Kolejne, tym razem owocowe Maminkowe zapiekanki. Składniki: -40 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg twarogu -2 jajka -garść suszonej żurawiny -1/2 szklanki mąki kukurydzianej -6 połówek brzoskwiń z puszki -6 łyżeczek smażonych wiśni lub czereśni -bułka tarta do posypania foremek Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki zgniatamy gnieciuchem. Gnieciuchem zgniatamy też twaróg. Do miski z ziemniakami dodajemy twaróg, jedno jajko(...)oraz dodatkowo 1/2 jajka roztrzepanego (druga połowa zostanie do smarowania). Wstępnie wyrabiamy masę, dodajemy 1/2 szklanki mąki kukurydzianej a na koniec posiekana żurawinę. Wyrabiamy masę i dzielimy na 6 części. Z masy formujemy placki i wypełniamy nimi kamionkowe foremki, wcześniej natłuszczone i posypane bułką tartą. W osuszone połówki brzoskwiń nakładamy wiśnie, układamy je w foremkach, zawijamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem
Maminek kulinarnyroztopionego masła 180 g kruchych ciastek Masa serowa: 10 żółtek 220 g cukru 1 kg sera twarogowego potrójnie zmielonego 400 g serka waniliowego 10 białek 3 łyżki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki świeżej żurawiny 50 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania sernika z żurawiną: Ciastka rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy(...)lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową Żółtka ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy oba sery, śmietankę i mąkę kukurydzianą i dalej ucieramy. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy. Całość przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Na wierzch wysypujemy umytą i wysuszoną żurawinę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościrozbełtane jajko do smarowania ciasta Nadzienie 40 dkg rabarbaru ( ważony po usunięciu końcówek i skórki), czyli trzeba kupić około pół kilo 40 dkg truskawek 80 g cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej Nadzienie Robimy je w czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce. Rabarbar obrać, pokroić w plastry szerokości 1 cm i zasypać cukrem. Wymieszać. Odstawić(...)czasie zlać sok (można go wykorzystać do przygotowania kompotu). Truskawki pokroić każdą na pół lub na ćwiartki, dodać do odsączonego rabarbaru, dosypać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Owoce przełożyć na upieczony spód tarty. Ciasto: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto (można mikserem). Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować na grubość 3- 4 mm i wyłożyć nim dno i boki
Posadzone i zjedzonewystygło ;) Ciasto kokosowe: 1,5 szkl mąki pszennej pół szkl mąki krupczatki 200 g masła 1/2 szkl cukru 2/3 szkl wiórków kokosowych Nadzienie: 1/2 kg truskawek 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki domowego cukru waniliowego Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić dno foremki (21x21cm), nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)minut aby się lekko zrumieniło. Truskawki opłukać, osuszyć i obrać. Pokroić na większe kawałki i wymieszać z cukrem waniliowym i mąką kukurydzianą. Wyłożyć równą warstwę na podpieczony spód. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Ciasto piec jeszcze ok 15 minut do zarumienienia
Smakołyki AsiSkładniki na tortownicę o średnicy max 26 cm masa „serowa”: 700-800 g batatów/2-3 sztuki (waga ze skórką) 2x 200 g kostki naturalnego tofu łyżka mąki kukurydzianej 2 banany łyżka esencji waniliowej ( przepis na domową tu ) 100 ml syropy z agawy/daktylowego lub złotego domowego syropu ( przepis znajdziecie tu ) spód: 200-250 g płatków kukurydzianych 100 ml oleju(...)piekarnika i przestudź na tyle, by móc je obrać. Upieczone bataty obierz ze skórki, zblenduj na gładka masę i połącz z masą „serową” Na końcu dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź wierzch. Piecz przez 70 minut w temp. 170 C na środkowej półce piekarnika w kąpieli wodnej. Wykorzystałam blachę która standardowo jest
greenscarfkilka chwil. Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 500 ml mleka 2 1/2 łyżeczki dobrego płynnego miodu 1 łyżka masła pół laski wanilii 1/2 łyżeczki przyprawy rumowo -waniliowej 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 żółtka jajek klasy M 9 łyżek mrożonych jagód 3 plasterki świeżej pomarańczy Przygotowanie: Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii. Wyciągamy nasionka (końcem ostrego noża). Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy(...)mleka, dodajemy miód, ziarenka i laskę wanilii oraz przyprawę. Całość gotujemy.Wyławiamy laskę wanilii. Resztę mleka miksujemy wraz z dwoma żółtkami i mąką kukurydzianą. Jajeczno-mączną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszamy. Gotujemy 3-4 minuty do zgęstnienia. Na dno 3 pucharków wykładamy mrożone jagody (nie rozmrażamy ich). Na wierzch nakładamy nasz domowy budyń. Wierzch każdego pucharka zdobimy
Słodkie okruszkikolejny rok z rzędu zapowiada się mało zimowy na święta... A teraz do rzeczy - przepis :) Muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady Składniki na 12 sztuk: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki sody spożywczej 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki ksylitolu(lub cukru) 1/2 szklanki orzechów mielonych włoskich 50 g posiekanej czekolady gorzkiej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka(...)szklanka mleka Jajka ubić w misce z cukrem na puszystą masę(ok. 2-3 minuty) Wlać olej i szybko wymieszać. Do masy dodać zmieszaną wcześniej mąkę kukurydzianą. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać mleko. Kakao, orzechy i posiekaną czekoladę umieścić w misce i połączyć ze sobą. Wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem
FitKotWłoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren. Polenta: 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki zimnej wody 0,5 łyżeczki soli 1,5 szklanki wrzątku 1 szklanka startego żółtego sera Salsa: 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka mięty(...)łyżeczki przyprawy do sałatek Sól, Pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Ziarna sezamu, pestek dyni, słonecznika i suszonej żurawiny Polenta: W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut, często mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem małej keksówki lub na kwadratowy talerz. Studzimy
