
Gotowanie jest łatwezielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Przyrządzanie moich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym(...)obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki. Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy
OstryKęszielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Przyrządzanie moich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym(...)obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki. Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy
OstryKęsdlatego łatwiej mi znaleźć coś dla siebie. Choć dawki cukru z pewnością są typowo amerykańskie! Zmniejszyłam więc jego ilość, dopasowując ją do naszych, bardziej europejskich , podniebień. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, ciasto ma piękny, żółty kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina(...)miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 120 ml maślanki skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 245 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 60 g masła 150 g cukru 4 figi 150 g malin Dodatkowy cukier skarmelizować w garnku o grubym dnie. Gdy nabierze złoto-brązowej
Pożeraczka, czyli raz adobrze