Zrobiłam te ciasteczka aby przywołać lato .Udało się ,kuchnia wypełniła się motylami i ten zapach…jedliśmy ciepłe. Składniki:około 20 dużych ciastek 250 g masła 150 g mąki kukurydzianej 200 g mąki pszennej 2 żółtka 0,5 szklanki cukru kilka kropli ekstraktu z migdałów 3 łyżki lodowatej wody Na wierzch : jedno jajko ,roztrzepane ,do posmarowania migdały,ciemny cukier do posypania
Ladylaura.cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki miodu 1 duże jajko Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej 250 ml mleka roślinnego (lub wody
Powiedz dietom niekanapki. A jeszcze jak sami będą mieli smaczny kąsek w pracy, to zapewniam, że na stałe wpisze się do Waszego menu. Zatem spróbujcie! Biszkopt: 6 jajek pół szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 5 ml aromatu pomarańczowego Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać kolejno żółtka ciągle miksując
Karczma Honoriettymała Miśka żąda ode mnie teraz codziennie tego chlebka. Jest lekko słodki i bardzo aromatyczny, z powodzeniem można zastąpić pomarańczę cytryną. Składniki: 100 ml oleju roślinnego 170 g mąki kukurydzianej 170 g mąki pszennej 1 dojrzały banan 250 ml mleka sojowego 30 ml soku z cytryny (3-4 łyżki) płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka sody oczyszczonej 70 g cukru
greenscarfSkładniki: 1 kg jabłek papierówek 1 duży jogurt maturalny 1/2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy cukier puder olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt wymieszany z mlekiem, wsypujemy cukrem, cukier wanilinowy, roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub mikserem. Wsypujemy
kgwjanczewoSkładniki: Ciasto: mąka kukurydziana (1 szklanka) mąka ziemniaczana (2 łyżki) mleko sojowe (1/2 szklanki) woda (1/2 szklanki) sól Farsz: pieczarki (10 dag) jarmuż (10 dag) oliwki (10 szt.) czosnek (3 ząbki) sól pieprz ziołowy oliwa z oliwek Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2 (4 szt.) Przygotowanie: Wszystkie składniki ciast na naleśniki mieszamy w dużej misce. Solimy. Smażymy naleśniki
Weganka gotujeSkładniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka sojowego 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat (1 szt.) kasza jaglana (100 g) pomarańcz (1/2 szt.) sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba
Weganka gotujeprzepiórczymi jajeczkami - pycha! SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków) ciasto na placki: 1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 nieduża cebula 2 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki parmezanu pieprz sól sos: jogurt 150 ml mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy 2 ząbki czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka oliwy
DefinicjaSmakurazem zapraszamy Was na ciasto bezglutenowe – lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami Składniki: - 5 jajek - 140 g cukru - 80 g mąki kukurydzianej - 60 g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 30 dag truskawek Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem
Kuchenne Wariacjeobiad. Potrzebujemy: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka na sos: 150 g jogurtu naturalnego garść siekanego koperku sól, pieprz na placuszki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ryżowej 2 jajka 5 łyżek mleka sól, pieprz 1 łyżka czarnego sezamu olej do smażenia Jogurt mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. Kaszę
Marder&Marder ManufactureKuchnie Świata: Meksyk Składniki: Tortilla: (na 1 sztukę Quesadilli- góra i dół czyli na 2 placki tortilli- dla 1-2 osób) 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli odrobina oliwy z oliwek Farsz: 150 g sera żółtego pół piersi z kurczaka pieprz i sól do smaku listki świeżej bazylii-opcjonalnie
KreatywnePinymielonych migdałów 2 łyżki cukru pudru 140 g zimnego masła 1 żółtko Na krem patisserie: 250 ml pełnego mleka 4 żółtka 2 łyżki cukru drobnego 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej 100 ml śmietany kremówki Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić na ok 10,5 cm kawałki (mają być nieco węższe niż foremka
Sto kolorów kuchnipodać je z czymś słodkim lub kwaśno-słodkim. Nam smakowały z brzoskwiniami, borówkami, płatkami migdałowymi, dżemem truskawkowym i syropem klonowym. Inspiracja od anappleeveryday . Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej ½ szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki owsianej ½ szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) ulubione mleko – około 1,5 szklanki 4 łyżki oleju Najpierw wymieszaj
Qlinarnie i Qlinarnieboquerones lub innych małych rybek, 1 łyżka soli morskiej, 30 g mąki kukurydzianej, 40 g mąki pszennej, olej do głębokiego smażenie (ryżowy), Boquerones wypatroszyć, umyć, osuszyć, wymieszać z solą i odstawić na pół godziny. Obie mąki wymieszać. Obtaczać w nim rybki – nadmiar mąki strząsać i smażyć w głębokim oleju. Olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba
królestwo garówłyżkę mąki. Dolać odrobinę wody i wymieszać. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Składniki : zakwas chlebowy bez glutenu 200 g mąki ryżowej 200 g mąki z ciecierzycy 100 g mąki kukurydzianej 60 g mąki z manioku łyżeczka soli pół łyżeczki cukru przefiltrowana woda słonecznik do posypania Wieczorem w niedzielę do dużego garnka wsypać mąki, cukier i sól. Dodać zakwas. Stopniowo
Weekendy w domu i ogrodzie