mąka kukurydziana - 2091 przepisów (strona:17/140)

Makowiec japoński bezglutenowy 167

cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli 5 dag suszonej żurawiny 5 dag rodzynek 10 dag łuskanych orzechów laskowych 40 dag jabłek startych na dużych oczkach sok z cytryny mąka kukurydziana i masło do tortownicy WYKONANIE: Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąka kukurydzianą. Jeśli tortownica nie jest idealnie szczelna, warto dno wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć go obręczą

Kuchenne zapiski Edyty
Sos koperkowy 153

koperkowy do obiadu.     Składniki: -300 ml. bulionu warzywnego -3-4 łyżki słodkiej śmietanki -2 łyżki koperku świeżego lub mrożonego -czubata łyżka mąki kukurydzianej Do szklanki wlewamy śmietankę, dolewamy trochę bulionu, wsypujemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Bulion zagotowujemy, dolewamy zawartość szklanki, zagotowujemy, dodajemy koper, mieszamy i zagotowujemy. Do smaku możemy doprawić solą i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
wegański i bezglutenowy biszkopt z wody po ciecierzycy 196

CIECIERZYCY przepis autorski // tortownica 18cm ~woda z puszki po ciecierzycy (ok. 200g) ~100g cukru pudru ~90g mąki (20g mąki z ciecierzycy, 25g skrobi ziemniacznej, 25g mąki gryczanej, 20g mąki kukurydzianej) ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~łyżka soku z cytryny Mąki i sodę mieszamy razem. Wodę wlewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ubijamy przez około 7 minut, piana ma przypominać

chili & sugar
Sernik "Kopiko" 235

szczęśliwych kurek 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ciemnego kakao ¾ szklanki cukru ½ szklanki mleka 100 g masła 32 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki kukurydzianej biała polewa do dekoracji Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem(...)24/28 cm. 2. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło zmiksować. Białka ubić na sztywno połączyć z masą serową, delikatnie wymieszać. 3. Podzielić masę na trzy części. Białą część wylać na kruchy kawowy spód do drugiej części wlać połowę zaparzonej kawy w 4-5 łyżkach gorącej wody –kawa

Wanilia i Kardamon
Ciasto 3 bit. 171

Składniki: ok 7-8 opakowań herbatników masa kajmakowa (bądź mleczko skondensowane) 1 budyń waniliowy (może też być śmietankowy) 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej ja wybrałam kukurydzianą ze względu na piękny kolor) 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 masło 0,5l śmietany kremówki 2 śnieżki gorzka czekolada Na spodzie blachy wykładamy(...)się rozsmarowywało, natomiast ja ominęłam ten etap; jeżeli korzystamy z mleczka skondensowanego musimy gotować puszkę przez min. 3h). Układamy kolejną warstwę herbatników i robimy krem karpatkowy. Budyń mieszamy z mąką kukurydzianą i pszenną, następnie rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy, chwilę przed zagotowaniem dodajemy cukier, ponownie doprowadzamy do zagotowania i dodajemy masę budyniową cały czas mieszając

Brzuszki Łakomczuszki
Tarta dietetyczna 133

czekoladowa tarta to wariant dietetyczny. ciasto: 3 żółtka i 1 jajko   pół szklanki mąki kukurydzianej   9 łyżek otrąb owsianych   3 łyżki słodzika   3 łyżki kakao   1,5 łyżeczki proszku   ½ olejku waniliowego   7 łyżek mleka nadzienie: 3 łyżki mąki kukurydzianej   ¼ szklanki wody   1.5 szklanki truskawek   słodzik w proszku – kilka łyżek

Humanistka w kuchni
Bułki z masłem czosnkowym 170

łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu szczypta pieprzu ( ja dodałam syczuański) Masło i przyprawy dokładnie wymieszałam w misce Bułki ( ok 10 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1 duże jajko 3/4 szklanki ciepłego mleka szczypta soli Mąkę pszenną przesiałam do miski, dodałam mąkę kukurydzianą, drożdże

apetytnapieczenie
odwrócona szarlotka z orzechami i karmelem 158

sposób się oprzeć- cała szarlotka zniknęła na jednym posiedzeniu.  *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 170 g mąki 100 g masła 50 g orzechów włoskich 30 g mąki kukurydzianej 120 g cukru 3 jajka łyżka przyprawy do szarlotki (lub łyżeczka cynamonu) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 3-4 jabłka 120 g cukru łyżka masła Mąkę wymieszać(...)mąką kukurydzianą, przyprawą, solą i proszkiem do pieczenia. Przesiać. Orzechy bardzo drobno pokroić i dodać do mąki. Masło utrzeć z cukrem a następnie ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać zmieszane mąki z orzechami i krótko zmiksować. Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka pokroić w plasterki. W rondelku rozpuścić masło. Pędzelkiem posmarować dno foremki (papier). Na reszcie masła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
różane ciasto jogurtowe z rabarbarem - bezglutenowe, niskotłuszczowe 179

