mąka kukurydziana - 2091 przepisów (strona:45/140)

Pieguski z polentą 181

przepisów, które pomogą Wam nie marnować jedzenia. Ten przepis jest jedną z propozycji na wykorzystanie żółtek. :) Pieguski: 120 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (polenta) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie* 2 łyżki masła orzechowego - opcjonalnie* ok. 100 g czekolady, pokrojonej na drobne kawałki

Cooking Monster
Świeży śledź w tempurze 173

śledzi w tempurze): 7-10 świeżych śledzi bez głowy, oprawionych 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli i pieprzu szczypta wędzonej papryki 1 szklanka mąki pszennej i mąki kukurydzianej w sumie (lub gotowy mix mąk do tempury) szczypta chili sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju do smażenia Śledzia filetujemy, tak by otrzymać z każdego po dwa filety

Mango Papaja
CIASTKA JAGLANE Z ORZECHAMI 225

dniach są już super ściągnięte i chrupiące. Najlepiej przechowywać je w metalowej puszce. Z podanych składników wychodzi ok.50 sztuk. Przepis znaleziony tutaj  . Składniki: - 250g mąki jaglanej - 150g mąki kukurydzianej - 200g wiórków kokosowych - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 200g rozdrobnionych orzechów (u mnie niesolone pistacje, laskowe i włoskie) - 200g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 250 zimnego masła lub margaryny bezmlecznej (dałam masło

Smaczne Zdrowe
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 236

Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii, którego można by nazwać bardzo bliskim "kuzynem" francuskiego crème brûlée. Powstaje z mleka, żółtek i mąki kukurydzianej (w oryginale), którą ja zastąpiłam mąką ziemniaczaną, aby mączny smak nie był tak wyczuwalny, a cały rpoces zagęszczania kremu stał się znacznie szybszy. Crema Catalana aromatyzowany jest otartą skórką

W kuchni Karmel-itki
Kurczak à la KFC 3255

łyżki soli gruboziarnistej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Panierka: 1 szklanka (poj. 250 ml) mąki kukurydzianej 1 szklanka (poj. 250 ml) mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżeczki gruboziarnistej soli z suszonym czosnkiem 1 łyżka prażonej cebulki 1 łyżeczka suszonego oregano

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. 234

Genialne kosteczki! Ale uwaga - ser jest dość słony, więc nie przesadzajmy z jego ilością i z grubością kosteczek. Ciasto wyszło wspaniale! Mąka, którą użyłyśmy to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. My wzbogaciłyśmy smaki czarnuszką i pieprzem ziołowym, więc mamy opcję bardzo ciekawą smakowo! :) Być może wizualnie wydaje się

Wypisz Wymaluj
Kurczak Generała Tso 708

łyżeczki pieprzu ·       0,25 łyżeczki soli ·       1 jajko ·       0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Sos: ·       1 łyżka mąki ziemniaczanej ·       ½  szklanki bulionu drobiowego (użyłam Chicken Stock marki Delux

Mania Gotowania
Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną 263

drobnego cukru do wypieków (ja użyłam 3/4 szklanki cukru i dla nas było OK) 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny (rozmrożonej) 2 szklanki mąki pszennej * (u mnie wersja bezglutenowa czyli po 1/4 szklanki: gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, zbytnio jednak czuć gryczaną, więc następnym razem dam jej mniej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g masła (dałabym(...)drobnego cukru do wypieków (ja użyłam 3/4 szklanki cukru i dla nas było OK) 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny (rozmrożonej) 2 szklanki mąki pszennej * (u mnie wersja bezglutenowa czyli po 1/4 szklanki: gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, zbytnio jednak czuć gryczaną, więc następnym razem dam jej mniej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g masła (dałabym

moj przepis na
Ryba po angielsku 144

filetów z dowolnej ryby 30 dag mąki 150 ml wody mineralnej 200 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól i pieprz przyprawa do ryby płatki kukurydziane Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.Dodać wodę, mleko, jajko i wszystko wymieszać, aż powstanie gładkie jednolite ciasto podobne jak na naleśniki. Odstawić na kilkanaście minut.Rybę pokroić

Moje domowe kucharzenie
Kasztanowo-pszenne burrito z warzywami i tuńczykiem 163

dobrze, że jakiś czas temu Weganon na swoim blogu podzielił się sposobem na wykonanie tortilli :) Składniki na placki (5 sztuk): 2 łyżki mąki kasztanowej 8 łyżek mąki pszennej łyżka mąki kukurydzianej łyżeczka soli 2 łyżki oliwy wrzątek Mąki wymieszać z solą i oliwą. Powoli dolewać wrzątek (tyle, by uzyskać gęste ciasto i mieszać ciasto łyżką. Potem wyrabiać na gładką masę

Weekendy w domu i ogrodzie
Crumble porzeczkowo-jabłkowe 137

wrzucamy do kokilek, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu. Na wierzch porzeczek nakładamy około 3-4 łyżek pokrojonych i przyprawionych jabłek.Przygotowujemy kruszonkę:Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mąkę kukurydzianą i pszenną, mieszamy, a następnie dodajemy cukier i masło i zagniatamy opuszkami palców i gotową kruszonką posypujemy kokilki.Miseczki wkładamy na blaszkę do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Współpraca z firmą Symbio - producentem zdrowej, ekologicznej żywności 233

Wczoraj otrzymałam paczkę od firmy Symbio - producenta zdrowej, ekologicznej żywności. Firma ta produkuje i dystrybuuje żywność ekologicznego pochodzenia., gdzie podczas uprawy owoców i warzyw nie stosuje

