mąka kukurydziana - 2091 przepisów (strona:8/140)

Chleb tostowy 177

prosty i szybki do zrobienia znalazłam tutaj. 20 g świeżych drożdży  250 ml ciepłej wody  350 g mąki pszennej tortowej, typ 450  50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny  1 łyżka cukru  1 łyżeczka soli  50 ml oleju  Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą

Moje domowe kucharzenie
Bezglutenowy sernik z jabłkami 170

mój). Sernik z jabłkami - albo szarlotka z serem. Bez różnicy jak nazwiemy to ciasto - i tak smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Kruche ciasto sporządzone jest na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a d elikatna, kremowa masa serowa - świetnie komponuje się jabłkami. Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie to!  Spokojnie możecie podwoić proporcje. (Tortownica(...)średnicy 18 cm) Ciasto: 75g mąki kukurydzianej 75g mąki ziemniaczanej 80g masła/margaryny 60g cukru Masa serowa: 500g mielonego twarogu (tłustego) (*) 2 jajka (duże) 70g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej 1 łyżka cukru waniliowego 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2-3 jabłka (średnie) 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się

Di gotuje
Zdrowy marchewkowy omlet (bez glutenu, bez cukru) z płatkami jęczmiennymi 161

podany ze słodkim ananasem i naturalnym sokiem okazał się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Nie ma w nim dodatku cukru ani glutenu, użyłam do jego przygotowania wyłącznie niewielkiej ilości mąki kukurydzianej. Dlatego myślę, że ta propozycja powinna zadowolić nie jednego. Również tych, którzy po świątecznych smakołykach pragnął wprowadzić do swojej codziennej diety więcej zdrowych i lżejszych dań. Zachęcam do przygotowania(...)jogurtem. Spróbujcie. Polecam również przygotować delikatny jabłkowo-miodowy omlet z cynamonem. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki: 2 małe marchewki lub 1 większa 5 łyżek płatków jęczmiennych błyskawicznych 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mleka 2 jajka oliwa z oliwek do posmarowania patelni propozycja podania: 2 plastry ananasa, naturalny sok z jabłek i czerwonej porzeczki z Ogrodów Sabinu Przygotowanie: Marchewki obieramy

Słodkie okruszki
Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowym i chińskim winem ryżowym 124

jest aksamitny, a fasolka szparagowa zyskuje nowy wymiar smaku ;) Warto spróbować! WOŁOWINA W FASOLKĄ, SOSEM SOJOWYM, SELEREM NACIOWYM I CHIŃSKIM WINEM RYŻOWYM Składniki: - 450 gram wołowiny - 4 łyżeczki mąki kukurydzianej - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 2 łyżeczki oleju z orzechów ziemnych - 2 łyżki oleju roślinnego - 3 ząbki czosnku, zmiażdżone - 1 czerwona cebula - 225 gram fasolki szparagowej - 2 łodygi selera naciowego(...)wina ryżowego - u mnie japońskie (lub wytrawnego sherry) - 125 mililitrów bulionu wołowego - 4 łyżeczki wody - sól - pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w paski. W miseczce przygotowujemy marynatę z 2 łyżeczek mąki kukurydzianej, 2 łyżek sosu sojowego i 2 łyżeczek oleju z orzechów ziemnych. Mieszanką polewamy mięso, dobrze mieszamy i całość wkładamy przykrytą do lodówki na minimum 30 minut. Na patelni

Życie zamknięte w smaku
Pomarańczowy kurczak stir fry 365

sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm starty kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć) Stir fry: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 duży brokuł 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki skórka otarta ze sparzonej pomarańczy Przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy(...)fasolką ok. 3-4 minuty w osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać. Stir fry: Kawałki kurczaka solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące kukurydzianej wymieszanej z granulowanym czosnkiem. Smażymy go wraz z cebulą przez 3-4 minuty w woku lub nieprzywierającej dużej patelni na 2-3 łyżkach bardzo gorącego oleju. Wlewamy połowę sosu. Smażymy

Poezja smaku
Pstrąg smażony w mące kukurydzianej, z kaszą gryczaną, papryką i serem 212

przyjaciel i przenigdy się go nie wyprę. ;) Ostatnio testuję przeróżne warianty tej ryby i każdy tak samo świetnie mi smakuje. Dziś polecam serdecznie wersję z kaszą gryczaną, smażoną w mące kukurydzianej.  Na 4 ryby: 1 torebka kaszy gryczanej Kupiec (100g) połowa dużej czerwonej papryki lub 1 mniejsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera 1 pęczek natki(...)pietruszki pół łyżeczki mielonej kozieradki sok z całej limonki wykałaczki do spięcia ryby kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia dwie łyżki masła mąka kukurydziana do panierowania plasterki limonki do przybrania sól, pieprz Ryby pozbawiamy łusek, odcinamy głowy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Przy pomocy ręcznika papierowego osuszamy i odkładamy na talerz. Każdą z ryb z każdej strony skrapiamy delikatnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 187

prosty i długo utrzymuje świeżość. Inspirację czerpałam ze strony Moje Wypieki . Składniki na keksówkę 35 cm na 12 cm: 200 gr mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu(...)ulepszaczy. Smacznego! Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy Bezglutenowy chleb drożdżowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 gr mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu'; document.write

moj przepis na
Zdrowa żywność od Biogo :) 144

Słodyczy natomiast dodaje syrop ryżowy, którego i tak nie ma w nadmiarze. Szkoda, że w składzie znajdziemy maltodekstrynę :( Mimo to napój kokosowy w mojej ocenie wypada bardzo dobrze :)  Mąka kukurydziana  Mąka kukurydziana wpadła do mojego koszyka, ponieważ od jakiego czasu planuję zrobić kukurydziane tortille/placki. Teraz nie będę miała wyjścia i zabiorę się do pracy :) Warto zaznaczyć

