niedziela, dlatego też postanowiłam przygotować słodkie danie śniadaniowe, czyli placuszki kokosowe. Udały mi się fantastycznie, delikatne, puszyste, kokosowe - polecam! Składniki : szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ryżowej (zastąpiłam ją mąką kukurydzianą) 2/3 szklanki wiórków kokosowych pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 duże jajko (lub dwa małe) 1 szklanka mleko kokosowego mleko lub oliwa do smażenia sok z limonki Przygotowanie(...)Mąkę przesiać do dużej miski, dodać mąkę ryżową (kukurydzianą), wiórki kokosowe, sól i cukier, wsyzstko dokładnie wymieszać, wbić jajko i wlać mleko kokosowego, wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą, ale gęstą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać nieco więcej mleka kokosowego. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać ciasto formując niewielkie placuszki i smażyć aż będą rumiane. Podawać natychmiast skropione sokiem
Codzienne GotowanieDieta bezglutenowa część dalsza. Dzisiaj rano naszło mnie na ciepłe bułeczki. miały być bezglutenowe, więc wykorzystałam mąki które miałam w domu. 2 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki orkiszowej 2 łyżki skrobi kukurydzianej 400 ml ciepłej wody paczka drożdży suszonych 4 łyżki oleju Łyżka cukru Łyżka...Dalej bezglutenowo. Bułeczki gryczano kukurydziane :) mało wyrośnięte ale pyszne
Nie Bo Piekłomięsa z udek kurczaka 1 jajko czerstwa bułka namoczona w mleku natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Mięso mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy z jajkiem odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeszcze lepiej, bo konsystencją i smakiem przypomina sernik! Cudo. ps. Śmiało możesz zastąpić cytryny limetkami lub pomarańczami. Składniki na tortownicę max 26 cm : 200 g mielonych migdałów 200 g mąki kukurydzianej 150 g brązowego cukru 2 cytryny 1 banan łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Przygotowanie: Dokładnie wyszoruj cytryny, wyparz gorącą wodą i ugotuj do miękkości- trwa to około godzinę
greenscarfidealne danie na chłodniejsze jesienne dni. 200 g dyni 200 g cukinii 1 cebula 1 łyżeczka startego imbiru 2 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1/3 łyżeczki kurkumy sól świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju do smażenia Cukinię umyć,zetrzeć razem ze skórką na tarce na grubych oczkach,posolić i odstawić(...)Dynię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Do miski przełożyć odciśniętą z soku cukinię,dynię,cebulę. Dodać starty imbir,kurkumę,jajka,obie mąki,doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać
Kolorowa kuchnia Elkimiodzie i ricottą *pekany i orzechy laskoweGdybym kiedyś miała wybrać ulubione gofry, chyba nie byłabym w stanie, bo z każdym tygodniem kandydatów na to miejsce przybywa *.* Składniki:35g mąki kukurydzianej 15g mąki pełnoziarnistejjajkomałe jabłko starte na tarce, na grubych oczkach, lekko odciśnięte z soku(ok.60g po odciśnięciu)łyżka roztopionego masła 30ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś
More food, love and dreamsnieduże polędwiczki wieprzowe GLAZURA: sok z 1 cytryny 1 puszka ananasa w zalewie 1 łyżka musztardy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka świeżego otartego imbiru 1 łyżeczka cukru pudru szczypta pieprzu cayenne sól morska Polędwiczki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy włókien, jeśli takowe są. Z soku z cytryny odlewamy jedną łyżkę do przygotowania glazury. Resztę mieszamy z łyżeczką soli
Kuchenna Kontrrewolucyasłodko-kwaskowaty. Fakt, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju
Qlinarnie i Qlinarniekokosowego, ale jeszcze nie próbowałam. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego
Qlinarnie i QlinarnieKokosowe babeczki z jagodami wyszukałam w dodatku do gazety: „Słodkości z jagodami” . Składniki Mąka tortowa 1 i 2/3 szklanki Mąka kukurydziana 2/3 szklanki Cukier trzcinowy 1/3 szklanki Cukier waniliowy 1 opakowanie Jogurt grecki 1,5 szklanki Wiórki kokosowe 100g Olej pół szklanki Jagody 2 niepełne szklanki Soda oczyszczona 1 łyżeczka Jajko 2 jajka Sól szczypta […] The post
Kulinarne Przebojejajka2 łyżeczki miękkiego masła3/4 szklanki mlekaDodatkowo:50 g masła60 g mąki60 g cukru łyżka mąki kukurydzianejłyżka kakao1/2 puszki kajmaku ( 255 g )Sposób przygotowania:Przygotowujemy kruszonkę - Obie mąki (pszenna i kukurydziana) cukier i kakao mieszamy w niewielkiej miseczce, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy tworząc małe okruszki. Gotową kruszonkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 15 minut do lodówki
Słodkie Przyjemnościsztuk muffinek. Nakładające się urodziny dwóch ważnych osób w środku tygodnia to nie jest dobry pomysł. Choć nie powiem dość pyszny :3 Potrzebuje więcej czasu.... Przepis:40g mąki kukurydzianej 15g mąki pszennej/pełnoziarnistejjajko1/4 szklanki puree z kaki60ml maślankicynamon, szczypta soli1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki ze sobą mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsosób które nie jedzą glutenu mamy propozycję na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej z książki, którą ostatnio recenzowaliśmy tj. „Ciasta drożdżowe słodkie
Kuchenne Wariacjeprzez około 15 minut lub pokroić w drobna kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto ,ewentualnie dodać wodę.Wodę dodawać stopniowo.Trzeba pamiętać,że dodatek puree z dynii samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto.Wmiesza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut a starcza na dwie porcje więc można zjeść z koleżanką lub kilka potraktować jako przekąskę w ciągu dnia . Składniki : - serek wiejski 180 g - jajko - cynamon 1 mała łyżeczka - mąka kukurydziana 2 duże płaskie łyżki - otręby żytnie (mogą być inne ) 1 duża łyżka - olej do posmarowania patelni Wszystko wymieszać i wykładać w formie placuszków na posmarowaną i rozgrzaną patelnię
Wypieki Rene