starcie cukinii i pokrojenie szynki. Przepis na pyszne placki z cukinii i szynki. Składniki na 8 placków: ½ -szt. mała cukinia 5 plasterków szynki gotowanej 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej / skrobi kukurydzianej szczypta chilli sól i pieprz do smaku siekana natka pietruszki olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Umytą cukinię osuszamy ręcznikiem papierowym, ścieramy cukinię nie obierając ze skórki bezpośrednio(...)miski na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy do startej cukinii pokrojoną w drobną kostkę gotowaną szynkę, 1 jajko i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, mieszamy masę łyżką. Masę cukiniową doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Placki z cukinii i szynki smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z obu stron na złoto, podajemy placki z kleksem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępewno jednak bardzo dobrze pasują na spotkanie w gronie znajomych czy tez "konkretniejszą" kolację. Składniki: Kurczak: piersi z kurczaka ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, jajko mąka płatki kukurydziane kawałek twardego żółtego sera olej do smażenia Piersi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w średniej wielkości kawałki, takie, żeby po usmażeniu były na jeden kęs. Przyprawić ulubionymi przyprawami(...)mocnego woreczka, najlepiej strunowego. Owinąć czystą ściereczką i wałkiem do ciasta potłuc je drobno. Ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, wymieszać z potłuczonymi płatkami kukurydzianymi. Jajko roztrzepać widelcem. Przyprawione kawałki kurczaka obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach z serem. Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru
Codzienna kuchnia niecodziennatruskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy 25 cm 4 duże jajka 180 cukru 60 g pszennej mąki 80 g kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny Krem cytrynowy 200 ml soku z cytryny 4 żółtka 100 ml wody 180 g cukru(...)kąpieli wodnej, cały czas mieszając trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli, zdejmij z ognia i ubij na puszystą i sztywną masę. Przesiej mąkę z proszkiem, skrobią kukurydzianą i dodaj do jajecznej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a następnie napełnij masą. Piecz biszkopt przez
codojedzeniawytrawnych składników? Czemu nie? Dziś mam dla Was Pieczone Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym. Cudowna kruchość ciasta i aksamit i delikatność szparagów, które dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbujcie!"Składniki:Kruchy spód:150 g masła lekko solonego250 g mąki pszennej 150 g maki kukurydzianej3 jaja1/3 łyżeczki solidodatkowo10 szparagów białych/zielonych/fioletowychSposób przygotowania:Szparagi obieramy ze skórki(...)myjemy, a następnie gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie koło 2-3 minut. Po wyłowieniu przekładamy do miski z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości.Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, sól, wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Po tym czasie
Słodkie Przyjemnościkorzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być piernikiem ;) Pachnie pięknie śliwkami i cynamonem, sam zapach wprawia w radosny nastrój :)Składniki:mąka ryżowa drobno mielona300 gskrobia ziemniaczana, kukurydziana lub tapioka200 gmąka z niepalonej gryki100 gsiemię lniane(...)mielone2 łyżkidrożdże instant1 torebka 7gsól 1 łyżeczkapowidła śliwkowe3 łyżkiśliwki suszone 100 gmleko roślinne np. sojowe250 mlolej3 łyżkibłonnik gryczany (niekoniecznie)2 łyżkikarob mielony 3 łyżeczkicynamon 0,5 łyżeczkiZamiast mąki ryżowej można użyć kukurydzianej lub jaglanej.Karob można pominąć, lub dodać łyżeczkę kakao lub prażonej cykorii instant.Zamiast powideł śliwkowych można użyć syropu daktylowego lub łyżki brązowego cukru.Przygotowanie:Suszone śliwki zalać wrzątkiem, po kilkunastu
głodny alergikprzepis na placek śniadaniowy - sztuk 1. Składniki: 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki bezglutenowej mąki owsianej (może być inna BG) pół łyżki skrobi ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej, lub mąki z tapioki) 1 jajko 2 łyżki wody sól Wykonanie: Jajko razem z wodą i szczyptą soli dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, a następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki nadal mieszając
