smakują rewelacyjnie, to chyba za sprawą zapiekanego sera... Nasza dzisiejsza zapiekanka różni się trochę od tych przygotowywanych zazwyczaj gdyż jest bez dodatku makaronu i przygotowana jest na skrobi kukurydzianej zamiast tradycyjnej mąki. Zapiekanka z mnóstwem smakowitych warzyw z dodatkiem podsmażonej polędwiczki wieprzowej, pychotka. Pominęłyśmy tym razem również sos pomidorowy, który zazwyczaj dodajemy. Wyszła wręcz genialna. Aromat duszonych warzyw był cudny(...)kurek- 1 cały brokuł- 200g sera żółtego (u mnie cheddar)- 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok.400g)- kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwySos beszamelowy:- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (Maizena)- 300ml zimnego mleka- 300ml wody- sół i pieprz do smaku- szczypta gałki muszkatołowej (nie trzeba)- ok.50g pikantnego sera pleśniowego typu lazur, gorgonzolaBrokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować
Smaczne Zdrowezachowują długo świeżość, więc możemy je spokojnie jeść przez kilka dni i będą smakowały jak zaraz po upieczeniu. Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić ewentualnie skrobią ziemniaczaną zwykłą mąką) 1/3 szklanki otrębów pszennych 1/2 szklanki płatków owsianych 100 ml jogurtu light niecałe pół szklanki słodziku lub cukru brązowego
Mania Gotowaniapietruszki pęczek szczypiorku ½ pęczka koperku dwie łyżki posiekanej mięty (można pominąć) 2 cebule dymki, posiekana zielona część i cebulki 3 ząbki czosnku 6 jajek sok z jednej cytryny mąka pszenna lub kukurydziana (ile zabierze) skórka otarta z jednej cytryny ½ żółtej lub czerwonej papryczki chilli posiekana bardzo drobno, bez pestek (można pominąć) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zata’ar – 1 łyżeczka(...)Zależało mi, żeby to nie była gładka masa, tylko fajne kawałki sera. Do sera dałam cukinię, posiekane zioła, rozgnieciony czosnek, przyprawy i jajka. Wymieszałam. Do tak powstałego ciasta dodałam mąkę pszenną, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mąki ma być tyle, żeby powstało bardzo gęste ciasto w którym „łyżka stoi”. Placki z cukinii smażyłam na patelni do naleśników. Patelnie
ladykitchenładny kolor:). Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 800 ml budyniu 500 g obranej dyni 600 ml mleka 120 g cukru brązowego lub białego 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej) 20 g masła dużą szczyptę cynamonu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady szczypta soli do wody Link do filmu z przygotowania: Budyń z dyni https://www.youtube.com/watch?v=JEM2bqQI5LA Przygotowanie(...)wystudzenia. Przestudzoną dynię przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem na jednolita masę. Końcowe przygotowanie budyniu z dyni: Do miseczki wlewam część mleka (około 300 ml) dodaję cukier, skrobię kukurydzianą oraz cynamon i całość dokładnie mieszam tak aby cukier się rozpuścił. Pozostałą część mleka wlewam do garnka dodaję masło, rozdrobnioną dynię, garnek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję. Do gotującej się
Uwaga Babcia Gotujełyżka sosu sojowego * 3/4 szklanki wody * 3 łyżki musztardy - rodzaj w zależności od upodobań - ja dałam chrzanową gdyż wolę ostre smaki * pól szklanki śmietany * 2 łyżeczki mąki - u mnie skrobi kukurydzianej - oczywiście jeśli istnieje taka potrzeba - czasami sos wychodzi gęsty bez mąki. dowolne dodatki np piuree ziemniaczane, frytki, kasza, ryż itp. Do dzieła!!! Pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na patelnię
sierotka maRysia w kuchnizdobić fileciki z mandarynki ( kawałki pomarańczy były za duże), niestety zostały na talerzyku, zapomiałam rozłożyć je na kremie. Składniki na biszkopt: 3 jajka L 50 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mączki kukurydzianej 20 g kakao 110 g ksylitolu/cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 120 ml soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego lub śmietany 12% lub 18% 1 łyżka usiekanego koperku 1 łyżka usiekanej natki pietruszki 1 łyżka usiekanego szczypiorku 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej 1 łyżeczka papryki słodkiej duża szczypt papryki ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia 1/2 szklanki wody (około 125 ml) Link do filmu z przygotowania: Paprykarz(...)pomidory przekrawam wzdłuż na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Po 60 minutach: Mięso przekładam na talerz lub tackę i oprószam z każdej strony połową mąki (1 łyżką), następnie na patelni rozgrzewam mocno olej i smażę mięso przez około 5 minut, podsmażone mięso zdejmuję z patelni. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażam cebulę razem