Zdrowie na języku :P
Naleśniki z serem i truskawkami polane musem truskawkowym 146

jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżeczki cukru 1/3 szkl mąki kukurydzianej mąka pszenna tłuszcz do smażenia 300 g sera białego 3-4 łyżki śmietany 300 g truskawek cukier Rozmieszać jajko z cukrem, dodać mleko i wodę, następnie mąkę kukurydzianą i pszennej tyle by ciasto nie było zbyt gęste. Usmażyć naleśniki. Ser utrzeć z cukrem i śmietaną, Połowę

Gotowanie jest łatwe
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 199

Weganie dziś też znajdą u nas coś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki100g mąki

CoolinarniePL
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 223

kukurydzianej są dowolne, może być sama kukurydziana lub sama ryżowa, ja daję ich po połowie, ale piekłam już w różnych wariantach. Przepis z bloga MAG .Składniki:- 100g mąki kukurydzianej- 100g mąki ryżowej- 80g mąki z nasion amarantusa- 250g zimnego masła- 100g syropu z buraka cukrowego lub dowolnego innego syropu np.ryżowego, orkiszowego- 80g skrobi kukurydzianej-120g wiórków kokosowych(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego- 40g amarantusa ekspandowanego (dałam z melasą)W misie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy

Smaczne Zdrowe
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 165

Jakoś zaproszeni blogerzy nie przejęli się za bardzo tym punktem programu, bo słodycze przywiozło tylko 5 blogerów, w tym pomysłodawczyni Katarzyna Szadkowska. Wymyśliłam sobie, że przygotuję rustykalne tartaletki z mąki kukurydzianej . Tarteletki na dnie miały frużelinę z jagód, były też nadziane  kremem kokosowym.  Polecam, zróbcie je sami i spróbujcie, są pyszne, na dwa kęsy, delikatnie kruche. Tartaletki były pyszne(...)warsztatów znajdziecie na FB BlogerChef: cz. 1 tu i cz. 2 tu  i na fanpag’u bloga TUTAJ Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i jagodami   1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 kszklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny zwykłej Bielmar, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki kukurydziane z jogurtem, pomarańczami i orzechami 136

Tego na blogu jeszcze nie było :) Mąka kukurydziana owszem pojawiała się, ale tylko w słonych przekąskach. Tym razem postanowiłam dodać ją do śniadaniowych placuszków. Smakują doskonale, są bardziej puszyste niż te przygotowane na bazie mąk pełnoziarnistych, ale to wszystko kosztem wartościowych składników, takich jak błonnik. Jeśli nie lubicie mąk z pełnego przemiału polecam zastąpić zwykłą mąkę pszenna właśnie taką kukurydziana(...)Jako dodatki podałam chrupiące orzechy i soczysta pomarańcze.    Składniki: 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 4 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo :  jogurt naturalny plasterki pomarańczy orzechy Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce

Chocolate Muffin Blog
Polenta z suszonymi pomidorami, oliwkami, cebulą i czosnkiem 112

Polenta jest włoską potrawą przyrządzaną na ogół z mąki lub kaszki kukurydzianej. Przygotowanie jej to bardzo prosta sprawa. Polenta może być dodatkiem do wielu różnych dań, lecz ja przygotowałam ją jako samodzielne danie. Podana z różnego rodzaju sosami smakuje wyśmienicie. Składniki: 3 szklanki wody 2 szklanki polenty 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek oliwa(...)przez chwilę. W garnku zagotowujemy 3 szklanki osolonej wody. Na gotującą się wodę wsypujemy powoli polentę i energicznie cały czas mieszamy.  Ponieważ użyłam gotowej polenty tzn specjalnie podgotowanej mąki kukurydzianej - wystarczyły około 3 minuty aby była gotowa. W przypadku przygotowywania polenty zwykłej mąki kukurydzianej trzeba uzbroić się w trochę więcej cierpliwości. Polentę gotujemy do momentu aż stanie się kleista

Taste Therapy
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 185

wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków słodkich, ale nie do mięsa) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki sojowej zmieszanej z 1 łyżką wody 1/4 szklanki utartych na puree ziemniaków 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody(...)pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka kukurydziana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka ryżowa - do sosów, zup i deserów kasza manna (można dodatkowo zmielić na proszek) - bardzo dobrze zagęszcza masę mięsną zmielona na pył kasza

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata