mąka kukurydziana - 2091 przepisów (strona:21/140)

Przepis na… – Saltimboca w sosie cytrynowym 292

wyborną saltimboccę w sosie cytrynowym. 4 filety cielęce lub drobiowe liście szałwii 8 plasterków prosciutto 100 ml bulionu 50 ml soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina pół łyżeczki mąki kukurydzianej oliwa, sól, plasterki cytryny Filety posypujemy solą, przybieramy liśćmi szałwii i owijamy dwoma plasterkami prosciutto (spinamy wykałaczkami). Następnie, tak przyrządzone filety smażymy na oliwie dodając stopniowo białe wino(...)miseczce mieszamy bulion, mąkę kukurydzianą i sok cytrynowy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wlewamy ją na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje, bez przerwy mieszamy. Filety polewamy tak uzyskanym sosem oraz przyozdabiamy kawałkami cytryny. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
Pasztet sojowy i Kochankowie z księżyca 215

ketchupem. Składniki na pół małej formy keksowej.   Składniki: 1,5 szklanki soi 1/3 szklanki oleju roślinnego 1 łyżka lubczyku 1 łyżka pieprzu ziołowego, sól 2 jajka 1 łyżka mąki kukurydzianej lub bułki tartej 1 filiżanka czarnych oliwek Soję namocz na noc. Następnie ugotuj i odcedź. Dodaj olej, lubczyk, pieprz, sól i wymieszaj blenderem. Spróbuj masy, ewentualnie dopraw do smaku(...)Następnie dodaj jajka i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj. Przełóż połowę masy do natłuszczonej formy keksowej, połóż oliwki i przykryj je resztą masy. Piecz 30-40 minut w temperaturze 190°C. Kochankowie z księżyca (Wes Anderson, 2012) to historia zakochanych w sobie Suzy i Sama, którzy postanawiają uciec z domu. Historia opowiedziana z wielkim humorem. Do tego Tilda Swinton, Bruce Willis

Qlinarnie i Qlinarnie
Poldal, Pretzels (Seinfeld) 196

liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej lub zielonej soczewicy 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony kminek, majeranek, czarny pieprz, ziołowy pieprz, sól, sos sojowy posiekane szczypior i natka pietruszki Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę z dodatkiem oleju i majeranku w dużej ilości wody(...)minut). Rozprowadź mąkę kukurydzianą w zimnej wodzie, wymieszaj i wlej do zupy. Doprowadź do wrzenia . Dodaj przyprawy i zioła. Na talerzu posyp szczypiorem i natką. The Alternate Side   (Season 3, Episode 11) Kramer’s been offered a role in a Woody Allen movie, and has the following line to  remember,  These pretzels are making me thirsty

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta hokkaido 134

mąki 125 g msła 1 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 2 jajka pół szkl śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z połowy cytryny 3 łyżki mąki kukurydzianej aromat pomarańczowy 1/3 tabliczki czekolady Dynię rozkroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, 1 połówkę pokroić w cząsteczki a drugą na kawałki. posmarować oliwą i upiec(...)podpieczonym spodzie ułożyć dookoła cząsteczki upieczonej dyni. Resztę dyni włożyć do blendera, dodać pół szkl cukru, aromat, sok z cytryny, otartą skórkę, śmietankę i zmiksować dokładnie, dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Następnie ubić białka i wymieszać z masą i wyłożyć masę na ciasto. piec w temp 180 st przez 30 min. pod koniec można włączyć termoobieg dla podpieczenia. Jeszcze ciepłe

Gotowanie jest łatwe
Omlet z pomidorami, fetą i ziołami 175

plaster fety o obniżonej zawartości tłuszczu kilka gałązek świeżego tymianku 1 gałązka świezego rozmarynu 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek papryczki chilli 1/4 małej czerwonej cebuli 1 łyżka mąki kukurydzianej świeżozmielony pieprz dodatkowo 1/2 pomidora 2 garści ulubionej sałaty oliwa truflowa lub oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka wbijamy do miseczki i rozstrzpejumey widelcem (trzeba je trochę napowietrzyć, aby omlet(...)był puszysty). Dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej i dalej mieszamy. Do masy jajecznej dodjaemy pokrojone w kostkę : pomidora, ser feta oraz cebulę. Mieszamy delikatnie. Dodajemy posiekane zioła,chilli, przecisnięty przez praske czosnek oraz pieprz. Na patelni rozgrzewamy łyżeczke masła, gdy się roztopi wylewamy na patelnię masę jajeczną z warzywami. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni patelni. Zmniejszamy ogień na jak najmniejszy, przykrywamy

DefinicjaSmaku
Mafroukeh - deser spod libańskich cedrów... 196

składniki się połączą i uzyskamy miękkie ciasto. Następnie odstawić do ostygnięcia Na krem qashta 3,5 do 4 szklanek wody 2 szklanki mleka w proszku   2 łyżki mąki kukurydzianej   2 łyżki cukru   1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy Przygotowanie kremu Dwie szklanki mleka w proszku rozpuścić w 4 szklankach wody.   2,5 szklanki rozpuszczonego mleka wlać(...)rondelka i podgrzewać. Pozostałe mleko wymieszać z mąką kukurydzianą i cukrem, a następnie ciągle mieszając dodać do mleka gotującego się w rondelku.  Krem podgrzewamy mieszając do chwili, aż będzie gęsty. Na koniec dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wyłączyć ogień, a krem pozostawić do ostygnięcia. Łączenie składników Przestudzone ciasto przełożyć na płaski półmisek, kiedy ciasto będzie już zupełnie zimne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik cytrynowy z rabarbarem 230

jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 2 łyżki grenadyny (jeśli nie mamy, możemy pominąć, dodaje ładnego koloru) 2 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 2 żółtka 50g masła Dodatkowo: cukier puder wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym.     Masa rabarbarowa: 1. Rabarbar przełożyć do rondelka z grubym dnem, dodać(...)zagotować. Trzymać na mały ogniu przez około 8 minut, aż rabarbar będzie miękki. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować na gładki mus, patrz FILM (proszę się nie poparzyć). 2. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w 4 łyżkach wody i dodać ją do rabarbaru, wsypać cukier z wanilią, wymieszać. 3. Mus rabarbarowy znów zagotować, zdjąć z ognia. Dodać masło, żółtka i dokładnie wymieszać