Uwaga Babcia Gotujelistek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego duża szczypta mielonego imbiru duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do zabielenia zupy: 4 łyżki śmietany 12% lub 18% 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej 50 ml zimnej wody Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywą i szpinakiem Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte(...)gotującego się wywaru dodaję zawartość patelni, doprawiam przyprawami i całość gotuję około 15 minut. Przygotowanie śmietany do zabielenia zupy: Do miseczki wlewam około 50 ml zimnej wody, dodaję mąkę i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Następnie dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam. Po 15 minutach gotowania zupy zabielam ją: Do miseczki z wymieszaną śmietaną z mąką dodaję chochelkę
Uwaga Babcia Gotujepokrzywy 2 ząbki czosnku przyprawy: 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta imbiru sól, pieprz olej do smażenia do zabielenia zupy: 40 g mąki pszennej lub kukurydzianej 4 łyżki śmietany 12% lub 18% na wywar : około 2,5 l wody 1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa ) 1 cebula kawałek pora kawałek korzenia selera 1 marchew(...)wywaru dodaję podsmażoną pokrzywę z czosnkiem, doprawiam przyprawami i całość gotuję jeszcze 15 minut . Gdy zupa się gotuję przygotuję śmietanę do zabielenia: W około 50 ml zimnej wody rozprowadzam mąkę tak aby nie było grudek i dodaję śmietanę , całość dokładnie mieszam – śmietanę mam przygotowaną. Po 15 minutach gotowania zupy, zupę zabielam , do śmietany dodaję chochelkę gotującej się zupy aby śmietanę
Uwaga Babcia Gotujewykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu. Proponuję bardzo smaczne kotlety ziemniaczane panierowane w płatkach kukurydzianych. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki 2 kiełbasy śląskie sól pieprz płatki kukurydziane do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane ziemniaki skręcić przez maszynkę lub zblendować. Wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Doprawić solą
O kuchni z uczuciemktóre nie ma w sobie ani laktozy, ani glutenu. Że zdrowa kuchnia, to pyszna kuchnia. Że zdrowe nawyki to dobre przyzwyczajenia, a nie konieczne ograniczenia. SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki kukurydzianej - 1/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) - 120 ml mleka kokosowego - 3 jaja - 110 g oleju roślinnego (kokosowy, rzepakowy bądź słonecznikowy) - 4 łyżki miodu (możesz zastąpić 2 łyżkami stewi) - 1/2 łyżeczki sody
SMYKWKUCHNISKŁADNIKI: - 1 jajko - 2 łyżki cukru trzcinowego - 200 gr mąk bezglutenowych (ziemniaczana, kukurydziana, teff, kokosowa) - 50 ml oleju - 200 ml mleka - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia JAJKO UBIJ Z CUKREM do utworzenia się piany, następnie dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, odstaw na 20 minut, po ty m czasie masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu, jeśli jest za gęsta dodaj
Kuchnia bezglutenowa Loliryby, krewetki, kalmary, małże, grzyby, warzywa. Są one panierowane i smażone krótko (4 – 5 min.) na głębokim oleju. Warzywa w tempurze. Składniki na ciasto: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - 3 łyżki mąki tortowej - lodowata woda - lód Dodatkowo: - papryka - rzodkiewki - natka pietruszki - olej lub oliwa do głębokiego smażenia Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Papryki i rzodkiewki przekrajamy na połówki. Natkę pietruszki
mojewypiekiinietylkolepsze jest ciasto gęstsze. Jakie ciasto? Ciasto można przygotować na wiele sposobów. Różne proporcje, różne rodzaje mąk oraz dodatek żółtka czy całego jajka. Mąkę pszenną można zmieszać z mąką (lub skrobią) kukurydzianą. Spotkałam się również z dodatkiem proszku do pieczenia. Wszystko zależy od upodobania. Każdy kucharz ma swoje ulubione, czasem różne do różnych produktów. Jeśli zasmakujecie w takim sposobie smażenia
Codzienna kuchnia niecodziennaBezglutenowe i kruche, z wyraźną kokosową nuta, a dodatkowo bez laktozy. Biały cukier zastępuję miodem, więc nie są przesłodzone. Idealne do popołudniowej kawy. POTRZEBUJEMY: 10 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ryżowej 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 lub 2 jajka 6 łyżek cukru lub 4 łyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
WYSPA SZCZĘSLIWA