musiałam wprowadzić nieco zmian ze względu na syna, który nie toleruje mleka. SKŁADNIKI 2 jajka 380 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 100 g mąki kukurydzianej 170 g mąki ryżowej 1 łyżka oleju ryżowego olej ryżowy do smażenia WYKONANIE Do miski wbić jajka, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut
Passions hobbies lifeciasto posłużyła mi specjalna mąka bezglutenowa do wyrobu pierogów. Ciasto przygotowałam wedle zaleceń producenta na opakowaniu. FARSZ: 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wrzucamy do dużej miski i ugniatamy ugniataczem do ziemniaków do uzyskania gładkiego farszu(...)Sklejenie pierogów w tradycyjny sposób to dla mnie totalnie czarna magia. Dlatego powstały "kapelusiki" :). Informacje o produkcie: CIASTO PIEROGOWO-MAKARONOWO-NALEŚNIKOWE 500g BEZGLUTEN Mieszanka skrobi kukurydzianej oraz mąki kukurydzianej przeznaczona do przygotowywania pierogów, makaronów, naleśników, zacierek, racuchów, panierowania mięsa i innych potraw niezawierających glutenu, pszenicy, konserwantów. Produkt nie zawiera glutenu i laktozy. Składniki: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana
ClauditteMissCookingblogu przepis na babkę jogurtową, ale z braku czasu okazało się to niemożliwe. Od czego jednak ma się przyjaciół :) Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Składniki : 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka podzielone na białka i żółtka 1 jabłko 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku
Chocolate Muffin Blogkońcu postanowiłam przygotować w domu ich nieco zdrowszą wersję, bo bez dodatku tłuszczu. Muszę przyznać, że wyszły pyszne - chrupiące i aromatyczne :) SKŁADNIKI (1 nieduża paczka ;) 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu cayenne (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W miseczce mieszamy obie mąki, kurkumę
DefinicjaSmakuchlebek jest na proszku, więc jego przygotowanie to po prostu igraszka. A jaka pyszna! Chlebek z botwinką i mozzarellą Składniki: (na keksówkę o wymiarach 22x8 cm) 100 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego oregano
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodjadania przed tv. Można je podawać z dowolnym sosem, roztopionym serem lub jeść bez jakichkolwiek dodatków. Mają jedną wadę - niesamowicie kuszą i uzależniają! 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 50 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kurkumy papryka w proszku, sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia(...)serowy: 100g serka topionego (dowolny wariant smakowy) mleko (ilość w zależności od preferencji gęstości) W misce wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać wodę, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Ciasto wyrobić za pomocą dłoni i rozwałkować na cienki placek (około 1 mm). Szklanką wycinać kółka, każde z nich przeciąć na pół i smażyć przez kilka sekund
Di gotujenawet tym, którzy sceptycznie podchodzą do zdrowszych wersji wypieków. Kocie muffinki i krem daktylowy z Newellą Składniki na 10 muffinek na ciasto: 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki poppingu z amarantusa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1/4 szklanki stewii lub ksylitolu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 25 g Newelli naturalnej(...)daktyli(bez pestek) 75 g Newelli naturalnej + ok. 25 g na dekorację Jajka ubić ze stewią na wysokich obrotach, aby powstała puszysta masa. Dodać olej i krótko zmiksować. Mąkę gryczaną, kukurydzianą i ziemniaczaną wymieszać w misce z cynamonem, poppingiem z amarantusa i proszkiem do pieczenia. Wsypać zawartość miski do masy i zmiksować. Na koniec dodać posiekaną drobno Newellę i jagody
FitKotchilli 4 łyżki wody ½ szklanki zalewy ananasowej z puszki 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sokowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) Marynata: 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne (opcjonalnie) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) 1 łyżka wódki lub wina ryżowego 1 łyżeczka przyprawy(...)smaków ½ łyżeczki pieprzy cytrynowego 1/4 łyżeczki imbiru Panierka: 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta przyprawy 5 smaków Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Mieszamy wszystkie składniki panierki
