cukru 6 żółtek 1 łyżka śmietany 2 łyżki kakao słoiczek powideł śliwkowych 1,5 szkl grubo siekanych orzechów włoskich Pianka: 6 białek szczypta soli 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej Ciasto: mąkę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Jedną część jasną(...)powidłami i posypać orzechami włoskimi. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Pianka: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i mąkę kukurydzianą. Pianę wyłożyć na starte ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć jasne zmrożone ciasto. Pleśniaka piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asiformie o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąk bezglutenowych, dałam: - 125g mąki ryżowej - 125g mąki kukurydzianej - 50g mąki jaglanej - 3 żółtka - 80g skrobi (mąki) ziemniaczanej - 70g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) - 170g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki
Smaczne ZdroweRozpoczynając nowy tydzień, po weekendzie pełnym wrażeń i również gości, przyszedł czas na uzupełnienie domowego chlebaka. Tym razem coś na mące kukurydzianej. Czego nam potrzeba? -2 kubki mąki kukurydzianej -1 kubek mąki pszennej TYP550 -35 gram świeżych drożdży -łyżeczka cukru -kawałek zamrożonej papryki czerwonej -około 1/2 kubka ciepłej wody, około 39 stopni -łyżeczka soli -olej rzepakowy 3 łyżki Kawałek czerwonej
BaRepasmiski wbijamy białka i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej miksujemy - gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka które łączymy z resztą masy.Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą, makiem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła.Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem
Słodkie Przyjemnościmiski wbijamy białka i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej miksujemy - gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka które łączymy z resztą masy.Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła.Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem
Słodkie PrzyjemnościMiał być zwykły placek, ale okazało się, iż zgromadziłam wszystkie rodzaje mąk poza pszenną. Postanowiłam więc pomieszać mąkę kukurydzianą z krupczatką, a jabłka zastąpić śliwkami. I wyszło pysznie :-) Placek kukurydziany ze śliwkami PLACEK KUKURYDZIANY ZE ŚLIWKAMI Blacha 40x15 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki krupczatki 4 jaja 1 szklanka cukru demerara 50 g margaryny 2 łyżeczki proszku(...)rondelku rozpuszczamy margarynę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały. Do powstałego ciasta (konsystencja grudek) dodajemy pianę
peggiwkuchnitylko odgrzać chwilę na patelni i zapakować farszem :) W zależności od wielkości patelni i grubości placków otrzymamy z poniższej porcji 7 - 12 sztuk.Tortille pszenno-kukurydziane. Składniki:- 1 szklanka mąki kukurydzianej- 1,5 szklanki wody- 1,5 szklanki mąki pszennej- 3 łyżki masła- pół łyżeczki soliPrzygotowanie: 1. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy połowę masła i zagotowujemy. Następnie ściągamy(...)ognia i szybko mieszając dodajemy mąkę kukurydzianą. Stawiamy na minimalnym ogniu i zaparzamy przez około 5 minut, nie przestajemy mieszać, żeby mąką się nie przypaliła. Ściągamy z ognia, dodajemy resztę masła i odstawiamy do wystygnięcia - mieszamy w tym czasie często.2. Kiedy ciasto wystygnie dodajemy mąkę pszenną z solą i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy gruby wałek, odrywamy
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: 300 g sera twarogowego 50 g masła 200 ml mleka 20 g mąki kukurydzianej 50 g mąki tortowej 100 g cukru do wypieków 30 g cukru wanilinowego 6 jajek od szczęśliwej nioski łyżka ekstraktu waniliowego sok z połowy limetki Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy, by następnie w nim rozpuścić(...)masa jajeczna zmieni kolor na jaśniejszy. Będzie to sygnał, że cukier się rozpuścił. Do jajek wlać naszą masę serową i znów mieszamy do uzyskania bąbelków. Następnie przesiewamy mąkę kukurydzianą i tortową prosto do miski z masą serowo-jajeczną. Mąki wsypujemy stopniowo, ciągle mieszając trzepaczką. Bąbelki są? Okey, to odstawiamy. Piekarnik włączamy na 160 stopni w opcji góra - dół i ustawiamy
