kurczaka (grubsze, pojedyncze) 4 parówki z szynki (u mnie z serii de luxe Henryk Kania ) olej do smażenia Na panierkę: 5 czubatych łyżek mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 1 jajko L mleko sól i pieprz do smaku (jak do tradycyjnej panierki) 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki opcjonalnie 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki Do obtoczenia: 4 czubate łyżki(...)kurczaka przekrawamy wzdłuż tworząc dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem do mięsa (w miarę cienko, ale tak by się nie rozpadł). Do miski wsypujemy 5 czubatych łyżek mąki pszennej i kukurydzianej, wbijamy jedno duże jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem (jak do tradycyjnej panierki) oraz czubatą łyżeczką słodkiej czerwonej papryki. Jeśli lubicie wyraziste panierki możecie dodać około 1/3 łyżeczki
Słodkie okruszkichcą.. ALE... dużo zdrowiej i mniej kalorycznie :) układ idealny!Dietetyczne wrapy. Naleśniki osoby na dietach odstawiają, ale dlaczego? Nie widzę powodu. Również bezglutenowcy sobie radzą. Mają mąkę i ryżową i kukurydzianą itd. Naleśniki więc też jedzą :)Moje naleśniczki dzisiejsze były chyba najbardziej dietetycznymi w całej karierze naleśnikarskiej! :)Mój jeden naleśnik ma tylko ok. 110 kcal! (normalna tortilla pszenna(...)jest wykluczony, nawet ten light!Łyżka majonezu: 166 kcal!Łyżka majonezu light: 121 kcal!Łyżka jogurtu naturalnego: 15 kcal!Łyżka musztardy: 18 kcalSkładniki na 4/5 tortilli:1 jajko3/4 szklanki mąki kukurydzianej3/4 szkl. mleka 0,5% lub sojowegoSól, pieprz, przyprawy1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie
Czarnawisienkaprzytyje, jeśli ciasto uda nam się podzielić na 21 porcji, będzie on miał tylko 116 kcal. Składniki: Na biszkopt: 4 jaja pół szklanki cukru pudru (60 g) pół szklanki mąki kukurydzianej (60 g) 1/4 szklanki mąki pszennej (35 g) łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 600 g sera białego chudego 100 g cukru pudru
e-PrzepisyKulinarneSzybkie ciasto drożdżowe z mąki pszennej i kukurydzianej. Jest pyszne, świetnie smakuje np. z konfiturami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 8 dag drożdży, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2/3 szklanki oleju, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Wykonanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mleka i pozostawić do wyrośnięcia(...)minut. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą, dodać jajka roztrzepane z cukrem, wyrośnięte drożdże, mleko i olej. Wymieszać na gładką masę, przelać do przygotowanej formy i odstawić ponownie na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 30 minut
Tradycyjna Kuchniabraku czasu można użyć też takiej kupionej ;) W pudełku znalazła się jeszcze sałatka z pieczonej dyni oraz sos jogurtowy i drobiowe kabanosy. Tortilla kukurydziana (przepis z www.codogara.pl ): 150g mąki kukurydzianej 150g mąki pszennej 120ml wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto
Czerwona Porzeczkajajko 7 łyżeczek mąki kukurydzianej szczypta soli Jajko wbijamy do kubeczka, dodajemy mąkę, sól i mieszamy aż masa będzie jednolita.Wlewamy na gotujący się płyn. Można wlewać na wodę, wszelkiego rodzaju wywary i wówczas dodawać do zup. Ja często wlewam od razu do gotującej się zupy. Wlewając na mleko otrzymamy pyszną mleczną zupę
Humanistka w kuchnipodania na słodko z ulubionymi domowymi dżemami bez cukru :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 jajka 2 szklanki napoju z quinoa 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki z żołędzi (opcjonalnie, można zastąpić inną bezglutenową) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli klarowane masło, lub olej roślinny do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego
