wychodzić, to z zamkniętymi oczami można robić codziennie. Dzisiaj sobie wymyśliłam, że zrobię drożdżowca ale kukurydzianego z czereśniami. Wiadomo, sezon czereśniowy jeszcze trwa to trzeba wykorzystać dobroci natury. Do mąki kukurydzianej zainspirowała mnie Magdalena od BLOGA . Trochę nie śmiało się do tego zabrałam, bo obawiałam się tej mąki oczywiście niepotrzebnie, bo wyszło wspaniałe. Nie mogę przestać(...)jeść :-) . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 3 dag drożdży 1/3 szklanka cukru 2 łyżki masła 3 jajka szczypta soli 50 dag czereśni tłuszcz do formy oraz na kruszonkę: 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 4 łyżki mąki kukurydzianej Sposób przyrządzenia: Drożdże
pieprzny smaczekspokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe."Składniki:200 g mąki kukurydzianej250 g maki pszennejskórka z jednej cytrynyszczypta soli4 żółtka200 g masła125 g cukruSposób przygotowania:Do wysokiej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, wsypujemy sól i ścieramy skórkę z dużej, wcześniej wyparzonej cytryny. Mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą, jasną masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy
Słodkie PrzyjemnościTakim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych
CoolinarniePLBakłażan z patelni, popularna turecka przekąska. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 3 średnie bakłażany 1 szklanka mąki kukurydzianej sól masło Przygotowanie Umyć bakłażany, podzielić na pół poprzecznie, a potem ponakrywać wzdłuż na cienkie paski, nie przecinając piętki, jak na zdjęciu. Moczyć w solonej wodzie przez 1 godzinę. Potem wylać wodę i umyć bakłażany zimną wodą. Osuszyć papierem. Sól wymieszać(...)mąką kukurydzianą. Obtoczyć każdą stronę bakłażana w mące kukurydzianej. Na patelni teflonowej roztopić masło. Podsmażać bakłażany z każdej strony na wolnym ogniu, od czasu do czasu naciskając drewnianą łyżką. Artykuł PATLICAN KAVURMA, czyli bakłażan z patelni pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyzagadnieniem. W książce Brød: 100 lækre opskrifter znalazłam wyjątkowo nietypowe rozwiązanie, mianowicie: chleb na proszku. Hmm... Czy to się uda...? Zachęcona poprzednimi sukcesami, zaufałam książce.Zmieniłam ilość mąki pszennej w stosunku do kukurydzianej z tej prostej przyczyny, że kukurydziana wyszła w bliżej mi nieznanych okolicznościach (a wiadomo, do sklepu to mi się iść nie chciało...). Dałam też nieco więcej mąki(...)plasterek pomidora - dla mnie było to naprawdę pyszne drugie śniadanie. C. też zjadał z apetytem. Polecam eksperymentatorom i tym, którzy chleba na drożdżach jeść nie mogą.Chlebek z mąką kukurydzianą, dymką i parmezanemSkładniki:(na formę 25x25 cm)75 g mąki kukurydzianej250 g mąki pszennej4 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki soli1 łyżeczka pieprzu40 g parmezanu5 cebulek dymek2 jajka400 ml mleka55
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiersi z kurczaka (miałam 0,5kg) - 2 jajka - 2 łyżeczki oliwy - 2 łyżki wody - ok. 200-300g płatków kukurydzianych bez cukru - kilka łyżek złocistego siemienia lnianego - mąka kukurydziana - sól i świeżo mielony pieprz - czosnek mielony (dałam kilka pokręteł młynka) - olej kokosowy bezzapachowy lub inny tłuszcz do smażenia Piersi umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, pokroić na średnie (niezbyt grube) kawałki. Grubsze(...)połowy. Mięso włożyć do miski, obsypać solą, świeżo mielonym pieprzem i mielonym czosnkiem, dokładnie przemieszać i odstawić na conajmniej 10 minut. Przygotowować sobie trzy miseczki: Do pierwszej wsypujemy mąkę kukurydzianą, Do drugiej wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, dodajemy wodę i oliwę, Do trzeciej wsypujemy część płatków kukurydzianych i rozdrabniamy je lekko, niezbyt drobno, grubsze bardziej chrupią a o to chodzi
Smaczne Zdrowepodanych proporcji wyjdzie około 16 placków 3 cukinie (około 700 g) 2 marchewki (około 200 g) 1 cebula (około 120 g) 3 jajka 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej (około 70 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (około 35 g) 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanych listków mięty – opcjonalnie do smaku sól, pieprz olej do smażenia(...)soku i przekłam do miski, oczyszczoną marchew ścieram na tarce o średnich oczkach i dodaję do cukinii. Natkę pietruszki oraz miętę drobno siekam i dodaję do miski. Dodaję jajka, mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę placki, nakładam po łyżce masy, delikatnie spłaszczam i smażę na złoty kolor po około
Uwaga Babcia GotujeDziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe.Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , bo z mąki kukurydzianej.Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej ( używając dodatków bez glutenu ).Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika!Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić(...)również osoby liczące kalorie ;)SKŁADNIKI:- jajka – 3 szt- jogurt naturalny – 180 g - cukier – 3/4 szkl- mąka kukurydziana – 4 łyżki- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- olejek waniliowy – 1 łyżkaDODATKOWO:- polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piekarnik nagrzewamy do 180 C.Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy.Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ).Pieczemy ok. 40 minut.Po
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe. Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , tylko takie jogurtowe z mąki kukurydzianej. Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej. Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika! Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również(...)osoby liczące kalorie ;) Dodatek cytrynki sprawia, że ciasto wspaniale orzeźwia i jest świetnym dodatkiem do popołudniowej kawki. SKŁADNIKI: ( keksówka ) * mąka kukurydziana – 4 łyżki * jajka – 3 szt * jogurt naturalny – 180 g * cukier lub ksylitol – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka * osoby będące na diecie bezglutenowej wybierają oczywiście proszek do pieczenia
Ostra na SłodkoPierwotnie miały to być dyniowe kopytka, ale w trakcie stania przy garach postanowiłam poeksperymentować i dodałam do ciasta mąki kukurydzianej zamiast ziemniaczanej, w zasadzie tylko dlatego, że pasowało mi to kolorystycznie. :) Pomysł okazał się niezwykle trafiony. Kluseczki wyszły nie tylko mocno dyniowe w smaku (bo jednak w dyniowych kopytkach nie jest tak intensywny), ale zyskały również świetną konsystencję; mięciutkie, delikatne(...)ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia 200 g surowej dyni startej na drobnej tarce 80-100 g mąki pszennej + do podsypywania 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 duża łyżka masła sól, biały pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy Do gotowania: 2-3 łyżki oliwy 1płaska łyżka soli 1. Stratą dynię posypujemy solą
Kuchnia PrezydentowejProsta w przygotowaniu szarlotka sypana na mące kukurydzianej, której dodatkową zaletą jest to, iż jest bezglutenowa. Dla wszystkich zapracowanych i osób, które nie mają czasu na długie przygotowywanie wypieków. Szarlotka jest słodka, mocno cynamonowa a smak mąki kukurydzianej jedynie podkręca smak jabłek. Niewiele składników a efekt gwarantowany! Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm): 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki
Mango PapajaRyba w panierce jaka została mi z pikantnych skrzydełek. Składniki: 3 filety dowolnej ryby 1 jajko 1/2 szklanki mąki kukurydzianej łyżeczka kolendry sól Sposób przygotowania: 1. Jeśli filety są zamrożone należy je rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Podzielić filety na porcje. Jajko rozbełtać z solą. Zmieloną kolendrę wymieszać z mąką kukurydzianą. Rybę obtaczać najpierw w jajku a następnie w mące
Na Ciasteczkowych PapierachDorsz w panierce kukurydzianej... Soczysty, mięsisty filet z dorsza. W delikatnej, lekko chrupiącej panierce. Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki. Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby. Polecam! Składniki: 400 g filetu z dorsza (około 3 - 4 małe filety); 1/3 szklanki mąki kukurydzianej; 2 jaja; 1 łyżka słodkiej śmietanki o zawrtości tłuszczu 18% (np. takiej jak do kawy(...)Sól; Olej. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Filety z dorsza umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych ości i delikatnie oprószyć solą. Jaja roztrzepać widelcem razem ze śmietanką. Filety panierować w mące kukurydzianej, następnie w roztrzepanych jajkach ze śmietanką i na końcu w bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni oleju, z obu stron, na złocisty kolor. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaPisałem wczoraj, że dzisiaj pora na słodki wypiek. No i jak pisałem tak się stało :) Pisałem też, że niezbyt często używam mąki kukurydzianej. Tak więc żeby nadrobić zaległości dzisiaj też jej użyłem. Ciasto z mąki kukurydzianej. Wyszło żółto i pysznie :) Przy okazji wpadła moja mama to się załapała na porcję. A jutro w pracy też obdzielę kogo trzeba :) Karolka(...)Gosia, Sylwia, słyszycie? :p 100 g bardzo miękkiego masła 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 2 łyżeczki esencji waniliowej Odpalamy mikser i wrzucamy do miski masło i ucieramy je z cukrem na jednolitą masę. Nie przerywając mieszania dodajemy esencję waniliową i po kolei
Marder&Marder Manufacture