mąka kukurydziana - 2091 przepisów (strona:43/140)

Bezglutenowe ciasteczka z musli 126

Bardzo proste, szybkie i pyszne ciasteczka bezglutenowe.  Ja dałam musli Nutrifree z płatkami kukurydzianymi i owocami suszonymi dzięki czemu ciasteczka były cudownie delikatne i chrupiące.  To jedne z tych wypieków , którymi nie da się tylko poczęstować. Doskonałe do kawy, ale też szklanki mleka. Gorąco Wam polecam! Z podanej porcji wyszło mi 24 ciastka. SKŁADNIKI(...)roztopionego masła 140 g bezglutenowego musli z owocami - u mnie Nutrifree (klik) 30 g wiórków kokosowych 100 g bezglutenowych płatków owsianych 80 g mąki ryżowej bezglutenowej 25 g mąki kukurydzianej drobnej 20 g mąki kokosowej 80 g brązowego cukru 40 g sezamu 10 g chia 1 łyżka midou 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka

Kuchnia bezglutenowa
CHLEB BEZGLUTENOWY JASNY 633

Chleb bezglutenowy jest relatywnie tani, użyłam mąki ziemniaczanej, ryżowej i odrobiny kukurydzianej(...)Jest bardzo smaczny, ma chrupiącą skórkę, świetnie nadaje się na tosty francuskie, kanapki, po prostu świetny codzienny chleb :) SKŁADNIKI: - 100 g mąki ziemniaczanej - 100 g mąki ryżowej - 20 g mąki kukurydzianej - 14 g świeżych drożdży - 280 ml mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - 1 kopiasta łyżeczka mielonego siemienia lnianego - 1 małe jajko - łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru

Kuchnia bezglutenowa Loli
Bezglutenowe racuchy z jabłkami 192

podwieczorek.  Ciasto można przechować przez noc w lodówce i  rano smażyć racuszki. Zapewniam, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki kukurydzianej drobnej 70 g mąki ryżowej drobnej 40 g bezglutenowych płatków owsianych np. Pięć Przemian 5 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajo 3/4 szklanki letniego mleka 1 duże

Kuchnia bezglutenowa
Shortbreads 159

Ciasteczka shortbreads piekłam już kilkakrotnie, za każdym razem z innego przepisu. Smakowały każde. Jedne były z dodatkiem mąki kukurydzianej, inne z dodatkiem mąki ryżowej, a te dzisiejsze zawierają tylko cztery składniki i są  najbardziej maślanymi ciasteczkami shortbreads jakie jadłam do tej pory. Przepis zaczerpnęłam (jak już kilka innych przepisów) ze strony Joy of baking. Fotel, dwa ciasteczka, filiżanka herbaty

Posadzone i zjedzone
Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe 158

ozdobić je rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ewentualnie zjeść golutkie. U mnie w wersji wiosennej :) Przepis źródłowy  tutaj . SKŁADNIKI: 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego bez cukru – użyłam bio z mąki kukurydzianej z prawdziwą wanilią mąka ziemniaczana w takiej ilości, żeby razem z budyniem było 50 g 100 g mąki jaglanej 100 g mąki ryżowej 75 g drobnego cukru do wypieków

Kuchenne zapiski Edyty
BEZGLUTENOWY CHLEB DYNIOWY 168

jest słodki jak ciasto, trochę przypomina chałkę, jest na prawdę pyszny. Wspomagałam się przepisem z książki The Homestyle Amish Kitchen Cookbook. SKŁADNIKI: - 0,5 mąki ryżowej (przesianej) - 0,5 mąki kukurydzianej (przesianej) - 0,5 mąki ziemniaczanej (przesianej) - 2 jajka - 0,5 szklanki cukru - 125 g masła - pół szklanki rodzynek - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki gałki - 50 ml ekstraktu waniliowego ( klik

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sos musztardowy 192

głównej.     Składniki: -1,5 szklanki wody -3 łyżki musztardy -1/3 szklanki słodkiej śmietany -2-3 małe ogórki kiszone -mała cebula -pieprz ziołowy -sól -cukier -2 łyżki mąki kukurydzianej lub 2 łyżeczki mąki pszennej     Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 3 duże łyżki musztardy

Maminek kulinarny
Bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany 146

razu dawajcie znać w komentarzach. Również jeśli macie jakieś sugestie czy inne spostrzeżenia. A tymczasem zapraszamy na bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany. Potrzebujemy: 150 g mąki ryżowej 150 g mąki kukurydzianej 400 ml wody 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki białego sezamu Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto będzie

Marder&Marder Manufacture
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 142

pieczywo o delikatnie słodkawym posmaku. Mąka ryżowa może też stanowić doskonała posypkę. Koszt : 5-8 zł/ 500 gram Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych Mąka kukurydziana Szerokie zastosowanie tej mąki w żywieniu jest związane z jej dużą wartością dietetyczną. Zawiera ona dużo białka, witaminy A, B i E oraz błonnika, znacznie ułatwiającego trawienie. Nie zawiera

Tradycyjna Kuchnia
Ravioli miętowe z serem i szpinakiem. 192

wodzie i jest bardzo smaczne . Dodatkowo w cieście znajdują się świeże listki mięty i taki smak ravioli smakuje mi jeszcze bardziej. Ciasto ,na około 25 sztuk: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka wrzącej wody Wrzątkiem zalewamy dwie szklanki wymieszanych mąk ,resztę zostawiamy do podsypywania w trakcie wyrabiania.Mieszamy łyżką

Ladylaura.
Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem. 236

smaki i danie to tak nam zasmakowało, że na dobre zagościło w naszym kulinarnym menu. Dziś postanowiłem się tym z Wami podzielić. Czego potrzebujemy? Do ciasta: -3/4 kubka mąki kukurydzianej -1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -ok. 1/2 kubka ciepłej wody -dwie łyżki oleju rzepakowego -sól łyżeczka -duża łyżka drobno startego parmezanu -papryka słodka sypka Mieszamy widelcem wszystkie sypkie

BaRepas
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 215

łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cukru1 łyżka sosu sojowego jasnego2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry2 łyżeczki pasty kukurydzianej *2 łyżeczki oleju sezamowego* pasta kukurydziana -  połączyć 1 część mąki kukurydzianej z 1 1/2 części zimnej wody. Mieszać do osiągnięcia gładkiej konsystencjiprzygotowanie Wołowinę pokroić ostrym nożem w cienkie paski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać , obtoczyć paski wołowiny

Stare Gary
Kruche babeczki z masłem orzechowym 176

samą myśl, aż ślinka cieknie. Idealne święta się szykują, prawda? Nie dość, że ciepłe, to jeszcze taaakie smaczne! :) Zapraszam na babeczki z masłem orzechowym i lodami!Składniki:Kukurydziane kruche ciasto300 g mąki kukurydzianej150 g masła2 żółtkajajko120 g cukru trzcinowegołyżeczka ekstraktu waniliowegolody waniliowemasło orzechowe - u mnie domoweubita śmietankagarść orzechów arachidowychSposób przygotowania:Do miski wrzucamy  mąkę, dodajemy masło pokrojone

Słodkie Przyjemności