paski. Frytki z batatów: ok. 700 g batatów 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kuminu mielonego pół łyżeczki chilli sól i pieprz 3 łyżki mąki kukurydzianej Bataty obieramy ze skórki (ja tego nie zrobiłam, ale myślę, że warto, bo skórka jest dość twarda i kłopotliwa w jedzeniu) i kroimy w słupki mniej więcej tej samej grubości(...)miski z wodą na co najmniej 30 minut. Po tym czasie osuszamy je ręcznikiem i przekładamy do miski. Polewamy je oliwą, posypujemy wszystkimi przyprawami, solą, pieprzem oraz mąką kukurydzianą, która nada im chrupkość. Dokładnie obtaczamy je w mieszance i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - ok. 25-30 minut, do czasu, gdy ładnie się przyrumienią
Cooking Monsterbulionu lub rosołu z kurczaka (ostatecznie może być z kostki) 250 do 350 g gęstego jogurtu greckiego lub tureckiego 1-2 jajka 1,5 łyżki mąki kukurydzianej 50 g masła 2 łyżki suszonej mięty (nie przeleżałej) 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku 1/4 łyżeczki pasty z chili Sambal Wykonanie: Ryż (nie musi być płukany) umieścić z wodą i bulionem(...)dużym rondlu i zagotować go pod przykryciem. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 15-20 minut. Wymieszać jajko z mąką kukurydziana na gładką papkę i połączyć z jogurtem Zmniejszyć ogień pod ryżem do minimum i wlewając jedną ręką jogurt, drugą delikatnie mieszać trzepaczką. Nie przykrywając, gotować jeszcze
Sztuka gotowania w/g Samirywww.ziarenkowo.com/ Zapraszam :) Składniki : 390 g kefiru naturalnego Bakoma 2 szklanki mąki 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżki ziarenek Migdałowy przylądek plus do posypania 1 łyżka spirytusu Do polania racuszków(...)mały jogurt jagodowy 1 cukier waniliowy cukier do smaku Wykonanie : Do miski wlać kefir naturalny , dodać cukier, cukier waniliowy , spirytus i żółtka. Wszystko wymieszać , następnie dodajemy , ziarenka ,mąkę kukurydzianą i zwykłą wymieszaną z proszkiem , wszystkie składniki mieszamy Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Sama słodycz i szczypta chilicurry aji-no-moto sól morska 1 ostra papryczka 1 cm świeży imbir 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 cytryna sok 10 goździków 0,5 l mleko 3,2% mąka kukurydziana Wykonanie: Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć do garnka w którym będziemy gotować. Dodać posiekany czosnek, imbir, ostrą papryczkę, cebulę pokrojoną w talarki, goździki(...)zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa. Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać
Kulinarny karnet Christopheradelikatne, łagodnie przyprawione kotlety zasmakują zwłaszcza dzieciom. Składniki : mięso mielone z indyka 500 g kasza jaglana ugotowana na sypko 1/2 szklanki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki marchewka ugotowana 2 szt majeranek, sól wg uznania lub świeże zioła (np. tymianek, koperek) Przygotowanie:Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście, jeśli(...)startą na drobnej tarce. Dosypać mąkę, przyprawy i masę dobrze wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kotlety. Jeśli chcemy aby były chrupiące z wierzchu, możemy dodatkowo oprószyć je mąką kukurydzianą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
głodny alergiksłodką papryką. Możecie jeść to danie z ryżem, makaronem na ciepło lub na zimno z pieczywem. Składniki: 1 opakowanie filetów z dorsza ze skórą 475 g 2 średnie cebule mąka kukurydziana słodka papryka masło klarowane do smażenia ryby, a następnie cebuli składniki na sos: puszka pomidorów krojonych 400 g 1 duży pomidor 2 liście laurowe 3 ziela angielskie(...)łyżeczka chrzanu 2 łyżki octu winnego płaska łyżka cukru, sól, pieprz, suszone: oregano, chili, czosnek, bazylia, słodka papryka Wykonanie: Przygotuj rybkę: Filety oczyść, pokrój na większe kawałki, obtocz w mące kukurydzianej, posól, popieprz i smaż zaczynając od strony skóry na rozgrzanym klarowanym maśle. Mają być lekko chrupiące. W oddzielnej głębszej patelni przygotuj sos: na łyżce masła przesmaż pokrojony w kostkę
