oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 80ml syropu klonowego w temperaturze pokojowej 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g mąki kukurydzianej 1. Piekarnik nagrzać do 170oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Masło z syropem i aromatem ucierać przez około
Mała CukierenkaSkładniki: Ciasto: drożdże (30 g) woda (1/2 szklanki) mąka pszenna (1 1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) oliwa z oliwek 1 łyżeczka Propozycja dodatków: cukinia (1/4 szt.) pieczarki (4 duże) pomidory (2 szt.) płatki drożdżowe (2 łyżki) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (1 - 2 łyżki) oregano Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: ok. 5 Przygotowanie: Drożdże mieszany
Weganka gotujedodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka cukru karmel z wanilią w młynku Kotanyi migdały w płatkach KRESTO 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotowe w 15 minut. Najsmaczniejsze są takie ciepłe prosto z patelni. Może i Wy spróbujecie takich placków. Składniki: 2 jajka 6 łyżek jogurtu (dałam jogurt typu greckiego) 150 g mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (można mniej lub więcej według własnego smaku) olej do smażenia Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
O kuchni z uczuciempóźniej z siebie wybiegałam :-D Pączki zmodyfikowałam po swojemu, ale przepis "matkę" znajdziecie TU :-) Pączki cynamonowo-imbirowe PĄCZKI CYNAMONOWO-IMBIROWE 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
peggiwkuchniobiad, na pewno oczaruje gości, jest proste, aczkolwiek imponująco wygląda i dlatego niech zachęci do przyrządzenia takich zachwycających klopsików! Składniki: 4 udka z kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 cebule po szczypcie kurkumy, papryki ostrej, tymianku sól, pieprz ziołowy 5 dag sera żółtego 1 duży por 100 g pieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki(...)Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, usuwamy kości. Mielimy w maszynce do mięsa o grubszych oczkach, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wsypujemy mąkę, przyprawiamy przyprawami dokładnie wszystko łącząc se sobą, odstawiamy. Z pory odcinamy białą część, blanszujemy we wrzącej wodzie około 3 minut. Ser kroimy na małe paski długości 3 cm. Z mięsa
kgwjanczewobiszkoptów. Bardzo prosty a świetny sposób na dodanie pazura klasycznym masom budyniowym czy maślanym. Bezowa rolada cytrynowa Składniki: Beza: 6 białek z dużych jaj 300 g cukru 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone (małe opakowanie) lemon curd z poprzedniego przepisu Do dzieła!!! Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy
sierotka maRysia w kuchnipoliczków wołowych, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 1,5 łyżeczki tabasco, 2 łyżki sosu teriyaki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 200 ml białego wytrawnego wina, 300 ml bulionu. 2 cebule, 1 łyżka pasty tamaryndowej, 1 łyżka czarnego sosu sojowego, 4 listki kaffiru, sok z 1/2 limonki olej ryżowy do smażenia Policzki oczyścić z błon, pokroić na kawałki około
królestwo garówSkładniki: CIASTO: jajka 4 sztuki, mąka tortowa 115 gram, mąka kukurydziana 15 gram, masło 25 gram KREM TIRAMISU: serek mascarpone 50 dag, cukier puder 1/2 szklanki, śmietana kremówka 300 ml, kakao - do posypania PONCZ KAWOWY: kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki, woda 100 ml, żołądkowa gorzka Figa 100 ml przepis na ciasto do tiramisu jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij
W Mojej Kuchni Lubięzbyt rzadkim) razem, kiedy uda mi się pojawić w ogrodzie. MARCHEWKOWE PLACKI Z NIEBIESKIM SEREM I RUKOLĄ 350g marchewki (nasze) 1 śr cebula 3 jajka 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki całego kminku tłuszcz do smażenia niewielki kawałek sera z niebieską pleśnią (u nas Danish Blue) garść rukoli (naszej) Marchewkę obieramy i ucieramy(...)dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Dla zdesperowanych czasowo mam jedno słowo- mikser, chociaż przy jego użyciu placki nie mają takiej fajnej konsystencji. Rozdrobnione warzywa mieszamy, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz- ja używam oliwy z oliwek, bo lubię jej zapach. Nabieramy mniej więcej łyżkę ciasta, kładziemy na gorącym tłuszczu i smażymy z dwóch stron