Karczma Honoriettysię je z mięsa wołowego, pomidorów, czerwonej fasoli czy kukurydzy. Ja wykorzystałam kukurydziane łódeczki do wersji z śniadaniowej z jajkiem gotowanym na twardo. Składniki (ok 6 muszelek): 150 gram mąki kukurydzianej 80 gram mąki pszennej 120 ml ciepłej wody łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 4 jajka kilka liści sałaty 150 g sera żółtego pomidor pół cebuli czerwonej garść cebulki
e-PrzepisyKulinarneIdąc za Jego przykładem zrobiłam swoje. Dodam, że pierwszy raz w życiu :) Burrito kojarzy mi się nieodmiennie z kuchnią tex-mex, więc u mnie nie mogło zabraknąć w nich mąki kukurydzianej, choć zdaję sobie sprawę, że klasyczne są pszenne. Składniki: pół szklanki mąki kukurydzianej czubata szklanka mąki pszennej (miała być razowa, ale okazało się, że wyszła ;)) łyżka mąki żytniej razowej
Weekendy w domu i ogrodzietostów francuskich. Prawdziwe pyszności!Przepis znalazłam w naszej lokalnej gazecie "Jabłonka". Zwykle obojętnie na nie zerkałam, jednak tym razem receptura mi się bardzo spodobała, a, że miałam w domu mąkę kukurydzianą, to chętnie wypróbowałam to ciasto. I polecam, bo zniknęło jednego dnia :) Składniki: (na małą keksówkę) 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia
Cakes By Kejtspodoba, przygotujcie to danie w domu i pochwalcie się rezultatami :) Kluski kładzione z modrą kapustą i sosem z passaty (4 osoby) Kluski: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 jajka 2 duże łyżki otrębów 1/4 łyżeczki kurkumy 3/4 szklanki mleka pieprz, oregano, ostra papryka Do miski wsypujemy szklankę mąki kukurydzianej i szklankę mąki pszennej, dodajemy jajka oraz
vegetaniezrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko. Składniki: 6 kostek mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml zimnej wody 1 łyżeczka mieszanki ziołowej do ryby - RAFEX sól do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania(...)Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z ziołami i mąką kukurydzianą dodajemy sól do smaku, wlewamy zimną wodę i miksujemy mikserem do uzyskania gęstego ciasta-jak na naleśniki. Kostki mintaja-mrożone zanurzamy w cieście. Następnie kładziemy na gorący olej i smażymy na wolnym ogniu na złocisto, w trakcie smażenia polewamy dodatkowo ciastem aby panierka była grubsza . Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolną
Wanilia i Kardamonprzepis autorski // tortownica 22-26cm ~1 - 1 1/2kg jabłek (waga po obraniu), soczystych ~100g kaszki ryżowo-kukurydzianej (naturalnaspizarnia.pl) ~szklanka mąki - 1/3 mąki jaglanej, 1/3 mąki gryczanej i 1/3 mąki kukurydzianej ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) ~100g roślinnej margaryny Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce mieszamy kaszę
chili & sugarfood" Jamiego Olivera. BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI Na sos custard 1 laska wanilii 250ml mleka 1,5% 2 żółtka 50g brązowego cukru Demerara 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 20g masła w pokojowej temperaturze 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego Na ciasto 230g masła (plus 1 łyżka do natłuszczenia formy) 250g ciemnej czekolady 70% 230g brązowego cukru Demerara(...)pół i czubkiem noża wyjmujemy ziarenka. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy waniliowe ziarenka i pusty strączek i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. W misce trzepaczką mieszamy żółtka, cukier, mąkę kukurydzianą i miękkie masło. Cały czas mieszając dolewamy stopniowo gorące mleko. Otrzymaną, jednolitą masę przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 minuty, delikatnie mieszając
les mirabelles