Quinoa Raz!około 30 - 40 sztuk ciastek: 180 g masła, zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej Dodatkowo: około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie
Kubki smakuSkładniki 4 kotlety schabowe (ok60 dag) 2 łyżki mąki 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej jajko(...)oliwa do smażenia pieprz, sól Sposób przygotowania Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 10 minut. Następnie obtaczać w mące, roztrzepanym jajku kaszy kukurydzianej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami
w mojej kuchniskrobi kukurydzianej- 1 płaska łyżeczka soli- świeżo zmielony pieprz- olej arachidowy Filety płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na nieduże kawałki, przekładamy do miski dodajemy posiekany koperek, żółtka, mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, sól, pieprz, majonez, pokrojoną w drobną kostkę główkę czosnku, pokrojoną zieloną cebulkę oraz natkę pietruszki – mieszamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy partiami do masy mięsnej i delikatnie
mojewypiekiinietylkoSkładniki:siemię lniane mielone 1 łyżeczka mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i jaglanej po 2 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml olej 1 łyżeczka Przygotowanie:Wymieszać mąki i siemię lniane. Dodać wodę, rozmieszać mikserem aby nie było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste, dodać tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała na rozlanie się
głodny alergiktwarogu półtłustego (może być z wiaderka lub 3-krotnie zmielony samodzielnie) 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru (albo dozować ilość do smaku) 100 g wiórek kokosowych ½ łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) Mąkę posiekać z kawałkami zimnego masła, tak by powstały grudki. Dodać szczyptę soli i twaróg – zagnieść zwarte i jednolite ciasto. Uformować z ciasta wałek, delikatnie spłaszczyć, zawinąć
Świat Ciastakokosową i olejem kokosowym. 3 łyżki zmielonego lnu + 220ml wrzątku 1 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki maki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki z amarantusa 2 łyżki łuski babki jajowatej 2 łyżeczki ksylitol 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka soli himalajskiej 3 łyżeczki suchych drożdży
IzaGotujetrzymałam jest 1 jajko = 1łyżka mąki i 1 łyżka cukru. Proporcje są na formę 24 cm. Na biszkopt potrzebujemy: 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej (bezglutenowcy kasztanowej lub kukurydzianej) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 7 łyżek drobnego cukru 2 łyżki zielonej herbaty matcha (jak nie macie to biszkopt też będzie dobry) skórka z limonki łyżeczkę proszku do pieczenia jeśli się boicie
ladykitchenNiejednokrotnie eksperymentowałam z przepisami na pizzę. Chciałam zrobić z niej lżejszą i mniej kaloryczną wersję. Były już pizze na cieście z mąki ryżowej, z mąki pełnoziarnistej, kukurydzianej. Dziś całkowicie odmienna wersja- z cukinii i patisona ! Muszę przyznać, że to mój dotychczasowy faworyt. Pysznie ! Składniki ciasto: 2 małe cukinie + opcjonalnie mały patison (można pominąć) 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki
Tradycyjna Kuchnianiebywale lekkie. Mają wyczuwalną nutę pomarańczy, a podane, np. w towarzystwie miodu mogą być pełnowartościowym śniadaniem lub podwieczorkiem. Jeśli chcecie uzyskać intensywnie pomarańczowy kolor placuszków, to zamiast mąki pszennej użyjcie kukurydzianej. Będzie równie smacznie! Polecam ;) Składniki: (na ok. 12 sztuk) 3 jajka szczypta soli 1 łyżka miodu 3/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu(...)skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 szkl mąki pszennej (dla ładniejszego koloru można użyć kukurydzianej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać miód i wlać sok z pomarańczy oraz olej. Całość krótko zmiksować tylko do połączenia się składników (nie za długo, by piana
Nastoletnie Wypiekanie