zakwasu z mąki włoszczyzna pół cebuli 4 ząbki czosnku łyżka chrzanu majeranek sól,pieprz ziemniaki śmietana do zupy 4 białe kiełbaski wędzone żeberka liście laurowe ziele angielskie 1 łyżka mąki kukurydzianej/żytniej/pszennej jajko na twardo ( ja nie dodałam ) Wspomniane wyżej żeberka pokroiłam na mniejsze części i gotowałam, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Kolej na pokrojoną na kawałki włoszczyznę(...)białą kiełbaskę. Wyłowiłam warzywa,dodałam sól,pieprz,chrzan i majeranek. Wlałam zakwas Następnie ugotowaną kiełbasę,pokroiłam w plasterki i włożyłam do zupy. Można ją lekko zagęścić. Ja użyłam mąki kukurydzianej,która jest mniej kaloryczna. Rozmieszałam ją w kubeczku z dodatkiem zupy. I żurek gotowy. Pozostało już tylko ugotować ziemniaki. Można je dodać pokrojone i włożyć do zupy, lub podać
potrawyregionalneOkoń w płatach migdałowych z frytkami Składniki: - świeże okonie - jajko - płatki migdałowe - mąka kukurydziana - bułka tarta - sól - pieprz biały - cytryna do smażenia: - olej rzepakowy dodatki: - frytki - surówka z marchewki i jabłka (marchew, jabłko, sól, olej dyniowy) Przygotowanie: Rybę należy wypatroszyć i pozbawić głów oraz łusek. Ewentualnie można użyć gotowych tuszy. Do wnętrza każdej ryby wkładam po dwa plastry cytryny(...)skórką, solę i pieprzę. Przygotowuję jajko - roztrzepuję je wraz z solą i pieprzem. Panierka: kruszę płatki migdałowe i mieszam je z bułką tartą oraz mąką kukurydzianą. Rybę namaczam w jajku i obtaczać w panierce. Smażę na gorącym oleju. Przygotowuję frytki oraz surówkę z marchewki i jabłka. Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło
Kuchnia co dniaziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku 250ml bulionu drobiowego (przygotowanego z połowy kostki rosołowej) ok 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kasztany, płatki róż (bez robaczków) i miąższ pitayi miksujemy na gładkie puree. Czosnek(...)podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy bulion i sok z cytryny. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu. Próbujemy- jeśli chcemy więcej różanego aromatu dodajemy wodę różaną. Ważne jest, żeby sos nie był zbyt kwiatowy. Według Tity
les mirabellesjeszcze dwa razy - do wyczerpania się dwóch szklanek mleka. Ostatnie pół szklanki mleka pozostawiamy na koniec.Do szklanki wbijamy żółtko, dodajemy 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, łyżkę mleka i mąkę kukurydzianą (można użyć pszennej, jednak kukurydziana nada dodatkowo kolor potrawie). Do ugotowanego ryżu, zdjętego z palnika, dolewamy przygotowana zaprawę i mieszamy. Ponownie wstawiamy rondelek na gazie, dolewamy resztę mleka
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: Kotlety: czerwona soczewica (1 szklanka) woda czosnek (4 ząbki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) bułka tarta (1/4 szklanki) sól pieprz ziołowy olej Sos: pieczarki (20 dag) cebula dymka (1 szt.) sos słonecznikowy (4 łyżki) mleko owsiane (1/3 szklanki) sól pieprz ziołowy papryka oliwa z oliwek Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Kotlety: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy(...)szklankami wody i gotujemy aż wchłonie całą wodę. Jeśli nie będzie miękka dodajemy jeszcze trochę wody. Do ugotowanej soczewicy dodajemy wyciśnięty czosnek i mąkę kukurydzianą. Przyprawiamy i mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Sos: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy na oliwie aż pieczarki się zarumienią. Przyprawiamy. Dodajemy sos słonecznikowy i smażymy mieszając
Weganka gotujeciasteczka Oreo 3-4 łyżki masła – roztopionego szczypta soli Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 1kg gotowego sera na sernik 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki budyniu w proszku bez cukru, waniliowego lub śmietankowego 4 duże jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2/3 szklanki likieru Bailey’s Spód: 1. Ciasteczka razem(...)średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać ( patrz FILM ). 3. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Masa serowa: 4. Do sera dodać cukier, mąkę kukurydzianą, budyń i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Do masy serowej dodać aromat i w 3 partiach likier, wymieszać
Mała CukierenkaSkładniki: okrągła forma o średnicy 25 cm Spód do tortu 150 g rozpuszczonego masła 3 jajka 180 cukru 200 g kokosowych chipsów lub wiórków 3 łyżki kakao 1 łyżka kukurydzianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus z malin i mango ½ kg mieszanki malin i mango 180 g cukru + 90 g 400 ml śmietanki, u mnie 38% 2 białka(...)cukru wiórki kokosowe do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Rozpuść masło i przestudź. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj schłodzone masło, dalej ubijając. Wymieszaj kakao z kukurydzianą mąką, proszkiem do pieczenia i kokosowymi wiórkami. Dodałam kokosowe chipsy , które nieco pokruszyłam. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto
codojedzeniaplan i powstał przepis na biszkopt z obłędnym musem czekoladowo-kokosowym i, żeby zachować marne pozory diety, waflami ryżowymi Składniki: Biszkopt: 4 jaja 100 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Mus czekoladowy: 3 jajka 100 g cukru 200g gorzkiej czekolady, co najmniej 70% kakao(...)wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego
e-PrzepisyKulinarnejednak w pierwszej wersji). Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 i ¼ szklanki wody 1 laska wanilii 2-3 łyżki cukru sok z cytryny do smaku sos: 1 szklanka truskawek + ½ łyżeczki mąki kukurydzianej lub po prostu zmiksowane truskawki Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob miąższ nożem lub łyżeczką, dodaj do garnka (miąższ i laskę wanilii) z wodą i zagotuj. Następnie wrzuć(...)silikonowej formy na muffiny (lub innych małych, silikonowych) i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu polej sosem i gotowe. Sos: zblenduj truskawki, zagotuj, dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj, znów doprowadź do wrzenia, nieco ostudź i zblenduj. Sos jest dość gęsty. Komu się nie chce robić takiej wersji, może po prostu zmiksować dowolną ilość truskawek i polać
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 1 ½ szklanki truskawek 1 ½ szklanki waniliowego mleka ryżowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka górskich płatków owsianych ½ szklanki migdałów 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki tahini 1/3 szklanki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 190°C. Tortownicę delikatnie natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Truskawki opłucz, obierz(...)zamieszaj. Odłóż na moment, aby się ścięło i powstała roślinna maślanka. Płatki owsiane wraz z migdałami zmiel w blenderze na jednolity proszek. Przesyp do miski, dodaj do nich mąkę kukurydzianą i sodę, zamieszaj. Do maślanki dodaj pastę tahini oraz syrop kolnowy i za pomocą trzepaczki połącz je ze sobą. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec
Roślinna - blog wegańskiZawsze wychodziłam z przekonania, że bezglutenowy chleb to "gnieciuch". Zwracam honor.. nigdy bym na prawdę nie pomyślała, że jest bardziej puszysty niż te z mąki pszennej. Miałam gotową mieszankę, ze sklepu Balviten, którą postanowiłam przygotować, aby sprawdzić czy ma to sens. Nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, od razu zaznaczam. Jednak czemu by nie spróbować? Sklep oferuje produkty bezglutenowe(...)gluten, czy po prostu chcecie spróbować czegoś innego. Po kliknięciu w banner przeniesiecie się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski mix. W składzie mamy mieszankę skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej, glukozy, mąki kukurydzianej, izolatu białka sojowego, skrobi ziemniaczanej. Przygotowanie tego chleba jest dziecinnie proste. Nie trzeba go długo wyrabiać, ani zbyt długo czekać na jego wyrośnięcie
