tostów francuskich. Prawdziwe pyszności!Przepis znalazłam w naszej lokalnej gazecie "Jabłonka". Zwykle obojętnie na nie zerkałam, jednak tym razem receptura mi się bardzo spodobała, a, że miałam w domu mąkę kukurydzianą, to chętnie wypróbowałam to ciasto. I polecam, bo zniknęło jednego dnia :) Składniki: (na małą keksówkę) 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia
Cakes By Kejtspodoba, przygotujcie to danie w domu i pochwalcie się rezultatami :) Kluski kładzione z modrą kapustą i sosem z passaty (4 osoby) Kluski: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 jajka 2 duże łyżki otrębów 1/4 łyżeczki kurkumy 3/4 szklanki mleka pieprz, oregano, ostra papryka Do miski wsypujemy szklankę mąki kukurydzianej i szklankę mąki pszennej, dodajemy jajka oraz
vegetaniezrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko. Składniki: 6 kostek mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml zimnej wody 1 łyżeczka mieszanki ziołowej do ryby - RAFEX sól do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania(...)Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z ziołami i mąką kukurydzianą dodajemy sól do smaku, wlewamy zimną wodę i miksujemy mikserem do uzyskania gęstego ciasta-jak na naleśniki. Kostki mintaja-mrożone zanurzamy w cieście. Następnie kładziemy na gorący olej i smażymy na wolnym ogniu na złocisto, w trakcie smażenia polewamy dodatkowo ciastem aby panierka była grubsza . Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolną
Wanilia i Kardamonprzepis autorski // tortownica 22-26cm ~1 - 1 1/2kg jabłek (waga po obraniu), soczystych ~100g kaszki ryżowo-kukurydzianej (naturalnaspizarnia.pl) ~szklanka mąki - 1/3 mąki jaglanej, 1/3 mąki gryczanej i 1/3 mąki kukurydzianej ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) ~100g roślinnej margaryny Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce mieszamy kaszę
chili & sugarfood" Jamiego Olivera. BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI Na sos custard 1 laska wanilii 250ml mleka 1,5% 2 żółtka 50g brązowego cukru Demerara 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 20g masła w pokojowej temperaturze 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego Na ciasto 230g masła (plus 1 łyżka do natłuszczenia formy) 250g ciemnej czekolady 70% 230g brązowego cukru Demerara(...)pół i czubkiem noża wyjmujemy ziarenka. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy waniliowe ziarenka i pusty strączek i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. W misce trzepaczką mieszamy żółtka, cukier, mąkę kukurydzianą i miękkie masło. Cały czas mieszając dolewamy stopniowo gorące mleko. Otrzymaną, jednolitą masę przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 minuty, delikatnie mieszając
les mirabellesszklanki mleka 1 jajko mąka pszenna oraz kukurydziana, taką ilość aby ciasto było gęste papryka mielona słodka wędzona, pieprz mielony, kolendra mielona, przypraw a "zioła zamiast soli" ponadto: płatki kukurydziane mąka kukurydziana olej Wykonanie: Ugotowane skrzydełka studzimy. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, do ciasta dokładamy skrzydełka obtaczamy w cieście, zostawiamy na 1 godzinę. Płatki rozdrabniamy, mieszamy z mąką
kgwjanczewoSkładniki: 10 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek płatków kukurydzianych 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu sól olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Skrzydełka przygotować dzieląc je na trzy części. Do miseczki wsypać pokruszone płatki,mąkę kukurydzianą i przyprawy. Wszystko wymieszać. W głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć skrzydełka obtoczone dokładnie
O kuchni z uczuciemBEZGLUTENOWE MUFFINKI JAGODOWE kurze jajo * margaryna (olej palmowy, olej słonecznikowy, woda, sól, emulgatory: lecytyna z nasion słonecznika, sok z cytryny) * cukier trzcinowy (15%) * jagody/borówki (15%) * mąka ryżowa * mąka kukurydziana * skrobia kukurydziana * cukier waniliowy (cukier trzcinowy, proszek wanilii boubon) * substancja zagęszczająca: guma guar * proszek do pieczenia z kamieniem winnym (skrobia kukurydziana, substancja zakwaszająca: winian potasu, środek spulchniający: wodorowęglan sodu(...)Gdybym nie kochała i nie potrafiła piec to te muffinki z pewnością często znajdowałyby się w mojej kuchni :) BEZGLUTENOWE ZIEMNIACZANE KRAKERSY Z POMIDORAMI I SEREM skrobia ziemniaczana (68%) * mąka kukurydziana * olej słonecznikowy * koncentrat pomidorowy (7%) * ser górski (4%) * sól morska * substancja zagęszczająca: guma guar * proszek do pieczenia z kamienia winnego (skrobia kukurydziana, substancja zakwaszająca: winian potasu, środek spulchniający: węglan
