przez około 15 minut lub pokroić w drobna kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto ,ewentualnie dodać wodę.Wodę dodawać stopniowo.Trzeba pamiętać,że dodatek puree z dynii samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto.Wmiesza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut a starcza na dwie porcje więc można zjeść z koleżanką lub kilka potraktować jako przekąskę w ciągu dnia . Składniki : - serek wiejski 180 g - jajko - cynamon 1 mała łyżeczka - mąka kukurydziana 2 duże płaskie łyżki - otręby żytnie (mogą być inne ) 1 duża łyżka - olej do posmarowania patelni Wszystko wymieszać i wykładać w formie placuszków na posmarowaną i rozgrzaną patelnię
Wypieki Renemasło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja. Nadzienie: 400 g truskawek 1/4 szklanki syropu klonowego 1-2 łyżki miodu 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej Batoniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 czubate łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki migdałów 1/3 szklanki orzechów włoskich 1 banan 1 duże jajko 1/2 szklanki(...)kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy syrop klonowy, miód i dodatkowo dwie łyżki wody. Zagotowujemy. Dodajemy truskawki i dusimy przez ok. 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Płatki owsiane (pamiętajcie, aby były tzw. „błyskawiczne”) mieszamy z cynamonem. W blenderze miksujemy na pył orzechy włoskie i migdały. Gdy będą zmielone
Poezja smakuMam ochotę na ciastko. Na babeczkę. Zdecydowanie.Przecież nie będę grzała piekarnika na jedną muffinkę, mama by się wkurzyła.Co zrobić.. mam w tym momencie
Czarnawisienkakaszy. Ciasto, które dzisiaj proponuję jest bardzo wilgotne, mokre, inne niż tradycyjne. Stanowi wspaniałą alternatywę dla osób dbających o linię :) Składniki : 400 g surowej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżka cynamonu 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka masła 3 jabłka, umyte, pokrojone w plasterki Kaszę ugotować w małej ilości wody, przez ok. 20 minut. Wystudzić
Chocolate Muffin Blogprzecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu) 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki octu ryżowego 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku 1 duży ząbek czosnku 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej dodatkowo: 400 g ryżu (ja użyłam jaśminowego) 3 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego do smażenia sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebulę obieramy(...)minuty, często mieszając. Dodajemy ananasa, bambusa z puszki oraz kukurydzę z puszki (ziarna lub kolby). Podsmażamy razem przez dwie minuty, po czym posypujemy wszystko dwoma płaskimi łyżkami mąki kukurydzianej. Mieszamy i wlewamy przygotowany sos. Gotujemy przez 3 minuty, mieszając. Solimy do smaku i próbujemy. Jeśli sos jest za mało słodki dodajemy więcej syropu z ananasa lub cukru trzcinowego, jeśli
Poezja smakuteż podpasuje. Z tortownicy o średnicy 21cm wychodzi 12 porcji, jedna to ok. 156kcal. Składniki na ciasto: - 150g mąki orkiszowej - 80g oleju kokosowego - 50g otrębów (owsianych, gryczanych..) - 50g mąki kukurydzianej - 1 łyżka ksylitolu - 1 żółtko - 5 łyżek zimnej wody (chyba, że potrzebujecie więcej) Formę do tarty lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód). Nastawiamy piekarnik na 200 stopni
Be Fit Be Strongorzechów. Staramy się wyłożyć ją równomiernie na dnie i po bokach formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Składniki na krem: - 2 serki lekkie Bieluch (300g) - 2 łyżki mąki kukurydzianej - 2 jajka - sok i skórka z całej cytryny *opcjonalnie: do posypania płatki migdałów Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Skórkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, z reszty wyciskamy sok i wrzucamy
Be Fit Be StrongDzisiaj moje ulubione kluchy , czyli kukurydziane. Właściwie to przenno - kukurydziane . Z samej mąki kukurydzanej nie da się zlepić makaronu.Mąka kukurydziana nadaje makaronowi kruchości ,delikatności i najważniejsze taki makaron lekko się zagniata . Raz-raz ; i już jest zrobiony. Zrobię go dzisiaj do schabowych pałeczek. Skladniki na makaron(...)szklanka mąki przennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1/2 łyzeczki soli Wykonanie z wymienionych składników zagniatam ciasto.Rozwałkowuje go na grubość ok, 2 mm. Kroję paski 2 cm i w poprzek na ok 15 cm Składniki sosu 20 dkg schabu ( ok 3 cienkich plastrów schabu) 1 papryka 1 cebula 1 pomidor 4 listki bazylii
Eli GotowaniePolentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania sosów, zup i jako dodatek do ciast i chlebów. Mnie najbardziej smakuje polenta jako dodatek do zup. W takiej formie zaczęłam ją dodawać do zupy, gdy mój
Codziennik Kuchennysłodkie. Następnym razem dodamy mniej cukru. Składniki: - 200g masła - 300g gorzkiej czekolady - 3 jajka - 2/3 szklanki cukru (wersja ze zmniejszoną ilością cukru) - 50g mąki ryżowej - 50g mąki kukurydzianej - 35g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - łyżeczka cukru wanilinowego - pół szklanki pokrojonych orzechów Sposób przygotowania: Masło kroimy na małe kawałki. Wkładamy do rondla i rozpuszczamy stale mieszając. Dodajemy połamaną na kosteczki
Pan i Pani Smith w kuchnirosołu lub bulionu warzywnego 1 duża cukinia 1 cebula 200 g sera pleśniowego brie 100 ml śmietany 36% 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki pszennej można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym Wykonanie: Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, następnie cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy warzywa, po czym dodajemy(...)rosołu. Całość gotujemy do miękkości. Ser kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do zupy wlewamy rozmieszaną ze śmietaną mąkę kukurydzianą, aby zagęścić zupę (jeżeli uznamy, że po zmiksowaniu będziemy mieli wystarczająco gęstą zupę, to zagęszczanie możemy pominąć) Chwilę gotujemy, po czym całość miksujemy na gładki krem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUsezonowych? U mnie ostatnio królują maliny i borówki. Postanowiłam wykorzystać je do najprostszego ciasta jogurtowego. Jest pysznie. PRZEPIS CIASTO ✔ 3 białka, 3 żółtka ✔ 200g jogurtu nat uralnego ✔ 2 łyżki mąki kukurydzianej, 3 mąki ryżowej @purerein ✔ 2 łyżeczki proszku d/p ✔ ksylitol @purerein ✔ owoce: maliny, borówki Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy masę do formy
Tetiisheripojemnikach do pracy. Idealne do porannej kawy. Tym razem postanowiłam trochę je urozmaicić i wyszło pyszne a'la BOUNTY. PRZEPIS CIASTO ✔ 3 białka, 3 żółtka ✔ 200g twarogu ✔ 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 mąki z cieciorki i 1 mąki kokosowej @purerein ✔ 3 łyżki wiórek kokosowych ✔ 2 łyżeczki proszku d/p ✔ ksylitol @purerein Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy
TetiisheriPrzepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku. Proja Czas przygotowania: ok.50 min. 24 porcje, forma do pieczenia 28/18 Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki otrębów pszennych 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka soli Nadzienie 1 200 g twarożku „Mój ulubiony
karmelowy