które zobaczyłam u Małgosi . Jej zdjęcia mnie zauroczyły, a lista składników zmotywowała do działania. Dokupiłam to i owo, i zabrałam się do pracy. W tym momencie okazało się, że mąka kukurydziana wyszła niezauważona, a tu piekarnik się rozgrzewa i wszystko inne gotowe. Mogłam ją zastąpić zwykłą mąką pszenną, ale nie chciałam. Wydawało mi się, że muffiny stracą przez(...)wspólnie zjedliśmy nieprzyzwoite wręcz ilości. Czy może być lepsza motywacja do wypróbowania tego przepisu...? Kukurydziane muffiny z łososiem, serkiem i pesto Składniki: (na 14 sztuk) 230 g mąki pszennej 120 g kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 175 g żółtego sera 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki pieprzu 60 ml oliwy 250 ml maślanki 2 łyżeczki zielonego pesto 2 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka.Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru
prawdziwe jedzeniewody 30 ml mleka pełnotłustego 2 łyżeczki cukru 15 g masła 2 łyżki mąki tortowa Młynoamag Ciasto właściwe: 50 dkg mąki tortowej Młynoamag 50 g mąki kukurydzianej 0,5 płaska łyżeczka soli 3 żółtka 1 białko 2 łyżki cukru waniliowego 200 ml mleka pełnotłustego 150 g masła zaczyn 50 ml wódki Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i rozetrzeć. Dodać(...)ciepłą wodę, mleko, rozpuszczone masło i mąkę, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.Mąkę tortową i kukurydzianą przesiać. Żółtka i białko utrzeć z cukrem waniliowym na puszysty puch. Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Część mleka dodać do drożdży, rozmieszać, przelać do mąki wraz z żółtkami i rozpuszczonym masłem. Posolić. Wyrabiać, dodając resztę mleka wraz z wódką. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć
Moje domowe kucharzenieprzekąskę lub w większej ilości jako drugie danie podane z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem lub sosem czosnkowym. Składniki na 6-7 bułek: 250 gramów mąki pszennej 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej 3 łyżki oliwy z oliwek 25 gramów świeżych drożdży 2 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru mąka do podsypywania blatu Na nadzienie: 1 cukinia o wadze ok. 400 gramów(...)pomidorów suszonych sól morska z papryką chili Drożdże przekładamy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę cukru - mieszamy i odstawiamy na 10 minut aż ruszą Mąkę pszenną i kukurydzianą przesypujemy do miski, dodajemy drożdże i 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut W tym czasie myjemy cukinie i wycieramy do sucha
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commeksykańskich potraw, ja podałam je z kurczakiem po meksykańsku . Polecam!!! Składniki na tortille pszenno-kukurydziane na około 10 sztuk (w zależności od tego jak dużą mamy patelnię) 200 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli 0,5 łyżeczki cukru szczypta proszku do pieczenia około 200-230 ml ciepłej wody Wszystkie suche składniki
Rozpustne gotowanieprzystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia(...)Obieramy z brązowej skórki i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni, woku lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (na kuchni elektrycznej, ceramicznej – na 3). Przygotowujemy ciasto. Mąkę tortową i kukurydzianą przesiewamy do miski, dodajemy starte wiórki kokosowe, szczyptę soli – mieszamy suche składniki. Jajko rozkłócamy widelcem dodajemy do miski z mąką. Mieszamy, wlewając lodowatą wodę z lodem. Ciasto powinno
mojewypiekiinietylkosałat 2-3 pomidory 1 łyżka oleju sól pieprz Placki tortilli (ok. 7-8 sztuk): ok. 1/2-3/4 szklanki gorącej (nie wrzącej) wody 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju/oliwy 1 płaska łyżeczka soli Dip: 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ketchupu sól pieprz Wykonanie: Tortille: Obie mąki, sól(...)ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozwałkowujemy cienko na kształt okręgu podsypując mąką (pszenną lub kukurydzianą). Można też każdą kulkę włożyć pomiędzy 2 arkusze folii aluminiowej i w ten sposób je rozwałkować. Placki smażymy na suchej patelni (z powłoka nieprzywierającą) z każdej strony. Najpierw
MyCookBook.plResztki mojej tegorocznej dyni wykorzystałam do pysznego, bardzo czekoladowego ciasta;) Ponadto kolejnym głównym składnikiem są mielone migdały, dzięki którym mogłam użyć tylko 3 łyżki mąki i to kukurydzianej. Dla podkreślenia smaku dodałam trochę cynamonu oraz skórki z pomarańczy. Całość wieńczy cukier(...)puder... Składniki:100g gorzkiej czekolady,100g mlecznej czekolady,200g startej dyni,200g zmielonych migdałów (użyłam BackMit),130g cukru,szczypta soli,3 jajka,łyżeczka proszku do pieczenia,3 łyżki mąki kukurydzianej,łyżeczka cynamonu,pomarańcza. Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. 100g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić
Z miłości do słodkościBabka, która rozpływa się w ustach i jest lekka jak piórko :) Na mące ziemniaczanej i kukurydzianej smakuje nieziemsko. Na pewno sięgniecie po dokładkę :) Łatwa i szybka do zrobienia, najlepiej smakuje udekorowana słodkim lukrem :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 5 jajek 225 g cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ekstrakt pomarańczowy Jajka ubić na jasną, puszysta masę, miksować przez kilka minut. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier i dalej ubijać. Masa
Domowa cukiernia Ewyimprowizacja i eksperymentowanie.. Składniki: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego + mleko 300 gram mąki bezglutenowej (u mnie 200 gram ryżowej i 50 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram mąki kukurydzianej) 2 jajka 50 ml. mleka 20 gram oleju rzepakowego zimnego opakowanie drożdży instant 3 łyżki cukru Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu Mąki przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier dokładnie(...)mąki i miksujemy około 5 min na średnich obrotach. odstawiamy na 30 min. i ponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej. Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie samo odchodziło od dłoni. Formujemy kuleczki, spłaszczamy na kształt placka i na środek dodajemy budyń, smarujemy skłóconym jajkiem. Zapiekamy około
NaKońcuJęzykaprzygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka.Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru
w kuchni i w ogrodziewypróbujcie koniecznie!"Składniki:200 g mąkiłyżka mąki kukurydzianejłyżka płatków owsianych180 g cukrułyżeczka cynamonu80 g masła4 duże jabłka (po obraniu i starciu 800 g)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy cukier i płatki owsiane oraz cynamon. Wszystko mieszamy i odstawiamy.Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Tortownice albo kwadratową foremkę smarujemy masłem, wsypujemy 1/3 suchej mieszanki, wyrównujemy
Słodkie Przyjemnościkukurydziane bogato wypełnione duszonymi jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Polecam na deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek. Składniki: na ciasto: 400 ml mleka 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru szczypta soli 50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta) na nadzienie: 4-5 dużych jabłek garść
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplacki w które da się zawinąć coś smacznego są wielce pożądane:) Tym razem wybór padł na kukurydziane tacos, których przygotowanie jest szybkie i łatwe. Zarówno tortille jak i tacos przygotowuję zawsze w zapasie, i niezużyte placki przygotowuję owinięte ściereczką w lodówce.SKŁADNIKI200 gram mąki kukurydzianej100 gram mąki pszennej140 ml wody 1 łyżka oleju1/2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIEMąkę mieszam z solą
Magiczna kuchnia Darii