Szefowa kuchni
Udka w sosie paprykowym i kluseczki ziemniaczane 179

cebula 1 łyżka tłuszczu 2 szkl rosołu (500 ml) sól pieprz pieprz ziołowy staropolski przyprawa turecka lub inna do mięs oregano bazylia majeranek 200 ml śmietany 1 łyżka maki kukurydzianej na kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko Udka umyć, oczyścić. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić udka z obu stron, Dodać pokrojone w kostkę warzywa

Gotowanie jest łatwe
.1090. jak śliwka w...omlet 163

kukurydziany omlet ze śliwkami i domową tahini~ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki kukurydzianej ~1/3 łyżeczki gumy guar ~łyżeczka mielonego lnu ~50-80ml mleka roślinnego ~100g śliwek ~cukier/stevia do smaku ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia Mąkę, gumę guar, len, cukier/stevię i proszek mieszamy. Dodajemy mleko do odpowiedniej konsystencji (powinna być gęsta). Następnie dodajemy pokrojone drobno śliwki. Rozgrzewamy patelnię

breakfast of dreams
Ciasteczka kukurydziane 204

Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej  0,5 kostki miękkiej margaryny Cukier do smaku, puder bądź brązowy 2-3 łyżki śmietany Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę. Dosypać mąkę. Wyrobić ciasto. Włożyć na około 20 minut do lodówki. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać ciasteczka dowolnego kształtu, jedne pozostawić

Luźna Kuchnia
Kukurydziane muffinki bezglutenowe. 165

Marzeny ;) Czy one są takie same?! Jednak nie - moje również zawierają mielone migdały, ale głównym składnikiem jest w nich polenta, czyli kukurydziana kaszka. Uff ;) Robiłem kilka razy ciastka z mąki kukurydzianej i efekt nie zawsze był dobry. Tym razem postanowiłem wykorzystać właśnie kaszkę. Efekt jest zdecydowanie inny. Ciastko cieszy wesołym żółtym kolorem, pięknie pachnie (cytryna i lawenda dają wrażenia toskańsko

zadanie-gotowanie
PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY 232

coś, możecie więc pomieszać tak jak ja obydwa rodzaje słodyczy lub upiec na samym cukrze trzcinowym. Moja tortownica ma 25cm. Składniki kruchego ciasta: - 180g mąk bezglutenowych (dałam po 60g: ryżowej, jaglanej i kukurydzianej) - 100g mielonych migdałów - 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 łyżki cukru (dałam po 1 łyżce ksylitolu i cukru trzcinowego) - 1-2 łyżki zimnej wody Wszystkie

Smaczne Zdrowe
Nuggetsy warzywne z dyni bezglutenowe 269

rozdrobniony brokuł. Moja propozycja poniżej.  Na masę najlepsza będzie dynia piżmowa, bo jest "mączna". pół dyni piżmowej 2 jaja ok 30 gram tartego parmezanu 3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej  papryczka chili ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego kaszka kukurydziana do obtaczania  Dynię pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, obieramy(...)skórki i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy aby wystygła.  Do zimnej dyni wbijamy jaja, dodajemy mąkę, ser i pozostałe składniki.  Wyrabiamy krótko masę. Formujemy nuggetsy, obtaczamy w kaszce kukurydzianej, układamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok 25 minut. Do maczania w sosach ulubionych

AZgotuj!
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 610

godzinę. Wystudzony mak odsączyć z ewentualnego nadmiaru wody na sitku lub przez gazę. Nie polecam gotowej masy makowej z puszki z bakaliami ponieważ zawierają skrobię lub mąkę kukurydzianą a także często cukier. Wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, łupiny babki jajowatej, sproszkowana wanilię oraz proszek do pieczenia. Opcjonalnie cukier lub słodzik w formie sypkiej. Masło roztopić w rondelku lub kuchence

Ola la LCHF
kurczak panierowany na sałacie 144

mnie z ziemniakami jako danie główne :) Składniki: 1 sałata 2 piersi kurczaka 1 ząbek czosnku 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz , wegeta do panierowania: 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka olej do smażenia sos 1 wężowy ogórek 3 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego mały pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz  dodatkowo : ziemniaki Sposób wykonania: Sos: Ogórka obrałam(...)cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszałam. Pozostawiłam na około godzinę. Sałatę umyłam, osączyłam, rozdrobniłam wyłożyłam na każdy talerz.  Każdy kawałek mięska panierowałam najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach kukurydzianych. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami

Darcia w kuchni
Chleb wiejski III 129

się już przyzwyczaić... No to jaki chlebek zrobić? Zaglądam do szafki w kuchni, a tam właściwie nic nie ma! Ani orzechów, ani rodzynek, ani płatków owsianych, czy otrębów, nawet mąki kukurydzianej! No nic, masakra po prostu, wszystko się skończyło! Mąka tylko, pszenna i żytnia, ocalała. No to nie mając zbyt wielkiego wyboru zrobiłem pszenno-żytni chlebek "wiejski" :) 400 g mąki

Marder&Marder Manufacture
Ciasto kukurydziane 129

Dobrze, że miałam dobre towarzystwo i miałam z kim komentować to nieporozumienie filmowe. Przechodząc do ciasta, smakiem przypomina miodowe płatki kukurydziane z mlekiem ;) uwielbiam ten smak! Składniki: 6 łyżek mąki kukurydzianej firmy Kupiec 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka 3-4 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do p. olejek śmietankowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy około 2 minut ciasto wlewamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość