eksperyment ale z pewnością nie ostatni, gdyż ciacha okazały się bardzo smaczne. Z ciasta można także przygotować kruchy, bezglutenowy spód. Można użyć dowolnych mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam je z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, następne będą z mąką i skrobią kukurydzianą. Przepis znaleziony tutajSkładniki:- 1 szklanka mąki kukurydzianej- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej / kukurydzianej- 1 jajko- 1 żółtko- 200g zimnego
Smaczne ZdroweWielkanoc obok mazurka nie może oczywiście zabraknąć babki lub jej mini wersji, idealnej do koszyczka . Moja propozycja to bezglutenowe i wegańskie marmurkowe babeczki drożdżowe na mące jaglanej i kukurydzianej . Te babeczki powstały na drodze małego eksperymentu, więc jeśli chodzi o smak, to do ideału im jeszcze trochę brakuje, ale chyba wyglądają całkiem nieźle. Dzięki drożdżom są dość pulchne(...)wypieku mąki. Jeśli lubisz jaglane ciacha, to ta propozycja będzie dla Ciebie jak znalazł. ;) Składniki (na 12 babeczek o średnicy 5 cm) : 1/2 szklanki z mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru, np. trzcinowego 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane) 2 płaskie łyżeczki siemienia lnianego 70 ml oleju kokosowego 15 g świeżych drożdży
Food Squareczas zacząć ;) Jak nie wykorzystać 4,99 zł/kg? Shake zapewnił mi śniadanie. Czułam się totalnie najedzona ;) Przepis na mufinki kukurydziane z cukierenki , ale zmodyfikowany. Wreszcie skończyłam mąkę kukurydzianą. Jeśli ktoś nie lubi takiej należy zastąpić ją zwykłą. Znacie ciasto "cycki teściowej?" tak mi się niestety kojarzą te muffinki.. myślałam że ciasto rosnąc przykryje truskawkę Składniki(...)muffinek: 200g mąki pszennej 75g cukru 100g mąki kukurydzianej 1 łyżka proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę, może dlatego wyszły bardziej płaskie ;p) 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka pół szklanki oleju 1 jajko 12 sztuk drobnego owocu np. truskawka, czereśnia Standardowo mieszamy suche składniki osobno, mokre osobno. Mieszamy lekko razem i nakładamy do foremek. Dodałam jeszcze po truskawce. Pieczemy
W kuchni bez szafeksię pobawią, bo jednak pojemnik do mielenia jest zdecydowanie mniejszy, ale równie idealnie zmielą wszystko w młynku. Jak najbardziej obie mąki można zakupić. W przypadku mąki gryczanej używamy JASNEJ. Mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną, skrobią ziemniaczaną. Ja nawet wolę dodać skrobii, bo chleb wydaje mi się pulchniejszy. Z dodatkami można eksperymentować dowolnie. Ja dodawałam już ziarna słonecznika, nasiona chia(...)mega, cudnie, chrupiącą skórką i cudnie smakuje jeszcze ciepły. Składniki na formę keksówkę (ok. 24×10 cm) 250 g mąki gryczanej jasnej 150 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej zamiennie z mąką ziemniaczaną, bądź skrobią ziemniaczaną 8 g drożdży instant lub 18-20 g świeżych drożdży * 2 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki pestek słonecznika 1 łyżka nasion chia płaska
gutfutadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki orkiszowej 35 g masła 175 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Mąkę kukurydzianą mieszamy z mąką orkiszową oraz solą. Dodajemy miękkie masło i rozgniatamy palcami. Następnie wlewamy gorącą wodę i przy pomocy np. łyżki wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy najpierw długie wąskie prostokąty
Domowy Smak JedzeniaSporo się natrudziłam aby wykonać tortillę, taką która będzie elastyczna i dawała się formować. Zawsze myślałam że wykonuje się ją z mąki kukurydzianej, ale z samej mąki nie wychodzi. I doczytałam... w oryginalnym przepisie nie jest to mąka, ale masa kukurydziana i dlatego nie wychodziła. Nie wiem czy jest możliwość u nas kupienia takiej masy kukurydzianej. Pomyślałam(...)stwierdziłam, że już lepiej przeprosić się z mąką pszenną i jeszcze powalczyć. Potrzebne składniki: 1 1/5 szklanki mąki pszennej 1 1/5 szklanki mąki kukurydzianej 1 3/4 szklanki wody bardzo ciepłej 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 1 szalotka 50 ml przecieru pomidorowego
Łycha smakówLubię panierkę kukurydzianą , bo ma ładny kolor, a kurczak ma delikatniejszy smak :) Zazwyczaj przygotowuję ją łącząc mąkę kukurydzianą z inną np. z ciecierzycy, owsianą albo zwykłą pszenną. Składniki: 1 pierś z kurczaka Łyżka mąki kukurydzianej Łyżką mąki z ciecierzycy (lub zwykłej pszennej) Sól, pieprz, tymianek Jajko Tłuszcz do smażenia Wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka oczyścić, rozdzielić na mniejsze kawałki (można