musicie upiec to ciasto! :) Poza rabarbarowym sezonem dobrze sprawdzą się każde inne owoce. RÓŻANE CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM przepis autorski // tortownica 22cm ~130g mąki ryżowej ~70g mąki jaglanej ~60g mąki kukurydzianej   Jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej możesz użyć 260g mąki pszennej ~2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~250g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej) ~2 jajka (w temperaturze pokojowej

chili & sugar
Wegańskie kwiatki z suszonymi śliwkami i Spadkobiercy 207

białoruskiego deseru (w oryginale są zrazy z dodatkiem masła, mąki pszennej i mleka). Obficie polej słodką śmietanką słonecznikową – pasuje tutaj idealnie. Składniki: 1 szklanka kaszy manny 2 szklanki wody mąka kukurydziana - 2 łyżki (nada ładny kolor) i do obtoczenia ok. 10 suszonych śliwek olej do smażenia Ugotuj gęstą kaszę na wodzie (wg wskazówek na opakowaniu). Ciągle mieszaj, dolej trochę wody(...)jeśli się przypala. Gdy trochę wystygnie, dodaj mąkę kukurydzianą i znów wymieszaj. Formuj okrągłe placuszki, na środku kładź suszoną śliwkę. Obtaczaj w mące i smaż z obu stron. Możesz też uformować „zrazy” i umieścić śliwkę w środku. Spodziewałam się raczej typowej hollywoodzkiej produkcji, a tu całkiem dobry film. Spadkobiercy (2011, Alexander Payne). Plus 5 Oscarów. Vegan flowers with dried plums

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa krem z dyni i sera feta 101

Prawdziwa feta nie kruszy się przy byle dotyku. Potrzebujemy: 400 ml wody 500 g upieczonej dyni bez skóry i pestek 200 g sera feta oliwa z oliwek 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki uprażonego sezamu 1 jajko 1/2 pęczka szczypiorku tymianek gałka muszkatołowa sól, pieprz Dynię kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i tymiankiem. Polewamy obficie oliwą(...)obieramy ze skóry. Dynię przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy 50 g pokruszonego sera, miksujemy i doprawiamy do smaku. Jajko roztrzepujemy, a na osobnym talerzyku mieszamy sezam z mąką kukurydzianą. Ser, który pozostał, kroimy w prostokąty i panierujemy w jajku i mące z sezamem. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Zupę nalewamy do talerzy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Marder&Marder Manufacture
Pieczony jogurt z truskawkami i kruszonką 1385

urozmaicić swoje w menu. Ostatnio upiekłam jogurt z truskawkami i mega smaczną kruszonką! Naprawdę warto spróbować. :) Składniki: Ciasto: 200g jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mąki kukurydzianej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy truskawki Kruszonka: 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oleju 2 łyżki mąki kukurydzianej  Sposób przygotowania: Białko oddzielamy od żółtka. Białko

Truskawkowa Fiesta
CHRUPKI NA SŁODKO - PODWIECZOREK DIETA 1500 KCAL. 143

podwieczorku najlepsze są chrupki kukurydziane.Zdrowe i dietetyczne co wie nawet małe dziecko.Jest to syta przekąska , którą przygotowuje się z mąki kukurydzianej wymieszane z wodą.Poddaje się ją potem " ekstruzji " czyli przetwarzaniu na cele spożywcze przez ekstrudery pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (140-180 ) st.do komory schładzajacej.Ekstruzji poprawia jakość spożywczą składników pokarmowych.Chrupki mogą być naturalne,solone(...)dodatkiem ulubionych przez nas przypraw.Do niektórych dodaje się się sztuczne barwniki i tłuszcze roślinny ,dlatego my wybieramy chrupki kukurydziane naturalne bo takie są najzdrowsze i w których znajduje tylko mąka kukurydziana oraz woda.Garść chrupek ma tylko 20 KCAL.Jest to  najlepszy sposób na głód czy deser a my tym razem użyjemy je do deseru.Zapraszam. Danie ma 130 KCAL

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek) 149

szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa(ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone  pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)płatki migdałowearomat pomarańczowy 1 1/2 szklanki1/4 szklankikilka kropli  lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Mąki wymieszać z proszkiem

głodny alergik
Tacos 194

fasoli czerwonej 1 pomidor 1 czerwona papryka 100 g kukurydzy 1 cebula Kilka listków sałaty 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 cebula czerwona 100 g mąki kukurydzianej 50 g mąki pszennej Pół szklanki gorącej wody Przyprawa tacos (zamiennie mogą być inne ostre przyprawy) Sos taco (zapraszam do zrobienia swojego sosu) Składniki na sos taco: 1 cebula(...)pomidory. Do całości dodajemy chili, czosnek, zioła prowansalskie, kolendrę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy przez ok godzinę na małym ogniu. Zabieramy się do przygotowania placków. Mąkę pszenną mieszamy z kukurydzianą. Dodajemy do tego pół łyżeczki soli i wlewamy gorącą wodę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto wyrabiamy tradycyjnie jak ciasto, do uzyskania zwartej kuli. Ciasto wałkujemy i wykrawamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne