drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka skórka otarta z 2 cytryn i sok z nich wyciśnięty 70 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki kukurydzianej Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Formę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy przełożyć gotową masę. Piec w temperaturze 170ºC przez około
WYSPA SZCZĘSLIWAPotrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 200 g masła 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki grubo zmielonych pistacji 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Lukier 2,3 łyżki soku z limonki ok. 10 łyżek cukru pudru Z wszystkich podanych składników (oprócz tych na lukier) zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy
WYSPA SZCZĘSLIWArazem prze 2-3 minuty. Dodaj różyczki brokuła, podsmaż przez 2-3 minuty i dolej około pół litra wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 5-8 minut. Do mąki kukurydzianej dodaj 2-3 łyżki wody i zrób papkę. Do podgotowanych brokułów sos sojowy, sól i kukurydzianą papkę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Zagotuj i wrzuć suchy makaron ryżowy, Wymieszaj dokładnie. Przykryj
greenscarfczerwone i koncentrat, przyprawiamy do smaku, a do drugiego bób cebulę i pietruszkę. Obydwie zupy gotujemy ok 30 min , miksujemy blenderem w osobnych garnkach. W razie potrzeby zupy zagęszczamy mąką kukurydzianą (ale tylko wtedy gdyby były zbyt rzadkie) lub dolewamy rosołu gdyby były za gęste. Nalewamy przy pomocy foremki lub na przemian by zupy były jak zebra :) Szynkę smarujemy
Gotowanie jest łatweOstatni chleb bezglutenowy nie całkiem przypadł nam do gustu ponieważ był lekko suchy i łatwo się kruszył. Ten chlebek bezglutenowy z mieszanki różnych
Kuchenne Wariacjeszklankę/kubek i wszystko nim odmierzaj. Składniki na małą blachę/tortownicę max 22 cm: szklanka daktyli szklanka rodzynek/można użyć zamiennie daktyli pół szklanki mąki gryczanej pół szklanki mąki kukurydzianej 2 szklanki puree z dyni/batatów 100 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej 1/3 szklanki karobu/kakao łyżka cynamonu szczypta soli pół łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej dodałam też
greenscarfKolejny pomysł na obiad w miej niż 30 minut. Ugotuj na parze kule drożdżowe (3 minuty) i podaj z surówką z kiszonej kapusty i sosem pieczarkowym (zagęszczonym odrobiną mąki kukurydzianej, jeśli macie, dodajcie do niego 3 łyżki płatków drożdżowych – będzie smakował jeszcze lepiej <pomysł Rafała>). Smacznego! The Chinese Restaurant (Season 2, Episode 11) Have
Qlinarnie i Qlinarniesiemienia lnianego cały słoik pomidorów suszonych wraz z zalewą 50 g zielonych oliwek łyżka kaparów 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego /możesz zastąpić mlekiem sojowym 250 ml + 2 łyżki mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli Przygotowanie: siemię lniane zalej 100 ml ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę aż się zrobi
greenscarfPrzesmaczne, mega aromatyczne połączenie smaków, zapachów i kolorów. Składniki 350 g polędwiczki wieprzowej 2 jajka 1 łyżka wódki 4 łyżki maki kukurydzianej 1 średnia cebula pół puszki ananasów w kostkach pół strąka czerwonej papryki pół strąka żółtej papryki pół opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki świeżo
R'n'G Kitchenmąki. Gotową masę przełożyć do formy. Jasne ciasto z marchewki: ok. 130 g wiórków z marchewki ok. 200 g tartego jabłka 50 ml wody lub mleka 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki erytrolu lub innego słodziwa 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Postępujemy tak samo, jak z ciastem z buraka. Gotową masę przekładamy na wierzch ciasta z buraka
KucharzycaFASOLI I JARMUŻU Na 4 kotlety: 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 1 garść jarmużu (użyłam rozdrobniony pakowany) 4 łyżki mąki kukurydzianej sól cząber czosnek staropolski olej roślinny do smażenia (ok 6-7 łyżek) Fasolę odsączamy, płuczemy zimną wodą i pozostawiamy na sitku
peggiwkuchnijabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowej chmurce Mini pączki waniliowe Walentynkowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej) Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Puszyste pszenne bułeczki z ziarenkami Zdrowy i lekki pudding czekoladowy z chrupiącymi ziarenkami Orkiszowe placki z korzenną nutą
Słodkie okruszkiwymaga polewania żadnym tłuszczem co jest dodatkową zaletą bowiem można spokojnie wstawić kurczaka do piekarnika i wyjąć już gotowego. Składniki 4 podudzia z kurczaka 6 pałek z kurczaka płatki kukurydziane mąka ziemniaczana 2 jajka sól ostra papryka przyprawa do kurczaka Części kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ( ważne jest żeby kurczak był suchy). Do reklamówki foliowej wrzucamy 3-4 garście płatków
Piekielna Kuchnia Patiskusić się na nie osoby liczące kalorie. W wersji z bakaliami już nie jest tak dobrze – tutaj za to dostarczamy mnóstwo energii i uśmiechu! :D Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka ) * mąka kukurydziana – 4 czubate łyżki * jajko – 3 szt * jogurt naturalny – 180 g * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO
Ostra na SłodkoSkładniki (na ok. 40 sztuk- 2 porcje) - 50 g mąki pszennej razowej - 50 g mąki kukurydzianej - 80 ml wody - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g) - łyżeczka soli - przyprawa: papryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Łączymy składniki suche. 2. Podgrzewamy olej i wodę. 3. Składniki suche łączymy z wodą i olejem. 4. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach