mąka kukurydziana - 2091 przepisów (strona:54/140)

Szprotki w tempurze 163

szprotek, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy) Szprotki oczyścić – odciąć głowę, wypatroszyć, umyć, osuszyć Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać szprotki w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do gorącego oleju. Olej

królestwo garów
Lemon 'n' ricotta Bar 212

Ciasto: 1,25 kubka mąki 0,5 kubka cukru 1 filiżanka mąki   kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 12 łyżek masła szczypta soli Nadzienie: 1 op serka typu ricotta 4 duże jajka 1 kubek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki skórki z cytryny 2/3 szklanki soku z cytryny z 3 do 4 dużych cytryn 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Piec

Luźna Kuchnia
Kukurydziane muffiny z morelami 154

Przepisów i odmian muf finek jest wiele. Te jednak kusza wyjątkowo delikatnym,   a zarazem czekoladowym smakiem. Pyszne.. Na 12 muffinków: 1,5 szklanki mąki kukurydzianej pół kostki margaryny  3 łyżeczki kakao 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 morele Margarynę rozpuszczamy. Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kakao i proszek

Humanistka w kuchni
Ciasteczka kukurydziane 119

Składniki mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl mąka kukurydziana, 1 szkl masło miękkie, 100g proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka jajka, 2 szt cukier, 2/3 szkl sól, szczypta Przygotowanie   W dużej misce mieszamy obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, rozrabiamy, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Dodajemy jajka i cukier, wyrabiamy ciasto. Formujemy małe

Gotowanie moimi oczami
Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 124

odnawiam kuchenny romans z piekarnikiem by upiec kolejny chleb Ten dzisiejszy najlepiej smakuje z odrobiną wiejskiego masła i konfitury pomarańczowej. Składniki: 320 gram mąki pszennej 180 gram mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej wod (45 stopni Celsjusza) 7 gram drożdży suszonych 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli  Wykonanie: 1. W dużej misce połącz ze sobą mąki. Wlej ciepłą wodę,drożdże

Fiolka w kuchni
Smażone banany 110

Składniki: 3 banany sok z cytryny 25 g mąki ryżowej (tj. 2 czubate łyżki) 25 mąki pszennej (tj. 2 czubate łyżki) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżki mąki kukurydzianej cukier z wanilią woda brązowy cukier olej 1. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki  i skropić sokiem z cytryny. 2. Do miski dodać 3 rodzaje mąk, proszek

Ugotować
Bułki bez glutenu, laktozy i jajek z ekologicznych mąk Symbio: kukurydzianej i gryczanej 184

tych bułeczek jest specyficzny i wyrazisty, więc wielbicielom klasycznego, pszennego pieczywa mogą nie przypaść do gustu. Przepis na około 8 małych bułeczek pochodzi stąd: KLIK . 150g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 220ml wody 10g drożdży 4 łyżki oleju 1. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy połowę przygotowanej mąki, mieszamy łyżką, odstawiamy

Szefowa kuchni
Meksykańska tortilla 167

młynka do smaku Ketchup paprykowy-(u mnie domowej roboty) lub inny ostry 100 g sera żółtego Naleśniki: 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oliwy folia aluminiowa do zawinięcia Sposób przygotowania Naleśnikowe ciasto:  Jajka ubić na pianę z solą połączyć z mlekiem,mąką dokładnie zmiksować

Wanilia i Kardamon
Muffiny z porzeczkami i nalewką wiśniową 158

"Po wczorajszym maratonie w pracy, dziś czeka mnie maraton przedwyjazdowy, pakowanie, zakupy pieczenie tortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18

Słodkie Przyjemności
Naleśniki kukurydziano - waniliowe 195

szczególnie przypadły jej do gustu, bo są lekko słodkie za sprawą mleka waniliowego i pochłonęła cały kopiec bez dodatków :-) SKŁADNIKI 200 ml mleka sojowego o smaku waniliowym 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 1 łyżka oleju kokosowego dodatkowo: owoce sezonowe, dżem, czekolada, ser, cukier puder - jednym słowem wszystko to, co lubicie ;-) Masło lub olej kokosowy do smażenia Mleko, mąkę, jajka

Czary - gary w kuchni
Pizza bezglutenowa (bez drożdży) 237

jakości mąki, z domowym keczupem i w towarzystwie zielonych warzyw - nie dość, że zdrowo to jeszcze pysznie, czyli to, co lubię najbardziej :) Składniki: 110 g mąki gryczanej 70 g mąki kukurydzianej 25 g siemienia lnianego około 130 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy + 1 do posmarowania wybrane dodatki (u mnie domowy keczup, ser, oliwki, papryka, zielenina) Przygotowanie: Zmieszaj mąki

pyszne zdrowości
NALEŚNIKI JAGLANE ( z kaszy jaglanej ) – dietetyczne, bezglutenowe – BE FIT! 196

serem. Lekkie, smaczne, szybkie! Koniecznie wypróbujcie! Idealny pomysł zarówno na leniwe śniadanie, jak i obiad. Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana ( ugotowana ) – 1 pełna szkl * mleko ryżowe – ok.3/4 szkl * mąka kukurydziana – 3 łyżki * jajko – 1 szt * olej kokosowy ( inny tłuszcz ) do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: wypłukaną kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy, a następnie miksujemy z mlekiem

Ostra na Słodko
Chleb z cebulą i oliwkami 167

Składniki 80dkg mąki 650 lub 700 lub 750  20 dkg mąki kukurydzianej 2 cebule 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek 700 ml wody 1/3 część drożdży z kostki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka płaska soli Wykonanie  - Do miski przesiać mąkę , na środku zrobić dołek na środku . - Połowę wody ( ciepłej ) wlać do garnuszka , dodać cukier i drożdże . Wymieszać

Eli Gotowanie
Chleb pszenny dyniowy 139

się że nie tylko pięknie wygląda, a do tego też świetnie smakuje. No i co najważniejsze wyszedł idealny! Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: 350 g mąki pszennej 150 g mąki kukurydzianej 150 g puree z dyni 150 ml letniego mleka 35 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki pszennej

Słodka Kraina Wypieków
Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą 162

przyjemnie miękki. Wypiek na pewno wart powtórzenia w kolejnym sezonie dyniowym. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 30g świeżych drożdży 100ml mleka 425g mąki pszennej 75g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 65ml oleju 250g miąższu z dyni - startego na tarce o małych oczkach W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawić

Grunt to przepis!