Chow Mein to szeroka nazwa potraw ze smażonymi noodlami. Chyba jest to najpopularniejsze jedzenie na wynos w Irlandii. Jest to danie przepyszne, szybkie, można wykorzystać pozostałości
Kulinarna rozmowaspieszyłam. Upiekły się ładnie, ale były, jak dla mnie, nieco zbyt zbite. Są faktycznie bardzo efektowne, w smaku przypominają mi nieco pieczywo z mąki kukurydzianej, i tak jak ono, maja ładny żółtawy kolor. W sierpniowej Piekarni wzięli udział Akacjowy blogBajkoradaFabryka kulinarnych inspiracjiKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiKuchnia AlicjiMoje małe czarowanieStare garyUgotujmy
Stare Garyłyżki olejuSkładniki na sos czosnkowy:4 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego2 przeciśnięte ząbki czosnku1/3 łyżeczki oreganoSkładniki na sos ketchupowy:4 łyżki majonezu1 łyżka ketchupuOryginalne tortille powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się
Świat Domowej Kuchnitaco de harina - to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona najczęściej z pszenicznej tortilli (w odróżnieniu od tacos, do których tortilla zrobiona jest z mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W naszym przypadku, placki będziemy podgrzewać na suchej
Świat Domowej Kuchniporcjami kremu (patrz zdjęcie powyżej, użyłam woreczka foliowego z końcową Wilton M1). Mikołaje z lukru:8. Lukier w kolorze kremowym dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką kukurydzianą). Następnie wyciąć z niego okręgi, będą stanowiły one podstawę buzi Mikołajów. 9. Biały lukier również rozwałkować i powycinać z niego półkola – księżyce, używając tej samej wycinaczki, której
Mała CukierenkaW lodówce zalegało pudełeczko twarogu z którym nie wiedziałam co kompletnie zrobić. Kiedy głód przycisnął i kończył się termin ważności musiałam zużyć opakowanie. W taki sposób
Truskawkowa FiestaCzasem jest tak, że chciałoby się coś pochrupać np. podczas oglądania filmu, a w domu nie ma nic godnego uwagi. W takich przypadkach świetnie sprawdzają się
Kuchenny Skrawek NiebaKupiłam ostatnio mąkę kukurydzianą, bo jak się naczytałam o szkodliwości glutenu i jakie spustoszenia wywołuje w organiźmie osób nawet nie chorych na celiakię i o tym, że jego nadmiar może doprowadzić nawet do niedożywienia, bo ten kleisty gluten obklejając nasze jelita prowadzi do niewchłanialności związków odżywczych. Przerażona wizją glutenu obklejającą...Mini tortille kukurydziane z awokado is a post from
Nie Bo Piekłosmażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego — gęsty sos teriyaki w wydaniu domowym.Składniki na panierkę:1/2 szkl. mąki pszennej1/4 szkl. mąki kukurydzianej bądź ryżowej1 jajko1/2 szkl. lodowatej wody (woda koniecznie musi być bardzo zimna)szczypta solipół łyżeczki sody (niekoniecznie)Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy).Przygotowanie:Olej podgrzać
Food Squaresmakują obłędnie. Przepis jest banalnie prosty tak jak wykonanie, dlatego gorąco polecam.Porcja na 12 kotlecikówSkładniki:0,5 szklanki kaszy jaglanej pęczek pietruszki1 cebula 1 ząbek czosnku3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka papryki słodkiejsól, pieprz do smakuolej do smażeniaPrzygotowanie:Kaszę jaglaną wsyp do garnuszka i zalej dwoma szklankami wrzącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie ugotuj
Niezły MłynekJaglane dyniowe placki z nutelląinspiracjaTe placki... o mamuniu, kto by powiedział, że mogą smakować tak genialnie.Aa, tata zaczął przezywać mnie już "pani dynia"Przepis:40g ugotowanej
More food, love and dreamsDzisiaj miałam ochotę na naleśniki, no i wyszły. Jak zawsze na słodko, z białym serem ;) No i co jest w tym wszystkim najlepsze? Zrobiłam je
charlotte gotujeA teraz coś szybkiego i baaaaardzo smacznego ! :) Największym plusem jest to że zrobimy to w błyskawicznym tempie ;) A więc do dzieła ! Składniki na ciasto : (podane
charlotte gotujeJuż taki przepis jest u mnie dodany , ale napiszę jeszcze raz, ponieważ można jeść to na różne sposoby. Ja akurat wcinam te ciacho (jeśli można
charlotte gotujenaturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala Lub własna mieszanka przypraw
Mania Gotowania