Mała Cukierenka
MUFFINKI Z PARÓWKAMI 243

MUFFINKI Z PARÓWKAMI Składniki: - 150ml stopionego masła - 50g cukru (1/4 szklanki) - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - 1 szklanka mąki pszennej - 1,5 szklanki mąki kukurydzianej - 2,5 szklanki maślanki naturalnej - 0,5 łyżeczki soli - 8 parówek Sposób przygotowania: W miseczce za pomocą trzepaczki mieszamy masło z cukrem, dodajemy jajka, wlewamy maślankę i dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce dokładnie(...)łączymy sodę oczyszczoną, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą oraz sól. Suchą zawartość drugiej miseczki wsypujemy do pierwszej i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być lekko lejące. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przygotowujemy silikonowe foremki do muffinek, smarujemy tłuszczem po czym wlewamy przygotowane wcześniej ciasto a w jego środek wkładamy kawałek parówki. Pieczemy około 15minut i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Chleb Pszenny z Dynią na drożdżach 169

przygotowaniu a do tego ma bardzo ładny kolor bo jest żółciutki :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 700g 350 g mąki pszennej poznańskiej 150 g mąki kukurydzianej 150 g puree z dyni 150 ml letniego mleka 35 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru ( 10 g) 1 łyżeczka soli (8 g ) 3 łyżki oleju ( 30 g) Foremka(...)miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : pozostałą mąkę pszenną , mąkę kukurydzianą , sól , pozostałe mleko , puree z dyni i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą . Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Zapiekane pure z dyni, ziemniaków i papryki 161

ziemniaków 500 g dyni 1 papryka czerwona sól pieprz ziołowy staropolski 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 2 łyżki oleju Dynię (użyłam mrożoną) i paprykę ugotować razem. Odcedzić na cedzaku. Ziemniaki ugotować osobno, Odcedzić, dodać dynię z papryką, przyprawy do smaku, olej i zmiksować przy pomocy blendera na jednolitą masę, dodać jajko i mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszać. Wlać w formę

Gotowanie jest łatwe
Placuszki kukurydziane 149

rozpieszcza słońcem (przynajmniej w Warszawie), ale ja cały czas mam nadzieję, że polska, złota jesień do nas wkrótce zawita. Dziś propozycja na kolejne placuszki - tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej, modnej ostatnio we wszystkich przepisach na dania bezglutenowe, choć moje placuszki do bezglutenowych nie należą. Muszę przyznać, że uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, na słodko w szczególności, więc nieobiektywnie mogę stwierdzić(...)pyszne :) Smacznego! Składniki: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 310 ml maślanki lub kefiru 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajo Wykonanie: Suche składniki (z wyjątkiem cukru) mieszamy razem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z cukrem, cukrem waniliowym

psgotujemy
Jednoporcjowe ciastko dyniowe 192

jesienne puree z dyni. Chciałam je jak najszybciej wykorzystać, więc od tak zrobiłam szybkie i smaczne ciastko z dyni. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem cynamonu. :) Składniki: 4 łyżki mąki kukurydzianej  1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 szklanki puree z dyni 1 jajko 50 ml wody/mleka Sposób przygotowania: Do miski(...)wbijamy jajko i roztrzepujemy je z cukrem i miodem. Dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy puree z dyni wodę lub mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Przelewamy do natłuszczonego naczynka. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ragout z kaczki 138

mięsa nóg kaczki, mąka kukurydziana, 1 ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, 200 ml wina białego półwytrawnego, 2 pomarańcze, 1-1,5 cm świeżego imbiru, sól, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie kaczy), orzechy pekan lub migdały do posypania, Mięso pokroić jak na gulasz, oprószyć mąką kukurydzianą. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Wlać wino i mieszając zagotować

królestwo garów
Ciasteczka czekoladowe z kremem 168

łyżeczka gorącej wody65 g masła – miękkiego75 g cukru pudru 1. Ubić masło z cukrem i wanilią na puszystą masę w jednej misce. W drugą miskę przesiać mąkę, mąkę kukurydzianą i kakao. Do ubitego masła dodawać po trochu sypkie produkty aż powstanie jednolita masa. 2. Można użyć rękawa do wyciskania ciastek lub jak ja, uformować z ciasta małe kulki

UgotujmyTo.pl
Słodko- ostra kapusta pekińska z grzybami Mun! 249

zielone - 2 łyżeczki miodu - świeży imbir około 1,5 cm  - 1 łyżka- olej sezamowy - 2 łyżki- jasny sos sojowy - 2 łyżki-sos sojowy o smaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta chińska??? ;-) Grzyby mun ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać olej, podusić cebulkę, czosnek, imbir, dodać kapustę, przykryć i dusić około 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę(...)dodajemy grzyby i pozostałe składniki. Smażymy do miękkości kapusty. Zagęszczamy mąką kukurydzianą! Rewelacja! Polecam

SMYKWKUCHNI