MamaOskarkaKolejny przepis na słodko z użyciem gotowego ciasta francuskiego:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki masła owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka) Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki Nagrzać piekarnik(...)zacznie rosnąć, to nic się nie dzieje - po upieczeniu środek można przycisnąć i powstanie miseczka Z podanej ilości mleka odlać 2/3 szklanki i zagotować W połowie pozostałego mleka rozprowadzić mąkę kukurydzianą i dodać do gorącego mleka - gotować mieszając, aż masa zgęstnieje Wsypać cukier i cukier waniliowy - zagotować ciągle mieszając Pozostałe mleko wymieszać z 3 żółtkami i połączyć z masą Ostudzić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compłynnego jogurtu 6 jajek (oddzielić żółtka od białek) 1/4 łyżeczki soku z cytryny 150 g cukru pudru lub białego miałkiego 60 g maki (405) 30 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160*C Przygotować okrągłą formę lub szczelną tortownicę wykładając ją nasmarowanym papierem do pieczenia lub 2-3 warstwami folii aluminiowej. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli tortownica(...)parującą gotującą się wodą by składniki lekko rozmiękły i można je było razem wymieszać. Po wymieszaniu trzepaczką odstawić do wystygnięcia. Gdy masa wystygła wmieszać do niej żółtka, mąkę i mąkę kukurydzianą. Białka ubić na sztywno a pod koniec ubijania dodać cukier i sok cytrynowy. 1/3 część ubitej na sztywno piany wmieszać ręcznie do ciasta, po chwili dodać połowę z pozostałej
Sztuka gotowania w/g Samiry500ml przecieru pomidorowego - 10-12 kotletów sojowych (2-3 na osobę) - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 selera - 1 łyżka sosu sojowego - mąka kukurydziana + woda - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Kiedy się zagotuje, umieszczamy w nim kotlety sojowe i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki, pietruszki i selera obieramy, ścieramy na tarce(...)odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte warzywa, dolewamy trochę wody i dusimy pod uchyloną przykrywką do czasu, aż zmiękną. W między czasie przygotowujemy panierkę do kotletów. Mieszamy mąkę kukurydzianą wraz z wodą, solą i pieprzem tak, by otrzymać konsystencję rozcieńczonej kaszki. Kotlety maczamy w przygotowanej panierce i smażymy z obu stron na delikatnie natłuszczonej patelni do czasu
Be Fit Be Strongłyżki oleju 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 ząbek czosnku 5 łyżek płynnego miodu 5 łyżek sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 50 g cukru brązowego 1/4 łyżeczki imbiru 4 łyżki octu sezam do posypania Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej(...)wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy dosłownie chwileczkę . Wlewamy miód, sos sojowy i bulion.Dodajemy płatki chilli, imbir i ocet. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Wodę mieszamy z mąką kukurydzianą i wlewamy do sosu. Sos musi być szklisty i gęsty. Do miseczki włożyć mięso i zalać gorącym sosem. Dokładnie wszystko wymieszać i posypać sezamem. kurczak z sezamem
O kuchni z uczuciemolej Kujawski Smakowy – 50 ml- miód – 1 łyżka- sos sojowy – 1 łyżeczka- kolorowy pieprz – 1 szczypta- sól – 1 szczypta- papryka słodka – 1 szczypta- mąka kukurydziana – 1 łyżeczka- letnia woda – 1 łyżkaSOS :- cebula – 2 szt- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka- papryczka piri – piri – 1 szt- bulion drobiowy(...)MIĘSO:Filet z indyka oczyszczamy , kroimy na 2 porcje a każdą z nich delikatnie nacinamy.W miseczce rozrabiamy olej smakowy z solą , kolorowym pieprzem i słodką papryką.Dodajemy miód i mąkę kukurydzianą rozrobioną z letnią wodą.Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C.Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej. Polewamy dość
Ostra na Słodko