Mania Gotowaniagęstym sosem. Jedno z moich ulubionych azjatyckich dań. Wymaga niestety nieco pracy, ale zdecydowanie warto. Chiński kurczak pomarańczowy Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej olej do głębokiego smażenia (około 3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ryż 1 jajko 1 zielona cebula dymka ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chili 1 cm świeżego imbiru Marynata(...)ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę Sos: ½ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 100 ml wody 1 łyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (można zastąpić jasnym) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki keczupu 2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: Kurczaka kroimy w około
Mania GotowaniaAlpro 2 banany średniej wielkości2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody ( lub zamiennie 2 całe jaja )Wykonanie:Na sam początek przygotowujemy mąki.Żeby uzyskać szybko i tanio mąkę ryżową i kukurydzianą, mielę w młynku do kawy ( takim który pamięta czasy ZSRR ) płatki owsiane górskie oraz płatki ryżowe.Odmierzam odpowiednią ilość mąki i przesypuję do miski. W misce mieszam wszystkie(...)rodzaje mąk, potrzebne do przygotowania ciasta na muffiny, tj. owsianą, ryżową i kukurydzianą. Dodaję sól i sodę - dokładnie łączę składniki.Zamiennikiem jaj w tym przepisie jest mielone siemię lniane.Zmielone siemię lniane mieszam z wodą, w proporcji 1 łyżka siemienia + 2 łyżki wody. Jako, że przepis podstawowy zawiera 2 całe jajka, dodajemy 2 łyżki siemienia i 4 łyżki wody.Banany obieramy, rozgniatamy
kolorowotorcikowoJest przy nim chwila zabawy z pomarańczą, ale poza tym jest łatwe w przygotowaniu. Bardzo aromatyczne, a dodatek mąki i kaszy kukurydzianej sprawia, że ma złoty kolor. Po jego upieczeniu pomarańczowo pachnie cały dom :) Jeśli macie więcej czasu, skórkę pomarańczy można zagotować (ok. 10-15 minut), a następnie pokroić w cienkie nitki i dodać do ciasta. Będzie bardziej aromatyczne(...)termoobiegu. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Pomarańczowe ciasto Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Porcje 12 Składniki 1 szt pomarańcza 50 g kaszka kukurydziana 150 g mąka kukurydziana 75 g erytrol 3 szt jajko 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka soda oczyszczona 100 ml woda 100 g olej kokosowy Sposób przygotowania Pomarańczę obieramy dokładnie
Kucharzycamarchewkowe kukurydziane ciasto (wegańskie) pieczone w słoiczku po maśle orzechowym z bananem Lekko zakalcowaty, ciepły z dużą ilością masła, tego mi dzisiaj trzeba < 3 .. no i kawy :D Jakoś sobie żyje, szkoła, dom, szkoła, książki, czytanie, lektury, więcej(...)lektur, kolejne plany i kolejne wyczekiwane weekendy. po drodze sobie uświadamiam, że to już prawie koniec października, gdzieś mi czas ucieka ostatnio, ktoś go widział? Miłej soboty ^^ Przepis: 40g mąki kukurydzianej 20g mąki gryczanej (lub tylko kukurydzianej 150g ugotowanej marchewki ok.1/3 - 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej ew. coś do posłodzenia cynamon szczypta
More food, love and dreamszjadliwego. Tak oto powstały bułeczki pszenno-kukurydziane. Siłą rzeczy przepis zmodyfikowałam, ale na pewno wrócę do oryginalnego i powstanie chleb. Składniki na około 20 bułek: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 450) paczka suchych drożdży (7 g) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju lub oliwy 1 jajko
Codzienna kuchnia niecodziennalubię, aczkolwiek ich poziom twardości doprowadza moje podniebienie do szału. Dlatego postanowiłam spróbować domowego sposobu, a rezultatem dzielę się z Wami poniżej :-) Sucharki kukurydziane SUCHARKI KUKURYDZIANE 0,5 kg mąki kukurydzianej 130 g brązowego cukru 1 szklanka ciepłego mleka 50 g drożdży 100 g rozpuszczonego masła roślinnego 4 żółtka szczypta soli Drożdże kruszymy i rozcieramy z 1 łyżką cukru(...)być gorące). Do rozczynu dosypujemy około 1/3 mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Dosypujemy resztę mąki i sól - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto. Foremkę keksówkę wykładamy papierem bądź smarujemy tłuszczem (ja użyłam foremkę silikonową 32x11 cm i nie smarowałam
peggiwkuchnipszennej mąki?- To już łatwiej. Zapraszam na moją pierwszą akcję, w której szukamy zamiennika najpopularniejszej mąki- pszennej. Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej w 50% (choć gdzie możliwe, starajmy się wykorzystać(...)dużo błonnika, witamin z grupy B, wapń i żelazo. Najlepiej dodawać ją do wypieków – wymieszana z mąką pszenną sprawi, że pieczywo będzie miało niezwykły aromat i więcej wartości odżywczych. Mąka kukurydziana– ta żółta mąka powstaje z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Stosuje się ją do pieczywa spulchnianego proszkiem
Mia Cucina Sofieta