Quinoa Raz!Składniki: cukinia (1 szt.) mąka kukurydziana (5 łyżek) mąka ziemniaczana (1 łyżka) sok z cytryny (1 łyżeczka) kozieradka (1/2 łyżeczki) kurkuma (1 łyżeczka) sól tłuszcz do smażenia (ja użyłam olej z pestek winogron) Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię myjemy i nieobraną trzemy na średnich oczkach tarki. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, przyprawy oraz
Weganka gotujeciepłą herbatą i magazynem z wystrojem wnętrz. zapraszam na Bakaliowiec!Składniki: 4 białka2 jajka150 g cukru35 g orzechów laskowych30 migdałów30 g suszonych połówek żurawiny100 g mąki ziemniaczanej1 łyżka (20g mąki kukurydzianej)100 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia½ szklanki olejucukier puder waniliowy Sposób przygotowania:Na sam początek wbijamy jajka i białka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie(...)dolewamy olej i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy żurawinę, pokrojone na Male kawałki migdały i orzechy laskowe. Mieszamy, następnie dodajemy partiami do masy jajecznej i lekko mieszamy.Ciasto przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 30 minut. Studzimy
Słodkie Przyjemnościjajka2 łyżki mąki kukurydzianej420 g mąki pszennej2,5 łyżki masła orzechowego100 g cukru150 g masła1 łyżeczka ekstraktu waniliowego6 dużych jabłekpół łyżeczki cynamonułyżka cukru trzcinowegoSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki.2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem
Słodkie Przyjemnościcukru, 80 g masłaSposób przygotowania:Jajka ubijamy, pod koniec dodając cukier. gdy masa będzie jednolitą dolewamy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenna, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do okrągłej formy na wierzch kroimy ćwiartki truskawek, tak aby pokryły cały wierzch ciasta. Posypujemy
Słodkie Przyjemnościciasta z tymi dodatkami. Po raz kolejny przekonałam się, że jednak mąka jaglana przeszkadza mi w wypiekach. Chyba już nie polubię jej charakterystycznej goryczki, więc następnym razem zdecydowanie dodam mąki kukurydzianej. Wypiek dodaję do akcji ciasto na nadzielę . CIASTO: 5 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag mąki ziemniaczanej 7,5 dag mąki jaglanej (lub kukurydzianej) 7,5 dag mąki owsianej
Kuchenne zapiski Edytypuszyste :-) Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem MUFFINY ŻYTNIO-KUKURYDZIANE Z AGRESTEM Składniki na 12 - 14 sztuk: 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklana mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka soli 3/4 szklanki cukru demerara 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny 2 garści płatków migdałowych ok 300 g agrestu (może być mrożony) W miseczce mieszamy suche składniki, mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier. W drugiej większej misce miksujemy jaja z mlekiem i musem jabłkowym. Stopniowo dodajemy mieszankę suchych składników (cały czas miksując). Po połączeniu się składników
peggiwkuchnijest tak wykorzystywana do dań jak np. we Włoszech słynna "polenta"włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki lub kaszki kukurydzianej u nas bardziej znana jako mamałyga. A szkoda, że nie wykorzystujemy jej jest smaczna zrobiona na słodko i jak w postaci słonej(...)razem podałam ją z suszonymi pomidorami połączonymi z kurkami pod kołderka sera cheddar. SKŁADNIKI :czas przygotowania 70 minut porcja na 4 - 5 osób - kaszka kukurydziana (może być też mąka kukurydziana lub kasztanowa) 180ml- mleko 750 ml ( można równie dobrze użyć wody)- masło 150gr- kurki 1 op ( użyłam 3 garście)- pomidory suszone 7 szt - cebula szalotka
Basia w kuchniSKŁADNIKI: 1 l maślanki 520 g mąki razowej 140 g orkiszowej 160 g mąki z nasion amarantusa 180 g mąki kukurydzianej 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka octu 10 dkg drożdży 1/4 szkl. oliwy olej i mąka do form
w mojej kuchni