Zasmakuj Kuchniczyli czym osłodzić życie ukochanej osobie... Delikatny krem, owoce i rozpływająca się w ustach beza...siódme niebo :) Składniki: Na bezowe serduszka: 3 białka, 170 g cukru, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2-3 krople octu winnego Na krem: 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 100 g serka mascarpone, skórka otarta z połowy cytryny, sok z połowy cytryny Dodatkowo: ulubione(...)Sposób przygotowania: Na papierze do pieczenia narysować serduszka. Wysmarować blachę do pieczenia i rozłożyć papier. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą i ocet - wymieszać na mniejszych obrotach. Bezę nałożyć najpierw na środek serduszek ( nie dochodzimy do brzegów), a następnie na brzegi - za pomocą szprycy robimy "koronę". Ma być
Nie tylko w kuchnichleba! Propozycja fantastyczna jako imprezowa, oryginalna przekąska, obowiązkowo podana z zimnym piwem np. typu Witbier o ziołowo-cytrusowym smaku :))) * krewetki- 225 g (wykorzystałam koktajlowe w zalewie) * jajko- 1 szt. * mąka kukurydziana- 1 łyżka * sos sojowy jasny- 1 łyżeczka * czosnek- 1 ząbek * sezam- 2 łyżeczki * świeża natka pietruszki- 1 łyżeczka * skórka z limonki- 1/4 łyżeczki * chleb- kilka kromek (zależny od wielkości(...)tybu Witbier- dodatkowo ;) Krewetki ugotować, ostudzić, a następnie zmiksować razem z jajkiem, sosem sojowym oraz czosnkiem na gładką pastę. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki, startą skórkę z limonki, sezam, mąkę kukurydzianą i całość wymieszać. Wierzch chleba posmarować pastą krewetkową (lekko ją dociskając), a następnie przekroić na pół (tak, by powstały trójkąty). Do dużego garnka wlać olej, rozgrzać, a następnie wkładać
Kraina Miodem Płynącacebula 1 – 2 ząbki czosnku 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka sok z 1 pomarańczy 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 1-2 łyżki kiełków fasoli porcja makaronu (nudli jajecznych) dla dwóch osób W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i przesmażyć mięso, aż zmieni kolor. Dodać pokrojoną(...)pokrojoną w paski. Chwilę smażyć aż mięso będzie całkowicie usmażone. W międzyczasie w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać sos sojowy z koncentratem pomidorowym, sokiem z pomarańczy oraz mąką kukurydzianą. Tak przygotowany sos dodać do mięsa i chwilę gotować, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać pokrojoną na kawałki wielkości kęsa pomaranczę i kiełki fasoli. Zamieszać, smażyć jeszcze dwie minuty
Codzienne GotowanieSkładniki: groszek konserwowy (1 puszka 400 g) szparagi (6 szt.) jabłuszka kaparowe (10 sztuk) mąka kukurydziana (1 szklanka) sezam (1/2 szklanki) sól pieprz woda olej lub oliwa do smażenia Czas przygotowania: 45 min. Liczba porcji: 10 kotletów, czyli ok 3 porcje Przygotowanie: Szparagi myjemy i gotujemy w posolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzamy. Odcedzamy groszek. Od jabłuszek kaparowych(...)odrywamy ogonki. Szparagi, groszek i jabłuszka kaparowe umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Do masy dodajemy szklankę mąki kukurydzianej. Mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie, aż sezam się zarumieni. Propozycja podania: pieczone ziemniaki sałatka sos słonecznikowo-pieczarkowy
Weganka gotujemascarpone 150 g herbatników czekoladowych ( użyłam ciasteczka kakaowe Belvity ) 100 g gorzkiej czekolady 100 g stopionego masła 1 szklanka kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Sposób przygotowania : Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy ciastem(...)Czekoladę 100 g z 2 łyżkami kremówki topimy w kąpieli wodnej. Gorzką czekoladę siekamy. W miseczce ubijamy serek śmietankowy , cukier i jajka. Dokładamy serek mascarpone , resztę kremówki , mąkę kukurydzianą , sok i skórkę z pomarańczy. Stopioną czekoladę wlewamy do masy i wsypujemy posiekaną czekoladę gorzką . Dokładnie i mieszamy i wylewamy masę na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp
Słodkości i nie tylkojabłek 3 łyżki kajmak 1 łyżka orzechy laskowe 1 łyżka orzechy włoskie 1 łyżka migdały Polewa 100 ml sok jabłkowy 100 ml wino białe 5 dag cukier 1 łyżeczka mąka kukurydziana Wykonanie. Orzech i migdały posiekać i wymieszać z kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory trochę powiększyć, ściąć czapeczki. Otwory wypełnić masą kajmakową z orzechami, nakryć czapeczkami. Ułożyć(...)minut w temp. 190 oC. Polewa Wymieszać sok jabłkowy, wino i cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zredukowania do 1/3 objętości początkowej. Jeżeli polewa jest za rzadka, zaciągnąć mąką kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody. Jabłka podać polane polewą z gałką lodów