Tradycyjna Kuchniateorii nie zawierają go wcale, jednak należy pamiętać, że podczas produkcji mogły one zostać zanieczyszczone tym składnikiem. Dla tych, których zależy na wyeliminowaniu go z diety przygotowałam dzisiejszy deser. Mąka kukurydziana z natury jest gluten free, ale polecam ją również ze względu na ciekawy smak :) Budyń najlepiej smakuje z domowym sokiem malinowym lub owocami :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka(...)kropelki aromatu waniliowego 1 żółtko 4 łyżeczki miodu lub więcej do smaku 1/3 szklanki mąki kukurydzianej Zagotować szklankę mleka z miodem. Do pozostałej części dodać mąkę, żółtko i aromat. Zmiksować. Wlać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień i gotować, aż zgęstnieje. Podawać od razu, ze świeżymi owocami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzaczynam w naszej kuchni wprowadzać małe zmiany. Oprócz dań tradycyjnych będą się pojawiać potrawy bezglutenowe. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo smaczne placuszki z jabłkami . Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kukurydzianą. Placki wyszły naprawdę bardzo smaczne. Składniki: - 350g mąki kukurydzianej - 2 jajka - około 350 ml maślanki naturalnej - łyżeczka startego cynamonu - płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Pan i Pani Smith w kuchnisię za jagody, które wylądowały w kukurydzianym cieście. Całość komponuje się świetnie - i smakowo, i wizualnie - ciasto sprawia wrażenie słonecznego i letniego, a to przez kolor jaki nadaje mu mąka kukurydziana i oczywiście pyszne, letnie jagody ;) Tak jak wcześniej pisałam - użyłam mrożonych, ale w sezonie używamy świeżych! ;) Jeśli będziecie używać mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać. Zapraszam do pieczenia! KUKURYDZIANE(...)CIASTO Z JAGODAMI (BEZGLUTENOWE) przepis autorski // keksówka o dł. 23cm składniki w temp. pokojowej! ~250g jogurtu naturalnego ~40g rozpuszczanego i ostudzonego masła ~230g mąki kukurydzianej ~sok z jednej średniej cytryny ~3 jajka ~170g cukru ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~100-200g jagód W jednej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, rozpuszczone masło, żółtka i cukier
chili & sugarPrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie - są takie kruche i delikatne w smaku. Już podczas pieczeniu kuszą swoim niesamowitym zapachem! Płatki jaglane, mąka kukurydziane, olej kokosowy i czekolada - to doskonałe połączenie, które jest wyczuwalne i idealnie skomponowane. Ciastka nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. (Osoby unikające cukru powinny użyć czekolady gorzkiej/deserowej.) Koniecznie sami spróbujcie(...)zapewniam, że bardzo Wam posmakują! (13-14 sztuk) 100g oleju kokosowego 150g płatków jaglanych 50g mąki kukurydzianej 60g cukru (u mnie ksylitol ) 1 jajko Dodatkowo: 30g czekolady (u mnie gorzka oraz mikro kropla truskawkowa) W misce umieścić płatki, mąkę i cukier. Całość zalać rozpuszczonym olejem kokosowym, wymieszać i połączyć z jakiem. (Powinna powstać jednolita konsystencja.) Na końcu do masy
Di gotujedodatkami. Nie mniej jednak - świetnie pasuje do nich żółty ser, który kusząco się ciągnie i rozpływa w ustach. Polecam! (około 9 sztuk) 2 jajka 5 łyżek mleka 5 łyżek mąki kukurydzianej (płaskich) papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo: 50g żółtego sera (polecam gatunek łatwotopliwy) Ponadto: olej/masło do smażenia Żółtka zmiksować z mlekiem, a następnie z mąką kukurydzianą. Białko
Di gotujetrzeba robić rozczynu... Tę godzinę możecie poświęcić porannej toalecie, a po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika pyszny, pachnący, świeży bochenek chleba i rozkoszować się tym smakiem :) Dzięki użyciu mąki kukurydzianej chleb ma piękny, słoneczny kolor, co jest bardzo pocieszające przy obecnej pogodzie za oknem... Nie wiem jak u Was, ale u mnie od kilku jest bardzo pochmurno, a wczoraj(...)jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com ~2 jajka ~łyżka soku z cytryny (ważny składnik, nie pomijajcie!) ~łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest
chili & sugarsię nie poddawać :) Życzę udanych wypieków! Składniki: (na ok. 4 suflety) Masa (crème patisserie): 2 łyżki mąki 2 łyżki drobnego cukru do wypieków ½ łyżeczki mąki kukurydzianej 1 średnie żółtko 1 średnie jajko 4 łyżki mleka 1 łyżka kremówki 25 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej Ganache: 4 łyżki kremówki 50 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej(...)kakao, dokładnie obracając foremki, by pokryć nie tylko dno, ale również brzegi. Masa ( crème patisserie ): W miseczce wymieszać mąkę, drobny cukier oraz mąkę kukurydzianą. W innej misce wymieszać mikserem na jednolitą masę żółtko oraz jajko. Do jajek dodać połowę mieszanki mąk i krótko zmiksować. Dodać resztę mieszanki mąk i ponownie wymieszać, aż składniki się połączą
Nastoletnie Wypiekaniepotrzebne miałam w kuchennych szafkach …. a samo ciasto robi się tak łatwo i błyskawicznie, że już po godzince mogliśmy się delektować kolejnym pysznym smakołykiem!PS. Ciasto jest na mące kukurydzianej , dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. SKŁADNIKI:( na tortownicę 12 cm )Na dużą proszę podwoic składniki!Ciasto:- masło – 100 g– drobny(...)cukier – 100 g– migdały – 100 g– mąka kukurydziana – 80 g– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– jajka ( średnie ) – 2 szt– skórka otarta z cytrynyDo nasączenia:( nie wolno pomijac! )- sok cytrynowy – ok. 125 ml– cukier puder – 80 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo drobno
Ostra na Słodko