VioletoweKucharzenieczosnku, posiekane 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego, światło 1 łyżka wina ryżowego - można zastąpić wytrawnym sherry 1 szczypta cukru 120 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki mąki kukurydzianej przygotowanie Zagotować dużym rondlu wodę, dodać opłukane choi pak i blanszować przez 1 minutę. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie, aby zachowały kolor. Rozgrzać olej w woku, dodać(...)imbir i czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać choi pak i smażyć jeszcze przez minutę. Wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, wino ryżowe, cukier, bulion z kurczaka i mąkę kukurydzianą, tak aby nie było grudek. Wlać do woka i mieszać, aż sos zgęstnieje i otoczy pak choi. przełożyć na półmisek i natychmiast podawać
Stare GarySkładniki żołądki z kurczaka, 500g marchewka, 1 średnia sztuka kostka rosołowa, 1 sztuka ziele angielskie, 5-6 kulek liść laurowy, 2 sztuki makaron ryżowy, 100g mąka kukurydziana 3łyżeczki majeranek, 1 łyżeczka sól, pieprz Przygotowanie Żołądki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody. Marchewkę obieramy, dorzucamy do żołądków. Dodajemy kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 1 godziny(...)miękkości. Marchewkę wyciągamy, kroimy w drobną kostkę. Żołądki przekrawamy na 2-3 części, ale nie jest to konieczne. Dodajemy majeranek zagotowujemy i zagęszczamy mąką kukurydzianą wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody. Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy sola i pieprzem. Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą, po 5 minutach odsączamy. Wykładamy wszystko na talerz
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: -mięso wołowe - ok. 0,7 kg -sól, pieprz -płatki słodkiej czerwonej papryki -czosnek niedźwiedzi -świeża lub mielona kolendra -olej -łyżka masła -2 łyżki sosu sojowego -łyżeczka mąki kukurydzianej -woda Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. i rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim, skrapiamy olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość(...)oleju i masła, układamy mięso i na małym ogniu delikatnie podsmażamy z obu stron. Dolewamy szklankę wody i sos sojowy, przykrywamy i dusimy ok. 45 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki wody, dolewamy do mięsa, mieszamy, dodajemy kolendrę, przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez chwilę. Smacznego
Maminek kulinarnymrożone 1/2 szklanki wody 1 kopiasta łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego (u mnie zawsze Delecta) szczypta przyprawy korzennej (u mnie firmy Kotayi - jest cudowna!!!) 3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej w 1/4 szklanki wody 1 łyżka płatków migdałowych syrop klonowy (opcjonalnie, ale jest bardzo zdrowy, mniej kaloryczny niż miód;-) 1. Naleśniki smażymy na kapce oleju rzepakowego. 2. Rozmrożone(...)wiśnie wrzucamy wraz z sokiem do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, aromat migdałowy, cukier trzcinowy i gotujemy ok 15 min na średnim ogniu, sporadycznie mieszając. 3. Dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą, mieszamy i chwilkę jeszcze gotujemy. 4. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Na usmażone naleśniki umieszczamy sos wiśniowy, składamy posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i skrapiamy
Restauracyjka Literackalower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 2 małe marchewki lub 1 większa 5 łyżek płatków jęczmiennych błyskawicznych lub owsianych bezglutenowych 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mleka 2 jajka oliwa z oliwek do posmarowania patelni propozycja podania: 2 plastry ananasa, naturalny sok z jabłek i czerwonej porzeczki z Ogrodów Sabinu Przygotowanie Marchewki obieramy(...)trzemy na tarce na drobnych oczkach. Do miski ze startą marchewką dodajemy płatki jęczmienne lub owsiane bezglutenowe i dolewamy mleko. Mieszamy i zostawiamy całość na 5 minut. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i wbijamy 2 jajka, całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Patelnię delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i dobrze rozgrzewamy. Tuż przed wylaniem masy zmniejszamy płomień na minimalny
Słodkie okruszkikolba kukurydzy 1 -2 skrzydełka z kurczaka pół cebuli 1 marchewka sól pieprz pieprz ziołowy imbir 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki kukurydzianej szczypta kurkumy Skrzydełka umyć, zalać wodą dodać marchewkę i cebulę, Wstawić na ogień i gotować. W tym czasie oderwać wszystkie ziarna kukurydzy z kolby, dodać do zupy i gotować ż do miękkości. Skrzydełka wyjąć, oddzielić od kości(...)włożyć do zupy. Zupę zmiksować przy pomocy blendera dodać przyprawy do smaku i szczyptę kurkumy na wzmocnienie koloru. Śmietanę wymieszać z mąką kukurydzianą i podprawić nią zupę. Zupę podawać z grzankami Opublikowany
Gotowanie jest łatwesmaku 1 płaska łyżka ziołowej przyprawy do drobiu Rafex w swoim składzie zawiera: (szałwia, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz biały, mięta pieprzowa, melisa) Panierka 2 jaja mąka kukurydziana płatki kukurydziane olej do smażenia Sposób przygotowania: Filet myjemy, dzielimy na cztery kotlety, delikatnie tłuczkiem rozbijamy przez woreczek foliowy, oprószamy solą i ziołową przyprawą.Odstawiamy do lodówki(...)minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia. Na mięsie układamy po liściu sałaty, pokrojonego kalafiora i ser mozzarella, posypujemy szczypiorem zawijamy ciasno w roladki. Obtaczamy mięso w mące kukurydzianej rozkłóconym jajku z solą oraz w pokruszonych drobno płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto. Podajemy gorące. Taką bogatą mieszankę otrzymałam
Wanilia i Kardamon