les mirabelleslodami i owocami. Zimne lody sprawiają że czekolada w środku zamienia się w chrupiącą skorupkę,a potem wszystko zaczyna płynąć..mniam! Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 laska wanilii szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 jajka 3 szklanki mleka 1 łyżka oliwy olej do smażenia Nadzienie: 20 dag białej czekolady 150 g płatków migdałowych(...)lodów owoce:truskawki,kiwi,winogrona sos czekoladowy do deserów Sposób przygotowania Ciasto: Jajka ubić mikserem na puszystą pianę z cukrem,dodać zeskrobany miąższ z wanilii wlać mleko wsypać mąki dodać szczyptę soli i zmiksować gładkie lejące ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym smażyć cienkie placki na niewielkiej ilości oleju na patelni-ja smażyłam na ceramicznej
Wanilia i Kardamonpesto z rukoli z dodatkiem sera np. żółtego (jeśli pomijamy, wtedy do kotlecików dodajemy 3/4 szklanki startego sera żółtego) sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 2 jajka 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka płatków jaglanych Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotować przez około 15 minut w 1 szklance wody. Po tym czasie pozostawić ją pod przykryciem. Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę(...)Wszystko gotować w parowarze lub w garnku przez 15-20 minut do miękkości. Warzywa zmiksować. Dodać kaszę jaglaną, pesto ( lub żółty ser) .Wszystko razem wymieszać i schłodźić. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Na talerz wysypać płatki jaglane. Na patelni rozgrzać olej. Formować małe kotleciki i obtaczać w płatkach jaglanych. Smażyć z dwóch stron przez około 8 minut. Smacznego
Jaglusiaziołowym masełkiem, ale możecie również je podać z pomidorami lub sosem pieczarkowym. Przepis na nasze kopytka znajdziecie tutaj Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1 jajko sól szczypta gałki muszkatołowej dodatkowo 70 g masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz parmezan Na patelni rozgrzać masło dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(...)chwilę smażyć. Doprawić solą, pieprzem i polać kluski. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić przez maszynkę. Na stolnicę wyłożyć ziemniaki, zrobić w nich dołek, wbić jajko, dodać mąki, sól, i gałkę muszkatołową. Zagnieść ciasto. Powinno być gładkie. Uformować z ciasta grubszy wałek i podzielić go na kilka porcji. Z każdej porcji zrobić wałek o średnicy około
O kuchni z uczuciempęczek natki pietruszki, poszatkowanej pół pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny szczypta sodki 3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia ciasta 2 łyżki mąki kukurydzianej olej do głębokiego smażenia(...)jest ja zmielić blenderem, masa będzie bardziej gładsza i lepiej się będzie formować ). Do zmielonej ciecierzycy dodajemy zioła, przyprawy, jajko, sok z cytryny, szczyptę sodki oraz bułkę tartą i mąkę. Wyrabiamy masę ( gdyby była zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze bułki tartej ). Następnie formujemy niewielkie kulki, dobrze je dociskając, które smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Kotleciki studzimy i podajemy z sosem
Kulinarne Fantazje Marioliodpowiednik francuskiego Creme Brulee, z tą różnicą, że Crema Catalana ma niesamowity aromat cynamonu i cytrusów. Crema Catalana Składniki 1l mleka 6 żółtek 3 -4 łyżki białego cukru 70g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Laska wanilii Laska cynamonu Skórka z pomarańczy Skórka z cytryny 4 łyżki brązowego cukru Sposób przygotowania ¾ mleka wlać do garnka. Gotować 15 minut warz z przekrojoną laska(...)niej ziarenkami, laska cynamonu oraz skórkami cytrusów. Przecedzić całość przez sito. W czasie, gdy mleko się gotuje utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, biała masę. Resztę mleka połączyć z mąką. Do przecedzonego mleka dodawać powoli ciągle mieszając żółta z cukrem, a następnie mleko z mąką. Całość podgrzewać na niewielkiej mocy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Przełożyć do małych kokilek. Chłodzić
Pyry na Gaz