Zdrowie na języku :Ppamiętam, ale sama myśli o ilości cukru jaką zawierają przyprawia mnie o ból zębów. Upiekłam ciastka dla Mojej Miśki do szkoły, które zawierają bardzo dużo sezamu, do tego rodzynki, mąką kukurydziana. Sezam jest bogaty w minerały: takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan i selen, do tego witaminy: A, E, B1, B2 i PP, czego chcieć więcej w ciastkach(...)dzieci ;-), aha są pyszne- naprawdę walczyłam ze sobą, żeby na „gryzie do zdjęcia” się skończyło. Składniki na około 20 szt.: 180 g mąki kukurydzianej 180 g mąki pszennej 150 ml oleju roślinnego lub 130 g masła roślinnego 100 g brązowego cukru płaska łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli sok z jednej pomarańczy 50 g rodzynek
greenscarfSkładniki: 20 g świeżych drożdży 450 ml ciepłej wody 220 ml mleka 250 g mąki kukurydzianej 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 2 łyżki oliwy 15 g soli 1. W miseczce połączyć drożdże ze 100 ml wody. Dodać 50 g mąki pszennej oraz 50 g mąki kukurydzianej. Wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej
Moja Galeria SmakuKolejna porcja bezglutenowych ciasteczek orkiszowych, wypiekane z mieszanki mąki kukurydzianej i jaglanej, możecie użyć bakalii jakich lubicie lub zupełnie z nich zrezygnować, bo bez dodatków są równie smaczne. Słodzone ksylitolem, dla spulchnienia użyłam proszku do pieczenia dla bezglutenowców, ale możecie go zastąpić sodą oczyszczoną, jaja polecam wiejskie od kur nie karmionych paszą i antybiotykami. Robi się je w kilka minut(...)smakują wyśmienicie. Składniki: - 2 szklanki płatków orkiszowych - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 1/2 szklanki mąki jaglanej - 1/2 szklanki ksylitolu - 2 jaja wiejskie - 10 dag roztopionego masła - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody - szczypta soli - 3/4 szklanki żurawiny lub innych bakalii Po produkty na ciasteczka zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników, zagnieść. Formować
Apetyczna babeczkaOstatnio mam jakąś zajawkę na bułki. Postanowiłem spróbować z mąką kukurydzianą. W sumie niezbyt często ją stosuję, a szkoda. Naprawdę jest ciekawym dodatkiem. W każdym razie Magda ostro napierała na jakiś słodki wypiek, ale okazało się, że za mało jajek mamy. Tak więc słodki wypiek obiecałem zrobić jutro, a teraz bułki. Akurat na jutrzejsze śniadanie (bo w chwili(...)piszę jest już prawie północ). Tak więc żeby niepotrzebnie nie przedłużać podaję przepis. 130 g mąki kukurydzianej 380 g mąki pszennej 100 g ugotowanych ziemniaków 250 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 jajko (do glazury) Najpierw zajmijmy się zaczynem: bierzemy spory kubek i wkruszamy tam drożdże
Marder&Marder Manufacturepomysłu na smakowitą przekąskę, a nie macie ochoty wychodzić do sklepu ? W takich sytuacjach możecie zrobić nachos - chrupiące, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne trójkąciki z mąki kukurydzianej i pszennej. Do tego ulubione przyprawy, jakiś dip (niebawem podam przepis na wyśmienity dip z suszonych ogórków kiszonych i koziego sera lub labnehu) i macie gotową przekąskę do chrupania przy(...)głębokim tłuszczu przyszedł czas na sprawdzenie tego modelu podczas smażenia bez użycia tłuszczu, a nachos nadają się do tego idealnie. Składniki - proporcje dla 2-4 osób 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 120 - 140 ml gorącej wody 30 ml oleju lub oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki soli opcjonalnie ulubione przyprawy: chilli, słodka papryka, oregano Sprzęt patelnia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCorn dog ? Co to jest? całkiem przypadkiem spotkałam się z takim przepisem.. Jest to najzwyklejsza parówka w cieście z mąki kukurydzianej.. Oczywiście.. nowe.. szybkie coś innego - trzeba zrobić ! Dietetyczne to to wcale nie jest.. Smak też nie zachwycił spodziewałam się czegoś wykwintnego(?!) parówki wykwintne? niee, raczej jest to coś szybkiego do zapełnienia stołu, "zapchania" przejściowego(...)swoje święto. Międzynarodowy Corn Dog Day jest świętowany meczem koszykówki, corn dogami, tater tots i amerykańskim piwem " - takie nic, a jednak ma swoje święto. Składniki : 1/2 szkl mąki kukurydzianej 1/2 szkl mąki tortowej 2 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl mleka 6 parówek olej do głębokiego smażenia + patyczki Przygotowanie : Maki, proszek
Garnkowe fanaberiefacetach) miał. Brzydszych połówek nie nakarmimy. Niech głodują. A co?! Oczywiście mówiąc "pasożyt" nie mamy na myśli dosłownego robactwa, a jedynie "wewnętrznego pasożyta każdego mężczyzny". SKŁADNIKI: BEZGLUTENOWE CIASTO KUKURYDZIANE: - mąka kukurydziana, 200 gram, - mąka bezglutenowa chlebowa, 50 gram, - drożdże, 1/4 kostki - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru, - 3 łyżki oleju, WYRABIANIE CIASTA: Rozrabiamy rozczyn(...)Farsz powinien być wilgotny ale nie bardzo mokry. Tym razem piekłyśmy zupełnie inaczej niż zwykle i tą metodę uważamy za najlepszą: Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni i podpiekamy
Wypisz Wymaluj