Kulinarny karnet Christopherapuszki kukurydzy lub kolby kukurydzy - cebula 1/2 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte - sos limonko-wy z kolendrą - limonka - imbir - ocet ryżowy - sos sojowy jasny - 2 łyżki płynnego miodu - 1 łyżka mąki kukurydzianej -3 łyżki oleju słonecznikowego - chili czerwone - kolendra świeża Wykonanie: Ostrym nożem kroimy mięso na równe, cienkie kawałki. Olej rozgrzewamy na gorącym woku, dodajemy kawałki mięsa (wcześniej zamarynowanego(...)kukurydzę, imbir (posiekane najlepiej w słupki), smażymy kolejne 5- 7 minut. Zakwaszamy octem ryżowym, dodajemy sos limonkowy i sok z 1/2 limonki, smażymy kolejne 5 minut. W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, z łyżką sosu sojowego 2 łyżkami wody i 1 łyżką miodu. Zalewamy mieszanką mięso w woku, nieustannie mieszając, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż sos zgęstnieje. Ryż przygotowujemy
SMYKWKUCHNImałych czerwonych papryk ugotowane kotlety sojowe (nie wyciskaj z nich wody!) 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego ok. ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżeczki mąki kukurydzianej pieprz lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie: wędzona papryka) sos sojowy W dużym garnku, podsmaż na maśle drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojoną paprykę i kotlety sojowe pokrojone(...)angielskie, wlej wino i kilka łyżek sosu sojowego. Gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż papryka zmięknie. Odlej kilka łyżek płynu do kubka i dokładnie rozmieszaj z mąką kukurydzianą. Mieszaninę wlej do sosu i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem lub papryką. Rzeszowski jarmark świąteczny trwał od 4 do 20 grudnia
Qlinarnie i Qlinarniezakwasu z mąki włoszczyzna pół cebuli 4 ząbki czosnku łyżka chrzanu majeranek sól,pieprz ziemniaki śmietana do zupy 4 białe kiełbaski wędzone żeberka liście laurowe ziele angielskie 1 łyżka mąki kukurydzianej/żytniej/pszennej jajko na twardo ( ja nie dodałam ) Wspomniane wyżej żeberka pokroiłam na mniejsze części i gotowałam, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Kolej na pokrojoną na kawałki włoszczyznę(...)białą kiełbaskę. Wyłowiłam warzywa,dodałam sól,pieprz,chrzan i majeranek. Wlałam zakwas Następnie ugotowaną kiełbasę,pokroiłam w plasterki i włożyłam do zupy. Można ją lekko zagęścić. Ja użyłam mąki kukurydzianej,która jest mniej kaloryczna. Rozmieszałam ją w kubeczku z dodatkiem zupy. I żurek gotowy. Pozostało już tylko ugotować ziemniaki. Można je dodać pokrojone i włożyć do zupy, lub podać
potrawyregionalneOkoń w płatach migdałowych z frytkami Składniki: - świeże okonie - jajko - płatki migdałowe - mąka kukurydziana - bułka tarta - sól - pieprz biały - cytryna do smażenia: - olej rzepakowy dodatki: - frytki - surówka z marchewki i jabłka (marchew, jabłko, sól, olej dyniowy) Przygotowanie: Rybę należy wypatroszyć i pozbawić głów oraz łusek. Ewentualnie można użyć gotowych tuszy. Do wnętrza każdej ryby wkładam po dwa plastry cytryny(...)skórką, solę i pieprzę. Przygotowuję jajko - roztrzepuję je wraz z solą i pieprzem. Panierka: kruszę płatki migdałowe i mieszam je z bułką tartą oraz mąką kukurydzianą. Rybę namaczam w jajku i obtaczać w panierce. Smażę na gorącym oleju. Przygotowuję frytki oraz surówkę z marchewki i jabłka. Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło
Kuchnia co dniaziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku 250ml bulionu drobiowego (przygotowanego z połowy kostki rosołowej) ok 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kasztany, płatki róż (bez robaczków) i miąższ pitayi miksujemy na gładkie puree. Czosnek(...)podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy bulion i sok z cytryny. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu. Próbujemy- jeśli chcemy więcej różanego aromatu dodajemy wodę różaną. Ważne jest, żeby sos nie był zbyt kwiatowy. Według Tity
les mirabellesjeszcze dwa razy - do wyczerpania się dwóch szklanek mleka. Ostatnie pół szklanki mleka pozostawiamy na koniec.Do szklanki wbijamy żółtko, dodajemy 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, łyżkę mleka i mąkę kukurydzianą (można użyć pszennej, jednak kukurydziana nada dodatkowo kolor potrawie). Do ugotowanego ryżu, zdjętego z palnika, dolewamy przygotowana zaprawę i mieszamy. Ponownie wstawiamy rondelek na gazie, dolewamy resztę mleka
Słodkie Przyjemności